Soultunes zijn liedjes die zo goed bij je passen, dat het lijkt of ze over jou geschreven zijn. Deze week het bemoedigende verhaal van Nadia met Green & Gold van Lianne La Havas.

Nadia Parea Renteria (35) groeide op in Colombia en emigreerde op haar 12e met haar moeder naar Nederland. Ze werkt voor een marketingbureau in Haarlem en woont sinds twee jaar met haar 17-jarige dochter met veel plezier in Amsterdam.

Muziek speelt een grote rol in haar leven. Al meer dan 10 jaar zingt ze in bandjes en op dit moment maakt ze ook eigen muziek onder de artiestennaam Nadia Mena. Ze laat zich hiervoor inspireren door de muziek waarmee ze opgroeide; zomerse beats zoals die alleen aan de Colombiaanse Pacifische kust gemaakt worden. Op El Pozo, het eerste liedje dat ze officieel uitbracht, hoor je deze invloeden duidelijk terug, maar ze stak ze wel in een geheel eigen jasje.

Nadia luistert zelf veel naar soul en jazz, maar kan eigenlijk alle muziek met een goede melodie wel waarderen. Haar grote inspiratiebronnen zijn Amy Winehouse, Aretha Franklin, Chaka Khan en Stevie Wonder. Lyrics maken voor haar een ontzettend belangrijk onderdeel uit van muziek en als ze dan ook nog zo sterk met haar leven raken als Green & Gold van Lianne La Havas, dan mag je wel zeggen dat ze een magisch effect op haar kunnen hebben..

Waarom zijn Green & Gold van Lianne La Havas jouw soultunes?

“Green & Gold vind ik een heel mooi liedje omdat het een periode uit mijn leven beschrijft. Het beschrijft de transitie van jong meisje naar volwassen vrouw, van Colombia naar Nederland. Het brengt mijn verleden en heden samen.

Ik ontdekte Green & Gold twee jaar geleden. Na een drukke dag op mijn werk, zat ik thuis op de bank en was ik een beetje aan het surfen op mijn telefoon. Ik was nogal gestrest, want ik al een baan in Amsterdam al aangenomen, maar had nog geen woning.

Toevallig kwam ik het liedje tegen op Spotify en weet nog goed dat ik het opzette en meteen enorm geraakt werd. Op een positieve manier. Het gaf een geruststellend gevoel, het zei iets als: het is goed, je zit op de goede weg. Ik kreeg er een heel warm gevoel van, het was bijna een magisch moment.”

Welke passages in de tekst spraken je zo aan?

“Het eerste couplet verwijst voor mij naar mijn verleden.

Six years old
Staring at my nose in the mirror
Trying to dip my toes in the mirror
Thinking ‘Who’s that girl?’
And ‘Does the mirror world go on forever?’

Ik kan me nog goed herinneren dat ik toen ik klein was met mijn nichtje speelde en we samen fantaseerden over de toekomst.

Carmenia Road

Daar kom ik niet vandaan, maar het is een verwijzing naar een plek uit de jeugd van Lianne La Havas.

Sharpening the knives in the attic
Trying to watch cartoons through the static
Thinking where am I gonna be
If I’m ever twenty-three?

Hierin vraagt ze zich af hoe de toekomst eruit gaat zien. In het refrein zegt ze:

I’m looking at a life unfold

Dat is precies zoals ik mijn leven nu zie. Er zijn spannende dingen gaande; sinds twee jaar woon ik in Amsterdam en dat biedt veel perspectief.

Dreaming of the green and gold

‘Green’ en ‘gold’ doen mij denken aan de natuur in mijn land van herkomst, de zon die daar vaak schijnt en aan mijn familie.

Just like the ancient stone
Every sunrise I know
Those eyes you gave to me
That let me see
Where I come from

Het volgende stuk beschrijft mijn leven op dit moment:

Found an old friend
Meeting my guitar in the city
Feeling like a star in the city
And suddenly it seems that I’m where I’m supposed to be

And now I’m fully grown
And I’m seeing everything clearer
Just sweep away the dust from the mirror
We’re walking hand in hand on the warm white sands
Green & Gold – Lianne La Havas

Ik voel me goed in de stad, heb hier al veel open-minded en artistieke mensen ontmoet, mooie vriendschappen gesloten. Dat zorgt ervoor dat ik me op mijn gemak voel. En ook liggen er vele mogelijkheden voor mijn eigen muziek. Ik zie de toekomst zonnig tegemoet.”

Wat brengt het liedje je als je ernaar luistert?

“Voor mij heeft dit liedje een spirituele ondertoon. Spiritualiteit klinkt altijd een beetje zweverig, maar voor mij is het simpelweg stilstaan bij: ‘Wat wil ik echt?’ Niet kijken naar wat mijn omgeving van mij verwacht, maar bedenken: ‘Waar verlangt ‘mijn eigen ik’ nou eigenlijk naar?’

Ik vind die antwoorden door tijd alleen door te brengen en muziek is daarbij een goed middel om tot rust te komen. Ik zet dit liedje op zo’n moment op.”

Wie zou Green & Gold eens moeten luisteren?

“Een paar dagen geleden zag ik de documentaire In Het Hoofd Van Mijn Zusje en die kwam heel hard bij me binnen. Het vertelt het verhaal van een jonge vrouw die op tragische wijze een einde aan haar leven maakt, omdat ze bang is om naar haar gevoel te luisteren.

Ze was pas afgestudeerd en erg gestrest omdat ze bang was niet de juiste keuze te maken. Ze vroeg zich af; welke baan moet ik nemen? Welke richting moet ik kiezen? Dat was voor haar zo veel dat ze zelfmoord pleegde.

Aan het begin van de documentaire werd gezegd dat zelfdoding doodsoorzaak nummer één is bij jongvolwassenen. Ik had geen idee dat dat zo was en schrok daar zo van! Ik hoop dat dit liedje mensen die ergens mee stuggelen doet realiseren dat het heel belangrijk om stil te staan bij wat je zelf wilt. Dat ze zich niet hoeven laten leiden door het snelle leven, dat het goed is om tijd voor jezelf te nemen en dat je lief voor jezelf bent.

Dit liedje symboliseert voor mij: blijf doen wat goed voelt, volg je hart en dan valt de rest vanzelf op z’n plek. Ik hoop dat mensen die een moeilijke situatie zitten deze boodschap ook uit dit liedje halen.”

Benieuwd naar Nadia’s eigen hartverwarmende tunes? Bekijk de video van El Pozo, volg haar op YouTube en Spotify!

Verder lezen?

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht. Op de hoogte blijven wanneer er nieuwe artikelen worden gepost? Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse newsflash (no worries, no spam 😇)

Jouw soultunes

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar info@nolala.com en wij nemen contact met je op!

📸: XaouX