Als je haar bubbly popsound hoort en energieke live optredens bijwoont, zou je misschien denken dat Katy Perry de personificatie van de American Teenage Dream is. Maar is dat wel terecht?

Dit weekend staat het pop-icoon met twee shows in de Ziggo Dome en dat vonden wij een goede reden om haar wat beter te leren kennen. Welke invloed heeft haar streng religieuze opvoeding op haar (gehad)? Waarom knipte ze vorig jaar haar lange haar af? En wat vindt ze eigenlijk van de jarenlange beef met Taylor Swift? Ze is er heel open over in haar lyrics!

Dit is Katy Perry

Katheryn Elizabeth Hudson werd in 1984 geboren in Santa Barbara, California in een zeer conservatief gezin. Haar ouders zijn beiden predikanten binnen de Pinkster Gemeenschap en in haar jeugd reisde het gezin het hele land door om het woord van God te verkondigen.

Geen smurfen voor Katy

Katy werd streng religieus opgevoed. Het ging zo ver dat ze zelfs geen Lucky Charms-cereals mocht eten, aangezien de naam een afgeleide is van ‘Lucifer’, een religieuze aanduiding van de duivel. Maar ook de Smurfen, Alice in Wonderland en later MTV waren taboe in huize Hudson. Gek idee dat dit pop-icoon in haar jeugd helemaal nooit pop- of rockmuziek heeft geluisterd!

Maar dat betekent niet dat Katy nog niet bezig was met muziek. Voor haar 13e verjaardag kreeg ze een gitaar en toen begon ze met het schrijven van haar eigen muziek. Twee jaar later bracht ze een eerste gospel-album Katy Hudson uit, maar hiervan werden maar een paar honderd exemplaren verkocht.

De openbaring

Op een dag hoorde ze bij een vriendin You Oughta Know van Alanis Morissette en dat was een openbaring. Katy was diep onder de indruk van Alanis’ openheid over haar gedachten en emoties, het feit dat ze hierin goudeerlijk was en dat het voor haar niet uitmaakte wat anderen van haar dachten. Dit was de aanmoediging die ze nodig had om te stoppen met het schrijven van gospel liedjes. Ze maakte zich los van de regels van de Christelijke muziek en ging voortaan alles dat haar bezighield van zich afschrijven!

(Geen overnight) succes

Op haar 17e verhuisde Katy naar Los Angeles om haar eigen sound verder te ontwikkelen. In de documentaire Katy Perry: Part Of Me vertelt haar manager dat deze tijd in LA er één was van vele ontdekkingen: de eerste keer naar een club, maar bijvoorbeeld ook voor het eerst iemand ontmoeten die gay is.

Ook op muzikaal gebied was het een zoektocht. Ze wisselde drie keer van platenmaatschappij en vond uiteindelijk haar eigen kenmerkende Katy Perry-stijl bij Capitol Records. En dat legde haar geen windeieren! Ze verkocht in de afgelopen 10 jaar meer dan 40 miljoen albums, ging 3 keer op wereldtournee, verzorgde de prestigieuze Superbowl Halftime show en won vele prijzen. Ook is ze met 108 miljoen volgers de meest gevolgde persoon op Twitter en is ze sinds vorig jaar jurylid van American Idol.

Mensen hebben vaak het idee dat Katy Perry een overnight succes was, maar niets is dus minder waar. Vanaf het moment dat ze het album One Of The Boys uitbracht in 2008 ging haar carrière als een raket, maar daar was dus een periode van 8 jaar keihard buffelen aan vooraf gegaan.

En dat kun je teruglezen in haar lyrics…

5. I Kissed A Girl – Katy Perry (One Of The Boys, 2008)

Toen Katy I Kissed A Girl in 2008 uitbracht, ontplofte het onmiddellijk. Het werd niet alleen helemaal grijsgedraaid door radiostations over zo’n beetje de hele wereld, het veroorzaakte ook controverse.

