In ‘De soultunes van…’ delen we verhalen van mensen die een liedje kennen dat goed bij hun leven past of een heel bijzondere betekenis voor hen heeft. Deze week vertelt Lotte waarom I Wish I Knew How It Would Be To Be Free’ van Nina Simone haar zo aanspreekt. Objectief gezien ben ik heel vrij, maar hoe vrij je je voelt is precies de hoeveelheid vrijheid die je jezelf geeft.

Lotte (34), uit Amsterdam werkt sinds 1,5 jaar als freelancer. Ze biedt als procesontwikkelaar ondersteuning aan organisaties, teams en individuen. “Iedereen denkt bij een proces aan een vast gekaderd stappenplan, maar ik kijk juist naar: ‘waar ben je, wat speelt er en waar zijn we in het proces?’ Een proces bestaat uit meerdere lagen en wij zijn vooral gewend om naar de voortgang te kijken. Maar ook de dynamiek, de gevoelens, de relaties onderling en de omgeving zijn van invloed op hoe het proces zich ontwikkelt. Wanneer je al die diepere lagen raakt, kan iedereen zijn potentieel laten zien en op een goede manier functioneren.”

Toen ze haar huis kocht, kocht ze ook een lp-speler en nam de oude platencollectie van haar ouders over. “Ik luister veel Billy Holiday, Otis Redding, Van Morrison, veel oude muziek eigenlijk. Maar ik vind bijvoorbeeld ook Amy Winehouse, Jack Johnson en Pharrell Williams heel lekker. Verder luister ik naar Nederlandse muziek, Stef Bos vind ik bijvoorbeeld mooi.”

Waarom is ‘I Wish I Knew How It Would Be To Be Free’ van Nina Simone jouw Soultunes?

“Al mijn hele leven draag ik dit liedje bij me en ik heb het altijd een lekker nummer gevonden. Een jaar geleden ben ik me in de tekst gaan verdiepen en toen kwam ik erachter dat het me ook op dat niveau aanspreekt. Voor mij staat het nummer voor je vrij maken van wat verwacht wordt of van wat iedereen doet.

Volgens mij heeft Nina Simone het geschreven in de context van de rassenscheiding. Met dit nummer strijdt zij als donkere vrouw voor dezelfde vrijheid als blanken. Dat strijden om alles van jezelf te kunnen laten zien, dat herken ik op een andere manier. En dat is ook waar ik mijn werk van heb gemaakt.

Als ik het nummer luister, vraag ik me af: hoe vrij ben ik nu? En hoe zou het zijn als ik nog vrijer zou zijn? Wat zou ik dan doen?

Ik prijs mezelf echt gelukkig, zeker als je ziet waar het lied vandaan komt, want objectief gezien ben ik heel vrij. Maar hoe vrij je je voelt, is precies de hoeveelheid vrijheid die je jezelf geeft en de mate waarin je je niet vast laat leggen. Dit liedje doet me dat beseffen en geeft me naast een strijdersmentaliteit, ook dat gevoel van vrijheid.”

In welke passages zie je dat terug?

“Ik vind bijna de hele tekst mooi, maar in het bijzonder de volgende regels:

I wish I could say
All the things that I should say 

Ik ben de jongste van een groot gezin dus ik pas me makkelijk aan. Ik ben gevoelig, er valt me veel op en ik kan ook veel teruggeven, maar dat doe ik niet altijd omdat het niet gepast is. Terwijl het mij zo veel vrijheid geeft wanneer ik mij uitspreekt.

I wish I could share
All the love that’s in my heart
Remove all the bars
That keep us apart

Dit vind ik ook heel mooi, omdat ik me wel kan identificeren met het gevoel dat je soms heel veel liefde hebt te geven, maar dat er ook iets in de weg kan staan. Dat ik wel wil en de ander ook, maar dat onzekerheid of angst om niet begrepen te worden je bij elkaar vandaan houdt. Hoe lekker zou het zijn als dat kon stromen? Of dat nou in liefdesrelaties is, in vriendschappen of bij mensen die je helemaal niet kent.”

Zoals je net al aangaf zijn de meeste mensen in het Westen objectief gezien heel vrij, waarom denk je dat velen die vrijheid toch niet zo voelen?

“Ik denk dat dat te maken heeft met ons zelfinzicht en de manier waarop we ons ontwikkelen. Persoonlijke ontwikkeling is natuurlijk heel breed en daar kun je op verschillende manieren meer bezig zijn, maar volgens mij is één consequentie van in vrijheid leven dat dat je ook veel onzekerheid hebt. Onzekerheden kunnen toelaten en ermee om leren gaan is een voorwaarde om vrijheid te kunnen voelen en dat is niet iets dat de meesten van ons van nature lukt.

Op school leer je namelijk alles van buiten naar binnen, ‘dit moet je doen en dan kom je daar’. Je leert letterlijk plannen te maken. Maar als ik mensen vraag; toen je jonger was, had je toen gedacht dat je nu hier zou staan? Dan had iedereen een ander plan.

We proberen vaak een soort schijnzekerheid te realiseren, omdat we niet hebben geleerd hoe je vertrouwen kunt hebben als je helemaal geen plan hebt, als je niet weet waar je uitkomt. Daarmee zet je je eigenlijk vast terwijl er zo veel mogelijkheden zijn.

In het Westen staan we minder stil bij vrijheid omdat het minder noodzakelijk is, terwijl ik denk dat er juist veel noodzaak is om los te komen van oude ideeën of verwachtingen en onze zekerheden af en toe los te laten. Anders ontwikkelen we niet, ontdekken we niet waarvan ons hart sneller gaat kloppen en verkrampen we vanbinnen. Als je het mij vraagt is dat het recept voor een burn-out.”

Aan wie zou je dit nummer willen aanraden?

“Aan iedereen die denkt: ik zou vrijer willen leven. Je hebt veel moed nodig om dingen te doorbreken of iets anders te doen. Ik vind dat dat lied dit erg uitstraalt.

Well I wish I could be like a bird in the sky
How sweet it would be
If I found I could fly
I’d soar to the sun
I Wish I Knew How It Would Be To Be Free – Nina Simone

Hier eindigt het nummer mee en ik vind het zo lekker dat als iemand dat zingt, dat je die vrijheid ook zo kunt voelen.

Dit doet me denken aan van die momenten dat je muziek luistert in de auto en de zon schijnt, je een raampje open hebt en op een rustige weg rijdt. Dat je denkt; de hele wereld ligt aan mijn voeten. Ik kan nu naar Parijs rijden!

Even dat moment. 5 minuten later denk je waarschijnlijk ‘Als ik dat doe, gebeurt er dit’. Of ik heb eigenlijk die opdracht dus ik kan eigenlijk helemaal niet weg. Maar alsnog kun je wel die keuze maken en de consequenties lossen zichzelf wel weer op. Dat gevoel.”

Benieuwd naar andere Soultunes-verhalen? Hier vind je er nog veel meer 😊 Heb jij zelf een verhaal dat gewoon gehoord móet worden? Laat een comment achter of stuur een mail naar marjolijn@winworks.nl en wij nemen contact met je op!

Verder lezen?

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht. Op de hoogte blijven wanneer er nieuwe artikelen worden gepost? Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief (no worries, no spam 😊)

Jouw soultunes

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar info@nolala.com en wij nemen contact met je op!

📸: XaouX