Waarom bestaan er zo veel liedjes over wolven? Ik vind het bizar dat ik zonder na te denken, uit m’n hoofd, 4 nummers met dit onderwerp in de titel kan opnoemen! Dat dieren als leeuwen door hun kracht, vlinders door hun schoonheid of honden door hun loyaliteit inspiratie bieden voor muziek snap ik, maar waarom wolven?

Uit online onderzoek blijkt dat wolven al eeuwenlang een plek innemen in onze (volks)cultuur. Het begon ooit met de stichting van Rome door Romulus en Remus, die als kinderen werden grootgebracht door een wolvin. De bekendste wolf is misschien wel de Grote Boze, die de reputatie van wolven voor altijd angstaanjagend maakte met zijn bezoekje aan Roodkapje en haar grootmoeder. Maar ook meer recent vormen wolven geliefde personages in boeken en films. Wat dacht je bijvoorbeeld van Jacob Black, één van de hoofdpersonen in de blockbuster The Twilight Saga?

Vaak wordt de (weer)wolf in verhalen en films gebruikt als symbolisatie van het dierlijke in de mens. De transformatie van mens naar (weer)wolf gebeurt al dan niet vrijwillig en vaak bij volle maan. En als ze dan zijn getransformeerd, worden deze (weer)wolven meestal neergezet als woeste, nietsontziende beesten die niet (meer) als een mens kunnen denken en een drang hebben om te doden.

Komt dit ook terug in muziek over wolven? Ik kom erachter dat lyrics over (weer)wolven vaak erg abstract zijn en veel symboliek bevatten. Een uitdaging! Mijn top 5:

5. She Wolf – Shakira

Een wolf in schaapskleren, zo zou je Shakira in dit nummer kunnen noemen. Maar het is een bloedserieuze zaak, ze spreekt zelfs van lycantropie (een psychische aandoening waarbij iemand lijdt aan de waan dat hij in een dier verandert, zich voelt als een dier of zich zodanig gedraagt – red.). Wat dit inhoudt volgens Shakira?

Sitting across a bar, staring right at her prey
It’s going well so far, she’s gonna get her way
Nocturnal creatures are not so prudent
The moon’s my teacher, and I’m her student
To locate the single men, I got on me a special radar
And the fire department hotline, in case I get in trouble later
Not looking for cute little divos or rich city guys, I just want to enjoy
By having a very good time and behave very bad in the arms of a boy
She Wolf – Shakira

Oeh la la! Lees hier verder over haar coming out.

4. She Wolf (Falling to Pieces) – David Guetta feat. Sia

In het geval van David Guetta en Sia wordt niet gesproken vanuit het perspectief van de wolf (de she wolf in dit geval), maar over het verwoestende effect dat ze heeft wanneer ze toeslaat..

You loved me and I froze in time
Hungry for that flesh of mine
But I can’t compete with the she-wolf
Who has brought me to my knees
What do you see in those yellow eyes?
‘Cause I’m falling to pieces
She Wolf (Falling to Pieces) – David Guetta feat. Sia

Wederom een desastreus dus! Lees hier meer.

3. The Wolf – Mumford and Sons

Nog een nummer over een bedreigde liefde! De wolf is in dit geval (nog) niet fysiek aanwezig, maar representeert een potentieel gevaar:

Shelter, you better keep the wolf back from the door
He wanders ever closer every night
And how he waits, baying for blood
I promised you everything would be fine

Been wandering for days
How you felt me slip your mind
Leave behind your wanton ways
I want to learn to love in kind
Cause you were all I ever longed for
The Wolf – Mumford and Sons

Ja, de interpretatie van dit nummer is er één voor gevorderden! Maar zeker de moeite waard! Lees hier nog veel meer mooie beeldspraken.

2. Wolves – Rag ‘n’ Bone Man

Inmiddels is de Rag ‘n’ Bone Man behoorlijk bekend dankzij het nummer Human, maar ik herinner me nog goed dat hij vorig jaar op Eurosonic Noorderslag Wolves speelde. Net als bij Mumford & Sons krabben de wolven in dit nummer aan de deur en deze keer representeren ze een verleiding die de Rag ‘n’ Bone Man maar moeilijk kan weerstaan;

Ain’t nothing in this life for free
Running from the greatest evil
Find that they don’t know me
A man’s gotta fight temptation

Keep the wolves from the door
I hear them scratching like I don’t know better
Won’t you keep the wolves from the
It won’t be long before I cave in and open up the door
Wolves – Rag ‘n’ Bone Man

Wat een vet nummer! Wat mij betreft een aanrader om de rest van de lyrics te lezen en het zeker ook te luisteren!

1. The Wolves – Ben Howard

Mijn persoonlijke favoriet is The Wolves van Ben Howard. Deze lyrics vind ik weer vrij vaag, maar het super mooi sfeertje van het nummer is ongekend. Hoor ik daar een wolf huilen?
Net als bij de rest van deze Top 5 gaat ook dit nummer over een liefde die niet lekker loopt. Het is ooit heel mooi geweest, maar nu niet meer;

Fallin’ from high places
Fallin’ through lost spaces
Now that we’re lonely
Now that there’s nowhere to go

Of ze echt al uit elkaar zijn, of alleen een pijnlijke, onoverbrugbare afstand voelen wordt niet duidelijk. Wel komen we erachter dat Ben er in ieder geval geen vertrouwen meer in heeft:

Watching from both sides
These towers been tumbling down
I lost my mind here
I lost my patience with the lord

Oh, with the Lord
We lost faith, in the arms of love

Maar wat betekenen de wolven dan in de volgende passage?

Oh, where you been hiding lately
Where you been hiding from the news?
Cause we’ve been fighting lately,
Oh we’ve been fighting with the wolves.
Ooooooooahhhh with the wolves
The Wolves – Ben Howard

Weer denk ik dat de wolven symbool staan voor een dreigende verwoesting van de relatie. Mocht jij er iets anders uit halen, laat het vooral weten! Hier lees je de rest van de lyrics.

Dus… waarom wolven? In de eerste plaats vind ik het opvallend is dat alle nummers uit deze Top 5 over de liefde gaan! En ten tweede worden wolven in alle bovenstaande lyrics gebruikt als symbool voor (dreigend) kwaad en met name de angst hiervoor. Die Roodkapje is toch eigenlijk wel een heel dapper meisje als je er zo over nadenkt.. 😊

Of volg deze playlist op Spotify.