Heb jij van tijd tot tijd ook een favoriete plaat die je non-stop luistert? Wij bij My Life is a Music Video willen je graag vertellen aan welke albums wij op het moment echt helemaal hooked zijn. Wat staat er nu bij Lucia on repeat?

Na 6 jaar wachten op een nieuw album was het in april eindelijk zover. Trein Vuur Dageraad van Spinvis kwam uit en sinds de dag van release staat het bij mij non-stop aan. Spinvis (Erik de Jong) schrijft zo veel mooie, poëtische en eigenzinnige teksten dat ik elke keer weer iets nieuws in de lyrics hoor. Ik kan een liedje voor de 50ste keer horen en opeens valt me een zin op die een enorme impact heeft. De lyrics blijven me verrassen, ook als ik dacht dat ik het al door en door kende. En daar hou ik van.

Epische lyrics

De teksten van Spinvis zijn episch: het zijn uitgebreide verhalen die gaan over het leven, over de dood, over wat gaat en wat blijft.

Hoewel er vrolijke, zomerse tunes op het album voorbij komen (Dageraadplein, Artis, Stefan en Lisette), gaan de teksten allemaal over grote levensonderwerpen: zelfontwikkeling, ouder worden, afscheid, verlies, liefde, vergankelijkheid, vrijheid en eeuwigheid.

Als ik ’s ochtends in de trein zit en dit hoor, ga ik een mooie dag tegemoet:

Tussen liefde aan de linkerkant
En rechts de eeuwigheid
En in ieder land een vaderland
Een overkant, en jij
Bent de trein, het vuur de dageraad
Wie je worden gaat, wie je vroeger bent geweest
Ergens Toen – Spinvis

De rest van deze mooie lyrics vind je hier.

Nog een mooi voorbeeld van een liedje waarin die diepgaande poëtische zinnen samengaan met een soort euforisch geluksgevoel, is het nummer De Kleine Symfonie. Het liedje lijkt door de tekst een beetje zwaar, maar het is eigenlijk heel positief! Die combinatie van het zware en het lichte, dat is een terugkerend thema in de muziek van Spinvis.

Wat ze nog zei
Een mens is altijd alleen
Dat is wat ze nog zei
Het maakt je eenzaam en vrij
En dan hoor je muziek
En je draait aan de knop
En voor je het weet
Komt de zon al weer op
Het is een feit
Dat niets bij je blijft
Wat je krijgt geef je weg
Wat je vindt raak je kwijt 

Uit de hemel daalt
De kleine symfonie
Het breekt door alles heen
Het is voor jou alleen
De Kleine Symfonie – Spinvis

Lees hier de rest van de lyrics.

Ook al zijn we in de woorden van Spinvis altijd alleen, de muziek die je hoort is speciaal voor jou, en dat geeft je vrijheid. Dat gevoel ken je vast wel, dat je je oordopjes in hebt en je het gevoel hebt dat je persoonlijk toegezongen wordt door je favoriete artiest 🙈 Dat Spinvis niet alleen deze tekst kan schrijven en zingen, maar het gevoel dat hij beschrijft ook daadwerkelijk in zijn muziek kan overbrengen, vind ik heel bijzonder.

Ik krijg hele fijne vibes van dit album, dus als je het goed vindt blijf ik nog even luisteren! 😊

Meer Spinvis?

Luister het Trein Vuur Dageraad 👇