We kennen Harry Styles als lid van de boyband One Direction, maar hoe klinkt hij als soloartiest? En waar gaan zijn lyrics dan over? Met zijn debuutalbum Harry Styles heeft hij niet alleen zijn eigen, unieke sound kunnen ontwikkelen, maar leren we hem ook kennen zonder zijn 1D-buddy’s. Hij geeft ons een kijkje in zijn leven en us daarin wel héél eerlijk..

Aanstaande woensdag staat hij in de Ziggo Dome. Omdat je misschien door het gegil van de duizenden enthousiaste dames (en een paar heren) niet goed meekrijgt wat hij nou eigenlijk zingt, hebben wij een selectie gemaakt van de meest opvallende verhalen die Harry in zijn lyrics vertelt. Enjoy!

Harry’s eigen sound

In Harry’s eigen sound horen we invloeden terug van diverse iconische artiesten: van David Bowie en The Beatles tot Pink Floyd en Prince. Met de (soms psychedelische) rocksound op dit album klinkt One Direction erg ver weg, iets waarmee hij critici voor zich weet te winnen:

“[Harry is]…making a clear effort to step boldly away from the manufactured, plastic pop of his past.”

Hoewel One Direction niet definitief uit elkaar is en Harry met veel dankbaarheid aan deze periode terugdenkt, heeft hij met zijn soloalbum pas echt de tijd en aandacht gehad om zich als volwaardig songwriter te ontwikkelen.

In zijn teksten wordt Harry Styles gedreven door eerlijkheid en liefde. Bijna al zijn liedjes gaan over mysterieuze en spannende liefdesavonturen, maar hij schuwt de downside die soms bij liefde komt kijken niet. Ruzies, break-ups, eenzaamheid en twijfels, hij schrijft er allemaal over.

Harry vindt zelf juist deze kwetsbare kant van liefde en relaties het mooist in lyrics. In een interview zegt hij hierover:

“I don’t want to hear my favorite artists talk about all the amazing shit they get to do. I want to hear, ‘How did you feel when you were alone in that hotel room, because you chose to be alone?”

Kom maar door Harry!

5. Woman (Harry Styles, 2017)

De titel van dit liedje geeft meteen het centrale onderwerp van dit album weg: vrouwen. In dit liedje beschrijft hij de jaloezie en het liefdesverdriet die de ladies soms bij hem teweegbrengen.

In Woman gaat de vrouw waar hij gek op is met een ander en dat kan hij niet aanzien:

I’m selfish I know
But I don’t ever want to see you with him
I’m selfish, I know
I told you, but I know you never listen 

I hope you can see, the shape that I’m in
While he’s touching your skin
He’s right where I should, where I should be
But you’re making me bleed

 Woman
Woman (La La La La La)
Woman – Harry Styles

Harry vertelde in een interview dat er een specifieke vrouw centraal staat op dit album, maar hij gaf geen naam. Directioners wereldwijd vragen zich af wie die mysterieuze hartenbreekster toch is. Er wordt gespeculeerd dat het zou gaan over Kendall Jenner. Of misschien toch over Taylor Swift? Wie weet kom je er woensdag wel achter!

4. From The Dining Table (Harry Styles, 2017)

Harry doet zich in zijn muziek niet cooler voor dan hij is en dat komt duidelijk naar voren in From The Dining Table. Ook in dit liedje is hij heartbroken en hij zuipt zich midden op de dag klem, iets wat hij zelf ook wel triest vindt. Hij staart naar zijn telefoon maar ze neemt maar geen contact met hem op.

Woke up alone in this hotel room
Played with myself, where were you?
Fell back to sleep, I got drunk by noon
I’ve never felt less cool 

We haven’t spoke since you went away
Comfortable silence is so overrated
Why won’t you ever be the first one to break?
Even my phone misses your call, by the way
From The Dining Table – Harry Styles

Herkenbaar? Blijkbaar heeft deze succesvolle celeb dezelfde onzekerheden te verduren in de liefde als ieder ander. Een mooi voorbeeld van kwetsbare en eerlijke lyrics!

3. Kiwi (Harry Styles, 2017)

Het liedje Kiwi is met zijn rauwe rocksound een opzwepend nummer over een flirt met een wel erg spannende vrouw.

She worked her way through a cheap pack of cigarettes
Hard liquor mixed with a bit of intellect
And all the boys, they were saying they were into it
Such a pretty face, on a pretty neck 

Als je het refrein hoort ga je je toch echt afvragen wat Harry allemaal heeft uitgespookt met deze dame… 

Driving me crazy, but I’m into it, but I’m into it
I’m kind of into it
It’s getting crazy, I think I’m losing it, I think I’m losing it
I think she said “I’m having your baby, it’s none of your business”
“I’m having your baby, it’s none of your business”
Kiwi – Harry Styles

Zo.. dat is niet niks als een vrouw je dat vertelt! Hoe zou dit afgelopen zijn? Zou Harry binnenkort echt vader worden? Time will tell!

