Hoe, waarom en wanneer luisteren mensen als jij en ik eigenlijk naar muziek? Zoals ik al eerder vertelde, heb ik voor mijn Masteropleiding Media & Cultuur onderzoek gedaan naar de waarde van muziek voor de Nederlandse Generatie Y, oftewel Millennials. En daar kwamen opvallende weetjes uit..
Generatie Y is iedereen tussen de 15 en 32 en dus de generatie die op dit moment studeert of (nog niet al te lang) werkt. Een interessante generatie omdat ze/we precies in de periode zijn opgegroeid waarin het internet de wereld veroverde en compleet veranderde. Daarmee ontwrichtte niet alleen de hele muziekindustrie, maar gingen we ook heel anders naar muziek luisteren.
Music facts
Hierbij de leukste weetjes uit (héél véél) wetenschappelijke bronnen én mijn eigen onderzoek op een rijtje:
- Alleen luisteren, zonder daarnaast met iets anders bezig te zijn, komt bijna niet meer voor. Multitasking it is!
- 66% van onze generatie luistert nog steeds vaak naar radio. Meestal via een streaming dienst of in de auto. De ouderwetse radiospeler (is dit überhaupt nog een woord? 😉) heeft zijn beste tijd gehad!
- Leeftijd, geslacht of opleidingsniveau hebben steeds minder invloed op onze voorkeur voor genres. Vroeger was er een duidelijke relatie tussen bijvoorbeeld opleidingsniveau (en daarmee sociale klasse) en de muziek(genres) waar naar geluisterd werd. Het internet zorgt ervoor dat vrijwel iedereen toegang heeft tot alle soorten muziek en hiermee luisteren mensen niet alleen meer naar wat hun vrienden/familie/collega’s ze aanraden. Je zou kunnen zeggen dat muzieksmaak in het algemeen meer ‘omnivoor‘ is geworden.
We luisteren gemiddeld 4 tot 8 uur muziek per dag
- We luisteren gemiddeld 4 tot 8 uur muziek per dag. Dat is veel (meer dan voorgaande generaties!), en is te danken aan punt 5:
- We luisteren het liefst via onze smartphone, omdat we hiermee ‘on the go’ kunnen luisteren en het gemakkelijk kunnen combineren met andere activiteiten (op onze telefoon). Muziek is eigenlijk het ideale gezelschap in onze levens waarin we het liefst alles tegelijk willen doen.
- 90% van onze generatie gebruikt muziek om meer energie of motivatie te krijgen. Denk aan het doorzetten tijdens een zware work-out, of gewoon het doen van de (af)was; onze favoriete artiesten slepen ons erdoorheen!
- Bijna niemand koopt tegenwoordig nog cd’s, maar de uitgaven aan festivals/concerten/muziekevenementen zijn fors toegenomen vergeleken met 20 jaar geleden. De beleving is belangrijker geworden dan het bezit.
De beleving van muziek is belangrijker geworden dan het bezit ervan
- We luisteren niet alleen naar onze favoriet artiest of playlist om geëntertaind te worden, maar 74,2% van de Millennials gebruikt muziek ook in zekere mate om met emotionele problemen om te gaan, 19,7% doet dit zelfs in grote mate.
- 80% van onze generatie maakt regelmatig matches tussen nummers en zijn/haar leven… Een heel mooi voorbeeld vind ik het verhaal van Jelle.
Kortom: Millennials willen muziek het liefst beleven, het luisteren ervan is (meestal) geen opzichzelfstaande activiteit meer en het is vaak veel meer dan alleen entertainment. Herkenbaar? Laat het ons weten!
Hi Celeste!
Allereerst wil ik even zeggen dat ik de feitjes super interessant vind.
Wel had ik nog even een vraag, waar heb je deze informatie vandaan?
x
Danique
Hi Danique,
Dankjewel voor je reactie, wat leuk om te horen! De informatie komt vanuit mijn scriptie waarin ik onderzoek heb gedaan naar de muziekconsumptie van millennials. Hierbij heb ik gekeken naar de manier waarop zij muziek luisteren, wat muziek voor hen betekent en of bepaalde trends in onze huidige samenleving invloed hebben op die betekenis van muziek. De informatie komt deels uit bestaande wetenschappelijke onderzoeken, en deels uit mijn eigen onderzoek (surveys en interviews onder Nederlandse millennials).
Hoop dat ik je vraag zo heb beantwoord 🙂 Mocht je nog andere vragen hebben, stel ze gerust!
Groetjes, Celeste
Beste Celeste,
Bedankt voor dit interessante artikel. Is het mogelijk om jouw scriptie in te zien? Ik ben toevallig op het moment bezig met mijn scriptie en moet hiervoor een stukje schrijven over muziekkeuze van Nederlanders in de leeftijdscategorie: 18 tot en met 25 jaar.
Groetjes, Ryanne
Hi Ryanne,
Dankjewel voor je reactie, leuk om te horen dat je het een interessant artikel vindt! Ja hoor, je kan mijn scriptie zeker lezen. Als het goed is, kun je hem downloaden via deze link: https://thesis.eur.nl/pub/34647/Izelaar.pdf
Heel veel succes met jouw scriptie!
Groetjes, Celeste
Bedankt!
Good post and right to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do
you people have any thoughts on where to employ some professional writers?
Thank you 🙂 Escape roomy lista
I was studying some of your blog posts on this website and I
think this internet site is real informative! Keep on posting.!
hello there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here.
I did however expertise some technical issues using this web site,
since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly.
I had been wondering if your web hosting is OK?
Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement
in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your
respective intriguing content. Make sure you update this
again very soon.