Een jaar lang hoorden we niets van hem (behalve dan dit verrassingsoptreden tijdens het concert van Passenger in de Ziggo Dome), hij had even behoefte aan rust. Maar nu is Ed Sheeran terug. En hoe! Hij leverde na de instant wereldhits Castle On The Hill en Shape Of You het eerlijke album Divide af en brak hiermee zo’n beetje alle records die er te breken zijn.

Aanstaande maandag en dinsdag treedt hij op in de Ziggo Dome en daarom lijkt het deze fan van het eerste uur hoog tijd om (voor het eerst) eens écht te gaan luisteren naar de lyrics die zij al jaren vol overtuiging meezingt.. De (ham)vraag van vandaag; Waar zingt de (misschien wel) populairste singer-songwriter van ‘t moment nou eigenlijk over? Het was niet makkelijk, maar hierbij een selectie van de beste 5!

5. Eraser – Ed Sheeran (Divide, 2017)

De openingstrack van het Divide gaat over hoe het voor Ed (persoonlijk) was om te komen waar hij nu is en vertelt hij hoe het is om één van de meest succesvolle artiesten ter wereld te zijn. De sound is behoorlijk vrolijk, maar de tekst is dat eigenlijk helemaal niet

I used to think that nothing could be better than touring the world with my songs
I chased the pictured perfect life, I think they painted it wrong
I think that money is the root of evil and fame is hell
Relationships and hearts you fixed, they break as well
Eraser – Ed Sheeran

Als je de rest van de lyrics leest, ga je je bijna zorgen maken. In een interview met Glamour zegt hij over dit behoorlijk donkere liedje:

“Eraser was a song that was very therapeutic to write. Whilst swimming I had this idea that it should be Eraser. I don’t know why but it just popped into my head and I was like ‘ah, that’s a cool title for a song”.

Pfff… nou gelukkig heeft het schrijven ervan hem wel goed gedaan zullen we maar zeggen.. 😅

4. Drunk – Ed Sheeran (+, 2011)

Een klassieke break-up song! Maar dan wel op z’n Ed’s! Bij Ed vind je geen gepolijste clichés, maar echte, eerlijke teksten;

I wanna be drunk when I wake up
On the right side of the wrong bed
And never an excuse I made up
Tell you the truth I hate
What didn’t kill me, never made me stronger at all
Drunk – Ed Sheeran

HA! Ed maakt korte metten met de dooddoener die iedereen in tijden van liefdesverdriet weleens te horen krijgt, maar op dat moment helemaal niet wíl horen!

Wat ik daarnaast erg kan waarderen, zijn alle woordspelingen. Lipstick(s), cold plays/Coldplay, maybe lean/Maybelline, zie jij er nog meer in de rest van de lyrics? Laat het ons weten!

3. The A Team – Ed Sheeran (+, 2010)

De grote doorbraak van Mr. Sheeran kwam eind 2011 met The A Team. Ik herinner me nog goed dat ik dit liedje in de donkere dagen voor Kerst grijs gedraaid heb en als de ontzettende lyric nono die ik toen nog was, luisterde ik niet naar de tekst, maar pikte ik alleen iets op over ‘snowflakes’, ‘it’s cold outside’ en ‘angels’. Voor mij was de associatie met winter-gezelligheid dan ook snel gemaakt. Behoorlijk misplaatst blijkt nu! The A Team gaat namelijk over een verslaafde prostitué die het allesbehalve gezellig heeft…

And they say
She’s in the Class A Team
Stuck in her daydream
Been this way since eighteen
But lately her face seems
Slowly sinking, wasting
Crumbling like pastries
And they scream
The worst things in life come free to us
‘Cause we’re just under the upper hand
And go mad for a couple grams
And she don’t want to go outside tonight
And in a pipe she flies to the
Motherland
Or sells love to another man It’s too cold outside
For angels to fly
Angels to fly
The A Team – Ed Sheeran

Sheeran schreef het liedje nadat hij vrijwilligerswerk had gedaan in een daklozenopvang in Oost-Londen. Het verhaal gaat dat in de opvang posters hingen met ‘Angel’s Rules’. Hij hoorde van de bewoners dat er namelijk een vrouw genaamd Angel verbleef en dat zij nogal wat problemen veroorzaakte. Angel werd tot onofficiële sheriff van de opvang benoemd en mocht zij de huisregels opstellen. Er was echter één voorwaarde; ze moest zich er zelf ook aan houden! Ed schreef dit liedje voor haar.

Met deze achtergrondinformatie wordt de strekking van het liedje wel duidelijk, maar Waar staat ‘class A Team’ voor? vraag je je misschien af? Het is synoniem voor een groep mensen die ‘Klasse A’-drugs gebruikt; heroïne, cocaïne etc.

2. Shape Of You – Ed Sheeran (Divide, 2017)

Als je naar liedjes als Thinking Out Loud, Perfect en How Would You Feel luistert, zou je denken dat Ed een gevoelige romanticus is. Maar.. hij heeft ook een minder keurige kant! Zo vertelt hij in bijvoorbeeld Bloodstream en Nina over los gaan met drugs.

