Wist jij dat de liedjes van The Killers ondanks hun up-beat-vibe vaak een serieuze boodschap hebben? Woensdag staan ze voor het eerst sinds 2013 in de Ziggo Dome en als dit optreden ook maar enigszins lijkt op het vorige, gaan ze de zaal rocken. Maar uhm.. waar gaat hun grootste hits eigenlijk over?

Meet The Killers

The Killers werd in 2002 opgericht in Las Vegas en bestaat uit Brandon Flowers (zanger), Dave Keuning (gitarist), Mark Stoermer (bassist) en Ronnie Vannucci (drummer). In het begin luisterde de band naar de naam The Genius Sex Poets, maar al snel na de oprichting werd dit veranderd naar The Killers.

Met de hits Mr. Brightside, Somebody Told Me en Human staan ze sinds 2014 in de Top 2000. Dat deze liedjes bij veel mensen behoren tot de ultimate favorites is dus wel duidelijk, maar wist jij dat ze best een serieuze boodschap hebben?

5. Mr. Brightside (Hot Fuss, 2004)

Het liedje dat de grote doorbraak werd van The Killers, is opgenomen in 2002. It goes waaay back, maar desondanks is deze golden oldie nog regelmatig in menig Nederlandse kroeg te horen.

Hoewel het lekker catchy en uptempo klinkt, is het onderwerp best donker:

It started out with a kiss, how did it end up like this?
It was only a kiss, it was only a kiss
Now I’m falling asleep and she’s calling a cab

While he’s having a smoke and she’s taking a drag
Now they’re going to bed and my stomach is sick
And it’s all in my head, but she’s touching his

Chest now, he takes off her dress now
Let me go
I just can’t look, it’s killing me
And taking control

Helaas voor Flowers is dit liedje op waarheid gebaseerd. Hij vertelde in 2009 dat hij zijn ex-vriendin had betrapt met een ander in een pub. “I was asleep and I knew something was wrong. I have these instincts. I went to the Crown and Anchor (pub in Las Vegas, red.) and my girlfriend was there with another guy.”

Later in het interview zegt hij: “When I was writing the lyrics, my wounds from it were still fresh. I am Mr. Brightside!” Misschien weet hij daarom zijn gevoel van intense jaloezie zo creatief te beschrijven in het refrein:

Jealousy, turning saints into the sea
Swimming through sick lullabies, choking on your alibis
But it’s just the price I pay, destiny is calling me
Open up my eager eyes, ‘cause I’m Mr. Brightside
Mr. Brightside – The Killers

De meningen zijn verdeeld over de betekenis van ‘Jealousy, turning saints into the sea’ (dat bespraken we hier al). Maar waar de tekst ook vandaan mag komen of op mag slaan, Flowers heeft enorme last van ‘het groene monster’ en heeft geen keuze; het is zijn ‘destiny’ om de zoektocht naar liefde voort te zetten.

Hoe zou ‘Mr. Brightside’ bedoeld zijn? Zegt Flowers hiermee dat hij zijn ogen sluit voor bedrog en alleen focust op het positieve omdat hij zo graag de ware liefde wil vinden? Of is het juist sarcastisch bedoeld? Wat denk jij?

4. Somebody Told Me (Hot Fuss, 2004)

De opvolger van de mega succesvolle eerste single Mr. Brightside, was Somebody Told Me. In een interview vertelt Brandon Flowers waar deze single over gaat: “This is the story of trying to meet someone in a club.”

Breaking my back just to know your name
Seventeen tracks and I’ve had it with this game
I’m breaking my back just to know your name
But heaven ain’t close in a place like this

Anything goes but don’t blink, you might miss
‘Cause heaven ain’t close in a place like this
Bring it back down, bring it back down tonight
Never thought I’d let a rumor ruin my moonlight

Na werkelijk alles uit de kast te hebben gehaald om zijn crush te versieren, is Flowers er kláár mee. Hij had dan ook niet verwacht dat een roddel zijn avond zou verpesten. Waar die roddel over gaat, vertelt het verhaal niet. Maar online wordt gespeculeerd dat het over zijn reputatie als player gaat.

