Je doet auditie bij The Voice Of Holland, wil niets liever dan van je passie je beroep maken, maar wordt keihard weggebonjourd. Wat doe je dan?

Wulf, ofwel Lieuwe Albertsma, luisterde naar de ‘grom’ in zichzelf die hem stimuleerde om zich te herpakken en door te gaan. En dat is maar goed ook, want sindsdien scoort hij hit na hit met liedjes als Mind Made Up, All Things Under The Sun en Summer On You. Vanaf donderdag reist hij ook weer door Nederland voor een clubtour en vele festivals.

Wist je dat je zijn persoonlijke drijfveren kunt teruglezen in zijn songteksten? Zijn lyrics zijn eerlijk, intiem en zit een boodschap van hoop in verborgen. In een openhartig interview vertelt hij over hoe verwarrend succes kan zijn en deelt hij het verhaal achter How Can I Let You Go – een duet van Lieuwe met zijn alter ego Wulf – en wat hij met zijn muziek allemaal wil bereiken.

Welke rol speelt muziek in je leven?

Wulf: “Een hoofdrol. Ik ben altijd al veel met zingen bezig geweest, maar sinds mijn grote doorbraak komt er veel moois bij kijken. Het brengt me naar veel verschillende plekken, opent veel deuren en zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat ik een mooi huis heb kunnen kopen.

In muziek kan ik echt mijn ei kwijt en het bevat iets dat ik nergens anders tegenkom. Er zit iets ongrijpbaars, of bijna magisch, in en dat ik heel mooi vind. Zo mooi dat ik mijn leven eraan wil wijden.”

Waar haal je de inspiratie voor je muziek vandaan?

“In hetgeen ik meemaak en wat er om me heen gebeurt, bij mijn vrienden en intimi. Ook ben ik altijd op zoek naar iets dat er nog niet is. Volgens mij zijn er veel mensen die zich niet kunnen vinden in de muziek die tegenwoordig wordt uitgebracht. Ik vind het heel leuk om met een nieuw, eigenzinnig geluid te experimenteren.”

In hoeverre is jouw muziek autobiografisch?

“In principe 100%. Het vertel natuurlijk niet letterlijk wat ik heb meegemaakt, maar qua gevoel zit er zeker een autobiografische lijn in. Ik schrijf ook al mijn liedjes zelf.”

Is er één liedje dat een bijzondere betekenis voor je heeft?

“Wat ik een heel mooi nummer vind, is How Can I Let You Go van de EP Switching Gears. Ik denk niet dat veel mensen het eruit halen, maar het is een duet tussen Wulf en Lieuwe. Ik kan regel voor regel aangeven wie wat zingt.”

Waarin verschillen Wulf en Lieuwe van elkaar?

“Wulf is meer gesloten, bedachtzaam en heeft moeten leren om van zich af te bijten. Lieuwe is een gevoelsman, een jongen die houdt van plezier maken en schijt heeft aan veel dingen. Daar zit een tegenstelling in en dat hoor je terug in het liedje.

In het eerste couplet spreekt Wulf, diegene die ik moest worden of tegenwoordig vaak moet zijn:

Printed in sands of time
Your footprints linger here
Remember me they screamed
I would pray they mute

Waarbij de Lieuwe van vroeger nog weleens in de weg kan zitten.

Lost in the distance
Armies of feelings
They pass me by in vain
Slow in the motion

Op dit moment ben ik wel aardig gesetteld, maar de periode dat Mind Made Up een grote hit werd, was heel verwarrend. Door het succes gaan mensen ineens heel anders naar je kijken, dat is zo bizar!

Het zorgde ervoor dat ik in die tijd weleens voor de spiegel stond en het even kwijt was: wie ben ik nou? Hoe zie ik mezelf binnen dat succes? Hoe blijf ik mezelf?

