Soultunes zijn liedjes die zo goed bij je passen, dat het lijkt of ze voor jou geschreven zijn. Deze week het inspirerende verhaal van Kirsy met Shake It Out van Florence + The Machine.

Dit is Kirsy

Kirsy van Daalen (31) woont samen met haar man Sander in Schiedam. Na een mooie honeymoon van 3,5 maand in Azië en Australië, start ze binnenkort als Growth Engineer bij een cosmetica merk.

Ze is ontzettend breed geïnteresseerd (“Soms denk ik: kan ik niet gewoon rocket scientist worden die kookt en boeken schrijft?”) en dat uit zich ook in een brede muzieksmaak. Ze luistert naar alles behalve hardstyle, waarbij ze vooral kan genieten van de feelgood vibe van artiesten als Kruangbin en het heel lekker vindt om mee te zingen met powervrouwen als Beyoncé en Andra Day.

Ze luistert vrijwel de hele dag naar muziek en kiest liedjes die passen bij hoe ze zich op dat moment voelt, of die haar mood juist omdraaien. En daar zijn haar soultunes een mooi voorbeeld van..

Shake It Out van Florence + The Machine zijn jouw soultunes, waarom?

Kirsy: “Shake It Out past goed bij mij omdat het iets bespreekt dat ik veel doe. Ik kan mezelf soms blijven afvragen waarom ik bepaalde dingen heb gedaan of waarom het gelopen is zoals het is. Ik kan het mezelf soms best moeilijk maken en dit liedje helpt me daarbij.

Volgens mij gaat het eigenlijk over een relatie, waarbij Florence spijt heeft van iets dat ze gedaan heeft, maar ik interpreteer het dus in meer algemene zin.

[Verse 1]
Regrets collect like old friends

Hetgeen waar je spijt van hebt, kan zo blijven hangen en zo bekend met je worden dat het bijna een soort vriend van je wordt.

Here to relive your darkest moments
I can see no way, I can see no way
And all of the ghouls come out to play
And every demon wants his pound of flesh

Dit gaat voor mij over de demonen in jezelf. De ghouls zie ik als negatieve gedachten waar je eigenlijk geen ruimte aan zou moeten geven, maar die toch naar binnen sluipen. We zijn nou eenmaal mensen.

But I like to keep some things to myself
I like to keep my issues drawn

Anderen zijn vaak nog eerder bereid je te vergeven dan jij jezelf. Soms kun je zelf echt je ergste vijand zijn.

It’s always darkest before the dawn

Vaak moet je eerst door de sh*t of een verwerkingsproces, voordat er betere tijden komen.

And I’ve been a fool and I’ve been blind
I can never leave the past behind
I can see no way, I can see no way
I’m always dragging that horse around

De gedachten malen soms echt door mijn hoofd; waarom is het zo gelopen? En wat was er gebeurd als ik het anders had aangepakt? Hoe meer je dat jezelf afvraagt, hoe groter de last wordt die je mee sleurt. Terwijl het in werkelijkheid misschien niet eens zo groot is.

In zo’n geval kun je het beste afscheid nemen van je verleden, je kunt er niets meer aan veranderen;

Our love is pastured such a mournful sound
Tonight I’m gonna bury that horse in the ground

Cause I like to keep my issues drawn
But it’s always darkest before the dawn

En dan komt het refrein. Toen ik dat voor het eerst hoorde dacht ik: Ja! Dat moet ik gewoon meer doen!

[Chorus]
Shake it out, shake it out
Shake it out, shake it out, ooh whoa
Shake it out, shake it out
Shake it out, shake it out, ooh whoa
And it’s hard to dance with a devil on your back
So shake him off, oh whoa

Ik zie daarbij voor me dat je ook echt duiveltjes op je rug hebt die je eraf kunt schudden. Heerlijk!

Het vetste stuk uit het liedje, vind ik de bridge:

[Bridge]
And I’m damned if I do and I’m damned if I don’t

Hiermee zegt ze volgens mij: het maakt eigenlijk niet uit of je er wel of niet over blijft piekeren. Er komen wel weer nieuwe duiveltjes.

So here’s to drinks in the dark at the end of my road
And I’m ready to suffer and I’m ready to hope
It’s a shot in the dark aimed right at my throat

‘Cause looking for heaven, found the devil in me (whoa)
Looking for heaven, found the devil in me (whoa)
Well, what the hell, I’m gonna let it happen to me
Yeah
Shake It Out Florence + The Machine

Vaak als je (over)analyseert hoe iets is gegaan, kom je jezelf tegen en wordt het alleen maar moeilijker om het los te laten.

Maar in dit laatste stuk zegt ze: cheers to the dark. Je weet toch nooit precies hoe de toekomst eruit gaat zien en je kunt je er wel druk om maken, maar dan lijd je er dubbel onder. Terwijl de kans ook nog heel groot is dat je zorgen helemaal geen waarheid worden en dan is het allemaal voor niks geweest. Dus laat het maar gewoon komen zoals het komt.”

Wat brengt het liedje je als je ernaar luistert?

“Ik vind het fijn dat het, ondanks het zware onderwerp, een uptempo nummer is. Ik luister het bijvoorbeeld als ik baal van kleine dingen, wanneer een gesprek bijvoorbeeld niet is gegaan als gehoopt, of als ik weer iets onhandig heb gedaan. Maar ook wanneer er grotere dingen spelen in mijn relatie of met familie en dat maar door mijn hoofd blijft malen.

Dan zet ik het liedje even keihard op: weg ermee, je hebt hier helemaal niks aan! Dat geeft me dan weer positieve energie.”

Wie zou er volgens jou eens naar dit liedje moeten luisteren?

“Iedereen die zichzelf in de weg zit door te streng voor zichzelf te zijn of door te over-analyseren wat er gebeurt. Geen idee of het echt zo is, maar volgens mij herkennen veel vrouwen zich hierin. Dus ik zou willen zeggen: vrouwen, luister dit liedje en schud al je problemen van je af! Haha!”

Verder lezen

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht.

Jouw soultunes delen?

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar info@nolala.com en wij nemen contact met je op!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief (no worries, no spam 😇)


– Shake It Out is written by Paul Epworth / Tom Hull / Florence Welch © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 2011.

📸: XaouX