In het refrein reageert hij op de roddel en verbergt daarbij niet dat hij op z’n teentjes is getrapt..

Well, somebody told me you had a boyfriend
Who looked like a girlfriend
That I had in February of last year

It’s not confidential, I’ve got potential
Somebody Told Me – The Killers 

Hij geeft het meisje een good old disshaar vriendje lijkt op zijn ex-vriendinnetje! Uhm.. wat bedoelt hij? Haar vriendje is niet erg mannelijk en Flowers heeft haar véél meer te bieden dan haar huidige bf.

Het zal vast opluchten om de frustratie er op deze manier uit te gooien, maar of dit nou zo’n effectieve versierpoging is..? 🤔

3. Spaceman (Day & Age, 2008)

De interpretatie van Spaceman ligt helemaal bij de luisteraar, zegt Flowers in een interview: “I just sort of let people analyze it or apply it to themselves however they would like to.” In dat geval, let’s go!

It started with a low light
Next thing I knew they ripped me from my bed

And then they took my blood type
It left a strange impression in my head
You know that I was hoping
That I could leave this star-crossed world behind
But when they cut me open

I guess that changed my mind

Pfoe, als ik het goed begrijp is dit behoorlijk heftig! Flowers zag het licht dat mensen zien wanneer ze een bijna-dood ervaring hebben. Artsen trokken hem van zijn bed en redden zijn leven. Alhoewel hij hoopte te sterven, kijkt hij door deze ervaring heel anders naar het leven en de dood.

And you know I might
Have just flown too far from the floor this time
‘Cause they’re calling me by my name
And they’re zipping white light beams

Disregarding bombs and satellites
That was the turning point
That was one lonely night

Er wordt wel gezegd dat het tijdens bijna-dood ervaring lijkt alsof je boven je eigen lichaam zweeft. Als het jouw tijd nog niet is om te gaan, zou je stemmen horen die je terug roepen. Voor Flowers was dit ook het geval en het voelde voor hem als een keerpunt: hij besloot in leven te willen blijven.

The star maker says, “It ain’t so bad”
The dream maker’s gonna make you mad
The spaceman says, “Everybody look down
It’s all in your mind”
Spaceman – The Killers 

In het refrein lees je de discussie die Flowers vanbinnen voert, er komen drie stemmen aan het woord: de star maker is de optimist; zo erg is het allemaal toch niet? De dromer in hem maakt hem boos omdat hij niet alles heeft gekregen waar hij van droomde. De spaceman is de realist en helpt hem eraan herinneren dat het allemaal in zijn hoofd zit.

Wat mij betreft is dit liedje behoorlijk abstract en ik vraag me af in hoeverre het autobiografisch is. Maar de boodschap die ik eruit haal, is: ‘This is your wakeup call!’

2. Rut (Wonderful Wonderful, 2017)

Een opvallende track van het nieuwste album Wonderful Wonderful vind ik Rut. Het is niet als single uitgebracht maar is zeker het bespreken waard. De titel Rut (wat ‘sleur‘ betekent) wekt misschien de verwachting dat het liedje over een saaie, eentonige situatie gaat. Maar niets is minder waar;

I can’t keep pretending this next stop isn’t mine
The truth is on the table, and someone’s gotta sign

I’ve done my best defending, but the punches are starting to land
I’m sliding into something you won’t understand

Het liedje is geschreven vanuit het perspectief van Flowers’ vrouw, Tana Mundkowsky. Tana heeft PTSD (post-traumatic stress disorder) opgelopen in haar jeugd en we krijgen een kijkje in dit behoorlijk pittige proces;

