Je kunt de radio bijna niet aanzetten of je hoort hits als Radioactive, Thunder of Whatever It Takes voorbij komen en wanneer je de indringende drums van Imagine Dragons hoort, krijg je instantly een energy boost. Morgen staat de indierockband in een uitverkochte Ziggo Dome en gaan ze 17.000 mensen omver blazen met hun herkenbare muziek. Maar wist je dat hun grootste hits qua lyrics minstens zo krachtig zijn als qua sound?

Imagine wie?

In 2008 werd de band Imagine Dragons opgericht in Las Vegas. Het duurde een tijdje voordat Dan Reynolds (zanger), Wayne Sermon (gitarist), Daniel Platzman (drummer) en Ben McKee (bassist) echt doorbraken, maar in 2012 bestormde de band de internationale hitlijsten met Radioactive, waarvoor ze later ook een Grammy ontvingen.

Inmiddels zijn we drie albums en vele hits verder, werd hun muziek gebruikt in verschillende games (waaronder FIFA 13) en schreven ze muziek voor films als The Hunger Games en Suicide Squad. De band wordt vaak geroemd om hun energieke live optredens, dus wie er morgen bij is in de Ziggo Dome, staat heel wat te wachten.

Love Loud

Imagine Dragons is afkomstig uit Utah, het epicentrum van het Mormoonse geloof. Frontman Dan komt ook uit een conservatieve familie. Religie is belangrijk voor hem, maar hij kan zich niet in alle ideeën van het geloof vinden. Zo vertelde hij recentelijk in een interview dat hij van de universiteit is getrapt, op missie naar Nebraska is gestuurd en een jaar lang boete heeft moeten doen omdat hij aan zijn bisschop had opgebiecht seks voor het huwelijk te hebben gehad met zijn vriendin. Hij belandde in een depressie en dat wakkerde het vuur aan om voor verandering te gaan strijden.

“That was a trigger point in my life, I felt like a whole community was judging me and that God saw me as a dirty, sinful kid. That was the first time I thought ‘something’s wrong about this’. You’re telling a child that something that is natural and beautiful, is sinful. And that’s only a very small part of what LGBT Mormons go through, when it comes to feeling shame or guilt about their sexuality.”

Hij zet zich nu in voor meer seksuele vrijheid en acceptatie van LGBTQ’s binnen de Mormoonse kerk. Hij heeft hiervoor de Love Loud Foundation opgericht, waarmee hij jaarlijks een festival organiseert en later dit jaar verschijnt de documentaire Believer die hij maakte om aandacht voor dit onderwerp te genereren. Onderaan dit artikel vind je een inspirerende speech waarin hij al op de spreekwoordelijke barricade gaat.

Wij hebben geen liedjes kunnen vinden waarin je de struggle met zijn geloof heel expliciet kunt lezen, maar als je onderstaande lyrics leest, kan het haast niet anders dan dat dit veel invloed op hem heeft gehad.

5. Thunder (Evolve, 2017)

Sit back en laat frontman Dan je meenemen naar zijn jeugd. In Thunder beschrijft hij hoe hij als kind in het leven stond:

Just a young gun with a quick fuse
I was uptight, wanna let loose
I was dreaming of bigger things
And wanna leave my own life behind
Not a yes-sir, not a follower
Fit the box, fit the mold

In aanloop naar het refrein wordt duidelijk hoe hij zichzelf zag:

I was lightning before the thunder
Thunder, feel the thunder
Lightning then the thunder

Een pre-warning voor iets groters dat komen gaat.

Kids were laughing in my classes
While I was scheming for the masses
Who do you think you are?

Dreaming ‘bout being a big star
They say you’re basic, they say you’re easy
You’re always riding in the backseat
Now I’m smiling from the stage
While you were clapping in the nose bleeds
Thunder – Imagine Dragons

Zijn fellow classmates maakten hem belachelijk omdat hij ‘anders’ was. Maar nu staat hij lachend op het podium, terwijl de voormalige pestkoppen ‘nose bleed tickets’ kopen voor zijn shows. ‘Nose bleed tickets’ zijn stoelen op de allerhoogste rij in de zaal, waar je een bloedneus zou kunnen krijgen van de hoogte.

