Van kindsterretje tot boyband-idool tot super succesvolle soloartiest. Er zijn maar weinig artiesten die dit kunnen zeggen en Justin Timberlake is er één van. Wist je dat je deze ontwikkeling kunt teruglezen in zijn lyrics? Deze zomer treedt de rasentertainer drie keer op in Nederland en dat vonden wij een goed excuus om eens in zijn vele hits te duiken.

Wie is Justin Timberlake en wat wil hij vertellen met zijn muziek? 

Justin milestones

Al sinds begin jaren negentig weet Justin Timberlake hordes mensen te entertainen. Hij ontwikkelde zich van kindsterretje in de Mickey Mouse Club, tot leadzanger van *NSYNC, tot gerespecteerde soloartiest in de (urban) muziekwereld.

Hij verkocht miljoenen albums, verzorgde maar liefst 3x de Superbowl Halftime Show, trad op tijdens de Academy Awards, Olympische Spelen en zelfs het Eurovisie Songfestival. Gedurende zijn carrière werd hij voor 38 Grammy’s genomineerd en won hij er 10. Daarnaast nam hij ontelbare andere awards mee naar huis.

Maar ook richtte hij zijn eigen label Tennman Records op, heeft hij succes op het witte doek, is hij een graag geziene gast bij Saturday Night Live (met deze hilárische Kerst-viral als beste voorbeeld), heeft een eigen kledinglijn en drie restaurants. Maar hoe is hij zo ver gekomen?

Mickey Mouse Club

Justin Randall Timberlake werd in 1981 geboren in een voorstad van Memphis, Tennessee. Op zijn 8e werd tijdens een schooloptreden duidelijk dat hij een natural entertainer is; hij zette een indrukwekkende performance neer en liet daarmee de schoolmeisjes compleet uit hun dak gaan.

Snel daarna ging hij op zangles om aan zijn techniek te werken. Via een talentenjacht Star Search kwam hij in 1993 in Disney’s Mickey Mouse Club terecht. In dit super populaire kinder-Tv-programma kon hij samen met onder andere Britney Spears, Christina Aguilera en Ryan Gosling zijn zang-, dans- en acteerskills ontwikkelen.

*NSYNC

Toen de Mickey Mouse Club in 1994 van de buis werd gehaald, wilde JT niet terug naar een ‘normaal’ highschool leven. Samen met mede-Mouseketeer JC Chasez en Chris Kirkpatrick, Joey Fatone en Lance Bass, vormde hij boyband *NSYNC, naar voorbeeld van de in deze tijd super populaire New Kids on the Block en Backstreet Boys.

Na twee jaar succesvol te zijn geweest in Europa, braken ze in 1998 ook door in de VS. Ze verkochten miljoenen albums en stonden aan de top van de 90s boyband gekte. Maar de boys hadden een wurgcontract met hun manager Lou Pearlman getekend, waardoor ze niet voldoende van het grote succes meeprofiteerden. Ze spanden verschillende rechtszaken aan en maakten zich van hem los. Het daarop geïnspireerde tweede album No Strings Attached bevestigde dat dit een goede stap was; het album werd 2,42 miljoen keer verkocht in de eerste week, een record!

5. Bye Bye Bye – *NSYNC (No Strings Attached, 2000)

De debuutsingle van het album is Bye Bye Bye. Het lijkt op het eerste gezicht te gaan over een break-up met een meisje dat niet goed voor ze is:

Girl I’m doing this tonight
You’re probably gonna start a fight
I know this can’t be right, hey baby come on
I loved you endlessly
And you weren’t there for me
So now it’s time to leave and make it alone

I know that I can’t take no more, it ain’t no lie
I wanna see you out that door
Baby bye, bye, bye

Maar het refrein laat zien dat er zomaar eens een dubbele laag in zou kunnen zitten:

(Bye) Don’t wanna be a fool for you
Just another player in your game for two

Pearlman was niet alleen het brein achter *NSYNC, maar maakte ook Backstreet Boys, O-Town en Aaron Carter groot.

You may hate me but it ain’t no lie
Baby, bye, bye, bye
(Bye) Don’t really wanna make it tough
I just wanna tell you that I had enough
Might sound crazy but it ain’t no lie
Baby, bye, bye, bye

Bye Bye Bye – *NSYNC

Uiteindelijk bleek Pearlman op grote schaal fraude te plegen en in 2008 is hij tot 25 jaar celstraf veroordeeld voor samenzwering en het witwassen van geld.

