Morgen is het zo ver.. G-Dragon in de Ziggo Dome! Uhm.. wie? Zal je misschien denken.. Een naam die opvalt in een line-up van artiesten als John Legend, Metallica en Neil Diamond die er de afgelopen weken ook het podium beklommen.

Maar het zou je niet hoeven verbazen.. G-Dragon is een Koreaanse zanger die niet alleen als bandlid van K-pop band BigBang (de Aziatische One Direction) razend populair is, maar ook een indrukwekkende carrière als soloartiest heeft (vergelijkbaar met Kanye West in het westen – vanwege zijn ‘genre-bending artistic daredevilry‘ wordt G-Dragon vaak met hem vergeleken).

‘K-pop’ staat letterlijk voor ‘Korean pop’ en is een fenomeen in Azië. Je kunt geen karaoke bar, café of winkel in Seoul in lopen, of je hoort K-pop door de speakers schallen. Ik heb een semester in de Zuid-Koreaanse hoofdstad gestudeerd en het was bijna onmogelijk om een dag geen muziek van BigBang of G-Dragon te horen.

G-Dragon (geboren als Kwon Ji-yong) schreef en produceerde maar liefst 22 hits, verkoopt wereldwijd stadions uit, werkt samen met artiesten als Justin Bieber, Diplo, Skrillex, Missy Elliott en M.I.A. en verscheen in minder dan een jaar tijd in Vogue, Dazed en ID. Dus dan kunnen wij bij Nolala natuurlijk niet achterblijven 😉

De show in de Ziggo Dome is onderdeel van zijn tweede solo wereldtour, Act III: M.O.T.T.E (Moment Of Truth The End). In Korea waren de 40.000 tickets voor de première binnen 10 minuten uitverkocht en in Japan is het optreden in 100 bioscopen live gestreamd.

Be prepared voor de grote dag morgen! Wij praten je bij aan de hand van de lyrics van zijn 5 grootste hits. (En no worries, we hebben ze voor je vertaald 😊)

5. Crayon – G-Dragon (One of a Kind, 2012)

“Let’s get this party started! Get your crayon!” Wacht… Cray-on, crayon…? Als-in Ni**as In Paris‘ “That shit cray”? Of als-in pak je waskrijtje? Dit liedje gaat toch niet echt over knutselen?

Eens kijken.. het refrein van Crayon is helemaal in het Engels:

Get your crayon Get your crayon Get your cray Get your
Why so serious?
Come on girls Come on boys Come on come on Get your crayon crayon Come on

Girls Come on
Boys Come on come on Get your crayon crayon
Mori okke mureup bal swag!
Crayon – G-Dragon

Ahaaa, de lyrics blijken een woordspeling te zijn! ‘Crayon’ is een afkorting van ‘Crazy On’, wat weer komt van de combinatie ‘Crazy’ en ‘G-Dragon’. Even alles loslaten en helemaal los!

Dit is ook de mind-set die G-Dragon typeert: “I am usually positive and optimistic, I don’t worry a lot and I’m not too serious about anything. I want to have freedom with everything I do.”

Niet slecht, get your cray on!

4. Good Boy – G-Dragon X TAEYANG (GOOD BOY, 2014)

Dit liedje klinkt als de Koreaanse versie van Turn Down For What van DJ Snake en Lil Jon. G-Dragon zingt “I am a Good Boy” op zo’n zwoele manier dat je gaat denken dat hij alles behalve een goeie jongen is..

Spreekt G-Dragon zich hier, tussen de regels van deze lyrics door, over uit?

During the day, lil hamster but,
When you love at night gangster
Tasteful eyes (natural skin ship)

You’ll be scared
Tell me what you want
I do not need to know

Eh eh eh Unlike the example
I do not play play
People tell me to be careful of a guy like me
Do not believe me too much
What you know about me

I am a good boy
Good Boy – G-Dragon X TaeYang *

Deze lyrics laten zien dat Kwon Ji-yong overdag een good boy is, maar verandert in een night gangster wanneer hij als G-Dragon op het podium staat.

G-Dragon zou het alter-ego van de zanger Kwon Ji-yong zijn, die ‘in het echt’ eigenlijk veel introverter is. Het imago als Korea’s bad boy zou eigenlijk heel ver van zijn echte persoonlijkheid af staan.

Aangezien dit nummer iets meer over G-Dragons persoonlijkheid vertelt, een terechte #4 in dit lijstje!

3. Bang Bang Bang – BigBang (Made Series, 2016)

Dit liedje was dé hit van 2015 in Seoul. Of je nou in een winkelstraat liep, op weg was naar school of uitging in een bar, je hoorde Bang Bang Bang van BigBang werkelijk overal!

Dit liedje is een perfect voorbeeld van de stijl die Vogue beschrijft als ‘Part Pop’, een combinatie van pop, hip-hop en EDM, waar regelmatig Engelse teksten in voorkomen.

Voor mij was het onmogelijk om dit liedje te zingen tijdens karaoke, maar een Koreaanse vriend kon dit meezingen zonder te hoeven ademen..

I’ll take you away right now
When the red sky dances
We’re spinning and spinning, you and I, this place is Valhalla
Give praise and spread it out louder

We go hard, we’re the night’s watchmen, run all night with space magic
This song is the apex, it’s so fun, sing about the wonder
Loud screams are devilish melodies, the connection to a black poison
All around you, get high and release the reins whoo
Bang Bang Bang – BigBang

De combinatie van de sound en lyrics maken Bang Bang Bang niet alleen het perfecte nummer om op te partyen, maar ook om mee te rebelleren! Met dit liedje is dan ook politieke geschiedenis geschreven.

