Zijn muziek is gevoelig, eerlijk en komt recht uit het hart. Het is bij menig liedje van Sam Smith dan ook een uitdaging om ’t droog te houden. In interviews steekt hij niet onder stoelen of banken dat ze ook nog veelal autobiografisch zijn, maar waar gaan zijn melancholische tear jearkers eigenlijk over?

Aanstaande woensdag en zaterdag staat de Britse singer-songwriter in de Ziggo Dome en wij zetten de persoonlijke verhalen achter vijf liedjes op een rijtje zodat je het concert nog intenser kunt beleven. Pak de tissues er maar vast bij! 😉

Dit is Sam Smith

Het grote publiek leerde Sam Smith in 2012 kennen met Latch van Disclosure. Niet lang daarna scoorde hij samen met Naughty Boy een hit met La La La. Zijn debuutalbum In The Lonely Hour volgde een jaar later en werd zeer goed ontvangen. Het werd het op één na bestverkochte album van 2014 in Groot-Brittannië en de VS. In Nederland stond het bijna 3,5 jaar in de Album Top 100!

Door het enorme succes van zijn eerste album, lag de lat voor de opvolger hoog. Afgelopen november kwam The Thrill Of It All dan eindelijk uit. Het kwam direct op de allerhoogste positie binnen in de albumlijsten in onder andere de VS, Canada, Groot-Brittannië, Nederland, België en Nieuw-Zeeland.

Naast Naughty Boy en Disclosure, heeft Sam met nog meer artiesten samengewerkt. Zo kan hij John Legend (Lay Me Down), Mary J. Blige (Stay With Me), A$AP Rocky (I’m Not The Only One) en recentelijk Logic (Pray) van zijn wishlist afstrepen.

Sam is born and raised in het Engelse plaatsje Bisford’s Stortford. Hij zat op een katholieke basisschool en kwam op 10-jarige leeftijd uit de kast. Het geloof en zijn geaardheid zijn thema’s die vaak in zijn lyrics terug te horen zijn. Ondanks dat bijna het volledige debuutalbum gaat over de onbeantwoorde liefde voor een vriend, deelde hij het feit dat hij homoseksueel is pas in 2014 met de pers. Hij vond het aan het begin van zijn carrière niet prettig om als ‘gay singer’ bestempeld te worden. Hij zegt hierover in een interview: “I wanted to be seen as a singer first, before people spoke about my private life.”

Na het grote succes van zijn eerste album ging hij hier anders in staan. “Now it’s changed – I’ve changed. I realise that maybe I don’t mind that title”. Afgelopen oktober bracht hij naar buiten dat hij zich zowel man als vrouw voelt.

https://www.instagram.com/p/BaTvDY2laiE/?utm_source=ig_embed

Wat kunnen we nog meer over Sam te weten komen aan de hand van zijn lyrics?

5. Stay With Me (In The Lonely Hour, 2014)

In Sam’s grootste hit tot nu toe, Stay With Me, geeft hij een openhartig kijkje in zijn liefdesleven.

Guess it’s true, I’m not good at a one-night stand
But I still need love cause I’m just a man

These nights never seem to go to plan
I don’t want you to leave, will you hold my hand?

One-night stands zijn niet Sam’s ding, hij verwacht er meer van dan zijn verovering. In het refrein hoopt hij stiekem dat zijn lover toch ook op zoek is naar een langere termijn commitment.

Oh won’t you stay with me?
Cause you’re all I need
This ain’t love, it’s clear to see
But darling, stay with me

En dan is het moment is daar: zijn Mister Right (Now) vertrekt en laat hem alleen achter.

Why am I so emotional?
No it’s not a good look, gain some self control
And deep down I know this never works
But you can lay with me so it doesn’t hurt

Stay With Me – Sam Smith

In een interview licht hij dit moment toe: “You are just like: ‘I wish, I wish’. You don’t even love them, you don’t really fancy them that much, it’s just nice to have someone in the bed next to you.”

Hoe pijnlijk deze situatie ook voor Sam geweest moet zijn, het heeft hem geen windeieren gelegd. In 2015 werd dit liedje bekroond met Grammy’s voor Song of the Year en Record of the Year. Ook nam hij Grammy’s voor Best New Artist en Best Pop Vocal Album voor In The Lonely Hour mee naar huis.

Tijdens de uitreiking ‘moest’ hij zijn grote inspiratiebron – zijn ex – wel een shout-out geven, hij bedankte hem vriendelijk voor het succes dat hij hem had gebracht. Talking about karma! 😅

4. Writing’s On The Wall (Soundtrack ‘Spectre’, 2015)

Na Adele’s grote succes met Skyfall, was in 2015 Sam Smith de uitverkorene om de nieuwe Bond film Spectre van een soundtrack te voorzien. Ondanks dat deze single door critici met gemengde gevoelens werd ontvangen, spreekt het succes in de charts boekdelen. De single schoot linea recta naar de eerste positie in de Britse hitlijst, iets dat nooit eerder gebeurde met een Bond-soundtrack.

