Carlijn in 5 liedjes?! Hoe ga ik hiermee beginnen als ik de keuze heb uit 2400 tracks op mijn laptop? Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Toen ik een klein meisje was, stond K3 continu op. Later veranderde dit naar een heel breed scala aan artiesten en genres. Van Coldplay tot Wham!, van Kendrick Lamar tot Ed Sheeran en van Whitney Houston tot Mumford & Sons. Het is dan ook niet vreemd dat ik graag in de muziekindustrie wil werken. Mijn afstudeerstage bij Nolala lijkt mij een goede stap in die richting, omdat ik geloof dat muziek je nóg meer kan brengen wanneer de betekenis past bij jou of de situatie waar jij in zit.

Toen Marjolijn mij vroeg mijzelf te omschrijven in 5 liedjes dacht ik: easy peasy! Ik heb een lijstje met all time favourites die ik zo zou kunnen gebruiken. Wat blijkt? Mijn favoriete liedjes gaan negen van de tien keer over onderwerpen die inhoudelijk totaal geen connectie met mij hebben. Het is dus helemaal niet zo makkelijk!

Maar.. ik ben er eens goed voor gaan zitten en nu blijkt maar weer eens dat de aanhouder wint! De volgende 5 liedjes klinken mij niet alleen als muziek in de oren (😉), maar passen ook qua betekenis zo goed bij mij, dat ik denk dat jullie een aardige indruk kunnen krijgen van wie ik ben als persoon. ¡Vamos!

5. All Night Long – Lionel Richie

Lionel Richie’s muziek is voor velen misschien een guilty pleasure, maar ik moet schuld bekennen: dat is ‘ie voor mij eigenlijk niet! Afgelopen jaar heb ik zijn muziek pas echt ontdekt en het feit dat hij in mijn top 5 van meest beluisterde artiesten van 2017 op Spotify is geëindigd, zegt denk ik genoeg.. Sorry not sorry!

People dancing all in the street
See the rhythm all-in their feet
Life is good, wild and sweet
Let the music play on
(Play on, play on)
Feel it in your heart
And feel it in your soul
Let the music take control
We’re going to party
Liming, fiesta, forever
Come on and sing my song! 

All night long! (All night)
All Night Long – Lionel Richie

In deze good old classic All Night Long staat het onderwerp ‘muziek’ centraal. Muziek is ook ontzettend belangrijk in mijn leven. Ik heb altijd muziek aanstaan: tijdens het koken, opmaken, douchen, fietsen en zelfs wanneer ik niet kan slapen.

Let the music take control’ gebeurt bij mij wanneer ik een nieuw nummer ontdek dat ik echt fantastisch vind. Ik kan er helemaal in op gaan en alles om mij heen vergeten. Love it!

Daarnaast roept Lionel al zijn vrienden bijeen om samen een feestje te vieren. Zelf deel en vier ik mijlpalen graag met anderen. Om er een oud Hollandsch gezegde in te gooien: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Amen!

4. Houdini – Foster The People

Dit is een van mijn all time favorites en toen ik het liedje in de zomer van 2011 ontdekte, heb ik het zo snel mogelijk op mijn iPod geknald en de rest van de zomer grijs gedraaid. Pas later ben ik naar de tekst gaan luisteren en kwam ik erachter waar deze track over gaat.

Got shackles on, my words are tied
Fear can make you comprise
With the lights turned up, it’s hard to hide
Sometimes I wanna disappear 

Mark Foster zingt over zijn angst om afgewezen te worden als hij zou experimenteren met muziek. Hij is daardoor geneigd om zijn creativiteit op een laag pitje te zetten en mee te gaan met de verwachtingen van de massa.

Dit ben ik pur sang. Ik ben nooit erg uitgesproken of op de voorgrond als het gaat om het delen van mijn ideeën en meningen. Maar stiekem weet ik wel dat het vaak van toegevoegde waarde kan zijn en daarom spreken de volgende zinnen mij zo erg aan:

You gotta focus on your ability
Focus on your ability
Gotta focus on your ability
Focus on your ability
Then they can’t get what they want to steal
Can’t get what they want to steal
Then they can’t get what they want to steal
Can’t get what they want to steal
Houdini – Foster The People

Focus op je kracht en gebruik het! Als je dit doet, kunnen anderen hier geen misbruik van maken 💪

3. Count On Me – Bruno Mars

We gaan door met nóg een favoriete artiest: Bruno Mars! Ik heb hem al twee keer live mogen bewonderen en he got me shook! Een echte entertainer die de zaal PLAT speelt.

Count On Me heb ik altijd vooral een lief liedje gevonden, mede dankzij de melodie. Het onderwerp is denk ik voor iedereen herkenbaar: in mindere tijden kom je erachter wie je echte vrienden zijn.

