Als twee dagen achtereen stokoude hitterecords worden verbroken, weet je één ding zeker; het is bloedheet! En wat kun je op zo’n dag beter doen dan de allerheetste zomerhits draaien? Wist je dat liedjes als Con Calma, Despacito en Taki Taki super liefdevolle, sexy maar ook bizarre betekenissen hebben?

Zet onze playlist BLOEDHETE HITS op repeat (je vindt een Spotify player onderaan dit artikel 👇) en laat je verrassen door er nou eens eindelijk achter te komen waar al die zwoele Spaanstalige teksten over gaan..

🔥Waarschuwing! Je kunt het er nóg warmer van krijgen! 🔥

Zingen ze dit nou écht?

De afgelopen jaren hebben we heel wat vertalingen gemaakt (Zegt hij nou echt ‘aardappelpuree’?), de beweegredenen van artiesten voor het schrijven van die heerlijke kneiters onderzocht (Ja! Dat liedje is een ijzersterk antwoord op slutshaming!) en hebben we bizarre achtergrondinformatie achterhaald (Zingt Sisqó in zijn legendarische ode aan de string nou over 🍑 of 💩?).

We zetten de verhalen achter de beste zomerhits van 2019 en een aantal hete classics onder elkaar. Benieuwd naar het hele verhaal achter deze liedjes? Volg de links!

1. Con Calma – Daddy Yankee ft. Snow

Kalmpjes aan, dat is misschien wel het beste advies voor een dag als vandaag! Altijd al benieuwd naar wat Daddy Yankee en Snow verder aanraden? Dit dus!

Kalmpjes aan, wil ik zien hoe zij met de heupen schudt  
Beweeg die poom-poom, meisje

Oeh la la! Lees de rest van de vertaling van deze soepele verleidingssong hier.

2. Date La Vuelta – Luis Fonsi ft. Sebastián Yatra & Nicky Jam

Dat veel Latin hits sexy zijn zou je misschien wel verwachten, maar Date La Vuelta van Luis Fonsi, Sebastián Yatra en Nicky Jam beschrijft de daad wel héél letterlijk:

Speel ermee, speel ermee
Dat ik kom, dat ik kom
Je bent een heel stoute en ondeugende prinses

Had jij gedacht dat deze songtekst zo expliciet zou zijn? Check de rest van de vertaling hier.

3. Dura – Daddy Yankee

Daddy Yankee probeert zijn prooi te verleiden met behoorlijk uhm.. fantasierijke teksten:

Als het een misdrijf zou zijn dat je mooi bent
Zou ik je arresteren in mijn bed en je handboeien omdoen

Ik had verwacht dat Daddy Yankee een boefje zou zijn, maar in de slaapkamer neemt hij kennelijk een heel andere rol in.. Lees er hier meer over.

4. Djadja – Aya Nakamura

In de viral zomerhit van vorig jaar zet Aya Nakamura ene Djadja behoorlijk op zijn plek. Hij heeft allemaal leugens over haar verspreid, maar ze laat zich niet slutshamen!

Vergeet het maar, Djadja
Ik ben niet je slet Djadja

Go Aya! 💪Hier lees je waar dit liedje verder over gaat.

5. Échame La Culpa – Luis Fonsi ft. Demi Lovato.

De liefde tussen Luis en Demi is voorbij en beiden zeggen ze dat niet de ander hier schuldig aan is, maar zij zelf. Eigenlijk een lief break-up liedje dus! Kijk hier maar.

6. Reggaeton Lento (Remix) – CNCO ft. Little Mix

Reggaeton Lento, de zwoele hit van Amerikaanse latin boyband CNCO en X-factor meidengroep Little Mix, is een lekker liedje over uitgaan, een langzame reggaeton dansen en natuurlijk onweerstaanbare verleiding op de dansvloer. Lees hier de vertaling.

7. Runaway – Sebastián Yatra – ft. Daddy Yankee, Natti Natasha & Jonas Brothers

In Runaway van Sebastián Yatra, Daddy Yankee, Natti Natasha en Jonas Brothers wil de hoofdpersoon wil met zijn schatje wegrennen om onder een volle maan in het zand te rollebollen. Dat verhaal mag dan niet heel origineel zijnde complimenten die gegeven worden om de chica in kwestie zo ver te krijgen, zijn dat zeker wel

Als je loopt, leg je het winkelcentrum stil
Dikke kont, smal taille’tje
Schatje, als je over het hele plein loopt, zaait je lichaam angst

Ben jij al gesmolten? Lees de rest van het verhaal hier.

8. Loca – Alvaro Soler

Het zal je misschien niet verbazen, maar in Loca beschrijft Alvaro Soler dat hij gek wordt. Waarom? Zijn lief brengt zijn hoofd he-le-maal op hol in bed en hij is ook nog bang dat hij haar slaaptekort bezorgt! Lees het hele verhaal hier!

