Ben jij ervan overtuigd dat Queen ‘bye, sukkel’ zingt in plaats van bicycle? Word je regelmatig keihard gecorrigeerd wanneer je (fonetisch) meezingt met dat leuke liedje op de radio? Heb je werkelijk géén idee waarom This Is America van Childish Gambino viraal ging? Dan heb jij waarschijnlijk moeite om naar songteksten te luisteren! 10 tips om hier beter in te worden!

Lyrics = lastig

Je bent trouwens echt niet de enige die moeite heeft met het luisteren naar lyrics! Uit wetenschappelijk onderzoek* blijkt dat maar liefst 2 op de 3 mensen niet kunnen navertellen waar een liedje over gaat. En dat is volgens mij niet gek, want lyrics begrijpen kan ook be-hoor-lijk lastig zijn!

Waarom naar songteksten luisteren?

Vroeger luisterde ik nooit naar de teksten in muziek, maar een paar jaar geleden ben ik ermee begonnen en dat heeft mij heel wat gebracht. Zo..

  • Kwam ik erachter dat Whatever It Takes van Imagine Dragons mij veel motivatie geeft omdat het mijn ambities precíes beschrijft. Ook zong Gavin James mijn liefdesverdriet liedje voor liedje weg. Voor mij geldt: muziek met toepasselijke teksten maakt de highs in mijn leven nog krachtiger en sleept me door lows. Misschien werkt dat voor jou ook wel zo!
  • Ben ik nóg meer van de artiesten wiens teksten me aanspreken gaan houden. Je krijgt toch een beetje het gevoel dat je elkaar begrijpt en dat schept een band;
  • Ben ik concerten veel intenser gaan beleven. Laatst was ik bij Bastille in de Ziggo Dome en ineens begreep ik waarom sommige liedjes met meer emotie werden gezongen dan anderen en snapte ik waarom ze gekozen hadden voor hun decor en begeleidende filmpjes;
  • Ontdekte ik dat het gênante situaties kan voorkomen. Je moet er toch niet aan denken dat je een liedje over vreemdgaan op je huwelijksceremonie draait? Dit gebeurt nu regelmatig!

10 tips om het gemakkelijker te maken

Zoals gezegd vond ik het eerst best lastig om naar lyrics te luisteren en te begrijpen waar ze over gaan, maar inmiddels heb ik me de kunst van het luisteren naar songteksten aardig eigen gemaakt. Zou jij ook wel beter naar songteksten willen luisteren? Dit zijn mijn 11 tips:

1. Ga er goed voor zitten

Als je wilt begrijpen waar muziek over gaat, is het handig om niet te veel afleiding te hebben. Ben je ondertussen half in gesprek, aan het werk of bezig met de grote schoonmaak? Dan maak je het jezelf wel moeilijk.

Laat muziek luisteren even het enige zijn dat je doet; ga er eens goed voor zitten op een zondagmiddag of neem een momentje in de trein.

2. Head(phones) first

Zet een koptelefoon op. Dat helpt niet alleen om je af te sluiten van de afleidingen uit punt 1, maar zorgt er ook voor dat je de muziek én gezongen tekst nog beter hoort.

3. Focus!

Voor mij zijn afdwalende gedachten de grootste uitdaging in het luisteren naar songteksten. Hoe hard ik ook mijn best doe, na 2 of 3 zinnen is mijn hoofd overal, behalve bij het liedje.

Wat helpt, is mezelf de opdracht geven om in het liedje dat ik luister een regel te vinden die me raakt. Wat vind jij een bizarre, grappige of bijzondere tekst?

4. Pak de lyrics erbij

De lyrics mee lezen is natuurlijk ook handig! Als je bijvoorbeeld de app van Musixmatch installeert, kun je de ‘Floating lyrics’-functie aanzetten. Hiermee komt de songtekst automatisch voorbij als je muziek via Spotify afspeelt.

Spotify zelf gaat nog een stap verder door achtergrondinformatie over een liedje te delen vanuit de app Genius. Kom er gemakkelijk achter waarom een liedje geschreven is of wat er met de songtekst bedoeld wordt. Top!

5. Bekijk de videoclip

Misschien bekijk je dagelijks videoclips op YouTube, of zag je de laatste zo’n 15 jaar geleden op MTV. Hoe dan ook; zoek de music video van een liedje op, er worden namelijk (nog steeds) pareltjes gemaakt! (Wat dacht je bijvoorbeeld van deze?)