4. Believer (Evolve, 2017)

Dan lijdt aan de ziekte van Bechterew. Dit is een ontsteking van de wervelkolom die een kromming kan veroorzaken. Hij heeft er heel veel last van en het is niet te genezen. Dit bracht hem tot het schrijven van Believer. Zoals de titel van dit liedje al doet vermoeden, is het geen klaagzang over het leed dat de ziekte hem aandoet. Hij heeft het juist omarmd en het heeft hem geïnspireerd tot persoonlijke groei.

In het eerste couplet wil hij één en ander delen over de gevoelens die hij lang genoeg voor zich heeft gehouden:

First things first
I’ma say all the words inside my head
I’m fired up and tired of the way that things have been

In een interview vertelt hij dat dit liedje niet alleen over de pijn als gevolg van zijn ziekte gaat, maar ook over andere pijnlijke situaties: zijn angst voor mensenmassa’s, het overdonderende gevoel dat hem overspoelde toen de band ineens succesvol werd en een depressie die hij uiteindelijk overwonnen heeft. Hij laat zich niets meer aanpraten, hij heeft zelf de controle:

Second things second
Don’t you tell me what you think that I could be
I’m the one at the sail, I’m the master of my sea

In het refrein lees je waar dit allemaal vandaan komt:

Pain!
You made me a, you made me a believer, believer
Pain!
You break me down and build me up, believer, believer
Pain!
Oh let the bullets fly, oh let them rain
My life, my love, my drive, it came from…
Pain!
Believer – Imagine Dragons

Heavy! Maar in het interview zegt hij toch dankbaar te zijn voor zijn lot:

“A lot of my greatest strengths are due to my greatest weaknesses or flaws or physical ailments. It brought me discipline, gratitude and compassion. The song is about how pain made me a believer.” 

Go Dan! 💪💪💪

3. I Bet My Life (Smoke + Mirrors, 2015)

I Bet My Life is afkomstig van het tweede album Smoke + Mirrors. Dan vertelde in een interview dat in dit liedje de relatie met zijn ouders centraal staat:

I know I took the path
That you would never want for me
I know I let you down, didn’t I?
So many sleepless nights

Where you were waiting up on me
Well I’m just a slave unto the night

Net als vele andere tieners lag hij regelmatig in de clinch met zijn ouders. Zoals eerder gezegd, komt hij uit een erg conservatief gezin en toen hij zijn ouders duidelijk maakte dat hij muzikant wilde worden in plaats van advocaat of arts, viel dat niet in goede aarde. Hij had het idee dat hij het zwarte schaap van de familie was en telkens maar weer in de problemen kwam omdat hij niet deed wat er van hem verwacht werd.

So I, I bet my life
I bet my life, I bet my life on you
I Bet My Life – Imagine Dragons

In het refrein wordt duidelijk dat hij na al die jaren zijn ouders waardeert en dat ook altijd heeft gedaan. “We try to see past our differences and celebrate the relationship that we have and that we still share today.”

2. Demons (Night Visions, 2012)

En dan: Demons. Dit liedje gaat over het erkennen van- en vechten tegen je onzekerheden. Deze onzekerheden omschrijft hij als ‘demonen’.

When the days are cold and the cards all fold
And the saints we see are all made of gold
When your dreams all fail and the ones we hail
Are the worst of all and the blood’s run stale

De donkere en depressieve dagen staan centraal in het begin van dit liedje. De saints zouden verwijzen naar de idolen van tegenwoordig. Deze worden vaak door fans geïdealiseerd en daarmee wordt vergeten dat ook zij niet perfect zijn en hun ‘demons’ hebben.

Dan zelf struggelde dus jaren met een depressie, wellicht heeft dat wel hem geïnspireerd bij het schrijven van de volgende passage.

