Ishan (33) woont in Amsterdam en is jurist. Maar boven alles is hij muziekliefhebber. Hij luistert graag naar muziek omdat het hem helpt tot rust te komen en te verbinden. Op zijn 8e is hij ‘gedwongen’ om pianoles te nemen en 5 jaar later kwam hij samen met zijn tweelingbroer in de schoolband terecht. Hij besloot zichzelf ook gitaar te leren spelen en tijdens zijn studententijd verzorgde hij met een nieuwe band het voorprogramma van de hiphopband Relax. Hij gaf een jaar van zijn studie op om met hen door het hele land te toeren. Het was een geweldige tijd, maar hij besloot toch om de focus weer op zijn studie te leggen. Met muziek maken is hij echter nooit gestopt en sinds 4 jaar schrijft hij samen met zijn muzikale partner Joost weer eigen muziek. Ook treden ze regelmatig op onder de naam Letter & Lier. Het nummer dat hij heeft gekozen matcht niet alleen met een reiservaring en het leven in Amsterdam, maar geeft ook een kijkje in de huidige muziekindustrie…

Welk nummer mogen we jouw ‘soultunes’ noemen?

“‘Have A Nice Day’ van Stereophonics. Laatst kwam ik hem via Apple Music tegen en ging ik er wat beter naar luisteren. Toen dacht ik: ja, ik herken er wel veel in.”

Op welke manier matcht het met jouw leven?

“De tekst speelt zich voor een deel af in San Francisco en mijn eerste grote reis alleen was naar San Francisco. Daar zit al een herkenning.

San Francisco Bay
Past pier thirty nine
Early p.m.
Can’t remember what time
Got the waiting cab
Stopped at the red light
Address, unsure of
But it turned out just right

Volgens mij gaat het over gewoon ergens naartoe gaan, niet wetende waar je terecht komt, maar dat het allemaal wel goed komt. Dat was toen ook zo.”

Herken je dit dan ook?

It started straight off
“Coming here is hell”
That’s his first words
We asked what he meant
He said “where ya’ from?”
We told him our lot
“When ya’ take a holiday
Is this what you want?”

“Nou, volgens mij heeft dit eerder betrekking op Amsterdam en haar inwoners. Het woord ‘toerist’ wordt steeds meer een soort boe-woordje, het wordt in een negatieve context geplaatst door de aantallen waarin ze komen, de overlast en onrust die ze met zich meebrengen. We worden hier wel wat minder gastvrij.

We zijn gewend aan deze stad en waarderen soms de schoonheid er niet van. We denken dat toeristen alleen maar komen om te blowen en naar de hoeren te gaan. Maar ondertussen heeft de stad zo veel rijke historie en kunst en dat is waar de meeste toeristen voor komen. Dit couplet beschrijft in zekere zin wel de houding die in Amsterdam ontstaat tegenover toeristen. Het refrein is super aanstekelijk en klinkt blij, maar het heeft misschien is het ook een soort sarcasme waar een negatieve ondertoon in schuilgaat.

So have a nice day
Have a nice day
Have a nice day
Have a nice day

Dus misschien betekent ‘Have a nice day’ iets als ‘Heb een mooie dag, maar ondertussen vind ik je een klootzak en wil ik je hier niet hebben’. De sound maakt het nummer wel weer grappig en luchtig.

Later gaat de tekst over naar de ik-persoon die een mening heeft over de muziekindustrie;

It’s all money gum
No artists anymore
You’re only in it now
To make more, more, more
Have A Nice Day – Stereophonics

Als ik dit lees dan denk ik: dat is nog steeds zo. Misschien nog wel meer dan toen het nummer uit kwam in 2001. Heel veel van de muziek die nu wordt gemaakt of gedraaid is steeds meer van hetzelfde. Er zijn weinig artiesten die denken; waar ben ik mee bezig en hoe kan ik anders zijn dan de ander? Hoe kan ik mezelf er bovenuit laten stijgen? Dat vond ik heel herkenbaar in dit nummer.”

Want dat gebeurt nu niet?

“Nou, ik zeg niet dat het helemaal niet gebeurt, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld veel van die deephouse liedjes; je kunt ze allemaal op elkaar leggen en ze hebben allemaal dezelfde beat. Er zit geen dynamiek in waarmee de luisteraar wordt meegenomen naar iets. Of waarmee de emotie wordt opgezocht.

Ook bij veel popmuziek wordt tegenwoordig naar mijn mening een formule toegepast. Er zijn hele boeken geschreven over waar een popliedje uit bestaat, hoe lang het duurt, wanneer wat gebeurt.

En het is natuurlijk makkelijk om te zeggen; vroeger werd het veel meer gedaan op de manier zoals ik het graag zie. Maar als je kijkt naar de toonaangevende artiesten uit de jaren 60, 70, begin 80, stond het produceren en verkopen van platen niet op nummer één. Het waren artiesten die de artistieke vrijheid namen om te zeggen; ‘Ik ga nu een jaar de studio in, ik ga me alleen maar focussen op de muziek die ik maak en ik zorg ervoor dat dit het beste wordt dat er op dat moment is’. Dus er was ook veel meer een artistieke competitie onderling. Telkens weer nieuwe dingen introduceren, telkens weer de grenzen opzoeken.

Tegenwoordig zijn we meer bezig met de kwantiteit en minder met de kwaliteit. Daar vind ik deze passage op slaan.”

En als jij zelf muziek schrijft, hoe pak je het dan aan?

“Ik probeer wel m’n artistieke vrijheid los te laten, maar ik wil er ook liedjes van maken. Dus uiteindelijk ontkom je er natuurlijk niet aan om een bepaald stramien op te zoeken. Maar ik probeer wel in de ruimte die ik heb niet te denken; ik wil nu een liedje schrijven a la The Kik, of a la Marco Borsato. We beginnen met de compositie en dan bedenken we welk onderwerp we willen behandelen. Past dat bij elkaar? Dan groeit het vanzelf.”

Nog even.. voordat we ‘Have A Nice Day’ tegen elkaar zeggen, wat doet het nummer met je als je ernaar luistert?

“Ik word er wel blij van als ik het luister, maar toen ik de tekst voor het eerst las, kwam er ook een soort verbazing, een verwondering van ‘Wow, dat wist ik niet’! Dus het loont de teksten te lezen bij de liedjes die je luistert.

Dit is zo’n liedje dat je op een gegeven moment tegenkomt en dat het dan op z’n plaats valt. Of dat nou is omdat je iets hebt meegemaakt dat daarin terugkomt of omdat je nadenkt over bepaalde onderwerpen en dat herkent in de boodschap van het liedje. Het blijft relevant en dat is denk ik het sterke aan dit liedje.”

Is er iemand die dit nummer eens zou moeten luisteren?

“Ik denk iedereen die dit nummer weleens heeft geluisterd maar niet weet waar het over gaat. Sta eens stil bij de tekst van dit liedje. De tekst zo veel dubbele lagen, het zou zonde zijn als je dit liedje alleen maar zou waarderen vanuit het idee ‘het klinkt vrolijk’. En dan komt misschien het artistiek gezien ook meer tot z’n recht. En dan is de cirkel wel rond.”

Lees hier de rest van de lyrics van ‘Have A Nice Day’ of luister het 👇.

📸: XaouX