Fred, “Een oude rot in de muziekindustrie, maar nog steeds jong van geest”, heeft in zijn carrière al heel wat muziek voorbij horen komen. Maar wat is nou die ene plaat die zo goed bij hem past, dat het lijkt alsof het voor hem geschreven is?

Fred (50) komt uit Rotterdam, maar woont alweer ruim 7 jaar in Amsterdam. In 1989 begon hij zijn carrière in de muziekindustrie op het hoofdkantoor van Free Record Shop. Acht jaar later ging hij naar MCA Universal, waar hij middels verschillende rollen doorgroeide tot Senior Product Manager. Van 2004 tot 2007 was hij Marketing Manager bij EMI en werkte hij met artiesten als BLØF, Guus Meeuwis en Di-Rect. Toen werd hij door Universal gevraagd om International Marketing Director te worden en na een paar jaar stapte hij over naar A&R (- de afdeling van een platenmaatschappij die op zoek gaat naar nieuw talent en de muzikanten in hun artistieke ontwikkeling begeleidt). Onder zijn leiding ontwikkelde bijvoorbeeld Kensington zich tot de succesvolle band die het nu is.

In 2013 begon hij voor zichzelf, maar na een paar maanden belde Caroline Music met de vraag of hij Label Manager voor de Benelux wilde worden. Nu werkt hij met lokale en internationale artiesten en krijgt hij veel vrijheid: “Het leukste aan lokaal verantwoordelijk zijn, is dat we mogen doen wat we willen. Zo hebben we onder andere Chef’Special en De Staat getekend, dat gaat echt heel goed.”

Op professioneel vlak speelt muziek duidelijk een grote rol in je leven, maar wat betekent het voor jou persoonlijk?

“Heel veel. Ik heb altijd iets met muziek gehad en weet dat ik als klein kind al als rockster naar de verkleedpartijtjes ging. In mijn tienerjaren heb ik ook vaak zelf radio gemaakt, als illegaal piraatje. Ik vond het te gek om te doen en maakte radio voor lokale en regionale omroepen variërend van jeugdprogramma’s tot sportprogramma’s. Ik lulde alles aan elkaar.

Mijn ouders zeiden vroeger al ‘die gaat de muziek in’. Op één jaar na heb ik ook mijn hele leven in de muziekindustrie gewerkt. Dat zegt wel iets over de mate waarin ik ermee bezig ben, denk ik. Maar ook privé, ik houd van muziek en word er vrolijk van.”

Waar luister je zoal naar?

“Van alles. Ik luister veel naar soul uit jaren zestig en zeventig, van artiesten als Marvin Gaye, Otis Redding en Aretha Franklin. Maar ik houd ook van goede rock, bijvoorbeeld Pearl Jam, Soundgarden en de oude U2. Verder ben ik een sucker voor singer-songwriters. Vroeger waren dat artiesten als Jeff Buckley en Tim Buckley, later kwamen daar Paolo Nutini, Jack Savoretti en de Jack Johnsons van deze wereld bij. Op dit moment vind ik Nathan Ball echt goed. Thuis kan ik ook nog wel eens naar oude jazz of heel soms naar klassiek luisteren. Het hangt heel erg van mijn mood af.” 

Dan is er één liedje dat een hele bijzondere betekenis voor jou heeft, jouw Soultunes. Welk liedje is dat?

“‘Off He Goes’ van Pearl Jam, dat is mijn ultieme road trip liedje. Ik hou heel erg van reizen, vind road trips fantastisch. Het maakt dan niet uit of het in Zuid-Spanje, Australië, The Keys of California is.  

Als ik naar dit liedje luister, ga ik weer even terug naar een road trip die ik heb gemaakt door Australië. Rijdend van Byron Bay naar het zuiden. Ik herinner me dat ik op een gegeven moment op de snelweg zat en de oceaan in de verte zag liggen. Ik pakte mijn iPod erbij en schakelde over naar dat nummer. Het was dertig graden, de zon was super fel en scheen de auto in. Toen ik dichter bij de stad kwam, ging het raampje open, hing ik mijn arm naar buiten en zette ik de luidsprekers voluit. En luidkeels meezingen! Toen het afgelopen was, wilde ik hem gewoon nog een keer opzetten! Ik denk dat ik hem vijf, zes keer achter elkaar heb gedraaid, dat gaf zo’n goed gevoel.”

Wow, dat klinkt heerlijk!

“Ja, voor mij is dat het ultieme vrijheidsgevoel. Even niets aan je hoofd hebben en alleen maar denken: ‘Zo lekker naar het strand en dan ga ik straks eens besluiten wat ik ga eten vanavond.’ Echt even je hoofd leeg maken.

Eddie Vedder heeft ooit over dit nummer gezegd ‘Off He Goes’ is about me being a shit friend. I’ll show up and everything’s great and then all of a sudden I’m outta there..’ Ik ben heel close met mijn vrienden dus daar herken mezelf niet in, maar ik snap dat gevoel van ineens weggaan wel:

Know a man, his face seemed pulled and tense
Like he’s riding on a motorbike in the strongest winds

Voor mij gaat dit over ‘showing up’ op een locatie, het daar helemaal te gek vinden en dan ‘all of a sudden outta there’ zijn. Later in het nummer zegt hij ook:

It’s like his thoughts are too big for his size
He’s been taken, where I don’t know

Je bent daar maar weet niet wat je volgende bestemming wordt.

Off he goes with his perfectly unkept hope
There he goes

En dat is ook zo.

And now I rub my eyes for he has returned

In Byron Bay heb ik weleens ervaren dat ik na jaren terug kwam, weer dezelfde mensen ontmoette en er werkelijk niets veranderd was;

Nothing has changed, but the surrounding bullshit
That has grown

Je realiseert je op zo’n moment even dat er belachelijke dingen in de wereld gebeuren en dat er voor jouzelf eigenlijk weinig verandert, want ik wil gewoon nog steeds die roadtrip maken. Dit geeft mij het ultieme vrijheidsgevoel, f🤐ck de wereld even. ‘Off he goes’, dit is mijn moment en niemand neemt dit van me af.”

Wat brengt het liedje je als je er naar luistert?

“Ik vind het zo’n liedje waarbij je echt even lekker tot jezelf kunt komen. Ik zet het ook vaak pas in de tweede week van mijn vakantie op, het werkt beter wanneer ik mijn werk en alles dat thuis speelt heb losgelaten.

We go way back
I wonder ‘bout his insides
Off He Goes – Pearl Jam

Als ik van de betekenis van Eddie Vedder uitga, gaat dit dus over vriendschap en je afvragen wat er zich in een ander afspeelt. Maar voor mij betekent het dat ik een beetje met mezelf in gesprek ga, er zit wat zelfreflectie in. ‘Off He Goes’ gaat over mijn urge om te willen reizen, vrij te zijn. Af en toe moet ik gewoon even weg. Ik pas niet in een keurslijf.

Meer Soultunes?

Nog meer van zulke Soultunes verhalen lezen? Je vindt ze hier. Of heb jij zelf een verhaal dat gewoon gehoord móet worden? Laat een comment achter of stuur een mail naar marjolijn@winworks.nl en wij nemen contact met je op!

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

📸: XaouX