Wat doe je als je overvallen wordt door een burn-out? Meestal is er heel wat voor nodig om weer helemaal te herstellen, misschien kan deze muziek (een klein beetje) helpen..

Beroepsziekte nummer één

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Van de werkende, gezonde bevolking heeft 14,6% verhoogde kans op een burn-out en deze week werd bekend dat dit onder studenten maar liefst 34,6% is. Het moderne leven vraagt veel van ons en als we gedurende een te lange tijd over onze grenzen gaan, kunnen de fysieke en mentale gevolgen groot zijn. Herstel kan lang duren en het is niet altijd gezegd dat je weer helemaal de oude wordt.

Tijd voor een lijstje

In mijn nabije omgeving heb ik helaas (te) veel voorbeelden gezien van ambitieuze, hardwerkende toppers die opgebrand raakten. Gelukkig zijn zij er inmiddels weer bovenop of heel erg op de goede weg, maar omdat het nog steeds op grote schaal aan de orde van de dag is en tegelijkertijd niet door iedereen serieus genomen wordt (hoe is het mogelijk?), is het wat mij betreft tijd voor een lijstje.

Burn out die burn-out 

Samen met paardencoach Ariënne Post heb ik een Top 5 samengesteld van liedjes die een burn-out en het herstel ervan beschrijven. Ik durf niet te zeggen dat dit lijstje op enige manier kan bijdragen aan het herstel, maar als jij iets dergelijks (hebt) mee(ge)maakt en je je ook maar een klein beetje in deze liedjes herkent of je erdoor gesteund voelt, is mijn doel bereikt.

Sit back, relax en luister naar de wijze woorden van deze wijze artiesten.

5. Save The Hero – Beyoncé

Burn-outs kunnen ontstaan wanneer je lange tijd te veel spanning of stress hebt. Een beetje spanning hoort bij het leven (maakt het wat mij betreft zelfs leuk!), maar als bijvoorbeeld hoge werkdruk samenvalt met problemen in je relatie of ziekte van een familielid, kan het te veel worden. Als het je vervolgens, om wat voor reden dan ook, niet lukt om de juiste balans terug te vinden en je omgeving ook niet aan de bel trekt, kun je het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat.

Waar burn-outs vaak als ‘zwak’ worden afgedaan, vind ik het opvallend alle burn-out-slachtoffers die ik ken, júist ontzettend grote bikkels zijn. Save The Hero van Beyoncé is geen heel bekend liedje, maar ik denk dat de über-doorzetters zich er wel in herkennen.

I lay alone awake at night
Sorrow fills my eyes
But I’m not strong enough to cry
Despite of my disguise
I’m left with no shoulder
But everybody wants to lean on me
I guess I’m their soldier
Well, who’s gonna be mine

Who’s there to save the hero
When she’s left all alone
And she’s crying out for help
Who’s there to save the hero
Who’s there to save the girl
After she saves the world
Save The Hero – Beyoncé

In het vliegtuig word niet voor niets gezegd: “In the event of an emergency, put the oxygen mask on yourself first, before helping others. Ben jij in een persoonlijke noodsituatie terecht gekomen; laat de verwachtingen van de omgeving los en denk vooral even aan jezelf.

4. Who You Are – Jessie J

Wat ik ook opvallend vind, is dat alle mensen die in mijn omgeving zijn overvallen door een burn-out, altijd keihard hun best deden/doen om ‘het goed te doen’. En dan niet zomaar goed, het liefst perfect.

Jessie J lijkt hier in Who You Are ook last van te hebben:

I stare at my reflection in the mirror
Why am I doing this to myself?
Losing my mind on a tiny error
I nearly left the real me on the shelf
No, no, no, no, no

Don’t lose who you are in the blur of the stars
Seeing is deceiving, dreaming is believing
It’s okay not to be okay
Sometimes it’s hard to follow your heart
Tears don’t mean you’re losing, everybody’s bruising
Just be true to who you are
Who You Are – Jessie J

Controle hebben is fijn, maar niet altijd mogelijk. Soms gaat het gewoon even niet zoals je wilt en kun je hetgeen dat met je doet, niet langer verbergen. Het goede nieuws; dat hoeft ook helemaal niet! De downs horen erbij en zelfs de grootste geluksvogels hebben er last van (al doet hun Insta-feed waarschijnlijk anders geloven..).

Wees maar gewoon jezelf, want even eerlijk; perfectie is toch eigenlijk ook gewoon heel saai?