I want to hide the truth, I want to shelter you
But with the beast inside, there’s nowhere we can hide
No matter what we breed, we still are made of greed

This is my kingdom come, this is my kingdom come
Demons – Imagine Dragons

Hij wil de waarheid (a.k.a. zijn demonen) onderdrukken om anderen te beschermen. Maar tegelijkertijd realiseert hij zich dat hij zijn demonen niet langer kan ontkennen.

Kingdom come is een term uit een Gods gebed dat ‘the end of time’, maar ook ‘the next world’ betekent. Online worden deze lyrics op verschillende manieren geïnterpreteerd. Óf het zou een openbaring voor Dan zijn waardoor hij besluit het roer om te gooien en zijn demonen te accepteren. Óf het zou het einde der tijden betekenen omdat hij dezelfde koers blijft varen. Wat denk jij?

1. Radioactive (Night Visions, 2012)

Gaat deze single over een nucleaire oorlog, over Wall Street of over het einde van de wereld? Doordat het angstaanjagende woord ‘apocalypse’ in de lyrics voorkomt, zijn de meningen verdeeld over Radioactive. Dat beseffen de Imagine Dragons zich ook. “A lot of people probably see a post-apocalyptic world when they hear ‘Radioactive’, understandably, but we wanted to deliver something that was maybe a little different.” 

Eigenlijk gaat het liedje namelijk over een openbaring; je realiseren dat je kunt besluiten om een heel nieuw pad in het leven in te gaan. Dit moment is voor de Dragons een apocalyps.

I’m waking up to ash and dust
I wipe my brow and I sweat my rust
I’m breathing in the chemicals

I’m breaking in, shaping up
Checking out on the prison bus
This is it, the apocalypse

Over de betekenis van het liedje is Dan heel duidelijk: “That’s basically a song about my struggle with anxiety and depression. It’s about becoming self-empowered and rising above that.” 

Een krachtig anthem over het overwinnen van human weakness:

I’m waking up, I feel it in my bones
Enough to make my systems blow
Welcome to the new age, to the new age
(…)

Whoa, whoa – I’m radioactive, radioactive
Radioactive – Imagine Dragons 

Hij voelt zich zo sterk in het overwinnen van zijn angst en depressie, dat zijn geest zou kunnen ‘exploderen’. The new age die volgt is een nieuwe tijd die aanbreekt voor hemzelf. Met radioactive doelt hij dan ook niet op radioactieve straling die vrijkomt bij een nucleair wapen, maar dat hij bijna straalt van kansen en mogelijkheden. Laat die apocalypse in dat geval maar komen! 😉

Wist jij dat de lyrics van de Imagine Dragons deze persoonlijke boodschappen bevatten? Have a blast als je morgen naar de Ziggo Dome gaat! 😁

Meer Imagine Dragons?

Eerder schreven we ook over de nieuwste single Whatever It Takes. Deze lyrics zijn meer dan de moeite waard en al helemáál als jij een Game Changer bent!

Vergeet ook zeker niet deze veelzeggende speech te kijken 👇

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇).

 


– Thunder is written by Alexander Junior Grant / Benjamin Arthur McKee / Daniel Coulter Reynolds / Daniel James Platzman / Daniel Wayne Sermon / Jayson M. DeZuzio © Universal Music Publishing Group, 2017.
– Believer is written by Daniel Wayne Sermon / Daniel Coulter Reynolds / Benjamin Arthur Mckee / Daniel James Platzman / Robin Lennart Fredriksson / Mattias Per Larsson / Justin Tranter © Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, 2017.
– I Bet My Life is written by  Benjamin Arthur Mckee / Daniel Platzman / Daniel Coulter Reynolds / Daniel James Platzman / Daniel Wayne Sermon  © Universal Music Publishing Group, 2015.
– Demons is written by Joshua Francis Mosser / Alex Grant / Benjamin Arthur McKee / Daniel Coulter Reynold / Daniel Wayne Sermon © Universal Music Publishing Group, 2012.
– Radioactive is written by  Joshua Francis Mosser / Alexander Junior Grant / Benjamin Arthur McKee / Daniel Coulter Reynolds / Daniel Wayne Sermon © Universal Music Publishing Group, 2012.

📸: Copyright unknown.