Het liedje is geïnspireerd op een meisje dat Katy ontmoette toen ze net in LA woonde. Maar wat blijkt? Ze heeft nooit echt gezoend met deze muze! Dit deed ze wel met een paar andere dames, wellicht weet ze deze ‘good girl gone bad’-ervaring daarom zo ondubbelzinnig te beschrijven:

This was never the way I planned
Not my intention
I got so brave, drink in hand
Lost my discretion
It’s not what I’m used to
Just want to try you on
I’m curious for you
Caught my attention

I kissed a girl and I liked it
The taste of her cherry chapstick
I kissed a girl just to try it
I hope my boyfriend don’t mind it
It felt so wrong, it felt so right
Don’t mean I’m in love tonight
I kissed a girl and I liked it
I liked it

Het liedje werd met gemengde gevoelens ontvangen. Wilde Katy hiermee echt een statement maken? Of was het pure aandachttrekkerij?

Uit progressieve hoek werd Katy’s promotie van seksuele vrijheid aangemoedigd, maar tegelijkertijd waren (gelovige) ouders juist bezorgd dat de expliciete lyrics hun kroost zou aanzetten tot grensoverschrijdend gedrag.

Vanuit de gay community werd er ook wisselend gereageerd. Enerzijds werd Katy’s openheid over dit onderwerp gewaardeerd, anderzijds werd er een kanttekening bij geplaatst. I Kissed A Girl was de opvolger van de EP Ur So Gay. De titelsong van de EP werd met lyrics als ‘You’re so gay and you don’t even like boys’ als homofoob, of minimaal gay-unfriendly, gezien. Met dit in het achterhoofd, is het niet gek dat de volgende regels uit I Kissed A Girl niet lekker vielen:

It’s not what good girls do
Not how they should behave
I Kissed A Girl – Katy Perry

Haar religieuze achtergrond kennende en wetende dat ze dit schreef in een periode waarin ze het vrije leven ontdekte, lijkt het logisch om deze lyrics in de rebelse hoek te plaatsen.

Begin dit jaar (10 jaar na dato!) deed ze een uitspraak die het idee dat ze homofoob is definitief kan ontkrachten. In een interview geeft ze namelijk aan dat ze andere woorden zou kiezen als ze I Kissed A Girl nog een keer moest schrijven. Ze zegt hierover:

“Lyrically, it has a couple of stereotypes in it. Your mind changes so much in 10 years, and you grow so much. What’s true for you can evolve.”

4. Firework – Katy Perry (Teenage Dream, 2010)

In 2010 bracht Katy het super succesvolle album Teenage Dream uit. Maar liefst 5 liedjes van dit album behaalden de eerste plek in de Amerikaanse hitlijsten en hiermee zette ze een record op haar naam.

Waar liedjes als California Gurls, Teenage Dream en Last Friday Night (T.G.I.F.) een bubbly, over the top interpretatie van het leven van de gemiddelde Amerikaanse tiener laten zien, lijkt Firework meer down to earth en ‘echt’.

Katy stelt zich kwetsbaar op in de lyrics en deelt de ervaring van het hervinden van je eigen, innerlijke kracht. Het recept voor de ultieme powersong:

Do you ever feel like a plastic bag
Drifting through the wind wanting to start again?
Do you ever feel, feel so paper-thin
Like a house of cards one blow from caving in?
Do you ever feel already buried deep?
Six feet under screams, but no one seems to hear a thing

Do you know that there’s still a chance for you?
‘Cause there’s a spark in you

You just gotta ignite the light
And let it shine
Just own the night
Like the Fourth of July

‘Cause baby, you’re a firework
C’mon, show ’em what you’re worth
Firework – Katy Perry

Dat de 4th of July een grote Amerikaanse feestdag is die wordt gevierd met veel vuurwerk, is bij veel mensen wel bekend. Maar naast het feit dat ‘New Years Eve’ niet zo lekker rijmt, is er waarschijnlijk nóg een reden waarom Katy voor deze metafoor gekozen heeft. Op 4 juli wordt gevierd namelijk de onafhankelijkheid van de VS gevierd. Voel je die dubbele laag? 😉

Het meest persoonlijke liedje op Teenage Dream is misschien wel Who Am I Living For? Hierin beschrijft Perry de spagaat tussen haar zwaar religieuze achtergrond en haar roeping als grensverleggende pop-icoon. Jammer genoeg kunnen we niet haar hele repertoire behandelen, maar dit is wel een aanrader om er een keer goed naar te luisteren!