If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I’ll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can’t see
I’ll be the light to guide you 

We found out what we’re made of
When we are called to help our friends in need 

You can count on me
Like 1, 2, 3
I’ll be there
And I know when I need it
I can count on you
Like 4, 3, 2
You’ll be there
‘Cause that’s what friends are supposed to do
Count On Me – Bruno Mars

Ik hecht heel veel waarde aan vriendschappen en voor mij is het vanzelfsprekend dat je er voor je vrienden bent als zij iemand nodig hebben. De realiteit laat (helaas) zien dat dat niet voor iedereen geldt, maar you live and you learn. Dat maakt je échte vrienden ook wel extra waardevol!

2. Hometown Glory – Adele

Ik ben geboren en getogen in een klein dorpje tussen de rivieren. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik daar niet wilde blijven wonen. Een klein dorpje heeft (als je ’t mij vraagt ☺) tegenwoordig bijna niets te bieden aan jongeren. Dat is dan ook de reden dat ik sinds een jaar in een stad woon en dat vind ik heerlijk.

Dat ik mijzelf niet snel terug zie verhuizen naar een dorp, betekent niet dat ik er niet nog graag op bezoek ga. Ik krijg dan ook een ontzettend warm gevoel bij dit liedje van Adele, ze weet perfect te verwoorden hoe het is om na een tijdje weer terug te zijn in je hometown:

I’ve been walking in the same way as I did
Missing out the cracks in the pavement
And tutting my heel and strutting my feet
“Is there anything I can do for you dear?
Is there anyone I could call?”
“No and thank you, please madame
I ain’t lost, just wandering” 

Round my hometown
Memories are fresh
Round my hometown
Oh the people I’ve met
Are the wonders of my world
Are the wonders of my world
Are the wonders of my world
Are the wonders now
Hometown Glory – Adele

Een klein dorpje heeft ook zijn charme! Hoe fijn is het bijvoorbeeld dat mensen elkaar altijd gedag zeggen? Ook de herinneringen die er de afgelopen 21 jaar gemaakt zijn had ik voor geen goud willen missen.

1. ’t Dondert en ’t Bliksemt – Guus Meeuwis

Joeee! Voor deze echte ‘nep’-Brabander die (dus net niet onder, maar) tussen de rivieren is geboren en getogen, staat dit lied symbool voor euforie. Ik heb Guus Meeuwis de afgelopen jaren een aantal keren live mogen bewonderen en zodra hij de intro van ’t Dondert en ‘t Bliksemt inzet, breekt ‘de hemel open en dan gaat het hier tekeer’. Het regent letterlijk meters bier en er gaat een kapitaal aan dit heerlijke drankje de lucht in! Is het al bijna carnaval? 

Laat de tijd z’n werk doen
’t Leven gaat zoals ’t gaat
Maar zorg dat je erbij bent
Dat je weet dat je bestaat
Laat de vreugdevuren branden
Doe het onrecht in de ban
Geniet met volle teugen
Pluk de dag zoveel je kan 

’t Dondert en ’t bliksemt
En ’t regent meters bier
Het wordt dus pompen of verzuipen
Da’s de enige manier
Om de juiste koers te varen
Met de wind in onze rug
Geniet met volle teugen;
Zulke tijd komt nooit terug
’t Dondert en ’t Bliksemt – Guus Meeuwis

Maar dit nummer brengt mij niet alleen euforie, het heeft het ook een belangrijke boodschap waar ik me in kan vinden. Er gebeuren zoveel dingen om je heen, positief en negatief, maar vergeet door alle hectiek niet om te genieten van het leven want ‘zulke tijd komt nooit terug’.

Het zou toch zonde zijn als je later terugkijkt op bepaalde momenten in je leven en dat je dan denkt ‘had ik maar wat meer genoten’?

Verder lezen?

Benieuwd naar de rest van de redactie? Deze liedjes beschrijven Celeste en Lucia perfect 😍

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– All Night Long is written by Lionel Richie © Warner Chappell Music, Inc, 1983
– Houdini is written by Mark Foster © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2011
– Count on Me is written by Ari Levine / Peter Hernandez / Philip Lawrence © Warner Chappell Music, Inc, Round Hill Music Big Loud Songs, BMG Rights Management, Kobalt Music Publishing Ltd., Universal Music Publishing Group, 2010
– Hometown Glory is written by Adele Laurie Blue Adkins © Universal Music Publishing Group, 2007
– ‘t Dondert En ‘t Bliksemt is written by Jan-Willem Rozenboom / A. Kraamer / Guus Meeuwis / Robin van Beek / Robbert Schrijen / Erwin Boerenkamps / Marc Meeuwis, 1997

📸: XaouX