3. In Repair – John Mayer

Bijkomen van een burn-out begint met de acceptatie dat je je normale leven on hold moet zodat je de kans krijgt om fysiek en mentaal weer de oude te worden. Verlof krijgen van werk wordt door sommigen misschien geassocieerd met ‘vrij hebben’, maar herstellen van een burn-out is geen vakantie.

Dit proces kan behoorlijk zwaar zijn en lang duren, wat mij betreft beschrijft John Mayer dit heel goed in In Repair:

Too many shadows in my room
Too many hours in this midnight
Too many corners in my mind
So much to do to set my heart right

Oh, it’s taking so long I could be wrong
I could be ready
Oh, but if I take my heart’s advice
I should assume it’s still unsteady
I am in repair, I am in repair
In Repair – John Mayer

Maar ook dit is uiteindelijk een fase. Om de famous quote van Mr. John Lennon aan te halen: “Everything will be okay in the end. If it’s not ok, it’s not the end.” 💪💪💪

2. Fight Song – Rachel Platten

En dan komt de dag waarop je het gevoel hebt dat het weer beter gaat. Je oude, sterke jij is er weer, als een feniks uit zijn as herrezen. Rachel Platten schreef er de ultieme Fight Song over:

Like a small boat on the ocean
Sending big waves into motion
Like how a single word
Can make a heart open
I might only have one match
But I can make an explosion

And all those things I didn’t say
Wrecking balls inside my brain
I will scream them loud tonight
Can you hear my voice this time?

This is my fight song
Take-back-my-life song
Prove-I’m-alright song
My power’s turned on
Starting right now I’ll be strong
I’ll play my fight song
And I don’t really care
If nobody else believes
‘Cause I’ve still got
A lot of fight left in me
Fight Song – Rachel Platten

BAM! Hoe goed voelt dit? 🔥

1. Where The Heart Is – HAEVN

Het is natuurlijk super fijn als je uiteindelijk zowel fysiek als mentaal hersteld bent, maar naast dankbaarheid voor dit herstel, hoor ik van ex-burn-out-patiënten één ding: dit nooit meer.

In een burn-out belanden, is vaak geen toeval. Er zijn dan meestal ook dingen die je (structureel) kunt veranderen om de kans op herhaling te verkleinen. Ik ben geen expert, maar volgens mij is het volgende altijd een goed idee: volg je hart. Kies voor iets dat je energie geeft, benut je sterke eigenschappen, probeer je dromen waar te maken.

Voor de één betekent dit een andere invulling van zijn huidige baan, een ander kiest voor een nieuwe rol, een derde gaat juist minder werken. Of misschien zijn er in je privé-leven dingen die anders kunnen. De omstandigheden moeten je nieuwe stappen natuurlijk wel toelaten, maar ook met kleine veranderingen kun je al veel bereiken.

Voor mij is Where The Heart Is van HAEVN het ultieme liedje over het najagen van je dromen:

Shaking off your troubled soul
As silence seems to grow
It’s the faith in sight, the doubt that fades
As the world dissolves below

Your high awakes the things you wanna be
Where the air is thin and sweeps you off your feet

Where the heart is
When the light’s at your side
When the faith is ready
No more guidance
Take the leap of your life
As the ground is shaking

You are falling to the stars, you are falling
Where The Heart Is – HAEVN

Na zo’n rot-periode is het je meer dan gegund om heel hard omhoog te vallen! ✨ Volg je hart, ga ervoor!

Verder lezen

Ariënne vertelde me eerder het aangrijpende verhaal over hoe ze haar leven herpakte nadat ze haar zoontje was verloren, er was één liedje dat haar door de moeilijke tijd heen sleepte. Nu heeft ze haar eigen coachingspraktijk LAB30 en hier deelt ze stresshacks – praktische tips bij (chronische) stress.

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– Save The Hero is written by Alexandra Tamposi / Beyonce Knowles / James Scheffer / Richard Butler © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner Chappell Music, Inc, Reservoir Media Management Inc, 2008
– Who You Are is written by Jessica Cornish / Toby Gad / Shelley Peiken © Kobalt Music Publishing Ltd., Sony/ATV Music Publishing LLC, BMG Rights Management, Tunecore Inc, 2011
– In Repair is written by John Clayton Mayer / Sidney Charlie Hunter © Reach Music Publishing, 2006
– Fight Song is written by Dave Bassett / Rachel Platten © Sony/ATV Music Publishing LLC, 2014
– Where the Heart Is is written by Jorrit L Kleijnen / Marijn Van Der Meer © Sony/ATV Music Publishing LLC, Peermusic Publishing, 2015

📸: Sandis Helvigs