Het einde van het jaar komt nu wel héél dichtbij; de Kerstdagen zijn gevierd, en het enige wat ons nog rest is het aftellen tot het nieuwe jaar. Hierbij hoort natuurlijk het terugblikken op het afgelopen jaar door onder andere oudejaarsconferences, jaaroverzichten op tv maar ook zeker het beluisteren van de Top2000. Wij als muziekliefhebbers geven natuurlijk de voorkeur aan het laatste! 😉

En hoe kunnen wij hier bij Nolala nou beter het jaar afsluiten dan door zelf een lijstje te maken van de beste lyrics van 2018?

Wij konden niet één winnaar aanwijzen en daarom stelt de hele redactie graag haar beste lyrics van het jaar aan je voor.

Jeanine’s keuze: God Is A Woman – Ariana Grande

De lyrics van deze track van Ariana zijn voor mij de beste van het jaar omdat ik vind dat dit liedje zo veel te bieden heeft!

Op het eerste gezicht lijkt het een doorsnee sexy lovesong, maar tussen de sensuele regels door snijdt Ariana een groter maatschappelijk thema aan; de (seksuele) emancipatie van de vrouw. You go Ari!

But you’re different from the rest
And boy, if you confess, you might get blessed
See if you deserve what comes next
I’m telling you the way I like it, how I want it

(…)

You, you love it how I move, you
You love it how I touch you, my one
When all is said and done
You’ll believe God is a woman
And I, I feel it after midnight
A feeling that you can’t fight, my one
It lingers when we’re done
You’ll believe God is a woman
God Is A Woman – Ariana Grande

De bijbehorende videoclip vol feministische symbolen maakt deze boodschap alleen maar sterker. Zo hoor je niemand minder dan Madonna een passage uit de bijbel voordragen met de boodschap dat je niet aan hun zussen moet komen, want dan kun je wraak verwachten. Wow! Ook zie je (iets subtielere) symbolen zoals Ariana die bovenop een wereldbol zit en breekt ze een glass ceiling.

Naast dat ik dit een fantastische powersong vind, schreef ik hierover ook mijn eerste artikel voor Nolala! Ik heb hier veel leuke reacties op gehad, en ik heb inmiddels al met veel plezier meerdere artikelen geschreven. Deze lyrics zijn voor mij dus erg betekenisvol en niet alleen door de sterke feministische boodschap van Ariana!

Nieuwsgierig geworden naar de rest van de lyrics en de videoclip? Lees hier verder.

Ambers keuze: Not Today – BTS

Voor mij zijn de lyrics van BTS zijn dit jaar het meest powerful, omdat ik K-pop een fascinerend genre vind en omdat BTS echt een breakthrough band is in de Koreaanse muziekindustrie. Not Today werd eigenlijk al in 2017 uitgebracht, maar ik verdiepte mij pas echt in de lyrics toen BTS dit jaar in de Ziggo Dome optrad.

Zoals wij eerder uitlegden, voldoet dit liedje aan alle aspecten van de succesformule van K-pop: het is catchy en de videoclip is visueel gezien ‘perfect’. Maar de lyrics van Not Today zijn wat mij betreft The Best of 2018 omdat de Bangtan Boys hierin voor de underdogs opkomen en zo vele fans wereldwijd weten te inspireren.

If you can’t fly, run
Today we will survive
If you can’t run, walk
Today we will survive
If you can’t walk, crawl
Even if you have to crawl, gear up
Not Today – BTS

Ik ben niet zo’n grote K-pop fan als velen in de Soompi Community, maar K-pop ligt mij wel na aan het hart. Tijdens mijn studie woonde ik een half jaar in Korea en daar heb ik het echte Koreaanse leven leren kennen. Waar wij in Nederland ‘s avonds de kroeg in gaan om een biertje te drinken, was het daar gewoonte om naar een karaokebar te gaan. En dan moet je natuurlijk wel de lyrics kennen! 😉

Oefen ze hier en ontdek ook alle andere bijzondere boodschappen in de muziek van BTS!

Carlijns keuze: This Is America – Childish Gambino

De lyrics van het veelbesproken liedje This Is America van Childish Gambino zijn voor mij de beste van 2018. De lyrics (maar ook zeker de waanzinnig sterke videoclip) bespreken diverse onderwerpen die in The States regelmatig in het nieuws zijn. Is Amerika met Uncle Sam… uhm, Trump aan het roer nog steeds ‘The Promised Land?

This is America (skrrt, skrrt, woo)
Don’t catch you slippin’ up (ayy)
Look at how I’m livin’ now
Police be trippin’ now

Met deze lyrics snijdt Gambino het onderwerp politiegeweld aan. In Amerika komt de politie vaak in het nieuws omdat ze racistisch zouden zijn.

Yeah, this is America (woo, ayy)
Guns in my area (word, my area)

I got the strap (ayy, ayy)
I gotta carry ‘em

Yeah, yeah, I’ma go into this (ugh)
This Is America – Childish Gambino

In bovenstaande passage (en de rest van de lyrics) kun je lezen dat Childish Gambino ook een duidelijke mening over wapenbezit heeft. Deze wordt op een indrukwekkende manier kracht bijgezet in de symbolische videoclip.

Eerder dit jaar rondde ik een Bachelor in Communicatie af en in de eindfase van deze studie schreef ik een artikel over het wapenbezit in Amerika. Nu ik er wat meer over weet, vind ik deze protestsong van Childish Gambino extra fascinerend.

En ik ben niet de enige! This Is America schudde Amerika (en gezien het enorme viral effect van dit liedje misschien wel de wereld) behoorlijk op. Bijzonder!

