Zomerhits geven je binnen een paar tellen een goed gevoel, halen mooie herinneringen op, zijn (vaak) onverstaanbaar en stiekem ook een beetje fout. Maar wist je dat de 10 populairste zomerhits inhoudelijk lang niet allemaal met paradijselijke vakanties of romantische liefdes te maken hebben?

Throwback naar een jaar geleden, toen we schaamteloos hard naar op zoek zijn gegaan naar de ultieme Shameless Summer Song. Bedankt voor de veeeele stemmen (het waren er meer dan 1.000 🙊)! We hebben niet alleen de ultieme Top 50 samengesteld (die vind je onderaan deze pagina), maar de Top 10 ook onderworpen aan een grondige inhoudelijke analyse 🤓

Wat blijkt? De betekenis van zomerhits is lang niet altijd zonnig. Een aantal bevat zelfs zware onderwerpen als hopeloze omstandigheden in achterstandswijken en liefdesverdriet! Waarom een verre vakantie boeken als er ook een wereld voor je open kan gaan als je gewoon eens naar de lyrics van muziek luistert?

Nolala presenteert: De 10 populairste zomerhits mét hun betekenis:

10. Red Red Wine – UB40

Red Red Wine van UB40 mag dan heel exotisch klinken, het enige zonnige eraan is de laid back reggae vibe. Luister naar de tekst en je hoort dat het een klassieke break-up song is die gaat over het verdrinken van je liefdesverdriet:

Red, red wine, goes to my head,
Makes me forget that I
Still need you so

Red, red wine, it’s up to you
All I can do, I’ve done
But memories won’t go
No, memories won’t go
Red Red Wine – UB40

Ik kan me voorstellen dat dit nummer tijdens zwoele zomeravonden heel wat liefdes heeft laten opbloeien, maar betwijfel of dat ook was gebeurd als deze prille koppels naar de tekst hadden geluisterd..

9. Thong Song – Sisqó

Sisqó, de zanger van Dru Hill, scoorde in 2000 zijn grootste hit met Thong Song. Alleen al de titel doet anno nu menig wenkbrauw optrekken, kun je nagaan wat het aan het begin van de 00’s deed toen de string zijn grote doorbraak nog moest krijgen.

De titel van dit nummer wekt de verwachting dat de inhoud ook behoorlijk sexy en expliciet is. Maar niets is minder waar! Het is een vrij brave beschrijving van verleiding op de dansvloer:

Who that dressed so scandalous
And you know another ni**a couldn’t handle it