Het verhaal van de clip geeft vaak ook een idee over het thema (al komt het niet altijd overeen) en voor visueel ingestelde mensen is het handig dat je kunt liplezen. Hier heb je misschien nooit bij stil gestaan, maar als je iemand de woorden ziet uitspreken, is het gemakkelijker te verstaan. Ja, écht!

6. Op repeat

De kracht van herhaling geldt ook bij het luisteren naar songteksten. Hoe vaker je een liedje hoort, hoe gemakkelijker het wordt om de lyrics te verstaan en het verhaal van het liedje te begrijpen. Zet ‘m dus nog maar een keer op!

7. Durf te vragen

Er zijn dus ook mensen die helemaal geen moeite hebben met het luisteren naar lyrics. Zo kan een vriend van mij als we in een koffietentje zitten, zelfs uit de achtergrondmuziek de betekenis van een songtekst filteren. Bizar!

Dit soort ‘lyric-o-fielen’ praten er meestal ook gráág over, dus vraag lyrics lovers in je omgeving gerust of ze een tip voor een interessant liedje hebben of toevallig weten waar jouw favoriete liedje over gaat. Als je al een idee hebt van de inhoud, wordt het gemakkelijker om de betekenis op te pikken.

8. #Winning

Een wedstrijdelement maakt alles makkelijker (en leuker)! Word een echte songtekst-pro door een vriend of vriendin uit te dagen om binnen een bepaalde tijd van zo veel mogelijk liedjes te kunnen navertellen waar ze over gaan, 5 liedjes over liefdesverdriet te vinden of het liedje met de meest bizarre songtekst uit jullie favoriete playlist te kiezen. (Inspiratie/antwoorden nodig? Wij hebben veel playlists met verschillende thema’s gemaakt!)

9. Karaoke

Of je nou wel of geen zangtalent hebt, een avondje karaoke kan je lyrics-kennis enorm opvijzelen! Je wordt bijna gedwongen om de lyrics mee te lezen en dat kan behoorlijk verhelderend zijn. Zo kwam ik er laatst tijdens achter dat Wannabe van de Spice Girls eigenlijk een ode aan vriendschap is (hoezo had ik dat nog nooit gehoord?!) en dat Bruno Mars oneliners als Gotta kiss myself, I’m so pretty in zijn teksten verstopt. Dus..

10. You better think!

Denk eens actief na over de betekenis van een songtekst. Vind je dat het onderwerp van het liedje bij de sound past? Waarom zou de artiest het geschreven hebben?

Als je dit soort vragen kunt beantwoorden, dan mag je jezelf een schouderklopje geven; dan heb je deze (pittige) skill onder de knie! Gefeliciteerd!

Nog steeds moeilijk?

Hopelijk maken bovenstaande tips het iets gemakkelijker om songteksten te ontdekken. Niet? No worries! Wij hebben inmiddels al vele songteksten uitgeplozen en helpen je graag de verhalen te ontdekken.

Hier boven vind je een search bar, waarin je kunt checken of wij jouw favoriete liedje al onderzocht hebben. Vul de naam van de artiest of de titel van het liedje in en laat ons je er (regel voor regel) mee doorheen nemen!

Zoek de betekenis van lyrics op bij Nolala

Hebben wij er nog niet over geschreven en kom je er niet uit? Stuur mij een mailtje op info@nolala.com, dan zal ik kijken of ik je kan helpen!

Verder lezen?

Van de volgende liedjes of artiesten is het wat mij betreft meer dan de moeite waard om eens naar de lyrics te luisteren:

  • This Is America van Childish Gambino, omdat dit liedje niet voor niets viraal ging;
  • Zo’n beetje het hele repertoire van Imagine Dragons, omdat zij eigenlijk hartstikke activistisch zijn;
  • Deze liedjes van Lady Gaga! Door haar indrukwekkende verschijning mis je misschien wel haar grootste bijdrage aan de wereld; haar boodschap;
  • Het album Trench van Twenty One Pilots. Omdat zij een ontzettend heftig onderwerp bespreekbaar maken en anderen inspireren om er goed mee om te gaan;
  • Deze slimme liedjes van Bastille – omdat ik weinig andere artiesten ken die zo creatief zijn in hun onderwerpkeuze;
  • Het eerste en tweede album van Gavin James, omdat ik in bijna al zijn liedjes wel iets van mezelf herken.

Enjoy!!

Volg ons!

Vaker dit soort tips lezen? Volg ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief(No worries, no spam! 😇).


* Desmond, R.J. (1987). Adolescents and music lyrics: Implications of a cognitive perspective. Communication Quarterly, 3, 276-284.

XaouX