Bij dit lijstje moet ik misschien een klein ‘spoiler alert’ afgeven, maar ondanks dat ik na het leren kennen van de betekenis misschien minder vrolijk word van deze nummers, hebben ze voor mij zeker niet minder waarde gekregen…

Nummers die heel vrolijk klinken, maar dat eigenlijk helemaal niet zijn. Er zijn er héél veel gemaakt en dat zijn niet de minsten.. Wat dacht je bijvoorbeeld van golden oldies Born In The USA van The Boss? Of You Can Call Me Al van Paul Simon? Of 99 Luftballons van Nena? Maar dit is zeker niet iets van vroeger, zie deze Top 5 van recente(re) hits:

5. Misery – Maroon 5

De titel van dit nummer deed mij altijd al vermoeden dan het niet helemaaaaal lekker ging met Adam Levine van Maroon 5. In de video clip wordt hij ook volledig afgerost door zijn vriendin, maar ze kijkt er zo zwoel bij, dat ik niet had gedacht dat hij het zooo erg zou vinden..

I am in misery
There ain’t nobody who can comfort me, oh-yeah
Why won’t you answer me?
The silence is slowly killing me, oh-yeah

Maar hij weet zich wel te herpakken;

Girl you really got me bad, you really got me bad
Now I’m gonna get you back, I’m gonna get you back
Misery – Maroon 5

In de liefde is het soms een spel van aantrekken en afstoten en dit nummer laat zien hoe spannend, maar ook pijnlijk dat kan zijn.

Lees hier de rest van de lyrics.

4. Lovefool – The Cardigans

Lovefool was in de 90s echt een hit! Ik zie mezelf nog voor MTV zitten in onze huiskamer in Limburg en vond het wel een romantisch nummer. Toen ik het nummer laatst op de radio hoorde, kreeg ik al een vermoeden dat het geen zoetsappig liefdesliedje is, maar nu ik de lyrics lees, blijkt zelfs het tegenovergestelde waar:

Lovefool
Dear, I fear we’re facing a problem
You love me no longer, I know
And maybe there is nothing
That I can do to make you do
Mama tells me I shouldn’t bother
That I ought to stick to another man
A man that surely deserves me
But I think you do!

So I cry, I pray and I beg

Love me love me
Say that you love me
Fool me fool me
Go on and fool me
Lovefool – The Cardigans

Lees hier de rest van de lyrics.

3. Hey Ya! – Outkast

Eentje die wat mij betreft absoluut niet in dit lijstje mag ontbreken is Hey Ya! van Outkast. Het heeft me heel wat keren, heel vrolijk met een imaginary polaroid picture doen wapperen op een feestje. Bij nader inzien vrij ongepast!
Dit nummer gaat namelijk over het krijgen van cold feet in de liefde. Outkast vermijdt vervelende emoties en situaties door zich maar niet te binden.

Know what they say -its:
Nothing lasts forever!
Then what makes it, then what makes it
Then what makes it, then what makes it
Then what makes love the exception?

So why, oh, why, oh
Why, oh, why, oh, why, oh
Are we still in denial when we know we’re not happy here

Deze lyrics zijn eigenlijk behoorlijk donker dus! Maar.. waarom dan ‘Shake it like a polaroid picture’, vraag je je waarschijnlijk af… Het refrein begint als volgt:

Hey ya! (y’all don’t want to hear me, ya just want to dance)
Hey ya!
Hey Ya! – Outkast

Andre 3000 van Outkast zegt hierover in een interview in de Huffington Post het volgende: (Laughs) “I have no idea! In rap, lyric writing is what comes to mind, that was just the visual I had. And you’re apparently not even supposed to do that. Same thing with the line about “all the Beyonces & Lucy Lius”… when I was writing, her video was on. It’s great when that happens, you’re not thinking, you’re just going with it.”

Even eerlijk; wapperen met een denkbeeldige Polaroid is natuurlijk ook gewoon wel een heeeel soepele move… 😉

Lees hier de rest van de lyrics.

2. Some Nights – Fun.

De lyrics van Some Nights vind ik vrij abstract en ik had (al die tientallen keren dat ik het op de radio hoorde) dan ook geen idee dat het onderwerp van dit nummer eigenlijk vrij zwaar is. De bandnaam Fun. bekrachtigde dat positieve idee alleen maar. Maar dit moet toch even genuanceerd worden…
Some Nights gaat namelijk over de offers die je moet brengen om succesvol te zijn. In het geval van Fun. in de muziekindustrie en in de liefde. En daar komt innerlijk conflict bij kijken.