2. Sweet Creature (Sweet Creature, 2017)

In dit liedje loopt het niet helemaal soepel tussen Harry en zijn geliefde. Ondanks dat ze vaak ruzie maken en het niet altijd makkelijk is, heeft Harry er nog wel vertrouwen in dat hij en z’n ‘lieve schepseltje’ het gaan redden;

Sweet creature
Had another talk about where it’s going wrong
But we’re still young
We don’t know where we’re going
But we know where we belong 

No, we started
Two hearts in one home
It’s hard when we argue
We’re both stubborn, I know

Sweet creature, sweet creature
Wherever I go
You bring me home
Sweet creature, sweet creature
When I run out of rope
You bring me home
Sweet Creature – Harry Styles

Ze zijn nog jong en voor elkaar gemaakt, hoe mooi is dat? Laten we hopen voor Harry dat deze love story goed afloopt!

1. Sign Of The Times (Sign of the Times, 2017)

Toen Harry dit liedje voor het eerst aan zijn moeder liet horen op slechte speakers in de woonkamer, moest ze huilen. En zijn moeder is denk ik niet de enige die het niet droog kan houden bij deze emotionele ballad! Sign Of The Times heeft een belangrijke boodschap. Het gaat over alles dat nog steeds misgaat in de wereld:

Equal rights. For everyone, all races, sexes, everything. (…) ‘Sign of the Times’ came from ‘This isn’t the first time we’ve been in a hard time, and it’s not going to be the last time.’

The song is written from a point of view as if a mother was giving birth to a child and there’s a complication. The mother is told, ‘The child is fine, but you’re not going to make it.’ The mother has five minutes to tell the child, ‘Go forth and conquer.’

Harry probeert ons met deze lyrics moed in te praten en ons aan te sporen om problemen in de wereld anders aan te pakken en te zorgen voor verandering:

Just stop your crying, it’s a sign of the times
Welcome to the final show
Hope you’re wearing your best clothes
You can’t bribe the door on your way to the sky
You look pretty good down here
But you ain’t really good 

We never learn, we been here before
Why are we always stuck and running from
The bullets? The bullets?
(2x)

Just stop your crying, it’s a sign of the times
We gotta get away from here
We gotta get away from here
Just stop your crying, it’ll be alright
They told me that the end is near
We gotta get away from here
Sign Of The Times – Harry Styles

Wijze woorden!

In het solodebuut van Harry leren we hem kennen aan de hand van allerlei ervaringen die bij flirten, daten en liefde komen kijken. Zijn teksten zijn authentiek, eerlijk en kwetsbaar en hij is gul in het delen van persoonlijke gevoelens en ervaringen. Maar ook zijn boodschap voor een betere wereld is er één die gehoord mag worden. Go Harry!

Ga jij woensdag naar de Ziggo Dome, dan staat je ongetwijfeld een onvergetelijke avond met opzwepende rocknummers én mooie, krachtige ballads te wachten. Aan wie denk jij als je deze songs meezingt?

Verder lezen?

Ook John Mayer schrijft openhartige en eerlijke lyrics over belangrijke persoonlijke ontwikkelingen. Of liever meer lezen over de liefde? Ariana Grande zingt net als Harry Styles vooral over de liefde en we maakten ook een lijstje over zelfliefde en stelden dé playlist die je over een blauwtje heen helpt samen 💛

Volg jij ons al?

👍 ons op Facebook, Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– Woman is written by Jeffrey Nath Bhasker / Tyler Johnson / Ryan Thomas Nasci / Mitch Rowland / Alex Raymond Salibian / Harry Edward Styles © Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, Cypmp, 2017
– From the Dining Table is written by Alex Salibian / Harry Edward Styles / Jeffrey Bhasker / Mitch Rowland / Ryan Nasci / Tyler Sam Johnson © Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, Cypmp, 2017
– Kiwi is written by Jeffrey Nath Bhasker / Tyler Johnson / Ryan Thomas Nasci / Mitch Rowland / Alex Raymond Salibian / Harry Edward Styles © Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, Cypmp, 2017
– Sweet Creature is written by Thomas Edward Percy Hull / Harry Edward Styles © Universal Music Publishing Group, 2017
– Sign of the Times Alex Raymond Salibian / Harry Edward Styles / Jeffrey Nath Bhasker / Mitchell Kristopher Rowland / Ryan Thomas Nasci / Tyler Sam Johnson © Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, Cypmp, 2017