Het festivalseizoen is in volle gang en hiermee komen de vrolijke, zomerse dance nummers weer overal voorbij! Dance als genre staat niet echt bekend om haar diepgaande teksten of betekenisvolle boodschappen, maar deze Top 5 laat zien dat er wel degelijk uitzonderingen op de regel zijn!

Er zijn veel dance hits die mij instantly aan het dansen krijgen en als erin gezongen wordt, zing ik mee alsof de liedjes net zo luchtig en vrolijk zijn als ze klinken. Maar toen ik hier bewust naar ging luisteren, kwam ik erachter dat een paar van mijn favoriete party/dance hits eigenlijk best een serieuze boodschap of zelfs moraal bevatten! Dit zorgt er weliswaar voor dat ik het nummer nooit meer kan luisteren zonder deze achterliggende gedachte te horen, maar ben ze wel veel meer gaan waarderen!

Benieuwd naar mijn bevindingen? Lees hieronder mijn top 5 van verborgen boodschappen in dance hits!

5. Papaoutai – Stromae

Ik zou misschien wel het hele toplijstje kunnen vullen met deze artiest. De Vlaamse zanger Stromae heeft in korte tijd de wereld veroverd met zijn dansbare, vrolijke melodietjes en goed klinkende Franse teksten.

In Nederland zijn we over het algemeen geen ster in Frans, maar als we de lyrics konden verstaan hadden we waarschijnlijk heel anders gedacht over zijn nummers. Zijn allereerste grote hit Alors On Danse uit 2010 gaat namelijk over een persoon die zo veel stress, verdriet en negativiteit ervaart in het dagelijks leven, dat hij een uitvlucht zoekt in muziek en dans.

Papaoutai gaat in op een ander persoonlijk probleem, namelijk de afwezigheid van een vader tijdens de jeugd:

Vertel me waar hij komt
Dan weet ik waar ik heen moet gaan
Mama zegt, dat als we goed zoeken
We hem uiteindelijk altijd zullen vinden 

Ze zegt dat hij nooit ver weg is
Dat hij heel vaak weggaat om te werken
Mama zegt dat werken goed is
Beter dan in slecht gezelschap zijn
Niet waar? 

Waar ben je? Papa waar ben je?
Waar ben je? Papa waar ben je?
Waar ben je? Papa waar ben je?
Waar ben je, waar ben je, waar? Papa waar ben je?
Papaoutai – Stromae

Papaoutai betekent dus ‘Papa waar ben je’? Volgens deze lyrics lijkt de papa het gezin in de steek gelaten te hebben, maar verbloemt mama dit door te zeggen dat hij altijd aan het werk is… Best heftig!

In dit interview bij RTL late night vertelt Stromae meer over de betekenis van dit nummer (vanaf 4:24).

Misschien vraag je je af waarom Stromae bij het zingen over deze serieuze onderwerpen dan kiest voor zo’n vrolijke, dansbare muzikale begeleiding? Dat heeft te maken met zijn Afrikaanse roots en het geloof dat dans eigenlijk de enige ‘drug’ is die je lichaam en geest kan verruimen en ervoor zorgt dat je je kunt afzetten tegen alle problemen en negatieve energie in het leven. Wow, Stromae laat ons dus dansen met een hoger doel!

4. Don’t You Worry Child – Swedish House Mafia

Don’t You Worry Child is het allerlaatste nummer van de Swedish House Mafia, ofwel Axwell, Steve Angello and Sebastian Ingrosso, voordat ze als DJ’s individueel verder zijn gegaan.

Samen ze samen best wat nummers gemaakt waar je lekker los op kan gaan tijdens een party, maar deze heeft wel echt een serieus randje! De titel verraadt dat natuurlijk al een beetje, maar kijk maar eens goed naar de storytelling in de lyrics:

There was a time
I met a girl of a different kind
We ruled the world
I thought I’d never lose her out of sight
We were so young
I think of her now and then
I still hear the songs
Reminding me of a friend
Upon a hill across a blue lake
That’s where I had my first heartbreak
I still remember how it all changed
My father said
“Don’t you worry, don’t you worry, child
See heaven’s got a plan for you
Don’t you worry, don’t you worry now”
Yeah!
Don’t You Worry Child – Swedish House Mafia

In de eerste zinnen wordt er gezongen over een onbezonnen, goede jeugd met een (eerste) relatie die helemaal onder controle lijkt, maar verderop lees je hoe alles verandert naarmate je ouder wordt en je dan veel meer te maken krijgt met tegenslagen in het volwassen leven.

Wat doe je eraan als je een klap krijgt van de harde realiteit? In dit nummer wordt er terugverwezen naar het kind zijn, waarbij de ouders je nog bescherming en comfort boden. Je hoeft je geen zorgen maken, er komt altijd wel weer iets goeds op je pad! En dat geldt ondanks de perikelen van het volwassen zijn volgens mij nog steeds!