Don’t give up on me
‘Cause I’m just in a rut

I’m climbing but the walls
Keep stacking up
Rut – The Killers 

In een interview vertelt Flowers dat het een tijd duurde voordat de depressie van Tara een naam kreeg. Deze diagnose zorgde ervoor dat ze het kon accepteren, maar ze is niet van plan zich eraan over te geven. Door de onvoorwaardelijke steun van haar familie slaat ze zich er doorheen. Dit liedje is dus (een heel mooie) hart onder de riem. It left me speechless…

1. Human (Day & Age, 2008)

De nummer één in dit lijstje is ook de grootste hit van The Killers in Nederland. In 2008 bereikte Human de 6e positie in de Nederlandse charts. Net als de meeste andere liedjes in deze Top 5, zijn ook deze lyrics weer vrij abstract en filosofisch:

I did my best to notice
When the call came down the line
Up to the platform of surrender
I was brought but I was kind
And sometimes I get nervous
When I see an open door

Uit deze passage maak ik op dat Flowers zich in een omgeving bevindt waar regels en gehoorzaamheid hoog in het vaandel staan. Hij is nerveus voor wat nieuwe fases in zijn leven hem zullen brengen, maar laat zich niet tegenhouden:

Close your eyes, clear your heart
Cut the cord

Wees open minded, zet je zorgen opzij en breek los uit je huidige realiteit.

Are we human or are we dancer?
My sign is vital, my hands are cold

And I’m on my knees
Looking for the answer
Are we human or are we dancer?
Human – The Killers

De hamvraag in dit liedje ‘Are we human or are we dancer?’ is geïnspireerd op een quote van de invloedrijke Amerikaanse journalist Hunter S. Thompson. Hij zei: “We’re raising a generation of dancers”. De vraag die in dit liedje wordt behandeld is dan ook: zijn we als mensen (nog) wel écht autonoom? Of zijn we eigenlijk puppets van de overheid en de heersende sociale norm? The Killers geven deze levensvraag een mooi podium en zetten hiermee heel wat wat lyrics lovers aan het denken!

Maar niet alleen over de betekenis van de zin wordt online graag gediscussieerd, ook het feit dat het grammaticaal niet klopt veroorzaakte een hoop commotie. Flowers zelf heeft daar lekker duidelijk antwoord op: “I guess it bothers people that it’s not grammatically correct, but I think I’m allowed to do whatever I want.”

Geen speld tussen te krijgen 😉

Ben jij erbij in de Ziggo Dome?

Nu je de verhalen achter deze liedjes kent, ben je helemaal ready voor het concert in de Ziggo Dome! Het belooft spectaculair te worden 🔥 Wil jij erbij zijn, maar heb je nog geen kaartje? Er zijn er hier nog een paar te bestellen. Have fun!

Meer lezen?

Imagine Dragons, Linkin Park en Kensington stonden eerder ook in de Ziggo Dome en wij namen deze liedjes ook onder de loep. Check it out! Mocht je Mr. Brightside al helemaal grijs hebben gedraaid in jaloerse tijden, luister dan ook even naar deze andere tracks uit dit lijstje over jaloezie.

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– Mr. Brightside is written by Brandon Flowers / Dave Brent Keuning / Mark August Stoermer / Ronnie Jr. Vannucci © Universal Music Publishing Group, 2003
– Somebody Told Me is written by Brandon Flowers / Dave Brent Keuning / Mark August Stoermer / Ronnie Jr. Vannucci © Universal Music Publishing Group, 2003
– Spaceman is written by Brandon Flowers / Dave Brent Keuning / Mark August Stoermer / Ronnie Jr. Vannucci © Universal Music Publishing Group, Downtown Music Publishing, Peermusic Publishing, Sony/ATV Music Publishing LLC, 2008
– Rut is written by Brandon Flowers / Dave Brent Keuning / Garret Lee / Mark August Stoermer / Ronnie Jr. Vannucci © Universal Music Publishing Group, Kobalt Music Publishing Ltd., 2017
– Human is written by Brandon Flowers / Dave Brent Keuning / Mark August Stoermer / Ronnie Jr. Vannucci © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 2008

📸: Anton Corbijn