Samen met writing buddy Jimmy Napes schreef Sam deze epische theme song in slechts 20 minuten! Als één van de weinige liedjes uit zijn repertoire, is Writing’s On The Wall niet autobiografisch; Sam is voor dit liedje namelijk in de huid van 007 gekropen. “I wanted a touch of vulnerability from Bond, where you see into his heart a little bit.”

En daar is hij, al je ’t mij vraagt, goed in geslaagd 😉

I’ve been here before
But always hit the floor
I’ve spent a lifetime runnin’
And I always get away
But with you I’m feeling something
That makes me want to stay

I see where Sam is going… Voor een geheim agent als James Bond klinkt het gesettelde burgerlijke leven natuurlijk heel ver weg. Maar hij voelt nu iets dat hij niet eerder voelde.

If I risk it all
Could you break my fall?

Bereid om toe te geven aan de liefde, vraagt Bond zich af of zijn lover hem opvangt in het onbekende.

How do I live? How do I breathe?
When you’re not here I’m suffocating
I wanna feel love run through my blood

Tell me is this where I give it all up?
For you I have to risk it all
Cause the writing’s on the wall

Writing’s On The Wall – Sam Smith

Het gezegde ‘Writing On The Wall’ staat voor een aankondiging van onheil en in dit geval wijst het enerzijds op het plot van de film en anderzijds op James’ twijfel over of de liefde het risico waard is. Does love conquer all, ook voor ladiesman 007?

Mocht je Writing’s On The Wall dinsdag en zaterdag live in de Ziggo Dome willen horen, dan moet je geluk hebben. Deze Bond-song ontbreekt namelijk vaak op de setlist en na het zien van het interview met Graham Norton, begrijp je wel waarom. Vlak voor de eerste live performance van deze soundtrack vertelt hij namelijk hoe moeilijk het is om dit liedje te zingen: “It’s horrible to sing. I almost regret – no, I don’t regret it… It’s just so high. I have to grab my balls, it’s awful.” 😂

3. Lay Me Down (In The Lonely Hour, 2014)

Tijdens een optreden in Brixton vertelde hij het publiek dat hij Lay Me Down schreef meteen nadat hij alle gesprekken met een jongen op WhatsApp had verwijderd. De reden? Sam werd door hem genegeerd.

Dat dit liedje enkel het einde van een fling beschrijft, lijkt onwaarschijnlijk als je naar de lyrics luistert en de videoclip ziet (je vindt hem onderaan dit artikel). Aan het begin van de video zien we Sam bij een uitvaart in een kerk. De lyrics beschrijven het gevoel dat je hebt wanneer iemand waar je veel om geeft uit je leven verdwijnt.

Yes I do, I believe
That one day I will be where I was
Right there, right next to you
And it’s hard, the days just seem so dark
The moon, the stars are nothing without you

In de volgende scene verandert de zwarte dag in het compleet tegenovergestelde; we zien Sam het ja-woord geven aan zijn grote liefde op het altaar.

Er zijn verschillende theorieën over de betekenis van deze tegenstrijdige thema’s. Het zou een flashback kunnen zijn naar betere tijden. Maar als je de volgende passage leest, zou je ook kunnen denken dat hij met zijn lover mee wil naar het hiernamaals.

Can I lay by your side, next to you?
And make sure you’re alright
I’ll take care of you
I don’t want to be here if I can’t be with you tonight

Lay me down tonight, lay me by your side
Lay me down tonight, lay me by your side
Can I lay by your side, next to you
Lay Me Down – Sam Smith

Aan het eind van de video zien we Sam achtergebleven in een lege kerk. Wat denk jij dat hij met dit open einde wil zeggen?

Met deze video zet Sam mensen niet alleen aan het denken, hij maakt er ook een statement mee. Het homo-huwelijk was namelijk niet alleen pas een jaar officieel toegestaan in Groot-Brittannië toen de clip uitkwam, maar ook de locatie van de plechtigheid is controversieel. In een interview zegt hij: “Obviously gay marriage isn’t legal in churches, and we’re doing a gay marriage today, in the church.”

2. HIM (The Thrill Of It All, 2017)

Een ander liedje waarin Sam het thema homoseksualiteit behandelt, is HIM. Hij heeft zelf het geluk gehad dat zijn ouders hem altijd hebben gesteund en geaccepteerd voor wie hij is en dit liedje is dan ook niet autobiografisch. Hij schreef het voor de LGBT community.

Holy Father, we need to talk
I have a secret that I can’t keep

I’m not the boy that you thought you wanted
Please don’t get angry, have faith in me

Wanneer je deze passage leest, zou je misschien verwachten dat de hoofdpersoon in gesprek is met God. Maar niets is minder waar. Het liedje bevat wel religieuze referenties, maar Sam geeft in een interview aan dat HIM het verhaal vertelt van een fictieve jongen uit Mississippi die zijn vader vertelt dat hij gay is.