Tijdens het maken van het volgende album Celebrity kwam een voor Justin lang gekoesterde droom uit: hij raakte creatief inhoudelijk meer betrokken en schreef mee aan veel van de liedjes. Het album werd minder succesvol dan zijn voorganger, maar het waren voor Justin wel de eerste stappen naar een indrukwekkende solocarrière.

4. Cry Me A River – Justin Timberlake (Justified, 2002)

Justins stap om solo te gaan, was een bold move. Aan het begin van de 00’s hij het imago van boyband idool, wat voor velen gelijk staat aan nep of ‘geproduceerd’. Inmiddels is algemeen bekend dat zijn talent enorm is en zijn muzikaliteit buitengewoon, maar hij moest van ver komen om ook de sceptische critici te overtuigen.

Voor zijn eerste soloalbum Justified nam hij hiphop producers Timbaland en The Neptunes (onder andere Pharrell Williams) in de arm. Dit was een slimme zet, want zijn solodebuut werd met hits als Like I Love You, Señorita en Rock Your Body zelfs in credible R&B-kringen goed ontvangen.

Op Justified bespreekt hij luchtige thema’s, maar ze zijn minder braaf dan ten tijde van *NSYNC. In bijvoorbeeld (And She Said) Take Me Now, een samenwerking met Janet Jackson, zijn de lyrics behoorlijk seksueel getint. Een duidelijk statement dat Justin zijn boyband ontgroeid is en volwassen is geworden.

Britney bashing

Ook de hit Cry Me A River is afkomstig van Justified. Er gaan sterke geruchten dat het geïnspireerd is op de break-up met ex-liefje Britney Spears. Niet alleen de Brit-look-a-like in de videoclip doet dit vermoeden, maar ook de lyrics zijn vrij duidelijk als je weet dat la Spears is vreemdgegaan met hun wederzijdse vriend en collega Wade J. Robson.

You told me you loved me
Why did you leave me all alone?
Now you tell me you need me
When you call me on the phone
Girl, I refuse
You must have me confused
With some other guy
The bridges were burned

Now it’s your turn, to cry
Cry me a river
Cry Me A River – Justin Timberlake

Justins wraak is zoet; het wordt in de VS en Europa een grote hit, hij won er een Grammy mee en helpt hem om als gerespecteerde soloartiest op de kaart te zetten.

Nipplegate

Hij blijft flink aan de weg timmeren en gaat onder andere een zeer succesvolle campagne met McDonalds aan en brengt voor hen I’m Lovin’ It uit. In 2004 mag hij samen met Janet Jackson de Halftime Show van de Super Bowl XXXVIII verzorgen. Dit loopt uit in ‘Nipplegate’; aan het eind van het liedje Rock Your Body, ontbloot hij Janets borst, waarbij haar (versierde) tepel zichtbaar wordt.

Dit valt niet in goede aarde in het preutse Amerika. Maar toch wordt er zeer verschillend gereageerd op Janet en Justin. Janet komt op de zwarte lijst van onder andere MTV, is dat jaar niet meer welkom op de Grammy Awards en Disney verwijdert een op haar geïnspireerd standbeeld van Mickey Mouse. Het begin van de neergang van haar carrière.

Justin daarentegen blijft na het maken van excuses gewoon de steun van MTV ontvangen en wint dat jaar 2 Grammy Awards. Zijn carrière heeft op dat moment zijn hoogtepunt nog lang niet bereikt.

Over de vraag of dit contrast te wijten is aan een dubbele moraal in de Amerikaanse publieke opinie (vrouw/zwart vs. man/blank) of aan een verschil in ‘likeability tussen deze twee artiesten, valt te twisten. Maar dat Justins imago in deze periode als een huis staat, moge duidelijk zijn.

3. LoveStoned / I Think She Knows Interlude – Justin Timberlake (FutureSex/LoveSounds, 2006)

In de twee jaar die volgen neemt Justin een ‘break’ om een normaler leven te leiden en zich te richten op zijn acteer-carrière. Hij gaat muzikale samenwerkingen aan met artiesten als The Black Eyed Peas en Snoop Dogg, maar het duurt tot september 2006 voordat hij weer een eigen album uitbrengt: FutureSex/LoveSounds.

Dit super innovatieve album is misschien wel het meest invloedrijke album tot nu toe. Het is een blend van verschillende muziekgenres, hij combineert R&B met trance en techno. Een compleet nieuw geluid in een tijd waarin mainstream popmuziek vooral door hiphop wordt beïnvloed. Later neemt een ‘EDM-boom’ de popmuziek zowat over, Justin mag hiervan wel als één van de pioniers worden gezien.