9. El Perdón – Nicky Jam ft. Enrique Iglesias

Wist je dat El Perdón helemaal niet zo vrolijk is als het klinkt? Enrique’s ex gaat trouwen met haar nieuwe vriend en dat maakt hem helemaal kapot.

Zoals een echte Latin lover betaamd, steekt hij zijn gevoelens niet onder stoelen of banken. Sterker nog, hij gaat schreeuwend door de straten en smeekt haar om vergiffenis. Ja echt! Lees het hele drama hier.

10. La Cintura – Alvaro Soler

Alvaro is onzeker over zijn dans-skills en vraagt of het meisje dat hij leuk vindt hem hiermee helpen. Zo zie je maar dat niet elke soepele Latino een zelfverzekerde macho is! Lees de vertaling van La Cintura hier.

11. Duele El Corazon – Enrique Iglesias ft. Wisin

Opper-Latin-Lover Enrique Iglesias probeert in Duele El Corazon een meisje te veroveren dat al een vriend heeft. Met Enrique is ze veel beter af dus zegt hij haar; bij hem doet je hart pijn, bij mij je voeten. Dat klinkt op het eerste gezicht misschien een beetje vreemd, maar die pijnlijke voeten krijgt ze natuurlijk van het vele dansen! Lees hier meer over Duele El Corazon.

12. Despacito – Luis Fonsi ft. Daddy Yankee

In de grootste (Latin)hit aller tijden warmen Luis Fonsi en Daddy Yankee hun crushes langzaampjes op tot een heftige climax..

Ik wil jouw haar zien dansen, ik wil jouw ritme zijn
Ik wil dat je mijn mond al je favoriete plekjes laat zien (favoriete, favoriete, baby!)
Laat me je gevarenzones betreden
Tot het je laat schreeuwen en het je je achternaam doet vergeten

Hoe vaak had je dit al meegezongen? Lees hier de rest van de vertaling.

13. Taki Taki – DJ Snake ft. Selena Gomez, Ozuna, Cardi B

Wat betekent Taki Taki van DJ Snake, Selena Gomez, Ozuna en Cardi B? Vraag je je waarschijnlijk al de hele zomer af? Nou.. de speculaties gaan van een ziekte die je non-stop wil laten zingen of dansen, tot gekmakende demonen tot een punani of anale seks.

Minstens zo bizar vind ik het feit dat er in de songtekst wordt verwezen naar Mesopotamische mythologie! Check de hele vertaling + uitleg hier.

14. X – Nicky Jam

Uhm.. ja op de redactie kregen we ook bijna rode oortjes van X van Nicky Jam.

Ik weet dat je vriendinnen het niet leuk gaan vinden, hè
Maar zie maar en vertel het ze, stap voor stap
Hoe we seks hebben en hoe ik je stress wegneem
Ok, nog een keer

🔥🚒Oeh la la! 🔥🚒 Lees hier meer over X.

15. Machika – J Balvin, Jeon, Anitta

Letterlijk betekent ‘machika batata’ ‘aardappelpuree’, maar dat zal J Balvin er vast niet mee bedoeld hebben..

Met zijn ‘papiamento slang’ was dit het moeilijkst te vertalen liedje tot nu toe. Voor zover ik het begrijp, is het een macho liedje over uitgaan, dronken zijn en het leven in een sloppenwijk. Lees het hier.

16. Gasolina – Daddy Yankee

Gasolina was de eerste grote, wereldwijde reggaeton-hit. En reggaeton-koning Daddy Yankee zing hier over.. benzine!

Zij is dol op benzine (geef me meer benzine)

Maar heel letterlijk moeten we ook dit niet nemen. Hij doelt hiermee op de passie die de brandstof is voor het uitgaansleven. En hij drukt zich verder vrij uhm.. creatief uit:

Elk weekend gaat ze uit om naar de kl*te te gaan (hard)
Mijn poesje stopt niet met rondhangen

Dat dus! Meer reggaeton-poëzie lees je hier.

17. Thong Song – Sisqó

De Thong Song is niet alleen een klassieke ode aan de string, maar ook een lofzang over een chicky op de dansvloer die Sisqó wil verleiden. Des te vreemder is de uitspraak:

She had dumps like a truck truck truck

Bedoelt hij hiermee dat ze een imposant achterwerk heeft? Of nemen haar ‘dumps’ de grootte van een truck aan – legt ze behoorlijke number 2s? 💩💩 Check deze link voor het verlossende antwoord!