3. This Is How We Do – Katy Perry (Prism, 2013)

En dan volgt Prism in 2013, weer zo’n succesvol album. Het bevat hits als Roar, Dark Horse en Unconditionally. Belangrijke thema’s op het album zijn eigenwaarde, trots en volwassen worden.

In Last Friday Night hadden we al gehoord dat Katy niet vies is van een feestje, in This Is How We Do maakt ze van lol maken een heuse way of living. Het maakt niet uit wat anderen denken, zolang je maar lol hebt. Ze beschrijft de ingrediënten van deze uitbundige lifestyle als volgt:

Een killer look & mooie wagen:

Big hoops, and maroon lips
My clique hopping in my Maserati (this is how we…)

Eten in fancy restaurants in haar hometown:

Santa Barbara-chic at La Super Rica
Grabbing tacos, checking out hotties

Discutabele gespreksonderwerpen, een kitcherige nail-do en overdag drinken in een (ietwat ‘foute’?) club in Santa Barbara:

Now we talkin’ astrology
Getting our nails did all Japanese-y (this is how we do)
Day drinking at the Wildcat

En dan volgt de mooiste woordspeling van het liedje:

Sucking real bad at Mariah Carey-oke

Maar guess what?

This is no big deal

In de bridge brengt ze een shout out aan iedereen die weleens de gênante kanten van dit vrije leven ervaart:

This one goes out to ladies
At breakfast in last night’s dress

(It’s how we do, straight stunting like that)
Uh-huh, I see you
Yo, this goes out to all you kids
That still have their cars at the club valet
And it’s Tuesday
(It’s how we do, straight stunting like that)
Yo, shoutout to all you kids
Buying bottle service with your rent money!
Respect!
This Is How We Do – Katy Perry

Volgens mij is dit liedje Katy’s repertoire ten voeten uit! Let’s just have fun!

2. Swish Swish – Katy Perry ft. Nicki Minaj (Witness, 2017)

Maar toch gaat ook Katy’s leven niet altijd over rozen. Ter promotie van haar meest recente album Witness, zendt ze een 72-uur durende livestream uit. Onderdeel hiervan is een therapiesessie met Dr. Siri Sigh. Hierin is ze heel open over de strijd die ze tegen depressie en suïcidale gedachten voert: “I feel ashamed that I would have those thoughts, feel that low and that depressed. Because, of course, Katy Perry’s so strong.”

Maar dat betekent niet dat Katheryn Hudson, de ‘gewone’ mens achter de façade van pop-icoon Katy Perry, zich ook altijd zo goed en sterk voelt: “I’m really strong as Katy Perry and then sometimes I’m not as strong as Katheryn Hudson.”

Dat was voor haar ook de reden om haar lange haar af te knippen, hiermee kon ze weer dichter bij haar ‘echte zelf’ komen: “I so badly want to be Katheryn Hudson that I don’t even want to look like Katy Perry anymore sometimes.”

Dit wetende, is het niet vreemd dat Witness een meer serieuze inslag heeft dan de eerdere albums. Het is een reflectie op Katy’s eigen leven en de wereld om haar heen.

Dat het zelfs politieke boodschappen bevat, laat de nummer één van deze lijst zien. Maar eerst gaan in op een onderwerp dat de wereldwijde roddelpers al jarenlang bezighoudt; de beef met Taylor Swift.

Naar alle waarschijnlijkheid is Swish Swish het (laatste) antwoord van la Perry op de jarenlange vete die ze had met Taylor Swift. Drie dansers die eerder in de California Dream Tour van Perry hadden gedanst, waren nu mee op de Red World Tour van Miss Swift. Katy vroeg het trio terug.

