Voor de crazy cat people onder ons is het geen nieuwtje: katten zijn the best. Naast de vanzelfsprekende cuteness van katten (ze zijn zacht, geven je kopjes, likken je hand en spinnen als ze blij zijn) zijn ze ook ongelooflijk eigenzinnig. Katten zijn loyaal en slim, en doen echt alleen maar wat ze zelf willen. Daarom geeft het ook zo’n fijn gevoel als een kat kiest om bij je te komen liggen: dat is pas echte liefde!

De kat is natuurlijk ook een jager, een verleider en een slinkse acrobaat. In het oude Egypte werden aan katten zelfs goddelijke eigenschappen toegeschreven en werden ze na hun overlijden gemummificeerd. Katten hebben de bouw om de gekste fratsen te kunnen uithalen en de meest kronkelende bewegingen te maken. Het is niet voor niets dat er een yogahouding naar deze prachtbeesten is vernoemd!

In 1970 kregen katten van Walt Disney ook de eigenschap van de ultieme swing toegeschreven in de Disney-klassieker De Aristokatten. En laten we wel wezen, Disney films zijn leuk voor jong én oud! In het liedje ‘Everybody wants to be a cat’ (in het Nederlands: ‘Niemand swingt zo als een echte kat’ worden katten ook nog verheven tot de enige echte swingers, de Jazzcats:

Everybody wants to be a cat,
because a cat’s the only cat
who knows where it’s at.
Everybody’s pickin’ up on that feline beat,
’cause everything else is obsolete.

Now a square with a horn,
can make you wish you weren’t born,
ever’time he plays;
and with a square in the act,
he can set music back
to the caveman days.

De katten maken het in dit nummer heel duidelijk: als je niet kan swingen, ga dan alsjeblieft geen jazz-muziek spelen. En die vogeltjes kunnen wel leuk zingen, maar daar hoeven de echte Jazzcats niks van te weten. 😜

I’ve heard some corny birds who tried to sing,
but a cat’s the only cat
who knows how to swing.
Who wants to dig
a long-haired gig
or stuff like that?
When everybody wants to be a cat.
Everybody Wants To Be A Cat – Scatman Crothers, Phil Harris, Thurl
Ravenscroft, Robie Lester, Liz English

In het Nederlands is de boodschap hetzelfde, maar toch net anders. Het is best een goede tip, om als je je zorgen maakt over iets je even terug te trekken en je onder te dompelen in muziek:

Bijna iedereen heeft zorgen zat
Je kunt wat leren van een kat
Een kat heeft niet dat
Ja, een kat kan altijd vluchten in zijn jazz-muziek
Elke kat houdt van publiek
Niemand Swingt Zoals Een Echte Cat – Louis Neefs, Willem Duyn, Harrie Geelen, Wieteke van Dort, Barbro Gulikers

Als je nog niet overtuigd was van de magie van katten, dan kan deze super leuke en swingende film je misschien overhalen. Als crazy cat lady (en tevens Disney fanaat) krijg ik in elk geval geen genoeg van deze film. 😊

Ken jij nog meer liedjes die over katten gaan? Laat het ons weten in de comments!