Met de zin “I’m bringing sexy back” opent hij de debuutsingle van het album. En daarmee zegt hij niets te veel! De titel FutureSex/LoveSounds dekt behoorlijk goed het thema van het hitalbum. De meeste liedjes, waaronder My Love (met T.I.), What Goes Around… Comes Around en Summer Love gaan over liefde, seks of verleiding.

Zo ook LoveStoned. JT is in de club en raakt in hogere sferen van de mooie vrouw die hij daar ziet.

She grabs the yellow bottle
She likes the way it hits her lips
She gets to the bottom
It sends her on a trip so right
She might be goin’ home with me tonight

Al in 2006 viel de volgende passage me altijd op:

She looks like a model
Except she’s got a little more ass
Don’t even bother

Na Britney en in deze periode Cameron Diaz was wel duidelijk dat Justin op mooie vrouwen valt, maar met deze lyric weten we wel zeker dat Justin heel erg kritisch is.. 😅

Unless you’ve got that thing she likes
I hope she’s goin’ home with me tonight

Those flashing lights come from everywhere
The way they hit her I just stop and stare
She’s got me love stoned
Man I swear she’s bad and she knows

I think that she knows
LoveStoned/I Think She Knows Interlude – Justin Timberlake

Nate ‘Danja’ Hills, één van de producers met wie Timberlake dit album maakte, zei in een interview met Rolling Stone onder de indruk te zijn van JT’s writing skills:

“Everybody knows he’s talented, but this dude wrote that whole album without touching a pen or paper. I’m like, ‘What type of shit is this?’ I’ve heard stories about Jay-Z or Biggie doing that, but I’ve never heard of a singer doing that. I think it’s some sort of superpower.”

Volgens Danja haalde Timberlake de inspiratie voor dit album uit mensen om hem heen en niet zozeer uit zijn eigen relaties of geschiedenis.

2. Mirrors – Justin Timberlake (The 20/20 Experience, 2013)

Dan volgen een aantal succesvolle samenwerkingen met onder andere Madonna (4 Minutes), 50 Cent & Timbaland (Ayo Technology), Ciara (Love Sex Magic) en Rihanna (Rehab). Ook neemt zijn acteercarrière een vlucht met rollen in onder andere The Social Network, Bad Teacher en Friends With Benefits.

Pas in 2012 gaat hij weer aan een nieuw album werken, wat uiteindelijk de The 20/20 Experience en opvolger The 20/20 Experience 2 of 2 werd. De liedjes op deze albums zijn catchy en bevatten onverwachte beats en harmonieën, Rolling Stone typeert het als ‘neo-soul’.

Ze zijn minder toegankelijk dan de voorgangers en het commerciële succes (met zo’n 6 miljoen verkochte exemplaren versus 10 miljoen van zowel Justified als FutureSex/LoveSounds) is minder groot. Hier moet wel bij gezegd worden dat de muziekmarkt als geheel in deze periode ook daalde.

The 20/20 Experience brengt wel de hits Suit & Tie (een samenwerking met Jay-Z), Mirrors en Take Back The Night voort.

Ook op deze albums gaan de meeste liedjes over de liefde. Anders dan je wellicht zou verwachten, is Mirrors geen ijdele song over zelfliefde, maar hij schreef het voor zijn vrouw Jessica Biel. Hun zielen zijn zo verwant, dat het lijkt alsof hij zijn eigen reflectie in de spiegel ziet als hij naar haar kijkt.

‘Cause I don’t wanna lose you now
I’m lookin’ right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space that now you hold
Show me how to fight for now
And I’ll tell you, baby, it was easy
Comin’ back here to you once I figured it out
You were right here all along
It’s like you’re my mirror
My mirror staring back at me

I couldn’t get any bigger
With anyone else beside me

And now it’s clear as this promise
That we’re making
Two reflections into one
‘Cause it’s like you’re my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me
Mirrors – Justin Timberlake

In 2014 verschijnt hij op Love Never Felt So Good, een duet met Michael Jackson dat 5 jaar na de dood van The King of Pop werd uitgebracht. Twee jaar later scoort hij weer een hit met Can’t Stop The Feeling, de soundtrack van Dreamworks Animatie-film Trolls.

1. Say Something – Justin Timberlake ft. Chris Stapleton (Man Of The Woods, 2018)

Begin dit jaar verscheen eindelijk weer een nieuw album van JT. Met Man Of The Woods gaat hij terug naar zijn roots; Memphis, Tennessee – het platteland van Amerika. Zoals we van hem gewend zijn, blendde hij zijn bekende beats op dit album weer met andere genres, dit keer met country, blues en folk.