Don’t you try and tell me that God doesn’t care for us
It is him I love, it is him I love

Hij heeft al een vaag vermoeden wat de reactie van zijn vader zal zijn, maar vertrouwt erop dat God ook om homoseksuelen geeft.

I walk the streets of Mississippi
I hold my lover by the hand
I feel you staring when he is with me
How can I make you understand?

Mississippi is een van de meest homofobe staten van de Verenigde Staten. Het is voor menig Mississippian dan ook shocking om twee mannen hand-in-hand te zien lopen.

Holy Father, judge my sins
I’m not afraid of what they will bring

I’m not the boy that you thought you wanted
I love him
HIM – Sam Smith

Zijn vader mag zijn zonden, ofwel zijn seksuele geaardheid, veroordelen, maar het is wat het is; de liefde voor zijn lover is een feit.

1. Pray (The Thrill Of It All, 2017)

Terwijl hij werkte aan zijn nieuwste album, bracht Sam een bezoek met War Child aan Mosul, een stad in Noord-Irak. “I spent five days in Mosul and came back embarrassed that I had known so little about the world and other people’s lives”, vertelt hij in een interview.

Eerder schreef hij voornamelijk liedjes over de liefde, maar na deze gebeurtenis besloot hij een liedje te wijden aan deze eye opener.

I’m young and I’m foolish, I make bad decisions
I block out the news, turn my back on religion
Don’t have no degree, I’m somewhat naïve

I’ve made it this far on my own
But lately, this shit ain’t been gettin’ me higher
I lift up my head and the world is on fire
There’s dread in my heart and fear in my bones

And I just don’t know what to say

Sam kijkt vol afschuw terug op de manier waarop hij zijn leven tot dan toe heeft geleid. Nu ziet hij hoeveel ellende er in de wereld is, maar wat kan hij er tegen doen?

You won’t find me in church
Reading the Bible

I am still here and I’m still your disciple
I’m down on my knees, I’m beggin’ you, please

Hij voelt een afkeer tegen het instituut ‘de kerk’, maar niet tegen God.

Won’t you call me?
Can we have a one-on-one, please?
Let’s talk about freedom

En vraagt God om een one-on-one waarin hij een hartig woordje met hem wil spreken.

Everyone prays in the end

Oh, I’m gonna pray, I’m gonna pray, I’m gonna pray
Pray for a glimmer of hope
Maybe I’ll pray, pray, maybe I’ll pray
I’ve never believed in you, no, but I’m gonna pray
Pray – Sam Smith

Sam lijkt te zeggen dat iedereen op zijn of haar eigen manier bidt of bezig is met een betere toekomst; of je nou een geloof aanhangt of niet. Een mooie boodschap die Sam ons dus wil meegeven! 🙌

Ben jij erbij in de Ziggo Dome?

Zou jij na het lezen van dit artikel deze Britse singer-songwriter ook wel live willen zien? Er zijn nog tickets voor dinsdag en zaterdag dus treat yourself.

Verder lezen?

Als koning van de heartbreak songs, heeft Sam ook een life hack voor unhappy singles geschreven, benieuwd? Check de link! En als je van Sam Smith houdt, kun je de hartverscheurende liedjes van Gavin James of de Top 5 Tear Jeakers misschien ook wel waarderen. Enjoy!

Volg jij ons al?

Like ons op Facebook, Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! No worries, no spam!

 


– Stay With Me is written by Tom Petty / Jeff Lynne © Emi April Music Inc., Naughty Words Limited, Emi, Salli Isaak Songs Ltd., Gone Gator Music, Strictly Confidential France, Method Paperwork Ltd., Shard End Music Inc., Stellar Songs Limited, EMI APRIL MUSIC INC, STELLAR SONGS LTD, MELODIE DER WELT GMBH & CO KG, SALLI ISAAK SONGS LTD, METHOD PAPERWORK LTD, 2014
– Writing’s On The Wall is written by James Napier / Sam Smith © Sony/ATV Music Publishing LLC, Downtown Music Publishing, 2015
– Lay Me Down is written by Elvin Duval Dalphinis Smith / James John Napier / Samuel Frederick Smith © Sony/ATV Music Publishing LLC, Downtown Music Publishing, 2014
– HIM is written by Brendan Grieve / Reuben James / Sam Smith © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, Warner Chappell Music, Inc, 2017
– Pray is written by Angel L. Lopez / Jimmy Napes / Larrance Levar Dopson / Samuel Frederick Smith / Timothy Z. Mosley / James Napier / Jose Angel Velazquez © Sony/ATV Music Publishing LLC, Peermusic Publishing, Downtown Music Publishing, 2017