In ‘De soultunes van…’ delen we verhalen van mensen die een liedje kennen dat heel goed bij hun leven past of een bijzondere betekenis voor ze heeft. Deze week een opmerkelijke editie want Roberto vindt de lyrics van All I Do Is Win van DJ Khaled eigenlijk heel slecht!

Tóch helpt deze guilty pleasure hem door onzekere uurtjes heen en geeft hem motivatie. “Het is gewoon even niet aan mezelf twijfelen en op mezelf inpraten ‘All I do is win, no matter what’.”

Roberto (25) uit Amsterdam heeft Economics & Finance aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en werkt nu als Brand Analyst bij Viacom International Media Networks. Hij vindt zijn relatie met muziek vrij oppervlakkig; “Ik zou willen dat ik een wat meer diepgaande relatie had met muziek, maar het is voor mij vooral een medium om in een bepaalde gemoedstoestand te komen.”

Zo brengen Zuid-Amerikaanse hits hem terug naar goede tijden met zijn familie in Colombia of zet hij een droevige tango op wanneer hij aan zijn opa wil denken. Hij ziet het als ‘muzikale fotoboeken’.

Over zijn muzikale voorkeur zegt hij “Ik blijf altijd erg hangen in nummers van een paar jaar oud, die heel mainstream zijn of juist helemaal niet. Het gaat mij om het gevoel dat ik op dat moment wil oproepen.”

Hij luistert alleen naar muziek via zijn koptelefoon; “Ik kan me voorstellen als ik die nummers ontzettend hard op speakers zou blasten, mensen zouden denken ‘Jezus, waarom is die gast in 2012 blijven hangen? Er zijn ook nieuwe nummers van deze artiest!’. Juist omdat mijn muzieksmaak zo persoonlijk is, wil ik het graag intiem houden met een koptelefoon.”

Wanneer hij werkt, luistert hij vooral klassieke muziek. “Als ik stress heb of er even klaar mee ben, ga ik meestal een rondje lopen, rook ik een peuk en zet ik keihard Radiohead, The Rolling Stones of Talking Heads op. Het zijn allemaal iets heftigere nummers, maar ik wil dan gewoon even iets kwijtraken dus het moet dan knallen.”

Maar Roberto gebruikt muziek niet alleen om herinneringen op te halen of als uitlaatklep, het brengt hem ook in de winning mood..

‘All I Do Is Win’ van DJ Khaled, T-Pain, Ludacris Snoop Dogg & Rick Ross zijn jouw soultunes. Vertel!

“Binnen mijn vriendengroep is het een soort cult geworden dat dit mijn nummer is. Ik kan het helemaal mee rappen, zelfs de snelle stukjes. We hebben er allemaal een goede herinnering aan van toen we een jaar of 17 waren en voor het eerst naar een mooie club gingen. Daar werd dat nummer dan gepopt. Maar voor mijn vrienden is het hilarisch dat ik het nog steeds luister.

Als we in de stad zijn en het wordt gedraaid, dan kijken ze allemaal gelijk naar mij. Maar als je naar de lyrics luistert, is dat niet heel hoogstaand. Eigenlijk is het gewoon ontzettend slecht, haha.”

Wat spreekt je dan toch in het liedje aan?

“Wanneer ik moet presteren, is er voor mij altijd een onzekerheid. Als ik tijdens mijn studie bijvoorbeeld een tentamen moest maken, dan twijfelde ik of ik het wel goed genoeg kende of was ik bang dat ik in paniek raakte, ook al had ik er heel hard voor gestudeerd.

Ook bij een sollicitatiegesprek kan ik van tevoren wel 100 redenen bedenken waarom ik niet aangenomen zal worden of een verkeerde indruk ga achterlaten. Ik weet dat ik het mezelf aanpraat.

And I’m on this foolish track, so I spit my foolish flows
My hands go up and down like strippers’ booties go
My verses still be serving, tight like a million virgins
Last time on a Khaled remix, now I’m on the original version
Can’t never count me out, y’all better count me in
Got twenty bank accounts, accountants count me in
Make millions every year, the South’s champion
‘Cause all I do, all I, all I, all I

All I do is win, win, win no matter what
Got money on my mind, I can never get enough
And every time I step up in the building
Everybody hands go up
All I Do Is Win – DJ Khaled, T-Pain, Ludacris Snoop Dogg & Rick Ross

Deze tekst is zo ontzettend slecht, dit gaat echt het afvoerputje van je interviews worden, haha!

Het is heel overdreven, bombastisch, exorbitant, maar er komt wel uit naar voren dat die persoon ontzettend zeker van zijn zaak is en ik denk dat ik het daarom gebruik.

Het is een upbeat nummer, waardoor ik gelijk heel vrolijk wordt. En die onzinnige teksten die hij uitschreeuwt, dat maakt niet uit. Ik hoef maar 20x ‘win’ te horen en that’s it! Dan zit het erin.”

Wat gebeurt er met je op het moment dat je ernaar luistert?

“Heel fout, maar ik zit dan op m’n scooter met m’n koptelefoon op dat nummer mee te schreeuwen. Bij ieder stoplicht kijken mensen me aan van ‘Wat doe je?’. Ik maak er namelijk ook handgebaren bij en ga een beetje op en neer, het ziet er niet uit. Zeker niet als ik op weg ben naar een sollicitatie en ik een pak aan heb met een das.

Voordat ik onzekere gedachtes toelaat, worden ze vervangen; ik denk even niet na over wat ik ga doen, vind rust bij het idee dat ik het kan, dat het gaat lukken. Dit is de manier om bijna letterlijk iets van me af te schudden en in dat positieve gevoel te komen.

Ik focus vooral op de moraal van het liedje. Het is gewoon even niet aan mezelf twijfelen en op mezelf inpraten ‘All I do is win, no matter what’.”

Weet je nog wanneer dit liedje je voor het eerst zo veel motivatie gaf?

“Ik was bezig met mijn eerste sollicitatie voor Deutsche Bank en mijn vriendin was op dat moment ook veel met sollicitaties bezig. Work B**tch van Britney Spears is haar foute power-nummer en dat hielp haar in die tijd.

Ik was onderweg naar het kantoor in Rotterdam, moest lang in de trein zitten en dacht; ‘Waarom niet? Ik ga niet naar Britney luisteren en ik zet dit nummer toch al regelmatig op. En eigenlijk klopt het ook wel. Ik kan natuurlijk 20x in twijfel trekken of ik wel aangenomen wordt voor een internship dat eigenlijk voor Master-studenten is en dat mijn meest relevante werkervaring het werken in een kledingwinkel is. Maar ik kan ook denken: ‘Ik ga dit rocken!’

En dat was gelijk een succes, want de twee interviews die ik daarna gedaan heb, gingen goed. Ik ben aangenomen en heb op het hoofdkantoor in Amsterdam gewerkt.”

Wat een goede guilty pleasure wel niet voor effect kan hebben! Wil je hier verder nog iets aan toevoegen?

“Nee, ik beloof hierbij alleen plechtig dat ik een Spotify account ga nemen en mensen met een goede muzieksmaak ga volgen, haha.”

Verder lezen

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht.

Jouw soultunes

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar info@nolala.com en wij nemen contact met je op!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief (no worries, no spam 😇)


– All I Do Is Win is written by Calvin Broadus / Christopher Bridges / Faheem Rasheed Najm / Johnny Mollings / Khaled Mohammed Khaled / Leonardo Mollings / William Roberts © EMI Music Publishing, Kobalt Music Publishing Ltd., Sony/ATV Music Publishing LLC.
📸: XaouX