Hoe, waarom en wanneer luisteren mensen als jij en ik eigenlijk naar muziek? Zoals ik al eerder vertelde, heb ik voor mijn Masteropleiding Media & Cultuur onderzoek gedaan naar de waarde van muziek voor de Nederlandse Generatie Y, oftewel Millennials. En daar kwamen opvallende weetjes uit..

Generatie Y is iedereen tussen de 15 en 32 en dus de generatie die op dit moment studeert of (nog niet al te lang) werkt. Een interessante generatie omdat ze/we precies in de periode zijn opgegroeid waarin het internet de wereld veroverde en compleet veranderde. Daarmee ontwrichtte niet alleen de hele muziekindustrie, maar gingen we ook heel anders naar muziek luisteren.

Music facts

Hierbij de leukste weetjes uit (héél véél) wetenschappelijke bronnen én mijn eigen onderzoek op een rijtje:

 1. Alleen luisteren, zonder daarnaast met iets anders bezig te zijn, komt bijna niet meer voor. Multitasking it is!
 2. 66% van onze generatie luistert nog steeds vaak naar radio. Meestal via een streaming dienst of in de auto. De ouderwetse radiospeler (is dit überhaupt nog een woord? 😉) heeft zijn beste tijd gehad!
 3. Leeftijd, geslacht of opleidingsniveau hebben steeds minder invloed op onze voorkeur voor genres. Vroeger was er een duidelijke relatie tussen bijvoorbeeld opleidingsniveau (en daarmee sociale klasse) en de muziek(genres) waar naar geluisterd werd. Het internet zorgt ervoor dat vrijwel iedereen toegang heeft tot alle soorten muziek en hiermee luisteren mensen niet alleen meer naar wat hun vrienden/familie/collega’s ze aanraden. Je zou kunnen zeggen dat muzieksmaak in het algemeen meer ‘omnivoor‘ is geworden.

  We luisteren gemiddeld 4 tot 8 uur muziek per dag

 4. We luisteren gemiddeld 4 tot 8 uur muziek per dag. Dat is veel (meer dan voorgaande generaties!), en is te danken aan punt 5:
 5. We luisteren het liefst via onze smartphone, omdat we hiermee ‘on the go’ kunnen luisteren en het gemakkelijk kunnen combineren met andere activiteiten (op onze telefoon). Muziek is eigenlijk het ideale gezelschap in onze levens waarin we het liefst alles tegelijk willen doen.
 6. 90% van onze generatie gebruikt muziek om meer energie of motivatie te krijgen. Denk aan het doorzetten tijdens een zware work-out, of gewoon het doen van de (af)was; onze favoriete artiesten slepen ons erdoorheen!
 7. Bijna niemand koopt tegenwoordig nog cd’s, maar de uitgaven aan festivals/concerten/muziekevenementen zijn fors toegenomen vergeleken met 20 jaar geleden. De beleving is belangrijker geworden dan het bezit.

  De beleving van muziek is belangrijker geworden dan het bezit ervan

 8. We luisteren niet alleen naar onze favoriet artiest of playlist om geëntertaind te worden, maar 74,2% van de Millennials gebruikt muziek ook in zekere mate om met emotionele problemen om te gaan, 19,7% doet dit zelfs in grote mate.
 9. 80% van onze generatie maakt regelmatig matches tussen nummers en zijn/haar leven… Een heel mooi voorbeeld vind ik het verhaal van Jelle.

Kortom: Millennials willen muziek het liefst beleven, het luisteren ervan is (meestal) geen opzichzelfstaande activiteit meer en het is vaak veel meer dan alleen entertainment. Herkenbaar? Laat het ons weten!

funny-pictures-auto-439060_bewerkt