Gelijkwaardigheid is niet maar een idee, het is een keuze”. Puck van Doorn (38) uit Amsterdam werkte jaren in strategische rollen binnen grote corporates en consultancy kantoren en zag daar dat er nog veel te winnen valt op het gebied van gendergelijkheid. Ze zegde haar baan op om vrouwen te helpen zich beter te presenteren en zich te richten op female leadership. Ook startte ze met een compagnon Suits & Stories; een 4-jaarlijks event waarbij ze hoogvliegers uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid een podium geeft om een (eerlijk) verhaal te vertellen over persoonlijke- en professionele groei. Het doel is om het publiek te inspireren en ervan te laten leren.

Om even ‘uit haar hoofd’ te komen, luistert Puck graag naar commerciële hitjes die ze hard mee kan blèren en waar ze lekker op kan dansen (ook gewoon in de huiskamer!). Zo is Queen Of The Night van Whitney Houston al jaren één van haar favorieten. Maar dit liedje zet ze niet alleen op vanwege de sound..

Waarom is Queen Of The Night van Whitney Houston jouw Soultunes?

“De soundtrack van The Bodyguard was de eerste cd die ik ooit kocht en Queen Of The Night sprak me meteen aan omdat het zo’n energiek liedje is. Ik was toen een jaar of 11 en had nog geen flauw benul waar het over ging, maar voelde wel aan ‘she owns it’.

Later ging ik naar de songtekst luisteren en kwam ik erachter dat die eigenlijk vrij oppervlakkig is, maar wel een krachtige boodschap heeft.

Don’t make no difference if I’m wrong or I’m right
I’ve got the feeling and I’m willing tonight
Well I ain’t nobody’s angel
What can I say, I’m just that way

Je kunt je soms veel aantrekken van wat andere mensen van je vinden, terwijl je niet meer kunt zijn dan jezelf. Ik heb me daar heel lang heel druk over gemaakt, tot ik op een gegeven moment dacht; dit is gewoon wie ik ben, aan jou de keuze of je daar vriendinnen mee wil zijn of niet. Zo niet, dan zijn er waarschijnlijk genoeg andere mensen die dat wel willen.

You’ve got a problem with the way that I am
They say I’m trouble and I don’t give a damn
But when I’m bad I know I’m better
I just want to get you, and turn it up for you

I’ve got the stuff that you want
I’ve got the thing that you need
I’ve got more than enough

To make you drop to your knees
‘Cause I’m the queen of the night
The queen of the night
Queen Of The Night – Whitney Houston

Jezelf zijn is ook de beste manier om jezelf te presenteren. Je publiek, hoe groot of klein dat ook is, gaat van alles van je vinden, maar daar heb je eigenlijk weinig invloed op. Het enige dat je kunt doen, is een verhaal vertellen dat je graag wil delen en dat bij je past. Wat mensen eigenlijk altijd waarderen, is een écht verhaal.

Deze ‘fuck it-mentaliteit’ lees ik terug in de songtekst van Queen Of The Night en in de film The Bodyguard is het personage van Whitney een vrouw die goed voor zichzelf zorgt. Ze lijkt een enorme tough cookie, maar heeft ondertussen ook een zachte kant en valt voor haar bodyguard. Los van dat het een heerlijke wijven-film is, maakt de combinatie van het harde en het zachte dat ik hem zo bijzonder vind. Veel vrouwen kunnen wel iets van die instelling van het personage van Whitney leren.”

Wat zouden vrouwen anders kunnen doen?

“In de corporate wereld heb ik veel slimme vrouwen gezien die heel goed zijn in hun werk, maar er helemaal niet mee bezig zijn om dat aan anderen, bijvoorbeeld hun directeur, te laten zien. Ik heb het idee dat mannen dat spel vaak beter begrijpen.

Soms zouden vrouwen daarom een schop onder hun reet moeten krijgen; ga gewoon eens voor jezelf zorgen! Het is heel vrouwelijk om te denken ‘Mensen zien wel hoe hard ik werk’. Maar mensen letten helemaal niet goed op, dus daar kun je niet vanuit gaan. Om jezelf en je ideeën verder te brengen, is het wel nodig om zichtbaar te zijn dus daarom zou het goed zijn als vrouwen vaker laten zien wat ze bereiken of toe te voegen hebben. Tegelijkertijd zijn er ook moedige mannen nodig die vrouwen een podium geven. Ze hoeven hun plek niet af te staan, maar kunnen hem met vrouwen delen.

De ‘Big Hairy Audacious Goal’ met mijn initiatieven is meer gelijkwaardigheid aan de top van de zakenwereld. Ik train zowel vrouwen als mannen en ik wil er geen battle of the sexes van maken, ik streef naar een betere verhouding tussen masculiene en feminiene eigenschappen. Typisch masculien is korte termijn, actie en resultaatgericht, meer feminien is lange termijn, intuïtief en win-win situaties creëren.

Als dat beter in balans is, wordt er op een andere manier gewerkt binnen het bedrijf en ontstaan er andere producten en diensten. Hiermee zullen bedrijfsculturen veranderen en nemen mensen die nieuwe mentaliteit mee naar huis. Dat zal uiteindelijk bijdragen aan het welzijn van de samenleving.”

Is er iemand die je zou willen aanraden om eens naar dit liedje te luisteren?

“Iedereen die een presentatie moet geven, een sollicitatie heeft of een ander spannend gesprek in gaat. Het is wetenschappelijk bewezen dat ‘power poses’ je in zulke uitdagende situaties kunnen helpen. Als je 2 minuten lang een bepaalde houding aanneemt, gaat je lijf hormonen aanmaken waardoor je je krachtiger gaat voelen. Het is een soort ‘fake it till you make it’. Voor mij werkt het luisteren naar dit liedje ook op deze manier. Wie weet kan dit een ander ook helpen om een killer indruk achter te laten.”

Meer lezen over Pucks missie of interesse in een training? Check haar website. Aanstaande woensdag 26 juni is er ook weer een editie van Suits & Stories, er zijn nog tickets!

Verder lezen

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht.

Jouw soultunes delen?

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar info@nolala.com en wij nemen contact met je op!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief (no worries, no spam 😇)


– Queen Of The Night is written by India S Brown / Jason Paul Edmonds / Anson Randal Gosine / Duane Deleepe Perera / Marthony Marice Tabb © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc, 1992.

📸XaouX