3. A Sky Full Of Stars – Coldplay

Dit nummer is niet alleen opvallend door de genre switch door Coldplay van Rock naar Dance, maar ook door de timing. Het nummer werd namelijk in 2014 uitgebracht, vlak voordat de MH17 ramp plaatsvond.

Waarschijnlijk heeft alleen de tekst in het refrein ‘Cause you’re a sky full of stars’ er al voor gezorgd dat het nummer is omgedoopt tot één van de meest betekenisvolle nummers voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Don’t care, go on and tear me apart
I don’t care if you do, ooh
‘Cause in a sky, ’cause in a sky full of stars
I think I saw you 

‘Cause you’re a sky, ’cause you’re a sky full of stars
I wanna die in your arms
‘Cause you get lighter the more it gets dark
I’m gonna give you my heart
A Sky Full Of Stars – Coldplay 

‘A sky full of stars’ refereert natuurlijk aan de vele dierbaren die bij deze verschrikkelijke gebeurtenis zijn heengegaan. Alleen dit zinnetje zorgt er bij mij voor dat ik elke keer weer een brok in m’n keel krijg als ik het hoor, zelfs op een super happy festival…

2. Heading Up High – Armin van Buuren ft. Kensington

Op zich zorgt de bijzondere rockstem van Eloi van Kensington er al voor dat ik beter naar het gezang in dit nummer luister. Maar ik heb ook het idee dat hier – meer dan bij andere nummers van Armin met vocalen– de zang dominanter is dan de beat. Dat vind ik in dit geval alleen maar heel tof, want deze lyrics geven je gewoon even een motivational speech!

See, when you’re holding on to all that you can’t
Be, know that all there is to gain lies within arm’s
Reach, for the flaw lies in your head, not in your heart
See, how the darkest night will soon bring light again

Now we’re heading up high
Where no harm will get in our way
Will we ever touch ground again
Now it’s a long way down
Now we’re heading up high
Where no harm will get in our way
Will we ever touch ground again
Now it’s a long way down
Now it’s a long way down

Heading Up High – Armin van Buuren ft. Kensington

Kensington & Armin vertellen je dat er ondanks al het negatieve dat op je pad komt, er altijd een lichtpuntje is waaraan je je vast kunt grijpen en weer omhoog kunt klimmen. Keep your head up high, dus! Mooie moraal.

1. Rockabye – Clean Bandit ft. Sean Paul & Anne-Marie

Rockabye krijgt van mij een dikke nummer één positie, want het is Sean Paul gewoon weer gelukt om met een artiest die normaal gesproken een compleet andere stijl heeft – Clean Bandit – een authentiek maar toch vernieuwend nummer neer te zetten. De dancehall tunes zijn herkenbaar, maar wist je dat er hier heel open en direct gezongen wordt over een veelvoorkomende en vaak behoorlijk uitdagende thuissituatie? Namelijk het alleenstaande moederschap:

Single mom what you doing out there?
Facing the hard life without no fear
Just see and know that you really care
‘Cause any obstacle come you well prepared
And no mamma you never shed tear
‘Cause you haffi set things year after year
And you give the youth love beyond compare
You find the school fee and the bus fare
Hmmmm more when paps disappear
In a wrong bar can’t find him nowhere
Steadily you work flow, heavily you know so you nah stop
No time no time fi a jeer

Now she gotta a six year old
Trying to keep him warm
Trying to keep all the cold
When he looks her in the eyes
He don’t know he’s safe when she says

Ode aan de alleenstaande moeders! Clean Bandit feat. Sean-Paul & Anne-Marie hebben duidelijk heel veel respect en begrip! Ik heb (nog lang) geen kinderen, maar de lyrics uit dit nummer zorgen wel even voor dat ik me goed in deze situatie kan verplaatsen…

Nou vraag je je misschien nog af; waar komt de titel Rockabye vandaan? Dat is heel simpel; ‘Rock a bye baby’ is het Engelstalige Slaap Kindje Slaap! Weet je dat ook weer!

Rockabye baby, Rockabye
I’m gonna rock you
Rockabye baby, don’t you cry
Rockabye, no
Rockabye – Clean Bandit ft. Sean Paul & Anne-Marie

Hopelijk heb je, net als ik, na deze insights en learnings nog meer waardering gekregen voor deze fijne dance hitjes 😊

Verder lezen

Ook benieuwd naar hits die niet door DJ’s gemaakt zijn, maar die óver DJ’s gaan? Dan moet je dit lijstje even lezen!

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– Papaoutai, 2013
– Don’t You Worry Child is written by Steve Angello / Axel Hedfors / Michel Zitron / Sebastian Ingrosso / John Martin Lindstrom © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, Kobalt Music Publishing Ltd., BMG Rights Management, 2012
– A Sky Full of Stars is written by Tim Bergling / Guy Berryman / Chris Martin / Jonathan Buckland / William Champion © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 2014
– Heading Up High
– Rockabye is written by Jack Patterson / Sean Paul Henriques / Steve Mac / Ammar Malik / Ina Wroldsen © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, Kobalt Music Publishing Ltd., Reservoir Media Management Inc, 2016