Zomerhits klinken niet alleen zonnig en luchtig, hun lyrics zijn dat meestal ook! Mééstal. Er zijn uitzonderingen. Donald Glover a.k.a. Childish Gambino bracht op 11 juli een muzikaal ‘Summerpack’ bestaande uit de singles Summertime Magic en Feels Like Summer. Sindsdien staat die laatste bij mij (Celeste) on repeat. En dat is niet zonder reden.

De sound van dit liedje vond ik al vanaf de eerste keer luisteren super lekker, maar het is het ook waard om eens goed naar de lyrics te luisteren. Want wat blijkt? De man die de VS afgelopen mei wakker schudde met This Is America  – een door symboliek doordrenkte protestsong over racisme, geweld en wapenbezit – verstopte ook in Feels Like Summer wat alarmerende eyeopeners. Listen & learn!

Summertime crime spikes

De openingszinnen van het liedje lijken op het eerste gezicht misschien wat oppervlakkig:

You can feel it in the streets
On a day like this, the heat
It feel like summer

Maar online wordt gespeculeerd dat hij hier een subtiele verwijzing geeft naar een knap vervelend fenomeen. Het zinnetje “you can feel it in the streets” zou een referentie zijn naar een piek in het aantal misdaden in de zomer.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer het kwik stijgt, er meer mishandeling, bedreiging, moord en doodslag plaatsvindt. Een verklaring hiervoor zou zijn dat er meer aanleiding is om geweld te plegen, omdat mensen vaker buiten te vinden zijn. Ook zijn er meer getuigen op straat om het te rapporteren.

Slow down people!

Dan stelt hij een issue aan de kaak dat op veel grotere schaal impact heeft:

Seven billion souls that move around the sun
Rolling faster, faster and not a chance to slow down
Slow down

De wereldbevolking bestaat op dit moment uit 7,6 miljard mensen, en in verhouding tot wat de wereld aankan is het ongezond hoe snel deze groeit. ‘Slow down’ is dan ook het advies van Gambino.

Naast deze letterlijke verwijzing, zou je de passage ook meer symbolisch kunnen interpreteren. De levensstandaard is nooit eerder in de geschiedenis op zo veel plekken in de wereld zo hoog geweest als nu en technologische ontwikkeling en innovatie gaan sneller dan we kunnen bevatten. Het tempo ligt bij zo’n beetje alles dat we in het leven doen hoger dan ooit en we bereiken meer en meer. Maar dat betekent nog niet dat we daardoor gelukkiger zijn of een ‘beter’ leven leiden, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers als Yuval Harari.

Dat Glover het een goed idee vindt om soms wat meer rust te pakken, benadrukt hij in de volgende passage:

Men who made machines that want what they decide
They’re just tryna tell the children please slow down
Slow down

Global Warm(n)ing

Waar Glover in de voorgaande lyrics nog wat indirect is, geeft hij in de volgende passage duidelijk zijn mening:

I know
Oh, I know you know that pain
I’m hopin’ that this world will change
But it just seems the same
(It is not the same)

En in het tweede couplet gaat hij nog wat verder in detail in op het eerste probleem dat ontstaat bij overmatige hitte:

Every day gets hotter than the one before
Running out of water, it’s about to go down
Go down

De pijnlijke waarheid wordt hier naar voren geschoven. De toenemende hitte geeft ons misschien een mooie zomer, maar heeft serieuze gevolgen voor onze natuur en dus voor ons. Gevolgen die niet op te lossen zijn door een lokaal sproeiverbod.

Als we zoveel water blijven consumeren als we vandaag de dag doen, krijgt volgens het WNF  2/3 van de wereldbevolking in 2025 (ja, over 7 jaar!) te kampen met watertekorten.

Air that kill the bees that we depend upon
Birds were made for singing
Waking up no sound
No sound
Feels Like Summer – Childish Gambino

Maar ook worden belangrijke diersoorten met uitsterven bedreigd. Doordat we steeds meer chemicaliën in de landbouw gebruiken, sterven hele bijenkolonies en honderden vogelsoorten aan de vervuilde lucht. Heftig!

Spread the word

Als ik eerlijk ben, stond Feels Like Summer in eerste instantie bij mij op repeat vanwege de vrolijke sound en daardoor positieve vibe. Maar nu ik me bewust ben van de betekenis en de confronterende boodschappen in de lyrics, kan ik me er nog beter vinden. Ik vind het goed te zien dat er in muziek awareness wordt gecreëerd door open te spreken over problemen die op het eerste gezicht vaak niet zo zichtbaar zijn en daardoor worden gebagatelliseerd of zelfs vergeten!

Eerder dit jaar heb ik een vrijwilligersproject over duurzaam toerisme in Azië gedaan. Dit opende mijn ogen meer dan ooit tevoren en sindsdien geloof ik dat ik als individu ook verantwoordelijk ben voor- en iets kan bijdragen aan duurzaamheid.

Vind jij de boodschap van Childish Gambino net zo belangrijk als ik? Zet hem dan ook op repeat, want als deze hit van Mr. Gambino ook weer viral gaat, kan het zomaar zijn dat hij opnieuw miljoenen mensen aan het denken zet over deze relevante thema’s. Paul David Hewson a.k.a. Bono van U2 zei ooit “Music can change the world, because it can change people.” Hear, hear!

Verder lezen

Benieuwd geworden naar Childish Gambino’s eerdere poging tot het verbeteren van de wereld? Check dan eens ons eerdere artikel over This Is America.

Volg ons

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! (No worries, no spam! 😇).


– ‘Feels Like Summer is written by Childish Gambino & Ludwig Göransson. Copyright by LabelRCA Records & McDJ Recording, 2018.

📸: Artem Bali