And now… practice what you preach!’ moet John Legend gedacht hebben. Met zijn eerdere album Darkness And Light vroeg de man die bij velen vooral bekend is van zijn zoete liefdesliedjes al aandacht voor sociale ongerechtigheid. Maar met zijn nieuwe single Preach gaat hij een stap verder; hij roept op tot actie en.. geeft zelf het goede voorbeeld.

Frustratie

Hoe hij op het idee kwam voor dit liedje? “Sometimes we can get so frustrated by the news and what’s going on and there’s this battle going on in ourselves. Do we become apathetic? Do we become engaged? Do we just talk about it, or do we do something?”, aldus John Legend.

#CantJustPreach

Wat wil John zeggen met Preach? In de indrukwekkende videoclip zien we een schietpartij op een middelbare school, een meisje dat van haar moeder gescheiden wordt aan de grens en politieagenten die agressief zijn tegen Afro-Amerikanen bij een aanhouding.

Uit de lyrics kun je opmaken hoe dit soort gebeurtenissen John persoonlijk raken:

Every day I wake and everything is broken
Turnin’ off my phone just to get out of bed
Get home every evenin’ and history’s repeatin’
Turnin’ off my phone ’cause it’s hurtin’ my chest

Hij raakt gefrustreerd, want hij kan wel iets veranderen, maar doet het niet: 

And Heaven knows I’m not helpless, yeah
But what can I do?
I can’t see the use in me cryin’
If I’m not even tryna make the change I wanna see

Daarom zegt hij tegen zichzelf: 

I can’t sit and hope, I can’t just sit and pray that
I can find the love when all I see is pain

Fallin’ to my knees, and though I do believe
I can’t just preach, baby, preach
Preach – John Legend 

Hij gaat over tot actie! Met Preach zamelt hij geld in voor zijn initiatief FREEAMERICA.

FREEAMERICA

Met FREEAMERICA heeft John het doel om het Amerikaanse rechtssysteem te veranderen. 70 miljoen Amerikanen hebben een strafblad en jaarlijks worden in de Verenigde Staten 12 miljoen mensen (tijdelijk) in detentie genomen. Volgens John is dit een gevolg van jarenlang wanbeleid.

Met zijn initiatief FREEAMERICA steunt hij mensen die te maken hebben met het criminele rechtssysteem en diegenen die het proberen te veranderen. Hoe?

“By challenging stereotypes, breaking down barriers, and uplifting solutions, we are helping to end mass incarceration and invest in just, equitable, and thriving communities across the United States.”

Met Preach zamelt Legend geld in op via YouTube. Zijn doel is om $50.000 aan donaties op te halen om aan zijn missie te besteden. Go John!

Verder lezen

Benieuwd naar het eerdere werk van John Legend? We kwamen er al achter dat hij niet (alleen) een romantische knuffelbeer is in Waar gaat de muziek van John Legend eigenlijk over? Maar er zijn meer artiesten met politieke boodschappen. Check de links om te zien waar Kendrick Lamar, Childish Gambino, Beyoncé en Jay-Z voor strijden.

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


– Preach is written by Greg Kurstin, Sarah Aarons & John Legend, 2019.
📸: Unknown, image from music video