Er heeft altijd al iets mysterieus om Abel Makkonen Tesfaye, ofwel The Weeknd, heen gehangen. Aan het begin van zijn carrière publiceerde hij zijn muziek anoniem op YouTube en nog steeds is er relatief weinig over hem bekend omdat hij maar zelden interviews geeft.

Momenteel staat de tweede single Blinding Lights, van zijn aankomende vierde album, bovenaan de hitlijsten. Het liedje valt niet alleen op door zijn ‘eighties achtige’ synth-pop sound, maar ook door de (vermeende) betekenis!

De songtekst is behoorlijk abstract, maar het betere speurwerk over zijn achtergrond en het nauwlettend in de gaten houden van celebrity news-sites over zijn knipperlicht relatie met (het half Nederlandse) supermodel Bella Hadid, geeft ons een idee van waar Blinding Lights over zou kunnen gaan.

Schrijft The Weeknd hier zijn moeilijke jeugd van zich af, gaat dit over het weerstaan van verleidingen, of is het een klassieke break-up song? Wat denk jij?

Eenzaam

Abel groeide op in Canada en heeft het in zijn jeugd niet altijd even makkelijk gehad. Als enig kind van Ethiopische immigranten is hij door zijn moeder en grootmoeder opgevoed nadat zijn ouders uit elkaar gingen. In een interview met The Guardian vertelt hij dat een vaderfiguur ontbrak en zijn moeder ook niet altijd in de buurt was omdat ze “net als in de film” meerdere baantjes nodig had om hen te onderhouden. Het lijkt een eenzame periode voor hem te zijn geweest, waarin hij veel op zichzelf was aangewezen; I had to learn everything from TV licht hij toe.

I’ve been tryna call
I’ve been on my own for long enough
Maybe you can show me how to love, maybe

In deze regels zegt The Weeknd dat hij lang genoeg alleen is geweest, zou hij hiermee refereren naar de eenzaamheid in zijn jeugd? Of gaat dit over Bella en vindt hij dat ze wel lang (genoeg) uit elkaar zijn geweest en verlangt hij naar haar?

I’m going through withdrawals
You don’t even have to do too much
You can turn me on with just a touch, baby

Nadat The Weeknd op zijn zeventiende besloot te stoppen met school is hij regelmatig in aanraking gekomen met drugs. Iets waar hij onder andere in zijn grote hit Can’t Feel My Face naar lijkt te verwijzen.

‘Withdrawals’ zijn ontwenningsverschijnselen die je kunt krijgen wanneer je afkickt van drugs. Maar het is ook aannemelijk dat dit gaat over wat hij ervaart wanneer hij zijn grote liefde (Bella?) mist.

Sin City

Dan beschrijft hij waar hij zich bevindt:

I look around and Sin City’s cold and empty (oh)
No one’s around to judge me (oh)
I can’t see clearly when you’re gone

‘Sin City’ is de bijnaam van de stad Las Vegas die deze natuurlijk te danken heeft aan het gokken, de vele stripclubs die de stad rijk is en het criminele verleden. Iets dat de stad ook typeert, is de overdadige neonverlichting.

I said, ooh, I’m blinded by the lights
No, I can’t sleep until I feel your touch
I said, ooh, I’m drowning in the night
Oh, when I’m like this, you’re the one I trust

Met het refrein zou hij kunnen bedoelen dat hij verblind wordt door al het ‘zondige’ dat in Las Vegas te beleven is. Of mogen we het meer letterlijk opvatten en is het een verwijzing naar zijn leven in de spotlights in het algemeen? De lampen op podia of de flitslichten van paparazzi en het omgaan met de faam.

Hoe dan ook, zonder ‘haar’ kan hij het niet aan, want ‘zij’ is degene die hij vertrouwt. Wat lief!

Gas erop!

Dan breekt een nieuwe dag aan. Waar daglicht door velen juist met iets positiefs geassocieerd wordt, ligt dat voor The Weeknd anders:

I’m running out of time
‘Cause I can see the sun light up the sky
So I hit the road in overdrive, baby

Blinding Lights – The Weeknd

‘So I hit the road in overdrive’ betekent letterlijk dat hij (te) hard rijdt, wat hij ook doet in de muziekvideo van het nummer waarin hij, compleet in stijl van de sound, een echte ‘eighties’ look rockt. Wil The Weeknd met het ontsnappen aan het (ochtend)licht zeggen dat hij de realiteit niet onder ogen wil zien?

Verblindende koplampen

Dat The Weeknd een voorliefde heeft voor snelle auto’s werd al duidelijk in Starboy, waarin hij refereert naar een ‘red Lamb’ en een (McLaren) ‘P1’. Ook is zijn eigen autocollectie met recht indrukwekkend te noemen. Zou Blinding Lights, dit wetende, ook simpelweg over koplampen kunnen gaan?

Wat denk jij?

Je ziet het, The Weeknd is een veelzijdig artiest die aardig wat ruimte geeft voor interpretatie van zijn liedjes. Ik hoop dat je toch iets wijzer bent geworden met mijn poging. Wat is jouw conclusie over Blinding Lights? Of heb je aanvullingen op mijn interpretatie? Laat het weten in een comment!

Het is in ieder geval hoogtijd voor een nieuw interview, Abel!

Verder lezen

Benieuwd welk liedje van The Weeknd niet zo vrolijk is als het klinkt? Check het hier! Ook doken we in de betekenis van This Is America van Childish Gambino en het repertoire van Kendrick Lamar. Enjoy!!

Volg jij ons al?

Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇).

 


– Blinding Lights is written by Abel Tesfaye / Ahmad Balshe / Jason Quenneville / Martin Karl Sandberg / Oscar Thomas Holter © Warner Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, 2019