Het begon allemaal met een gebroken hart..
Een tijdje geleden werd ik overvallen door hartverscheurend liefdesverdriet. Elke avond voor het slapen gaan draaide ik Bitter Pill, een album van Gavin James. De sound resoneerde enorm met hoe ik me voelde, maar ik had eigenlijk geen idee waar het over ging. Totdat de singer-songwriter een jaar later naar Nederland kwam voor een concert.
Ter voorbereiding dook ik in de songteksten en toen kwam ik erachter dat bijna het hele album over liefdesverdriet ging! Het werd mijn meest intense concertervaring ooit! Ik begreep elk woord dat Gavin zong en het feit dat wij een gedeelde ervaring hadden, schiep een enorme band.
Ik weet nog goed dat ik dacht; wat zou er gebeuren als de hele zaal zou voelen wat ik nu voel? Hoe fijn zou het zijn als meer mensen deze warmte, bevestiging en connectie zouden ervaren?!
Mijn visie: muziek is meer dan sound
Ik ging op onderzoek uit. En wat ik verwachtte, bleek te kloppen.
Slechts 1/3 van de mensen luistert naar de songteksten in muziek. En dat terwijl artiesten er vaak juist zoveel aandacht aan besteden. Voor hen is het een extreem belangrijk onderdeel van hun muziek. Ze geven zich bloot, schrijven belangrijke momenten uit hun leven van zich af. Maar de meeste luisteraars missen dat deel dus. Zij horen slechts de sound.
Muziek is meer dan de sound. Tuurlijk, het geluid is belangrijk. Je hoort een klank die je meteen kan raken of niet. Maar naast die melodie is er de betekenislaag. Als een luisteraar zich herkent in het verhaal dat de artiest in zijn liedje vertelt, omdat hij ooit iets soortgelijks heeft meegemaakt of zich er gewoon iets bij kan voorstellen, dan gebeurt er iets speciaals.
Er ontstaat een band die, voor twee personen die elkaar niet kennen, erg diep gaat. Alsof je in hetzelfde moment de ervaringen samen herbeleeft op de klanken van de melodie en elkaar leert kennen op een niveau waarop soms zelfs je beste vrienden je niet kennen.
Wat deze connectie je allemaal kan brengen? Het kan je nieuwe inzichten geven, helpen ontsnappen aan het moment, laten zwelgen of juist een beter gevoel geven. Altijd en overal.
Maar omdat we bijna altijd de betekenis missen wanneer we naar muziek luisteren, komt het zover meestal niet. Omdat we slechts de klanken horen en niet naar de verhalen luisteren die artiesten in hun muziek vertellen.
Wat mij betreft ligt daar een wereldkans. Wat als ik die verbinding wél tot stand zou kunnen brengen? Wat als ik artiest en luisteraar dichter bij elkaar kan brengen door middel van de verhalen in muziek? Dat zou de beleving van muziek naar heel ander niveau kunnen brengen dan de meeste mensen nu gewend zijn.
Mijn missie
En daarom begon ik aan mijn missie:
Luisteraars en artiesten dichter bij elkaar brengen middels de betekenis achter de liedjes.
Ik zegde mijn baan op en startte een online platform: Nolala.
Wat is Nolala?
Waarom Nolala? Omdat muziek meer is dan ‘lalala’. No(b)la(b)la, geen BS!
Wat kun je allemaal bij Nolala vinden?
- Behind The Track-interviews met artiesten. Wat is bijvoorbeeld het verhaal achter het nieuwste album van Bastille?
- Toplijstjes over artiesten (Waar gaat de muziek van John Mayer eigenlijk over?) en thema’s (deze liedjes lappen je bijvoorbeeld op na een pijnlijk Valentijns blauwtje);
- De ‘Soultunes‘ van ‘gewone’ muziekliefhebbers; inspirerende verhalen over muziek met een speciale match met iets dat zij hebben meegemaakt;
- Vertalingen van grote (zomer)hits. Wist jij bijvoorbeeld waar Dura van Daddy Yankee over gaat?
- Playlists die niet alleen qua sound bij een bepaald thema passen, maar ook qua lyrics. Zo stelden we een lijstje samen van Broken Hearted Men – allemaal mannen die over liefdesverdriet schreven;
- Muzikale Life Hacks, bijvoorbeeld het perfecte anthem voor Game Changers;
- Tot slot delen wij af en toe wat er bij ons op de redactie On Repeat staat (“We out there drippin’ in finesse” 😉).
Wanneer je deze achtergrondverhalen kent, klinkt een liedje waarschijnlijk nooit meer hetzelfde. Ook zal je voor altijd het gevoel hebben een artiest iets beter te kennen.
Wie schrijven deze posts?
Ik, Marjolijn Winten (1985), heb altijd al een grote passie voor muziek en entertainment gehad. Maar hoe maak je hier je levenswerk van als je niet bepaald muzikaal bent (= understatement) en je roots in een dorp in Zuid-Limburg liggen? (een heerlijke plek om op te groeien, maar niet echt het epicentrum van de Nederlandse entertainmentindustrie)
Verhuizen naar de randstad, een bachelor Communicatiewetenschappen en Master Media & Cultuur waren de eerste stap!
Vervolgens kreeg ik de kans om bij Universal Music, Warner Music, MTV Networks en een bureau dat o.a. events organiseert mijn marketing-skills verder te ontwikkelen en de nodige werkervaring op te doen. In 2015 zegde ik mijn baan op en startte ik Nolala.
Naast Nolala doe ik freelance marketing opdrachten, probeer ik mijn familie en vrienden zo veel mogelijk te zien, kun je me (meeeestal 😉) 2x in de week in de sportschool vinden, experimenteer ik graag in de keuken en doe ik aan yoga.
De redactie
Nolala zou er nooit kunnen zijn zonder mijn rotsen in de branding, creatieve alleskunners of gewoon ‘contributors’! Al een aantal jaar zetten Celeste, Amber, Carlijn en Jeanine zich keihard in om je van de beste artikelen (in het Nederlands én Engels) te voorzien, social media content te ontwikkelen en de leukste collabs op te zetten. Heb je suggesties, op- of aanmerkingen? Laat het ons weten!
Op de hoogte blijven?
Volg ons via Facebook, Instagram en YouTube of schrijf je in voor de maandelijkse Nieuwsbrief (no worries, no spam!). Heb je een Soultunes-verhaal dat je wel met ons zou willen delen? Stuur een mailtje naar info@nolala.com, dan nemen we contact met je op.
📸: XaouX
Recent Comments