Mijn eerste headphones*, waren de Major III van Marshall. Die coole looks en het prachtige geluid.. Marshall is wat mij betreft echt een merk om verliefd op te worden. Toen Marshall me vroeg om hun huidige paradepaardje, de MID ANC, te testen, kon ik dan ook maar één ding denken; hell yeah!
Maar zijn de flagship headphones van Marshall echt zo’n topper als z’n bijnaam doet vermoeden? Is het geluid net zo goed als zijn voorganger? Hoeveel toegevoegde waarde heeft de Active Noise Cancelling? En hoe staat het met de levensduur van de batterij? Ik heb mijn meest kritische bril opgezet en heb hem voor je getest.
De MID ANC
De MID ANC is de meest geavanceerde koptelefoon die Marshall op het moment op de markt heeft. Het is een on ear bluetooth device mét active noise cancelling.
Wanneer je deze headphones uitpakt, krijg je voor je gevoel echt een cadeautje. Een heel cool cadeautje! De koptelefoon komt namelijk in een leren case die aan de binnenkant is bekleed met rood fluweel. De opdruk met ‘Est. 1962’ geeft het gevoel dat je een exclusief product met een verhaal in handen hebt.
En deze case maakt niet alleen indruk op mij! Als ik hem op kantoor nonchalant op mijn bureau leg, krijg ik binnen één ochtend drie opmerkingen. Mijn kantoorbuddy’s vinden hem ‘cool’, ‘fancy’ en zijn onder de indruk van de kwaliteit die het uitstraalt.
Het design
De MID ANC is een ‘on ear’-headphones. Dit houdt in dat de kussentjes ongeveer de grootte van je oren hebben en er niet overheen vallen, zoals bij ‘over ear’-headphones.
De vorm van de earcups is niet vierkant zoals bij de meer traditionele Major-modellen van Marshall of ovaal zoals bij de Over Ears, maar het zit er tussenin. Wat mij betreft the best of both worlds. Ik vind het stoer en elegant tegelijk.
De earcups zijn gemakkelijk in te klappen waardoor ze in minder ruimte innemen als je ze bijvoorbeeld in je tas wil meenemen. Dit systeem ziet er degelijk uit, ik verwacht dat dit wel tegen een stootje kan.
De koptelefoon is lichtgewicht en zit lekker, maar voor mensen met een groot hoofd (zoals ik 🙈) een beetje strak. Dit is een voordeel wanneer je hem gebruikt tijdens het hardlopen, maar het kan aan het eind van een (lange) werkdag wel een beetje gaan knellen.
De headband is aan de bovenkant bedenkt met imitatieleer en aan de binnenkant met een zacht microfiber. Ook het imitatieleer van de earcup-kussentjes voelt prettig aan. De MID ANC is de enige headphones van Marshall waarin de merknaam en andere details niet wit, maar goudkleurig zijn. Dit geeft een extra chique en exclusieve uitstraling.
Het geluid
De allerbelangrijkste feature van een headphones is wat mij betreft de kwaliteit van het geluid. En hierop scoort de MID ANC heel goed. Het geluid is warm, helder en heeft een uitgebalanceerde bas. Het laat je de beats echt vóelen, maar het is ook zo helder dat je de lyrics goed kunt verstaan (en dat vinden wij bij Nolala uiteraard belangrijk 😉).
Deze koptelefoon is tot nu toe het enige model van Marshall met Active Noise Cancelling. Het toestel moet hiervoor voldoende opgeladen zijn en er zit een knop op één van de cups waarmee je het gemakkelijk aan en uit kunt zetten.
De lage tonen en ruis worden redelijk goed weg gefilterd als je het activeert. Ik heb het nog niet in een vliegtuig getest, maar ik verwacht dat het geluid van de motoren niet helemaal gedempt wordt.
De middelhoge tonen worden wel goed geneutraliseerd, waardoor het geluid van kletsende medepassagiers of collega’s goed gedempt wordt. Vooral wanneer je naar muziek luistert.
Qua noise cancelling is de MID ANC misschien niet het állerbeste jongetje van de klas, maar hij maakt een treinreis of dagje op kantoor wel heel veel aangenamer.
Ook zorgt de Active Noise Cancelling ervoor dat je beleving van de muziek intenser wordt, vooral wanneer je hem (even) wat harder zet. Laatst had ik hem op terwijl ik op mijn balkon in het zonnetje zat en toen hoorde ik ineens allerlei lagen in de muziek die me eerder nooit waren opgevallen. Top!
Bluetooth vs. Cable
De MID ANC is door zijn Bluetooth functie op een simpele manier draadloos te koppelen aan je telefoon of laptop, er zit een knop op één van de cups waarmee je hem kunt ‘pairen’. Maar deze knop kan nog veel meer! Hij fungeert als een soort joystick; als je hem naar boven/beneden beweegt, kun je het volume aanpassen en als je hem naar links/rechts beweegt, een vorig/volgend nummer afspelen.
Verder is er een kabel bijgeleverd waardoor je hem ook op de ouderwetse manier kunt gebruiken. Bij mijn eerdere Marshall-model is na veelvuldig gebruik de kabel gebroken, hier heb je bij dit model dus minder snel last van. Mocht het toch gebeuren, dan is de kabel gemakkelijk te vervangen omdat hij door middel van een plug bevestigd is.
Ook bevatten de caps een ingebouwde microfoon waardoor je er ook goed mee kunt bellen. Je bent goed verstaanbaar, ook wanneer je bijvoorbeeld op straat loopt en er meer omgevingsgeluid is.
Batterij
De batterij van de MID ANC gaat 20 uur mee als je de noise cancelling functie activeert en meer dan 30 uur wanneer deze niet aan staat. Je kunt hem in 2,5 uur opladen met de bijgeleverde kabel met USB-uitgang. Helemaal top dus!
De prijs
De MID ANC is de duurste headphones die Marshall op het moment verkoopt, voor €269 (incl. verzendkosten) is hij van jou. Dit is niet goedkoop, maar je krijgt er ook wel kwaliteit voor terug.
Zou ik de MID ANC aanraden?
Voor degenen die zich volledig willen afsluiten van de buitenwereld is wellicht een sterkere noise cancelling nodig. Maar als een basis noise cancelling goed genoeg voor je is, heb je met de MID ANC een pareltje te pakken. Hij heeft goede geluidskwaliteit, is handig in gebruik en heeft een batterij met een lange levensduur.
De MID ANC heeft mijn liefde voor Marshall alleen maar vergroot en ik word elke keer dat ik hem opzet weer blij! Ik zet hem voorlopig niet meer af.. 😉
Hebben, hebben, hebben!
Ben je overtuigd? Bestel de MID ANC hier.
Vaker dit soort productreviews lezen?
Like ons op Facebook, Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! (No worries, no spam! ).
* Ok, mijn állereerste headphones was een synthetisch exemplaar die begin jaren negentig standaard werd geleverd bij mijn walkman. Maar dit is zo’n andere league dat ik dat niet wil vergelijken.
Interessant hoe je getest hebt. Aangezien ik zelf veel reis, zoals je weet, is voice cancelling voor mij erg belangrijk. Ik ben erg benieuwd hoe deze koptelefoon is tov Bose. Die volgens mij de naam is in voice caneling. Hoe krijg ik Bose zo ver om hun koptelefoon ook te testen?
Deze Marshall is erg stoer. De classic Marshall look blijft gaaf.
Ga zo door.
Bedankt voor je reactie Henri! Ik ben ook benieuwd naar de Bose-variant, ik zal eens contact met ze opnemen! Hartelijk dank voor de suggestie! 🙂