Dat hij zijn suit en tie inruilt voor overalls en houthakkersbloesjes, is ook terug te horen in de lyrics. Het is persoonlijker dan ooit, hij kijkt naarbinnen. In liedjes als Livin’ Off The Land en Higher Higher horen we wat echt belangrijk voor hem is in het leven.

Net als zijn voorgangers, staat ook dit album bol van liedjes over de liefde, maar deze keer spelen ze zich af tegen een landelijk decor (Man Of The Woods, Montana, Breeze Off The Pond). Waar de lyrics eerder meestal over het flirten en passie gingen, focust hij nu op zijn steady relatie met Jessica Biel.

Say Something – of toch maar niet?

Opvallend is de single Say Something. De lyrics van de Tennman zijn vrijwel altijd positief en feel good, maar hier in dit liedje deelt hij een interne struggle.

Justin heeft er moeite mee dat vaak van celebrities wordt verwacht dat ze hun mening geven over actuele kwesties, maar dat als ze dat doen, hun woorden verkeerd worden geïnterpreteerd of verdraaid. En het commentaar dat ze dan krijgen, is niet mals!

Everybody says, “say something that says something”
“Say something that says something”
“Say something that says something”
I don’t wanna get caught, up in the rhythm of it
But I can’t help myself, no, I can’t help myself, no, no

Caught up in the middle of it
No, I can’t help myself, no I can’t help myself, no, no, no
Caught up in the rhythm of it

Maybe I’m looking for something I can’t have

(…)

Maybe I’m looking for something I can’t have

Dat dit voor Timberlake een relevant thema is, blijkt wel na de Golden Globes-uitreiking begin dit jaar. Om de #MeToo-beweging te steunen, droeg hij deze avond een ‘Time’s Up’-speldje. Maar de goedbedoelde actie had een averechts effect: mensen vonden hem hypocriet omdat hij vorig jaar nog in een film van MeToo-beklaagde Woody Allen te zien was.

Sometimes, the greatest way to say something is to say nothing at all
Say Something – Justin Timberlake ft. Chris Stapleton

Inderdaad JT, sometimes actions speak louder than words! Toch hopen wij wel dat hij zijn woorden blijft uitspreken, en dan natuurlijk het liefst in van die fijne lyrics!

Who’s the man?

Na al zijn lyrics bekeken te hebben, heb ik niet het idee dat we hem echt hebben leren kennen, zijn muziek is niet zo beschrijvend of autobiografisch als bij veel andere artiesten. We mogen volgens mij wel concluderen dat hij muzikaal gezien one of a kind is en als ik alle reviews over zijn live shows moet geloven, zijn maar weinig artiesten die zijn niveau kunnen evenaren. Ga jij hem deze zomer in de Ziggo Dome of het GelreDome zien, you’re in for a treat!

Wil jij JT’s shows niet missen?

Er zijn nog tickets voor zondag 15 juli in de Ziggo Dome, 24 augustus in het GelreDome en 25 augustus Ziggo Dome. Check hier alle beschikbare tickets.

Verder lezen

Meer lezen over Justin? Hij schreef een liedje over hoe hij omgaat met een cheating bastard, ook bracht hij een super, super sexy liedje uit en hij maakte een hi-la-rische Kerstsong (mocht je ooit nog op zoek zijn naar een origineel Kerstcadeau.. 🙊).

Volg ons

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash(No worries, no spam! 😇)

 


– Bye Bye Bye is written by Kristian Lundin / Jacob Schulze / Andreas Carlsson © Kobalt Music Publishing Ltd., 2000.
– Cry Me A River is written by Scott Storch / Timothy Mosley / Justin Timberlake © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, 2002.
– LoveStoned / I Think She Knows Interlude is written by Timothy Mosley / Justin R. Timberlake / Floyd Nathaniel Hills © Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, Ole Media Management Lp, 2006.
– Mirrors is written by Chris Godbey / Justin Timberlake / Timothy Mosely / Garland Mosely / James Fauntleroy / Jerome Harmon © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, Ole Media Management Lp, 2013.
– Say Something is written by Chris Stapleton / Floyd Nathaniel Hills / Justin R. Timberlake / Larrance Levar Dopson / Timothy Z. Mosley © Peermusic Publishing, Universal Music Publishing Group, Warner/Chappell Music, Inc, Ole Media Management Lp, Reservoir Media Management Inc, 2018.