Move in of move over? Dat is de grote vraag bij het nieuwe paradepaardje van Sonos. De langverwachte Sonos Move is slim, draadloos en de eerste portable speaker van het merk die zowel via wifi werkt als via Bluetooth. Audiospecialist Hi-Fi Klubben vroeg me om deze nieuwe alleskunner aan een uitgebreide, kritische test te onderwerpen en dat heb ik met veel plezier gedaan. Lees hier alle ins en outs over dit nieuwe product, kom te weten of hij doorspeelt als hij onder de kraan staat en vind het antwoord op de vraag of ik hem zou aanraden.

Ben jij na het lezen van deze review overtuigd? Van Hi-Fi Klubben mag ik een Sonos Move weggeven! Kijk onderaan dit artikel hoe je kans maakt!

[In ruil voor deze review heb ik een tegoedbon van Hi-Fi Klubben gekregen]

De Sonos Move review: een draagbare bluetooth speaker, te gebruiken op het balkon.

I like to move it, move it

De naam verraadt het al, de belangrijkste feature van de Sonos Move is dat je hem kunt verplaatsen. Het is de eerste speaker van Sonos met een batterij en deze kun je gemakkelijk opladen door de speaker in het bijgeleverde oplaad-station te plaatsen. Aan de achterkant van het apparaat zit een inkeping, waardoor hem gemakkelijk kunt vastpakken en meenemen.

Ga je naar een plek waar je geen Wi Fi hebt? Geen probleem, met een druk op een knop aan de achterkant van het apparaat, schakel je om naar bluetooth en heb je hem zo gekoppeld aan je telefoon.

Sonos geeft aan dat de speaker is bestand tegen vocht, regen, sneeuw, stof, UV-licht, kou en hitte dus in theorie kun je er de hele wereld mee over reizen. Toch is hij met zijn 24x16x12,6 cm te groot om gemakkelijk in je tas te stoppen en persoonlijk vind ik hem met zijn 3 kg ook best zwaar.

Waar hij wel ideaal voor is, is voor gebruik in en om het huis; je kunt hem bijvoorbeeld standaard in de woonkamer neerzetten en hem meenemen naar de keuken voor wat muzikale begeleiding tijdens het koken. Ook op het balkon, het dakterras of in de tuin misstaat hij zéker niet en persoonlijk vind ik het erg fijn dat je hem ook in de badkamer kunt gebruiken omdat hij enorm waterbestendig is.

Sonos Move review: deze speaker is spatwaterproof, ideaal voor in de badkamer.

De Sonos Move is IP-65 gecertificeerd, wat betekent dat hij spatwaterdicht is; hij zou een regenbui moeten kunnen hebben, maar onderdompelen in bad zou te veel van het goede zijn. Dit wilde ik natuurlijk ook testen! Ik vond het doodeng, maar heb hem een douche gegeven onder de kraan:

En de muziek speelde gewoon door! Kortom, test geslaagd! (Ben je trouwens benieuwd naar waar Back In The Water van HAEVN over gaat, dat vertellen de mannen van HAEVN me hier).

De Sonos Move zou ook bestand moeten zijn tegen vallen en stoten, de onderkant van het apparaat bevat namelijk een rubberen rand waarmee hij heel wat zou moeten kunnen hebben. Ik heb het eerlijk gezegd niet durven testen omdat ik heb gehoord heb dat een val de speaker fataal kan worden als hij op de behuizing terecht komt. Ik vind het (in het kader van duurzaamheid) zonde om een gloednieuw product bloot te stellen aan zo’n test als ik weet dat ik daarmee een groot risico loop dat hij daarna niet meer te gebruiken is. Wel kan ik zeggen dat de behuizing er behoorlijk stevig uit ziet en geloof wel dat de Sonos Move daarom meer kan verdragen dan de gemiddelde speaker.

De Sonos Move is een draagbare speaker met een Bluetooth en WiFi functie.

Het Design

Of een design je aanspreekt of niet, is natuurlijk altijd een kwestie van smaak, maar met zijn strakke, ovale behuizing, is het uiterlijk van de Sonos Move vrij neutraal. Hij wordt in shadow-black geleverd en ik denk dat hij in veel verschillende soorten interieurs past. Voor wat het waard is; persoonlijk vind ik hem erg mooi.