Daarnaast lijkt hij op liefdesgebied toch ook niet heel braaf te zijn; in Ed vs. Ellie lees je namelijk al over de sleaze & dirt rondom de (vermeende) affaire met Ellie Goulding – het liedje Don’t is hierop geïnspireerd. En als je het recentelijk uitgebrachte Shape Of You hoort, zou je kunnen denken dat Ed zich als ware casanova heeft ontpopt! Hij is in dit liedje explicieter dan ooit;

The club isn’t the best place to find a lover
So the bar is where I go
Me and my friends at the table doing shots
Drinking fast, and then we talk slow

Girl, you know I want your love
Your love was handmade for somebody like me
Come on now, follow my lead
I may be crazy, don’t mind me

Say: “Boy, let’s not talk too much
Grab on my waist and put that body on me”
Come on now, follow my lead
Come, come on now, follow my lead

I’m in love with the shape of you
We push and pull like a magnet do
Although my heart is falling too
I’m in love with your body
Last night you were in my room
And now my bed sheets smell like you
Every day discovering something brand new
Shape Of You – Ed Sheeran

Ho ho, niet meteen overenthousiast worden nu! Dit blijkt bij nader inzien namelijk toch ook wel mee te vallen.. Hij schreef het liedje namelijk in eerste instantie voor Rihanna maar toen de zin ‘putting Van The Man on the jukebox’ er eenmaal in stond, concludeerde hij dat het misschien toch niet zo goed (meer) bij haar paste.

Toch was hiermee nog niet meteen besloten dat hij dit liedje ook zelf zou uitbrengen! In het interview met Glamour zegt hij hierover:

“Shape Of You was actually the only song that I was like ‘this isn’t me at all’. It took Johnny and Steve (the guys I wrote it with) probably about a month or two to convince me that should even be on the album, and probably took them another month to convince me that it should be a single.” 

En hiermee stijgt het ‘vriendelijke boy next door-gehalte’ weer naar oorspronkelijke hoogte! 😊 Hoe dan ook.. het liedje wordt er niet minder catchy door en je weet natuurlijk nooit of het hem niet op ideeën brengt..

1. Small Bump – Ed Sheeran (+, 2011)

Misschien wel het meest bijzondere liedje van Ed Sheeran vind ik Small Bump. Het is vanuit ik-perspectief geschreven, maar hij schijnt het te hebben gemaakt voor een goede vriendin. Op het eerste gezicht lijkt het een lief liedje over een vader-to-be die uitkijkt naar de geboorte van zijn kindje;

You’re just a small bump unborn
In four months you’re brought to life
Might be left with my hair
But you’ll have your mother’s eyes

I’ll hold your body in my hands, be as gentle as I can
But for now you’re a scan of my unmade plans
A small bump, in four months you’re brought to life

I’ll whisper quietly
I’ll give you nothing but truth
If you’re not inside me
I’ll put my future in you

Uit de lyrics spreekt blijdschap, hoop, goede voornemens. Tot het laatste couplet;

You were just a small bump unborn
Just for four months then torn from life
Maybe you were needed up there
But we’re still unaware as why
Small Bump – Ed Sheeran

Heftig! Ik heb het idee dat het nog altijd behoorlijk taboe is om over een miskraam te praten en in muziek hoor je het onderwerp al helemaal niet vaak voorbijkomen.

Wat mij betreft is dit de ultieme nummer één omdat Ed hiermee de vriend is die je een hart onder de riem steekt, zonder dat je hem over de rotsituatie hoeft te vertellen.. Thanks Ed!

Staat jouw favoriete Ed Sheeran liedje er niet bij? Laat ons in een comment weten welke topper we hebben gemist en waarom die nóg beter is dan deze 5 parels! Vinden we leuk!! 🤗

Verder lezen

Wil je nog meer te weten komen over (de lyrics van) Ed? Ellie Goulding en hij schreven hun dramatische liefdesgeschiedenis van zich af in hits en ook maakte hij een Life Hack voor kleffe koppels. Wist je dat hij ook liedjes over vuur en drank geschreven heeft? Enjoy!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇).

 


– Eraser is written by Edward Christopher Sheeran / John McDaid © Sony/ATV Music Publishing LLC, Kobalt Music Publishing Ltd., 2017
– The A Team is written by Ed Sheeran © Sony/ATV Music Publishing LLC., 2011
– Drunk is written by Jake Gosling / Ed Sheeran © Sony/ATV Music Publishing LLC., 2010
– Shape Of You is written by John McDaid / Steve Mac / Edward Christopher Sheeran / Kandi L. Burruss / Kevin Jerome Briggs / Tameka D. Cottle © Sony/ATV Music Publishing LLC, Kobalt Music Publishing Ltd., Universal Music Publishing Group, Warner/Chappell Music, Inc, Spirit Music Group, BMG Rights Management., 2017
– Small Bump is written by Ed Sheeran © Sony/ATV Music Publishing LLC., 2011

📸: Unknown