Zo heeft de Zuid-Koreaanse regering Bang Bang Bang op volle kracht uit de speakers laten schallen over de grens van Noord-Korea als antwoord op hun nucleaire proeven in 2016. Een saillant detail: in Noord-Korea kun je geëxecuteerd worden voor het luisteren naar K-Pop.

Ook werd dit nummer gezongen in het protest van Zuid-Koreaanse studenten tegen hun president. Dit protest leidde tot haar aftreden.

Bang Bang Bang! Dat is nog eens wat je noemt een protestsong.

2. Bae Bae – BigBang (Always, 2007)

Maar G-Dragon heeft ook een gevoelige kant. In 2015 bracht BigBang het nummer Bae Bae uit en hierin zingt G-Dragon over egoïsme in de liefde.

In een interview zegt G-Dragon hierover: “I expressed men’s selfish desire for his girlfriend not to grow old from the age of 25, when a woman is the most beautiful in her entire life”.  Ik vind het dapper dat hij zich hier zo openlijk over uitspreekt!

Baby baby can you stay beautiful like you are right now?
So my heart can race even after time passes

Baby baby don’t wither, this is all for the selfish me
You have to stay just as you are right now

Your eyes are pretty like a deer
My princess
When you laugh at me it’s so chic
Are you crazy?
You’re a natural beauty, so unique, so unique
My perfect dear
Be my muse
We’re so comfortable together, I’m gaining so much weight
My body wraps around yours so perfectly

You’re forever 25 to me
Won’t ever change BABE 5 X 5 BABE

Maar waarom is 25 volgens G-Dragon de perfecte leeftijd als het op de liefde aankomt? “The age of 25 seems to be the right age for a man and woman to have the most passionate love in their lives. I expressed a situation in which the man and woman promise that their love will never change,” aldus G-Dragon.

En, cool als hij is, beschrijft G-Dragon het hebben van goede chemistry als:

Like rice cakes, like rice cakes
Our chemistry, our chemistry
Bae Bae – BigBang

Chemistry als ‘chapssaltteok’, een plakkerige rijstcake. Ah, hoe schattig (en Aziatisch!) is dat?

1. Act III Super Star – G-Dragon (Kwon Ji Yong, 2017)

Tot nu toe gaf de zanger zich dus uit als zijn alter-ego G-Dragon, maar in zijn laatste album wordt hij veel persoonlijker, zoals de titel van dit album ‘Kwon Ji-yong’ doet vermoeden.

De eerste nummers op het album zijn in de gebruikelijke crayon/crazy G-Dragon stijl, maar halverwege lijkt het een andere kant op te gaan. Het liedje ACT III Super Star beschrijft precies wie Kwon Ji-yong op dit moment in zijn carrière is. In het eerste couplet vertelt hij over het leven als superster dat hij als G-Dragon heeft opgebouwd:

I need some,
Things that I want in my life now
I own so many things
But I have so much more to lose

I need some,
A big house, super car, money, honor, girls
Yeah, a ghetto super star
Being able to build my own home, my own fortune
The art that fills the walls of my room
The galleria in my home

In the Seoul garden, my garden
Feel free to visit comfortably

Maar halverwege ACT III Super Star lijkt het alsof de hoofdpersoon verandert in de persoon achter het succesvolle pseudoniem. Al deze rijkdom en luxe kan Kwon Ji-yong niet verlossen van zijn eenzaamheid:

I need some
Friends who are the same age as me,

Instead pour my own glass and drink by myself
I work; producing songs and filming lined-up commercials
I tour the world
I need some
I know, your words are right
I’m full, yes, I’m tired, I am
Act III Superstar – G-Dragon

Aan het eind van de première van zijn wereldtour in Seoul zei de artiest tegen het publiek: “I hope you will stay by me no matter who I am—the humble Kwon Ji-yong or the glamorous G-Dragon.”

Ah, ook voor K-Pop fenomeen als G-Dragon is het spannend om zich kwetsbaar op te stellen!

Wie spreekt jou meer aan? G-Dragon of Kwon Ji-yong? Bepaal het zelf, morgen tijdens de Act III: M.O.T.T.E World Tour show in de Ziggo Dome! Er zijn nog tickets!

*Disclaimer: Na 5 maanden in Zuid-Korea is mijn Koreaans nog steeds behoorlijk belabberd. Heb jij een betere vertaling van de lyrics of weet jij precies waar ze over gaan? Laat het ons weten!

Verder lezen

Meer lezen over K-pop? We schreven ook Waar gaat de muziek van BTS eigenlijk over? en zetten de de essentials van K-pop op een rij in Een Introductie in K-pop.

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇).

 


– Crayon is written by Hong Jun Park © EMI Music Publishing, Universal Music Publishing Group., 2012
– GOOD BOY is written by David Anthony Delazyn / Chaz William Mishan / Young Bae Dong / Ji Yong Kwon / Fridolin Walcher © Universal Music Publishing Group., 2014
– BANG BANG BANG is written by Hong Jun Park / Seung Hyun Choi © Universal Music Publishing Group., 2016
– BAE BAE/Lies is written by Seung Hyun Choi / Hong Jun Park © Universal Music Publishing Group., 2007
– Super Star is written by Daniel Park / Hong Jun Park / Jeong Hun Seo / Jun Seok Lee / Phil Gang Choi / Robin L. Cho / Won Jin Seo © Universal Music Publishing Group., 2017

📸: Unknown