Het geluid + Trueplay

Net als de andere modellen van Sonos staat ook de Move-speaker garant voor prima geluid. Waar ik de sound van bijvoorbeeld de Sonos One een beetje blikkerig vind, klinkt de Move veel dieper. De bas is vrij duidelijk aanwezig en als je hem tegen een muur zet, wordt deze nog zwaarder.

Een leuke functie is ‘Trueplay’. De speaker bevat geïntegreerde microfoons die de omgevingsrespons registreren en de klank van je muziek automatisch aanpassen als je van omgeving verandert. Ik vind het eerlijk gezegd moeilijk te beoordelen of er ook daadwerkelijk iets gebeurt, maar ik kan wel zeggen dat het geluid in zowel de woonkamer, als de badkamer als op het balkon vergelijkbaar klinkt. Aangezien het omgevingsgeluid in deze verschillende ruimtes wezenlijk anders is, moet er haast wel iets veranderen in de bron om de kwaliteit te behouden. Daarom denk ik dat de Sonos Move zijn belofte hier wel degelijk nakomt.

Een review van de draagbare zwarte Sonos Move speaker met Bluetooth en WiFi.

Bediening

Wat ik eerder een nadeel vond van Sonos, was dat je altijd een app moest openen om een playlist of de radio aan te zetten. Met de Move is dat verleden tijd. Deze speaker biedt qua bediening vele mogelijkheden:

 • Voice: misschien wel de handigste feature van deze Sonos is het stembesturingssysteem. Je kunt de Sonos Move gemakkelijk koppelen aan je Google Assistant of Amazon Alexa en kunt haar hiermee vele opdrachten geven of vragen stellen. Draag de voice assistant bijvoorbeeld op om muziek aan te zetten “Ok Google, draai de playlist This Is Sam Smith, vraag haar naar het weer “Heb ik een paraplu nodig vandaag?”, laat haar helpen in de keuken “Hoeveel gram is een ons?” of assisteren tijdens een (werk)dag “Welke afspraken staan er in mijn agenda?”.
  Zelf heb ik nog geen apparaten die te bedienen zijn met je stem, maar er zijn al slimme thermostaten, lampen, TVs, beveiligingssystemen en koffiezetapparaten op de markt. Wanneer je deze aan je Google Home of Alexa koppelt, kun je ze met je Sonos Move bedienen.
  Dit klinkt allemaal fantastisch, maar werkt het ook zo goed als wordt beweerd? Ik heb de Move aan Google Assistant gekoppeld en als ik heel eerlijk ben, moeten we nog een beetje aan elkaar wennen. Het zou kunnen dat ik te snel praat of het Nederlands van mijn Google Assistent is nog (te) beperkt. Hoe dan ook, ze verstaat me vaak niet of voert verkeerde opdrachten uit. Maar áls ze een juist antwoord geeft of de gevraagde actie uitvoert, is het wel heel handig! Het kan haast niet anders dan dat dit in de toekomst alleen maar beter wordt en ik verwacht het dan ook wel veel te gaan gebruiken. Dus ik vind het toch en pre dat ik daar met de Sonos Move al klaar voor ben.
 • App: Bediening via de vertrouwde Sonos-app is ook nog steeds mogelijk. Je kunt gemakkelijk streamingdiensten, radiostations, maar ook apps als bijvoorbeeld Calm toevoegen aan je favorieten. Zo heb je jouw lievelingsplaylist, het nieuws of een rustgevende meditatie-sessie altijd binnen handbereik.
 • Touch knoppen: Tot slot bevat de speaker ook een aantal knoppen: aan de achterzijde van het apparaat vind je een aan/uit-knop en een Wi-Fi/bluetooth-knop (waarover later meer). Daarnaast zit bovenop het apparaat een bedieningspaneel waarmee je het volume kunt regelen, kunt starten met afspelen of een sessie juist kunt pauzeren en waarmee je kunt navigeren naar de vorige of volgende track. Vind je het geen fijn idee dat Alexa of Google Assistant meeluistert? Dan kun je met een aanraking op de bovenkant ook gemakkelijk de microfoon in- of uitschakelen.