Dit was contractueel mogelijk, maar werd door Swift gezien als sabotage, zo zegt ze in een coverstory in Rolling Stone. Dan brengt ze Bad Blood uit, welke een antwoord op de situatie met Katy zou zijn.

Een jarenlange twitter-battle wordt ingezet met een tweet van Perry: “Watch out fort he Regina George in scheep’s clothing…” – Regina George is één van de belangrijkste karakters van de film Mean Girls.

In aanloop naar de release van Witness, reageert Katy in een interview met Entertainment Weekly voor het eerst op de geruchten dat Bad Blood over haar zou gaan en op de vraag of Witness een antwoord op Bad Blood bevat: Well that’s not my question to answer — if it’s about me. I think [my new album is] a very empowered record. There is no one thing that’s calling out any one person.”

Maar.. het vervolg van haar antwoord geeft toch een ander idee: “One thing to note is: You can’t mistake kindness for weakness and don’t come for me. Anyone. Anyone. Anyone. Anyone.”

 Dat zou suggereren dat ze wel degelijk een liedje geschreven heeft over de beef. Maar dan zegt ze weer: “And that’s not to any one person and don’t quote me that it is, because it’s not. It’s not about that. Honestly, when women come together and they decide to unite, this world is going to be a better place. Period end of story. But, let me say this: Everything has a reaction or a consequence so don’t forget about that, okay, honey.”

Hmm.. ze gaat dus eigenlijk alle kanten op in haar statement, maar als je onderstaande lyrics leest, kun je toch haast niet anders dan concluderen dat ze in Swish Swish de strijd met Taylor Swift aangaat?

A tiger
Don’t lose no sleep

In Roar zegt Perry ‘the eye of the tiger’ te hebben, hiermee doelt ze dus op zichzelf.

Don’t need opinions
From a shellfish or a sheep

Dit komt wel heel erg bekend voor als je weet dat ze de Regina George-tweet stuurde.

Don’t you come for me
No, not today
You’re calculated
 

Dit zou een verwijzing kunnen zijn naar een tweet van zanger Edward Droste, die Swift in één woord beschrijft als ‘calculating’.

I got your number
‘Cause you’re a joker
And I’m a courtside killer queen

‘Killer Queen’ is de naam van een geur uit Katy’s parfumlijn.

And you will kiss the ring
You best believe

So keep calm, honey, I’ma stick around
For more than a minute, get used to it
Funny my name keeps comin’ outcho mouth
‘Cause I stay winning
Lay ’em up like

En dan het refrein:

Swish, swish, bish
Another one in the basket

Een ‘swish’ is een basketbal-term voor een punt waarbij de bal het bord of de ring niet raakt. 

Can’t touch this
Another one in the casket
Swish Swish – Katy Perry ft. Nicki Minaj

En als je weet dat ‘casket’ naar doodskist refereert, weet je ook wel genoeg..

In de tijd die volgt, wordt met nog meer modder gegooid en dan brengt Taylor Look What You Made Me Do uit. In de videoclip zie je haar in een auto met een kapsel dat verdacht veel op dat van Katy Perry lijkt. Ze heeft een Grammy in haar hand, een dis naar het feit dat Katy 13 Grammy-nominaties kreeg maar er nooit één won. Taylor heeft er 10 in haar prijzenkast staan.

Een paar weken geleden blijkt Perry toch de verstandigste van de twee. Ze begraaft de strijdbijl door Taylor aan de vooravond van haar nieuwe tour een olijftak (= vredessymbool) met een persoonlijk kaartje te sturen. Taylor reageert hierop in een Insta Story met een Thank You en hartjes.

Pff.. eind goed al goed zullen we maar zeggen!

1. Chained To The Rhythm – Katy Perry ft. Skip Marley (Witness, 2017)

En dan tot slot de grotere boodschap van Witness. Katy omschrijft het thema van het album als 360° bevrijding; op politiek gebied (Chained To The Rhythm), in seksueel opzicht (Bon Appetit) en over de bevrijding van al het negatieve dat je niets brengt (Swish Swish).

