Waar gaan de songteksten van Mumford & Sons eigenlijk over? En wist je dat de lyrics van J Balvin muy caliente zijn? Of dat er een band op Pinkpop 2019 gaat optreden die zingt over het stoffelijk overschot van 2 Romeinen? Om je he-le-maal voor te bereiden op het ggggezelligste festival van Nederland heb ik de leukste/opvallendste/meest bijzondere lyrics voor je op een rijtje gezet. Laat de voorpret beginnen!

5. Chainsmoking – Jacob Banks

Zaterdag tussen 19.00 en 20.00u zal singer-songwriter Jacob Banks het publiek van de IBA Parkstad Stage betoveren met zijn adembenemende stem, hartverwarmende sound en.. bijzondere lyrics.

Vorig jaar had ik een onvergetelijk interview met hem, waarin hij vertelde dat hij zichzelf ziet als storyteller. Hij streeft met zijn muziek een duidelijk doel na: hij wil de discussie over wereldproblemen als racisme, seksisme en hardnekkige vooroordelen aanzwengelen.

Maar ook schrijft hij liedjes over persoonlijke onderwerpen. En die hebben vaak een diepere betekenis dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Zijn hit Chainsmoking is bijvoorbeeld geen traditioneel boy-meets-girl liefdesliedje, maar gaat over zijn moeder.

It’s getting harder to breathe
Chainsmoking your love
Can’t be good for my sanity
Can’t be good for my lungs
Chainsmoking your love
Chainsmoking your love
Chainsmoking – Jacob Banks

Ze werkte zo hard voor haar kinderen dat ze 32 jaar later haar knieën moest laten vervangen. Jacob zegt hierover:

“Chainsmoking gaat voor mij over mensen die offers moeten brengen voor de liefde. Ze kettingroken de liefde, wetende dat ze op een dag de rekening gepresenteerd gaan krijgen.”

Lees hier het hele interview hier.

4. Guiding Light – Mumford & Sons

Er zijn weinig songteksten zo mysterieus als die van Pinkpop-headliner Mumford & Sons. De lyrics zijn niet alleen behoorlijk abstract, de Britse folkrockband hield ook jarenlang de lippen stijf op elkaar over de betekenis. Maar met het uitkomen van hun meest recente album Delta kwam daar verandering in.

Zo zegt frontman Marcus Mumford in een interview met NME dat Guiding Light een ode aan ware vriendschap is:

“It’s autobiographical, we write about our lives. And that particular song, Guiding Light, is sort of both the idea of being the comforter and the comforted. And companionship. It’s kind of about friendship and brotherhood.”

[Verse 1]
All day permanent red
The glaze on my eyes
When I heard your voice
The distance caught me by surprise again
And I know you claim that you’re alright

[Verse 2]
But fix your eyes on me
I guess I’m all you have
And I swear you’ll see the dawn again

[Chorus]
Well I know I had it all on the line
But don’t just sit with folded hands and become blind
‘Cause even when there is no star in sight
You’ll always be my only guiding light

Guiding Light – Mumford & Sons

Ik zou zeggen: pak je festival-buddy even lekker vast als ze dit liedje zaterdag tussen 22.30u en 00.00u spelen op de Main Stage!

Benieuwd naar de betekenis van Little Lion Man, Lover Of The Light, Believe of Beloved? Check het hier!

3. X – J Balvin

Zelfs al zou het zondag tussen 17.45u en 18.45u bij de IBA Parkstad Stage met bakken uit de hemel komen, dan nog brengt de Colombiaanse reggaeton koning J Balvin je waarschijnlijk in tropische sferen!

Op zijn zomerse beats kun je je lekker warm dansen, maar wie goed naar zijn lyrics luistert, krijgt het heet! X, de hit met Nicky Jam bijvoorbeeld laat weinig aan de verbeelding over.. Ik heb hem voor je vertaald:

[Couplet 1: J Balvin, Nicky Jam]
Laat me je gewoon vastpakken, baby
Kusjes in je hals om de dorst te stillen
Mijn hand op je heup, zodat we beginnen
We gaan nooit meer seks hebben schatje (nee)
Da-da-da-da-dans
Lekker kontje, lekker kontje*
Hoe ze ze beweegt, zonder te stoppen, zonder te stoppen
Ik heb nu nog meer zin om je op te eten
Ik wil je nemen
X – Nicky Jam ft. J Balvin

Oeh la la! Benieuwd naar de hele vertaling van X? Of naar die van Machika (waarin hij letterlijk zegt ‘Aardappelpuree, aardappelpuree!’)? Check de links!

* In het Spaans zeggen ze hier ‘plakata’, een ‘slang woord’ dat letterlijk te vertalen is met ‘plakaat’. Ik heb er ‘lekker kontje’ van gemaakt. Als jij een betere suggestie hebt, laat het weten in een comment! 👇

2. Arcade – Duncan Laurence

Neerlands trots en Eurovisie Songfestival winnaar Duncan Laurence is last minute toegevoegd aan de Pinkpop line-up om First Aid Kit te vervangen. Op maandag tussen 18.20u en 19.20u gaat hij vast en zeker zijn succesnummer Arcade ten gehore brengen en het is het meer dan waard om het verhaal erachter te kennen..