Al met al vind ik de bediening van de Sonos Move erg veelzijdig en gebruiksvriendelijk, een pluspunt van deze speaker!

Sonos Move review: het switchen van WiFi naar Bluetooth is heel eenvoudig.

Multi-room & bluetooth

Sonos is natuurlijk groot geworden met zijn multi-room systemen, waarbij je speakers in verschillende ruimtes van het huis gemakkelijk met elkaar kunt verbinden of juist loskoppelen. Ook de Move kun je aan je Home Sound System toevoegen, dit gaat automatisch via je Wi-Fi-verbinding.

Met een knop aan de achterzijde van het apparaat schakel je eenvoudig over naar bluetooth. Dit werkt op zich goed, maar houd er rekening mee dat je de Sonos App in deze stand niet kunt gebruiken en de Voice Assistant-functie ook niet werkt.

Opladen & Accu-duur

De Sonos Move bevat een accu die je gemakkelijk kunt opladen door de speaker in zijn oplaadstation te plaatsen. Volgens Sonos gaat de batterij 10 uur mee, hier moet je een etentje op het balkon of uitgebreide bad-sessie dus zeker mee kunnen uithouden!

Als je de speaker even niet gebruikt wordt de slaapstand automatisch ingeschakeld. Hiermee zou de speaker tot wel 5 dagen stand-by kunnen staan.

De prijs

De Sonos Move is voor €399 verkrijgbaar. Dit is wat mij betreft een behoorlijk bedrag voor een bluetooth speaker. Maar vergeet niet dat de Sonos Move ook een volwaardige uitbreiding van je Sonos-netwerk binnenshuis is, dus je slaat eigenlijk twee vliegen in één klap. In dat licht vind ik de prijs-kwaliteitverhouding goed.

Heb je (nog) geen Sonos-netwerk en wil je het (voorlopig) bij één speaker houden, dan is de Sonos Move dankzij zijn draagbaarheid ook een geschikt product.

Zou ik de Sonos Move aanraden?

Ben je op zoek naar een kwalitatieve speaker voor in en rondom huis; absoluut! De Sonos Move is een degelijke speaker met goed geluid, een stijlvol design en dankzij het oplaadstation, de handige app en de stembesturing gebruiksvriendelijk.

Ben je op zoek naar een speaker voor op reis, dan denk ik dat er goedkopere en meer handzame alternatieven zijn.

De portable Sonos Move speaker is te gebruiken via bluetooth en WiFi.


Bestel de Sonos Move!

Wil jij de Sonos Move zelf uitproberen? Bestel hem dan voor 16.30u bij Hi-Fi Klubben en je hebt hem morgen in huis!

Geen speaker nodig, maar ben jij wel op zoek naar een nieuwe headphones? Bij Hi-Fi Klubben krijgen alle Nolala-lezers 10% korting!

Vul de kortingscode [NOLALA] in wanneer je online afrekent en de korting wordt verrekend.


🎧WIN WIN WIN🎧

Wil jij je eigen Sonos Move? Dan heb ik goed nieuws! Namens audiospecialist Hi-Fi Klubben mag ik er één weggeven!

Hoe maak je kans?

 1. Volg Nolala op Instagram en/of Facebook
 2. Laat in een comment onder deze post of op Instagram of Facebook weten:

Waar of wanneer zou je de Sonos Move willen gebruiken?

 1. Fingers crossed!
 2. Wij verloten deze mooie Sonos Move onder de deelnemers.

Als je deelneemt ga je automatisch akkoord met de actievoorwaarden. De actie loopt tot vrijdag 11 oktober 12.00u, de winnaar wordt persoonlijk bericht. 


[UPDATE 11 oktober 2019]

De actie is afgelopen, de winnaar is persoonlijk bericht. Bedankt voor alle leuke inzendingen! Heb jij niet gewonnen? Houd onze Facebook en Instagram in de gaten, er komen binnenkort meer van dit soort acties aan!


Verder lezen

Ben jij ook benieuwd naar wat ik van de Sonos One of de WF-1000XM3 headphones van Sony vind? Lees hier meer productreviews.

Vaker dit soort reviews lezen?

Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇).