Mitchell (23) uit Amsterdam is groot sportliefhebber en heeft sinds kort zijn eigen start-up Gym Eyes. Hij ontwikkelt een tool waarmee sporters hun work-out kunnen verbeteren door het te filmen, analyseren en delen.

Muziek is belangrijk voor hem omdat hij zich best wel laat leiden door emoties en muziek hem helpt om daar invloed op uit te oefenen. Zo verhogen sommige nummers de concentratie tijdens werk en luistert hij naar bepaalde playlists om motivatie te krijgen in de sportschool. Hij kiest muziek die bij de emotie past waar hij op dat moment iets mee kan of wil. Zo ook als hij iets heftigs meemaakt

Welk nummer heeft een bijzondere match met je leven?

‘In My Life’ van The Beatles. Ik ontdekte het toen ik op Nyenrode zat en met een paar vrienden naar de Kringloopwinkel ging om jasjes te halen voor in de bar. Voor de grap kocht ik een aantal LP’s en omdat mijn kamer nog helemaal leeg stond, hing ik ze aan de muur. Maar na een paar maanden dacht ik; misschien moet ik eigenlijk ook een platenspeler kopen om te kijken wat het is. Ik zette het aan en toen dacht ik ‘Dit is zo vet!’ Samen met één van mijn huisgenootjes Ruud ging ik er vaker naar luisteren en ‘In My Life’ werd één van onze favoriete nummers.

There are places I’ll remember
All my life, though some have changed
Some forever, not for better
Some have gone and some remain

All these places have their moments
With lovers and friends I still can recall
Some are dead and some are living
In my life, I’ve loved them all
In My Life – The Beatles

Dit nummer maakt me ervan bewust dat je gelukkig moet zijn met je familie en vrienden. Die laatste zin ‘In my life, I’ve loved them all’ vind ik een hele mooie, hij zegt eigenlijk; in mijn leven heb ik genoeg aan iedereen die ik om me heen heb.”

En er is ook een gebeurtenis waarmee het goed matcht

“Ja, twee jaar geleden kreeg ik ineens een pushbericht van de NOS op mijn telefoon over een aardbeving in Nepal. Er waren duizenden doden en vele mensen vermist. Meteen realiseerde ik me: ‘Verdomme, Ruud zit daar! Eén van mijn beste vrienden!’

De eerste dag hoorden we niks, toen werden we al een beetje ongerust. De tweede dag hoorden we nog steeds niks. Dan begin je wel al te denken; ‘Je weet dat het zo’n groot nieuws is, laat even wat weten!’ Maar de derde dag nog steeds niks. Hoe langer het duurde, hoe meer we gingen denken ‘Hij zou toch niet omgekomen zijn?’ Het heeft uiteindelijk 4 of 5 dagen geduurd voordat hij iets kon laten weten, hij was dus ongedeerd.

Op het moment dat ik dat pushbericht kreeg was ik aan het werk in België. Die onzekerheid was natuurlijk killing en daar werd ik heel verdrietig van. Onderweg naar huis heb ik ‘In My Life’ heel hard opgezet in de auto en ben ik keihard over de snelweg gaan rijden. In de dagen erna hebben we het thuis ook vaak opgezet, omdat we wisten dat het één van Ruuds favoriete nummers was.

Ik werd altijd heel vrolijk van dit nummer, maar ja, als je één van je beste vrienden zo lang kwijt bent en je je zo’n zorgen maakt, dan krijgt het een andere betekenis en wordt het triester. Door het te luisteren, kon ik het allemaal wel een beetje verwerken.”

Luister je het nu nog wel eens?

“Elk jaar organiseer ik met mijn huisgenootjes een diner waarmee we het jaar afsluiten. Iedereen kookt een gerecht en we trekken lootjes, waarbij we niet alleen een gedicht schrijven, maar ook een nummer zoeken dat bij die persoon past, die we dan op de platenspeler draaien.

Vorig jaar, toen waren we klaar waren met eten en zei ik; ‘Ook al staat Ruud niet op m’n lootje, ik wil toch nog even ‘In My Life’ opzetten. Dit nummer vind ik namelijk enorm typerend voor het jaar.’ Iedereen wist natuurlijk meteen waar ik het over had. We hebben het glas geheven en elkaar een goeie knuffel gegeven. Toen realiseerden we ons; ‘Verdomme, het is toch wel heel goed dat we er allemaal zo goed vanaf zijn gekomen.’

Dit klinkt behoorlijk heftig, werd Ruud er ook niet een beetje stil van?

“Nee, hij vond het juist heel erg mooi. En de andere jongens ook. Ruud had aan de andere kant van de wereld een compleet andere perceptie van de gebeurtenissen gehad dan wij. Hij zat daar in een dorp waar hij geen toegang had tot internet en telefonie en kreeg het daardoor helemaal niet zo mee. Natuurlijk was het daar heel erg, maar het was ook wel heel groot gemaakt door de media. Hij had bijvoorbeeld geen idee dat mensen naar hem op zoek waren.

Toen hij terugkwam hoorde hij alles; dat zijn ouders zo bezorgd waren geweest en wij die tegen hem zeiden; ‘Verdomme, we dachten gewoon even dat je er niet meer was!’ Ik denk dat hij zich toen realiseerde; ‘Jezus, sommige mensen geven echt om mij’. Normaal gesproken hoef je daar helemaal niet zo bij stil te staan, maar volgens mij is het best wel heftig als je je dat ineens realiseert.”

Wat doet het met je als je het nummer nu hoort?

“Nu vind ik het schitterend. Ik heb namelijk ook tegen Ruud gezegd dat ik dat nummer veel luisterde toen hij vermist was. Hij dat vond hij natuurlijk super mooi, omdat hij het ook een schitterend nummer vindt. Dus nu heeft het een heel mooie betekenis voor mij.

Gelukkig is het niet zo, maar stel dat hij niet meer terug was gekomen, dan had ik nu niet meer naar het nummer kunnen luisteren. Zo zie je dat één nummer in verschillende situaties heel verschillende betekenissen kan krijgen. Dat vind ik wel mooi.”

Is er iemand die je zou willen aanraden om dit nummer te luisteren?

“Ja, ik ken veel mensen die hun familie nauwelijks zien. Ik ben best wel een familie-mens en realiseer me dus goed hoe belangrijk familie is. Dit nummer bekrachtigt dat gevoel.

Vaak realiseren mensen zich pas hoe belangrijk familie voor ze is als ze er niet meer zijn. Dus ik zou dit nummer aanraden aan mensen die soms hun familie vergeten, of waar ze vandaan komen. Het doet je even beseffen dat je heel blij mag zijn als iedereen om je heen gelukkig en gezond is.”

Luister dit mooie liedje hier 👇.

📸: XAOUX