And it all comes together and it all makes sense
Nothing really matters in the end
, the end
All comes together and it all makes sense
If this is such a good time
How can I let you go?
Let you go

Op momenten dat ik mezelf tegenkwam, heb ik ook vaak gedacht: waar maak ik me eigenlijk allemaal druk om? En het is juist die gedachte die er nu voor zorgt dat ik rust vind en dat Lieuwe en Wulf bij elkaar komen.

Voor mij gebeurt dat ook in de bridge:

I won’t let you
I won’t let you
I won’t let you
I won’t let you
I won’t let you

How Can I Let You Go – Wulf

Hier ben ik in gesprek met mezelf; ik laat je niet gaan. Voor mij is het echt een muzikaal schilderijtje geworden.”

Wat hoop je dat mensen uit je muziek halen?

“De liedjes die ik tot nu toe geschreven heb, hebben altijd wel iets te maken met hoop, doorzetten en nooit opgeven. Het klinkt misschien gek, maar je bepaalt zelf de waarheid in hetgeen je meemaakt. Het vindt plaats en jij vormt er achteraf een mening over. Ik zou het heel mooi vinden als mensen door mijn muziek hetgeen ze meemaken naar boven zouden kunnen afronden.

Dat is eigenlijk ook precies wat ik heb gedaan aan het begin van mijn muzikale carrière. Ik werd weggebonjourd bij The Voice Of Holland en vond dat best wel heftig. Ik heb me een week lang thuis opgesloten.

Toch was er iets in mij, en ik denk achteraf dat dat de Wulf was, die me grommend bleef vertellen: F*ck it, blijf nou gewoon doorgaan’. Ik hoop dat meer mensen die grom in zichzelf kunnen vinden en als mijn muziek daar ook maar een beetje bij kan helpen, zou dat heel vet zijn.”

Wat staat er de komende tijd op de planning?

“Scared Of Love met Miss Montreal is nog niet zo lang uit, in mei doe ik een clubtour en deze zomer speel ik op zo’n 27 festivals. Ik verwacht dat er in augustus of september weer een nieuwe single uitkomt en later dit jaar verschijnt ook een nieuw album.

Verder hoor ik vaak dat mensen denken dat mijn muziek internationale potentie heeft. In 2020 ga ik alles op alles zetten om een internationale doorbraak te realiseren. Ik zou uiteindelijk heel graag de wereld over willen reizen met mijn muziek.”

Bedankt voor dit leuke gesprek! Is er verder nog iets dat je wil meegeven?

“Als ik word gevraagd voor bijvoorbeeld radio-interviews, is er eigenlijk nooit tijd voor een wat dieper gesprek. Ik vind het heel tof dat jullie zo lyrics minded zijn en dat het eindelijk een keer gaat over de betekenis van een liedje.

Wat ik verder zou willen meegeven, is dat mensen soms meer hun best zouden moeten doen om eens goed naar de muziek te luisteren, het echt in zich op te nemen. Er huist vaak veel meer in een artiest of liedje dan je op het eerste gezicht zou zeggen en daar kun je heel veel aan hebben.

Volgens mij worden mensen anno 2019 steeds eenzamer door het vele gebruik van laptops en schermpjes. Ik doe er zelf ook lekker aan mee hoor, maar ik denk wel dat het mooi is om connected te blijven. En muziek is bij uitstek de manier om dat te doen.”

Wil jij Wulf live zien?

Check hier zijn overvolle tourschema en check of er nog kaarten zijn!

Verder lezen

Benieuwd naar nog veel meer persoonlijke verhalen van artiesten achter hun muziek? Lees de Behind The Track-interviews die ik eerder deed. Bijvoorbeeld die van Douwe BobJamai of Niels Geusebroek.

Volg ons!

Vaker dit soort artikelen lezen? Volg ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇)

 


– How Can I Let You Go is written by Jochem Fluitsma / Jens Munnik / Lieuwe Albertsma / Eric J Van Tijn © 8ball Music Publishing, Bmg Talpa Music Bv, 2017 B.c., 2018