18. Feels Like Summer – Childish Gambino

Feels Like Summer van Childish Gambino klinkt erg ontspannen en zomers, maar de man die de wereld vorig jaar wakker schudde met This Is America, verstopte ook in dit liedje een aantal alarmerende eye openers. Had jij de (subtiele) verwijzingen naar criminaliteit, global warming en de gevaren van (te) snel leven eruit gehaald? Check de belangrijkste boodschappen hier.

19. Get Spanish – De Jeugd van Tegenwoordig

Waarschijnlijk kun je het meeste van deze zomerhit-parodie van De Jeugd van Tegenwoordig wel verstaan, maar wist je ook dat de volgende zin erin zit?

“Ik wil skiën, ik wil overgeven, ik wil ham eten”.

Los gezelligitos! Hier lees je de rest!

Volg deze lijst ook op Spotify

Ben jij nu nóg meer fan van deze bloedhete hits dan hiervoor? Volg de Playlist BLOEDHETE HITS dan op Spotify en houd dit lijstje in de gaten. Zodra er weer een nieuwe zomerse kneiter uitkomt, vullen we de lijst aan!

 


– Con Calma is written by Darrin O’Brien / Edmond Darryl Leary / Juan Carlos Jr. Salinas / Michael L. Grier / Oscar Edward Salinas / Ramon L. Ayala / Shawn Lee Moltke / Terri Moltke © Universal Music Publishing Group, Warner/Chappell Music, Inc, 2019.
– Date La Vuelta is written y Alberto Hernandez / Andres Torres / Felipe Mejia / Luis Fonsi / Mauricio Rengifo / Pablo Arevalo / Pablo Benito © Warner/Chappell Music, Inc, Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 2019.
– Dura is written by Jorge Luis Romero / Juan G Rivera Vazquez / Ramon Ayala / Urbani Mota © Kobalt Music Publishing Ltd., Warner/Chappell Music, Inc, Sony/ATV Music Publishing LLC, 2018.
– Djadja is written by Aya Danioko © Universal Music Publishing Group, 2018.
– Echame La Culpa is written by Alejandro Rengifo / Andres Torres / Luis Fonsi / Mauricio Rengifo © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, 2017.
– Reggaetón Lento (Bailemos) is written by Jadan Andino / Eric Perez / Jorge Class / Luis Angel O’Neill © Kobalt Music Publishing Ltd., 2016.
– Runaway is written by Sebastián Obando Giraldo / Natalia Alexandra Gutiérrez Batista / Ramón Luis Ayala Rodríguez / Nick Jonas / Paul Kevin Jonas / Joseph Adam Jonas / Nicholas Jerry Jonas © Universal Music Publishing Group, 2019.
– Loca is written by Alexander Zuckowski / Jakke Erixson / Jason Yik Nam Wu / Simon Triebel / Álvaro Soler Tauchert © Budde Music Publishing GmbH, Universal Music Publishing Group, 2019.
– El Perdon is written by Cristhian Camilo Mena Moreno / Juan Medina Velez / Nick Rivera Caminero / Enrique Iglesias / Timothy Thomas / Marty James © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group.
– La Cintura is written by Alvaro Soler, 2018.
– Duele El Corazón is written by Enrique Miguel Preysler Iglesias / Francisco A Saldana / Juan Luis Morera Luna / M. Hasibur Rahman / Patrick Andres Ingunza / Servando Moriche Mussett Primera / Silverio Schwark Ramon Lozada © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, Kobalt Music Publishing Ltd., 2016.
– Despacito is written by Erika Ender / Luis Fonsi  © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2017.
– Taki Taki is written by William Grigahcine / Juan Carlos / Ozuna Belcalis Almanzar / Selena Gomez / Ava Brignol / Jordan Thorpe / Juan Vasquez / Vicente Saavedra Geffen / Interscope, 2018.
– X is written by Giordano M S Dano Ashruf / Jonathan Bryan Thiel / Jose Alvaro Osorio Balvin / Juan Diego Medina / Nick Rivera Caminero / Rashid M S Badloe / Shareef M R Badloe © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, 2018.
– Machika is written by Alejandro Ramirez Suarez / Clyde S. Narain / Jonathan Bryan Thiel / Jose Alvarez Osorio Balvin / Larissa De Macedo Machado © Warner/Chappell Music, Inc, Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 2018.
– Gasolina is written by Armando Christian Perez / Jonathan Smith / Victor Santiago / Ramon Ayala © Roba Music, Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, Reservoir Media Management Inc.
– Thong Song is written by Joseph Longo / Mark Andrews / Desmond Child / Marquis Collins / Tim Kelley / Bob Robinson / Robi Rosa © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, Spirit Music Group, BMG Rights Management.
– Feels Like Summer is written by Donald Glover / Ludwig Göransson © Kobalt Music Publishing Ltd., 2018.
– Get Spanish is written by Vjèze Fur, Faberyayo & Willie Wartaal, 2010.

📸: Oliver Sjöström