Aanstaande zaterdag staat de Zeeuwse band Racoon voor de tweede keer in een uitverkochte Ziggo Dome. Het meest recente album Look Ahead And See The Distance zal de rode draad door deze avond vormen, maar ook de grootste hits zullen gespeeld worden. Wist jij dat er heel bijzondere verhalen achter veel van de liedjes van Racoon schuilgaan?

Dit is Racoon

Je zou het misschien niet verwachten, maar Bart van der Weide (zang) en Dennis Huige (gitaar) vormden in de jaren negentig een hardcore band; Vict’em. In 1996 besloten ze hier een punt achter te zetten en als akoestisch duo onder de naam Racoon verder te gaan. Niet lang daarna sloten Stefan de Kroon (basgitaar) en Paul Bukkens (drums) aan. Eind 2017 verliet Stefan de band, hij werd opgevolgd door Maarten van Damme.

Op muzikaal gebied verschoof de band de afgelopen jaren van melodieuze rock steeds meer richting een melancholische Singer-songwritersound. De band groeide uit tot één van de meest succesvolle bands van Nederland.

Maar het ging de mannen uit Goes niet altijd voor de wind. Nadat ze twee albums hadden uitgebracht, beëindigde Sony Music in 2002 het platencontract. Hierdoor konden de mannen niet meer leven van de muziek en moesten ze andere banen aannemen. Bart werkte zo’n 1,5 jaar als vuilnisman. Maar de band bleef muziek schrijven en voor het derde album werden ze getekend door independent label PIAS.

In 2005 brachten ze het album Another Day uit, wat een groot succes werd. Er volgden nog vier studioalbums, twee livealbums en een verzamelalbum, waarvoor ze nog 3 platina platen in ontvangst mochten nemen. De prijzenkast van de Zeeuwen is verder gevuld met 3 Edisons, 12 3FM Awards en de Nederlandse Popprijs.

5. Feel Like Flying (Till Monkeys Fly, 2000)

De eerste hit die Racoon in 2000 scoorde, was Feel Like Flying. Het feelgood liedje werd 3FM Megahit en daarmee vielen uitnodigingen om te spelen op Parkpop en Lowlands op de mat.

Er is weinig te vinden over de achtergrond van dit liedje, maar als je deze tekst leest, kan het haast niet anders dan dat het over een heel mooie tijd gaat.

I’m walking home after drinking all my pennies
So now I’ve got a beatbox in my head
Probably seems funny to you honey, bunny
Well it ain’t and when I’m home I’m going straight to bed. WOW

Walking home and I haven’t got a planny
Because of all the pennies in my head

Well I’m pretty flip; and I’m losing grip rocksteady, Betty
Pretty fly but I’m all right. I don’t need a cigarette, ’cause I 

Feel like flying
Woow, damn right!
I feel like flying
I’ve got a rotor on my head
And I feel like flying. Yep
Oh I feel like flying
Feel Like Flying – Racoon

Grappig te zien dat er in deze tijd nog veel woordspelingen en humor in de lyrics van Racoon te vinden zijn. De ‘honey bunny’s’ en ‘rocksteady betty’s’ zien we in het latere repertoire niet meer terug.

4. Love You More (Another Day, 2005)

In 2005 bracht de band Love You More uit als eerste single van het derde album Another Day. Waar de eerste albums van Racoon uptempo, punky liedjes bevatten, klonk Another Day een stuk serieuzer. In een interview uit die tijd zegt Bart hierover:

“We zijn de laatste twee jaar een andere band geworden. Vroeger ging het er nog wel eens lacherig aan toe: jolige melodieën, teksten over meisjes en ijsjes, dat soort dingen. Nu is dat er helemaal uit. We zijn een melancholieker bandje geworden. Misschien heeft het er ook mee te maken dat ik inmiddels 30 jaar ben, en vader van een prachtig ventje van zestien maanden.”

Love You More is dan ook een ode van family man Bart aan zijn kinderen. Dennis zegt hierover in een interview: “We zijn regelmatig van huis en dan zie en voel je pas goed wat je mist als je er niet bent.”

Clouds above go sailing by
I found my meaning in this life
Clear white is flying in my eyes,
Underneath a blue, blue sky
The waves come rolling in with the tide
I’ve been away too long
And every day I missed you more
You look like you did before
Only prettier
Every day I love you more
Love You More – Racoon

Maar deze nieuwe sound van Racoon werd niet meteen door iedereen gewaardeerd. Bart zegt hierover:

“Toen we Love You More aan onze vrienden lieten horen, kregen we een paar negatieve reacties: wat is dit voor kleffe, softe shit? Toen knapte er iets in mij. Ik vond het een prachtig liedje. Die gasten draaien nog steeds dezelfde hardcore-bandjes als vroeger. Dat vind ik persoonlijk veel saaier. Ik ben apetrots op ‘Another Day’. Dat is alles wat telt.”

Deze nieuwe sound bleek een gouden greep. Love You More werd een grote hit en was in 2005 zelfs het meest gedraaide liedje op 3FM. Het album Another Day behaalde twee keer platina.

3. Don’t Give Up The Fight (Liverpool Rain, 2010)

Niet alleen de sound van Don’t Give Up The Fight is hartverscheurend, het verhaal erachter is dat ook. Het liedje is opgedragen aan Jayden, een jongetje dat op nog geen driejarige leven de strijd tegen neuroblastoom kinderkanker verloor.

Jayden was de zoon van de vroegere buurjongen van Bart en hij richtte samen met zijn vrouw na het overlijden Stichting Jayden op om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze vreselijke ziekte. Toen de heren van Racoon werden gevraagd of ze ambassadeurs voor de stichting wilden worden, hoefden ze niet lang na te denken.