Some nights I stay up cashing in my bad luck
Some nights I call it a draw
Some nights I wish that my lips could build a castle
Some nights I wish they’d just fall off
But I still wake up, I still see your ghost
Oh, Lord, I’m still not sure what I stand for, oh
(Oh woah) What do I stand for?

Hoe succesvol ben je nou eigenlijk als je beroemd wordt en veel muziek verkoopt? Ben je echt gelukkiger als dat betekent dat je door je succes je familie en vrienden moet missen? Dit zijn twee vragen die de band zich stelt. Erg opvallend vind ik daarnaast de volgende quote:

This is it, boys, this is war
What are we waiting for?
Some Nights – Fun.

Dit is namelijk een letterlijke kopie van lyrics van 99 Red Balloons (de vertaling van 99 Luftballons) van de Duitse Nena. Dit nummer uit de 80s gaat over de vele Duitse dromen die verloren zijn gegaan door de Tweede Wereldoorlog. Hiermee krijgt het nummer van Fun. nóg meer lading. Bizar!

Er zitten nog veel meer boodschappen verborgen in deze lyrics. Benieuwd? Lees hier verder.

1. Pumped Up Kicks – Foster The People

De onbetwiste nummer 1 is wat mij betreft Pumped Up Kicks van Foster The People. Ik vind dit zo’n typisch nummer dat het goed doet op een festival. Je drinkt nog een biertje, waagt een dansje, je wordt er blij van. Daarom was ik ook zo verbaasd dat dit eigenlijk allemaal totaal misplaatst is..

Het nummer gaat namelijk over Robert, een jongen die zich buitengesloten voelt door zijn klasgenoten en droomt van wraak. En niet zo maar wraak, maar gewelddadige wraak. Een schietpartij om precies te zijn;

Robert’s got a quick hand
He’ll look around the room he won’t tell you his plan
He’s got a rolled cigarette
Hanging out his mouth, he’s a cowboy kid

Yeah, he found a six shooter gun
In his dad’s closet, in a box of fun things
And I don’t even know what
But he’s coming for you, yeah, he’s coming for you

En als je weet dat pumped up kicks een referentie is naar sneakers die door de ‘cool kids’ gedragen wordt, valt het refrein ook ineens op z’n plek;

All the other kids with the pumped up kicks
You better run, better run, outrun my gun
Pumped Up Kicks – Foster The People

Heftig! In een interview in Rolling Stone zegt Mark Foster over dit nummer:
“It’s a ‘fuck you’ song to the hipsters in a way – but it’s a song the hipsters are going to want to dance to.”

Dit soort ironie kan ik wel waarderen! Maar de reden dat hij in het hoofd van een geïsoleerd, psychopathisch kind is gedoken, is ook nog eens heel nobel. In een interview met USA Today zegt hij hierover:
“The song is an amazing platform to have a conversation with your kids about something that shouldn’t be ignored, to talk about it in a loving way.”

Volgens mij is dit de kracht van muziek ten voeten uit. Nieuwe inzichten geven, horizons verbreden, mensen verbinden. Misschien maakt het luisteren je naar deze teksten dan wel niet (meer) vrolijk, maar die andere gevolgen zijn misschien nog wel veel meer waard..

Lees hier de rest van de lyrics.

Verder lezen

Benieuwd naar nog meer nummers die heel vrolijk klinken, maar dat helemaal niet zijn? Check: Deze songs zijn helemaal niet zo vrolijk als ze klinken – vol. 2

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– Misery is written by Adam Levine / Jesse Royal Carmichael / Michael Allen Madden / James B. Valentine / Sam John Farrar © Warner Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, 2010
– Lovefool is written by Nina Persson / Peter Anders Svensson © Universal Music Publishing Group, 1996
– Hey Ya! is written by Andre Benjamin © Sony/ATV Music Publishing LLC, BMG Rights Management, 2003
– Some Nights is written by Andrew Dost / Jack Antonoff / Jeff Bhasker / Nate Ruess © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner Chappell Music, Inc, 2012
– Pumped Up Kicks is written by Mark Foster © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2010