Name dropping, wie maakt zich hier nou niet af en toe schuldig aan? Héél véél artiesten hebben er in ieder geval een handje van! We zouden hier wel een Top 100 mee kunnen samenstellen, maar houden het (voorlopig) op deze Top 5…

5. Barbra Streisand – Duck Sauce

Dat lyrics niet altijd ingewikkeld hoeven te zijn om succesvol te worden, bewijst de wereldhit Barbra Streisand van Duck Sauce. Het nummer behaalde de hoogste regionen van de hitlijsten in landen als de UK, Frankrijk, Duitsland, Australië en Nederland, kreeg meer dan 81 miljoen views op YouTube en werd ook nog eens genomineerd voor een Grammy in de categorie Best Dance Recording in 2011.

Barbra Streisand
Ooh ooh ooh ooh ooh ooh ooh
Ooh ooh ooh ooh ooh ooh ooh
Ooh ooh ooh ooh ooh ooh ooh
Ooh ooh ooh ooh ooh
Barbra Streisand – Duck Sauce

Waarom Barbra? vraag je je waarschijnlijk af. Het enige antwoord dat Google me hier op kan geven is dat Armand Van Helden en A-Trak (de mannen achter Duck Sauce) waarschijnlijk gewoon gedacht hebben: Waarom niet? Er wordt gespeculeerd dat het een knipoog kan zijn naar het bescheiden succes van Streisand in het disco-genre, maar een bevestiging hiervan kan ik nergens vinden.

Dat Barbra niet het enige onderwerp van het nummer is, laat de music video zien. Triple A artiesten als Pharrell Williams, Kanye West, Ezra Koenig van Vampire Weekend en Ryan Leslie maken hierin cameo appearances en dat alles tegen het decor van de city that never sleeps. Het blijkt ook een ode aan New York!

En dan een laatste grappig feitje; als je naar de credits kijkt, zie je dat maar liefst 6 (!) mensen hebben meegeschreven aan dit nummer.

4. Marilyn Monroe – Pharrell Williams

Pharrell is verliefd! 😍 En niet zo’n klein beetje… Hij heeft het helemaal te pakken en vertelt zijn dagboek dat zelfs de volgende wereldvrouwen niet kunnen tippen aan zijn nieuwe vlam;

She’s everything I want, and it’s crystal clear
Not even Marilyn Monroe
Who? Cleopatra? Please!
Not even Joan of Arc
That don’t mean nothing to me
I just want a different girl
Girl, girl, girl, girl
Marilyn Monroe – Pharrell Williams

Aaaah… ik vind het cute!

3. Tribute – John Newman

John Newman neemt de name dropping wel héél serieus! De titeltrack Tribute van zijn eerste album draagt de Britse op aan artiesten die hem hebben geïnspireerd. In de eerste 1.20 (!) minuut noemt hij de namen van artiesten variërend van Nina Simone, Jimi Hendrix en Stevie Wonder tot Run-D.M.C., Kings of Leon en Adele die hem vanaf de 60’s geïnspireerd hebben (je vraagt je bijna af; wie noemt hij niet? 😊).

That it’s all for you, it’s all for you
For what you have shown me and what you do
It’s all for you, it’s all for you
For what you have made me, look how I grew
Here’s my tribute
Tribute – John Newman

Maar dit nummer is niet alleen een hommage aan deze helden uit de muziekgeschiedenis. Wanneer je verder luistert en erachter komt dat het centrale thema van het album de break-up van John en zijn ex-vriendinnetje is, krijgt deze openingstrack ineens een heel andere lading.

John vertelt over wat ‘het’ (de muziek/zijn vriendinnetje) op verschillende leeftijden met hem gedaan heeft. Het is dus eigenlijk veel dubbelzinniger dan het op het eerste gezicht lijkt! Nice!

2. She’s Madonna – Robbie Williams

Ouch, best pijnlijk dit! Robbie vertelt zijn lief dat het over is omdat Madonna hem in het vizier heeft…

I love you baby
But face it she’s Madonna
No man on earth
Could say that he don’t want her

This look of love
Says I’m leaving
You’re frozen now
I’ve done the freezing
I’m walking out
Madonna’s calling me
She’s Madonna – Robbie Williams

Het is natuurlijk behoorlijk menselijk om verliefd te worden op iemand anders, maar niet héél subtiel om iemand te dumpen omdat ze een totaal andere league is… Maar wel heel Sex, Drugs & Rock ’n Roll, iets dat we van Robbie W. mogen verwachten. Gezien de populariteit van dit liedje, komt hij er nog mee weg ook!

1. Dance In The Dark – Lady Gaga

Lady Gaga heeft een goede reden voor haar name dropping. In Dance In The Dark laat ze de moeite zien die ze heeft met haar bekendheid en roem. Ze zegt:

Baby loves to dance in the dark
‘Cause, when he’s lookin’, she falls apart

‘Hij’ refereert in dit geval naar de media, critici, roem. In de bridge noemt ze de volgende namen:

Marilyn, Judy, Sylvia,
Tell ’em how you feel girls!
Work your Blonde Benét Ramsey
We’ll haunt like Liberace
Find your freedom in the music
Find your Jesus,
Find your Kubrick
You will never fall apart
Diana, you’re still in our hearts
Never let you fall apart
Together we’ll dance in the dark
Dance In The Dark – Lady Gaga

Marilyn Monroe stierf op jonge leeftijd aan een overdosis drugs, hetzelfde geldt voor de Amerikaanse actrice en zangeres Judy Garland. Dichteres, romanschrijfster en essayiste Sylvia Plath ontnam zichzelf het leven en beauty peagant kind Jean Benet Ramsey werd op zesjarige leeftijd vermoord. Liberace was een succesvolle pianist die aan de gevolgen van aids overleed. Hij hield zijn homoseksualiteit jaren verborgen omdat hij bang was veroordeeld te worden. En het tragische verhaal van Lady Di hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. Al deze mensen hebben één ding gemeen; ze werden op de voet gevolgd door de media bij elke stap die ze zetten.

In dit nummer steekt Lady Gaga hen (en iedereen die zich aangesproken voelt) een hart onder de riem en hoopt dat ze hun eigen Jezus, Kubrick (een artistieke inspiratiebron voor Gaga) en vooral vrijheid in de muziek vinden. Samen kunnen ze in het donker dansen. Heel mooi!

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– Barbra Streisand is written by Alain Macklovitch / Armand Van Helden / Frank Farian / Fred Jay / Heinz Huth / Juergen Huth © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, Kobalt Music Publishing Ltd., 2010
– Marilyn Monroe is written by Hans Zimmer / Pharrell Williams / Anne Marie Calhoun / Mike Einzinger © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, 2014
– Tribute is written by Anthony Whiting / John Newman © Kobalt Music Publishing Ltd., Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner Chappell Music, Inc, 2013
– She’s Madonna is written by Neil Tennant / Chris Lowe / Robbie Williams © Kobalt Music Publishing Ltd., BMG Rights Management, 2006
– Dance In The Dark is written by Stefani Germanotta / Fernando Garibay © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner Chappell Music, Inc, 2009