Please don’t give up the fight
For no reason, but your own
I never said that the fight would be easy
Because it won’t
I will remember you, and all that we’ been through
There is no angel, that can be more angel than you
I see you every night, when your star is shining bright
And I cry, and I smile I wish you were here, with me

Well, I am so proud to be your father
I’m so proud to be your mom
And I am so proud to be your brother
So may this be your song
Don’t Give Up The Fight – Racoon

Alle opbrengsten van Don’t Give Up The Fight gingen naar Stichting Jayden. Mooi!

 2. Oceaan (The Singles Collection, 2013)

Het eerste Nederlandstalige liedje van Racoon is Oceaan. Het werd in 2012 uitgebracht als titelsong van de romcom Alles Is Familie. Het liedje stond bijna een jaar in de Single Top 100 en behaalde de 21e positie in de Top 2000. Veel mensen waarderen het omdat ze zich ermee kunnen identificeren en het liedje wordt regelmatig gedraaid op bruiloften én begrafenissen.

Het scenario van Alles Is Familie is geschreven door Kim van Kooten en in een interview zegt ze over de keuze voor dit liedje:

“Rutmer, het personage van Thijs Römer, maakt in de film een belangrijke ontwikkeling door. Hij probeert een mooi liedje te schrijven. Iets eerlijks en oprechts, dat mensen raakt. Maar het mislukt steeds. Hij komt niet bij zijn gevoel. Omdat ik wilde dat alle personages uiteindelijk lovable waren, moest Rutmer wel iets écht moois neerzetten.”

No pressure voor Bart dus! 😉

Vlak voordat hij ermee aan de slag ging, hoorde hij dat zijn zus ernstig ziek was. En hoe afschuwelijk de periode ook voor Bart geweest moet zijn, het inspireerde hem tot het schrijven van deze publiekslieveling.

Bart: “Het is een persoonlijke tekst geworden. Officieel voor het personage, maar geschreven voor mezelf.”

Kim zegt over het resultaat: “Ik heb de allereerste versie van het nummer nog in mijn telefoon staan. Bart stuurde me een berichtje vanuit de kleedkamer. (…) Ik begon meteen te huilen. Zo mooi als die versie heb ik het daarna nooit meer gehoord. Ook al is ‘Oceaan’ altijd bloedstollend mooi. Maar in de oerversie zat een rauw randje, dat gaat recht door je ziel. Ik heb het die avond wel zestig keer teruggeluisterd.”

Er is verrekte veel te zeggen
En te liegen nog veel meer
Heel veel bagger bloot te leggen
Al doet het graven nog zo’n zeer
Ik ben een eikel maar ik leer

Een oceaan om in te vluchten
Nooit jaloers te hoeven zijn
Liefde om je hart te luchten
Een oceaan
Hoe lekker zou het zijn
Oceaan – Racoon

Ook de mannen van Racoon kijken met een goed gevoel terug op de samenwerking. Bart: “We vonden het meteen een erg goede film. Gelukkig maar. Je weet niet of het succesvol wordt of dat je de plank hebt misgeslagen. Al had ik persoonlijk de twee belangrijkste doelen al bereikt: mijn zus Anne én Kim vonden het mooi.”

Of we ooit nog meer Nederlandstalige muziek van Racoon gaan horen? In een ander interview zegt Bart hierover: “Ik denk dat het er ooit wel aan zit te komen. Misschien onder een andere naam.”

1. Hate To Love (Look Ahead And See The Distance, 2017)

In oktober 2017 bracht Racoon het album Look Ahead And See The Distance uit. Een krachtige titel welke nog meer gewicht krijgt als je weet dat het album geschreven is in de tijd dat Bart het verlies van zijn zus verwerkte.

Misschien wel het meest bijzondere liedje op de plaat is Hate To Love. Ik heb een hekel aan de liefde omdat die zo verschrikkelijk veel zeer kan doen”, zegt Bart hierover in een interview. “Als je iemand waar je veel van houdt verliest, dan gaat er een stuk uit je hart.”

And the record’s playing on
And the people talk their shit
And the world, it turned out round
There’s so much crap in it
And I listen to a song
I’ll repeat it once or twice
As I look into her eyes
I fear the cruel goodbye

Oooh
So I hate to love
I hate to love
Oooh
Well I hate to love
I just hate to love
Because I will lose you
Hate To Love – Racoon

Mooi dat Bart zijn verdriet van zich af heeft kunnen schrijven in dit rake liedje. Waarschijnlijk heel herkenbaar voor iedereen die ooit een dierbare verloren heeft.

Racoon staat erom bekend tijdens hun concerten zo’n mooie uitleg van de verhalen achter de liedjes te geven. Ben jij er zaterdag bij in de Ziggo Dome en kun je nog een bijzonder liedje aan dit lijstje toevoegen? Laat het achter in een comment! 👇

Verder lezen?

Eerder zetten we ook al de meest opvallende liedjes van BLØF, Anouk, en Kensington op een rij. Enjoy!

Volg ons!

Op de hoogte blijven wanneer er nieuwe artikelen worden gepost? Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse newsflash (no worries, no spam 😊).

 


– Feel Like Flying, 2000
– Love You More is written by Dennis Huige / Jacobus Bart Van Der Weide / Paul Bukkens / Stephanus Johannes Petrus De Kroon © BMG Rights Management, 2005
– Don’t Give Up The Fight is written by Dennis Huige / Paul Bukkens / Wouter van Belle / Jacobus Bart van der Weide / Stephanus Johannes Petrus de Kroon © Talpa Music, Down Up Music, 2010
– Oceaan is written by Wouter Van Belle / Stephanus De Kroon / Dennis Huige / Bart Van Der Weide / Paul Bukkens © BMG Rights Management, 2012
– Hate To Love, 2016