Voor Chained To The Rhythm vond ze inspiratie in de maandenlange steun die ze Hillary Clinton gaf in haar presidentiele campagne. Ze ging zo ver in het vragen van aandacht voor dit onderwerp, dat ze zelfs naakt ging stemmen.

Het verlies van Clinton viel haar zwaar. Samen met producer Max Martin en singer-songwriter Sia inspireerde het haar tot het schrijven van Chained To The Rhythm. Ze zegt hierover in een interview:

“I came into the room and it was like a week after the election and [Max and Sia] were somehow okay and I was definitely not okay. I couldn’t write a happy-go-lucky song. I wasn’t in that place but I also don’t want to preach to people because I’m not that person either. I want to empower people and lift people up.”

Het resultaat liegt er niet om:

Are we crazy?
Living our lives through a lens
Trapped in our white picket fence
Like ornaments
So comfortable, we’re living in a bubble, bubble
So comfortable, we cannot see the trouble, trouble

Hiermee doelt ze waarschijnlijk op de ‘social media bubbels’ waaraan de winst van Donald Trump (gedeeltelijk) wordt toegeschreven.

Aren’t you lonely
Up there in utopia
Where nothing will ever be enough?
Happily numb

Hiermee refereert ze waarschijnlijk naar de rijke upperclass, waarvan Trump natuurlijk een uitgesproken voorbeeld is.

So put your rose-colored glasses on
And party on

In tegenstelling tot haar andere liedjes, lijkt dit geen serieuze aanmoediging tot feesten, maar is ze hier juist sarcastisch.

Turn it up, it’s your favorite song
Dance, dance, dance to the distortion
Come on, turn it up, keep it on repeat
Stumbling around like a wasted zombie
Yeah, we think we’re free
Drink, this one is on me
We’re all chained to the rhythm
To the rhythm
To the rhythm
Chained To The Rhythm – Katy Perry ft. Skip Marley

‘Chained tot he rhythm’ wordt geïnterpreteerd als dat velen gevangen zitten in het ritme van het Amerikaanse leven.

Dit is nog eens wat je noemt een wake-up call!

Witness de Witness World Tour

Of Katy deze serieuze(re) toon doorzet op een volgend album doorzet, moeten we afwachten, maar dat ze het geven van een goeie party nog niet verleerd is zal ze dit weekend in de Ziggo Dome laten zien!

Als deze show in lijn ligt met haar voorgaande tours, kun je een indrukwekkende show verwachten. Wil je dit niet missen? Er zijn nog VIP pakketten voor zaterdag en reguliere tickets voor zondag beschikbaar!

Verder lezen

Lady Gaga verwerkte de afgelopen jaren ook veel (krachtige!) boodschappen in haar lyrics en ook Kesha maakte een ijzersterk statement in ’t kader van #metoo. Of benieuwd naar hoe Taylor Swift met kritiek omgaat? Check de links!

Volg jij ons al?

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! (No worries, no spam! 😇)

 


– I Kissed A Girl is written by Lukasz Gottwald / Katy Perry / Cathy Dennis / Max Martin © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner Chappell Music, Inc, Kobalt Music Publishing Lt, 2008
– Firework is written by Esther Dean / Mikkel Storleer Eriksen / Tor Erik Hermansen / Katy Perry / Sandy Julien Wilhelm © Peermusic Publishing, Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, Songtrust Ave, 2010
– This Is How We Do is written by Katy Perry / Max Martin / Klas Ahlund © Kobalt Music Publishing Ltd., Warner Chappell Music, Inc, 2013
– Swish Swish is written by Brittany Tali Hazzard / Composer Author Unknown / Duke Dumont / Katy Perry / Onika Tanya Maraj / Paul Michael Jr Sledge / Sarah Theresa Hudson © Warner Chappell Music, Inc, Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, Kobalt Music Publishing Ltd., Cypmp, 2017
– Chained To The Rhythm is written by Sia Furler / Max Martin / Katy Perry / Ali Payami / Skip Marley © Warner Chappell Music, Inc, Sony/ATV Music Publishing LLC, Kobalt Music Publishing Ltd., 2017