Duncan vertelde eerder hij dat hij inspiratie voor het liedje vond bij een dierbare die op jonge leeftijd overleed. Ze had zelf geen kinderen, maar Duncan was haar gedroomde zoon.

Niet alleen de impact die dat verlies op hem had is terug te lezen in de lyrics, maar hij vertelt ook over de verloren liefde van de dame in kwestie. Ze bleef altijd verliefd op haar man, ook al had hij haar verlaten:

I spent all of the love I’ve saved
We were always a losing game
iSmall-town boy in a big arcade

I got addicted to a losing game

Ooh, ooh
All I know, all I know
Loving you is a losing game

How many pennies in the slot?
Giving us up didn’t take a lot
I saw the end ‘fore it begun
Still I carried, I carried, I carry on

Arcade – Duncan Laurence

Met penny slot verwijst hij naar een speelautomaat in een casino waar je kleingeld in gooit om te gokken. Hij vergelijkt de liefde van zijn dierbare met een gokspel dat ze uiteindelijk verliest; Loving you is a losing game.

De zin ‘Small-town boy in a big arcade’ is ook gebaseerd op een persoonlijke ervaring. Benieuwd naar waar dat op duidt? Lees hier het hele artikel.

1. Pompeii – Bastille

De band waar ik het meest door verrast werd toen ik eens goed in hun songteksten dook, was Bastille. Je zou misschien verwachten dat hun upbeat en vrolijk-klinkende liedjes ook luchtige teksten zouden hebben, maar dat is niet het geval! Het blijken slimme songteksten zijn die op een creatieve manier wereldpolitiekklassieke mythologie en legendarische films bespreken.

Eentje die maandag tussen 19.20u en 20.20u waarschijnlijk luidkeels zal worden meegezongen bij de Mainstage, is de doorbraak hit Pompeii. Maar wist je dat het liedje over het stoffelijk overschot van 2 Romeinen gaat?

Frontman Dan schreef het liedje nadat hij een boek over de verwoesting van de Romeinse stad Pompeï door een vulkaanuitbarsting las. Hij zag een foto van twee mensen die overspoeld waren met het vulkanische as en vroeg zich af: Hoe saai moet het zijn om honderden jaren lang in dezelfde positie te liggen?

Het liedje beschrijft dan ook een denkbeeldige conversatie tussen de twee slachtoffers:

I was left to my own devices
Many days fell away with nothing to show

And the walls kept tumbling down in the city that we love
Great clouds roll over the hills, bringing darkness from above

But if you close your eyes
Does it almost feel like nothing changed at all?
And if you close your eyes
Does it almost feel like you’ve been here before?
How am I going to be an optimist about this?
Pompeii – Bastille

Een mooi voorbeeld van hoe creatief en historisch onderlegd de lyrics van Bastille kunnen zijn. Én een mooi voorbeeld dat laat zien dat het een goed idee is om naar de songteksten te luisteren voordat je hard mee blèrt! 😉

Ook benieuwd naar de betekenis van Good Grief, World Gone Mad, Happier, Quarter Past Midnight, Grip of Send Them Off!? Check de links!

Veul plezeer!

Ben je er dit weekend bij in Landgraaf? Dan kan ik alleen maar zeggen: Heul veul plezeer! Hopelijk voegt dit lijstje inderdaad iets extra’s toe aan jouw Pinkpop ervaring! Ken jij een ander liedje met een mooi verhaal? Laat het ons weten in een comment!

Verder lezen

Eerder doken we ook in het repertoire van Anouk en ontdekten we dat Shotgun van George Ezra een life hack voor roadtrippers is!

Of wil je nog even terug naar eerdere Pinkpop-edities? Ook in 2018 én 2016 selecteerde ik de allerbeste verhalen uit de lyrics.

Volg ons!

Vaker dit soort artikelen lezen? Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! (No worries, no spam! )

 


– Chainsmoking is written by Ajay Bhattacharyya / Jacob Banks / Jp Saxe © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, 2017.
– Guiding Light is written by Benjamin Walter David Lovett / Edward James Milton Dwane / Marcus Oliver Johnstone Mumford / Winston Aubrey Aladar Marshall © Universal Music Publishing Group, 2018.
– X (Equis) is written by Shareef Mohamed Rachmet, Badloe, Jeon, Juan Diego Medina Vélez, Nicky Jam & J Balvin, 2018.
– Arcade is written by Wouter Hardy, Duncan Laurence & Joel Sjöö © Spark Records BV, under exclusive license to Universal Music, 2019.
– Pompeii is written by Daniel Smith © Universal Music Publishing Group, 2013.
📸: Bart Heemskerk