Ben jij benieuwd naar welke boodschappen er nog meer verstopt zitten in deze lyrics en de videoclip van This Is America? Wij zochten het regel voor regel en clip voor clip voor je uit.

Celeste’s keuze: Where The Heart Is – HAEVN

Na dit jaar weer veel mooie songteksten ontdekt te hebben, zijn mij de lyrics van Where The Heart Is van HAEVN het meest bijgebleven en daarmee vind ik ze de beste van 2018! Hoewel dit liedje al een tijd geleden uitgebracht werd, herontdekte ik het in dit mooie Behind The Track artikel van Marjolijn waarin ze zanger Marijn interviewde. Hij heeft z’n baan opgezegd om zijn passie achterna te gaan en te doen wat hij altijd al het liefste deed: muziek maken.

Ik voelde me opeens zo verbonden met het verhaal in dit artikel, omdat ik begin dit jaar diezelfde stap nam: ook ik heb ontslag genomen en ben mijn hart gaan volgen. Een heel bijzondere periode voor mij. Marijn brengt dit echt perfect onder woorden in Where The Heart Is:

High above the tallest trees
Courage will come your way
It’s the need that burns the trust that shines
When you climb out of the shade
Your high awakes the things you wanna be
Where the air is thin and sweeps you off your feet

Where the heart is
When the light’s at your side
When the faith is ready
No more guidance
Take the leap of your life
As the ground is shaking
Where The Heart Is – HAEVN

Ik vind het ongelofelijk dat iemand een gevoel zo treffend kan verwoorden in muziek. En het bijzondere daarbij is dat dit liedje over dromen najagen eigenlijk het begin was van de succesvolle carrière van HAEVN. Alsof het zo had moeten zijn!

Dit jaar hebben ze getekend bij een internationaal platenlabel en brachten ze hun debuutalbum Eyes Closed uit, waarmee ze als missie hebben om ‘de soundtrack van je leven’ te bieden. Dit jaar heb ik voor mezelf gekozen in allerlei opzichten waardoor er al veel toffe dingen op mijn pad gekomen zijn! Daarom kan ik op dit moment wel zeggen dat dit lied me op m’n lijf geschreven is.

Benieuwd naar de diepere laag in de liedjes van Eyes Closed van HAEVN? In een interview delen Jorrit en Marijn de verhalen achter de liedjes track by track.

Marjolijns keuze: Nico And The Niners – Twenty One Pilots

De beste lyrics van 2018? Kies ik dan voor Apeshit van The Carters, het hele repertoire van Kendrick Lamar of This Is America van Childish Gambino, welke mij omvergeblazen hebben met hun maatschappelijke boodschappen? Of Imagine Dragons die me energie gaven met hits die niet alleen catchy powersongs bleken te zijn, maar ook nog eens ijzersterke boodschappen bevatten? Of BTS, die een compleet nieuwe wereld voor me hebben geopend? Ik kende het genre K-pop nog maar nauwelijks en kwam er dit jaar achter hoe uniek en groot(s) het is! Bizar!

Als ik dan één liedje moet kiezen, gaat mijn stem toch uit naar Nico And The Niners van Twenty One Pilots.

East is up, I’m fearless when I hear this on the low
East is up, I’m careless when I wear my rebel clothes
East is up, when Bishops come together they will know that
Dema don’t control us, Dema don’t control
East is up
Nico And The Niners – Twenty One Pilots

Deze lyrics zullen je op het eerste gezicht misschien niet zo veel zeggen, maar hier zit een heel bijzonder verhaal achter! In de aanloop naar de release van hun nieuwe album Trench zetten Tyler Joseph en Josh Dun een soort speurtocht uit in de vorm van korrelige foto’s, handgeschreven berichten, gifjes en bijzondere foto’s op hun website en social media.

Een dag lang heb ik alle puzzelstukken in elkaar geschoven en toen bleek dat ze een imaginaire (duistere) wereld ‘Dema’ hadden gebouwd met hun muziek en videoclips. Dema staat symbool voor de donkere staat waar je in bent als je een depressie hebt – iets waar Tyler al jaren aan lijdt. Het thema van het album Trench is zijn ontsnapping uit deze duistere wereld. Door middel van de door symboliek doordrenkte lyrics en -beelden kun je ontdekken hoe heftig dat voor hem was.

Persoonlijk heb ik gelukkig nooit met depressie te maken gehad, maar ik vind het prachtig dat de mannen mensen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken, op een heel creatieve manier laten voelen dat ze begrepen en gehoord worden. Volgens mij is dit muziek zoals het bedoeld is, wat mij betreft een terechte winnaar!

Wat vind jij?

En daarmee zijn we aan het eind gekomen van onze eigen Top Beste Lyrics van 2018! Zat jouw favoriet hier niet tussen? Laat ons dan in een comment onder dit artikel, of op onze Facebook of Instagram weten welke lyrics zijn jou een nominatie waard zijn.

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief(No worries, no spam! 😇).

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– God Is A Woman is written by Rickard Göransson, Savan Kotecha, Ilya Salmanzadeh, Max Martin & Ariana Grande © Republic Records, a Division of UMG Recordings, Inc., 2018.
– Not Today is written by Pdogg, Bang Sihyuk, Rap Monster, Supreme Boi, June. BigHit Entertainment, 2017.
– This Is America is written by Donald Glover / Ludwig Goransson © Kobalt Music Publishing Ltd., Warner/Chappell Music, Inc, 2018.
– Where The Heart is is written by Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2015.
– Nico And The Niners is written by Josh Dun & Tyler Joseph – Fueled By Ramen, 2018.