Suzanne (32) uit Breda werkt in de kinderopvang. Al 16 jaar (“de helft van ons leven”) is ze samen met haar vriend Pieter. Gezamenlijk hebben ze een grote hobby; muziek. Wat begon met het op de kop tikken van een platenspeler bij de kringloopwinkel en wat eerste platen uit de collectie van haar vader, is naar eigen zeggen behoorlijk uit de hand gelopen. Inmiddels hebben Suzan en Pieter zo’n 1.000 platen bij elkaar verzameld.

Vier jaar geleden begon Suzanne er voor de lol wat over te posten op Instagram. Inmiddels heeft ze meer dan 16.000 volgers en pakt ze het steeds professioneler aan. Toch is het nog steeds maar een hobby en vindt ze het leuk dat ze er nieuwe mensen én natuurlijk nieuwe muziek door leert kennen.

Suzanne luistert naar uiteenlopende genres, van 60s klassiekers tot recent uitgebrachte muziek. Op dit moment legt ze vooral veel house platen uit de jaren ’90-platen op haar pick-up. Eén van de meest bijzondere liedjes uit haar verzameling komt uit de zeroes, dat is Rabbit Heart (Raise It Up) van Florence + The Machine.

Hoewel de songtekst van het liedje – over rituele offers – op het eerste gezicht misschien wat luguber lijkt, heeft het eigenlijk een heel positief verhaal en geeft het Suzanne juist een krachtig gevoel…

Waarom is Rabbit Heart (Raise It Up) van Florence + The Machine jouw soultune?

“Naast dat ik gek ben op konijnen, vind ik het een heel bijzonder liedje omdat ik er een goede herinnering aan heb. In 2009 trad Florence + The Machine op tijdens Lowlands en dat was voor mij echt het vetste concert ooit. Ze was op dat moment nog niet zo bekend en de tent waarin ze optrad was dan ook niet zo groot. We stonden heel dicht bij het podium en dat maakte het heel intiem.

Het liedje Rabbit Heart (Raise It Up) was het eerste liedje dat ik van haar hoorde en ik was er meteen helemaal weg van. Het was zo anders dan alle andere muziek die op dat moment werd uitgebracht! Ook de lyrics vond ik heel inspirerend. De songteksten van Florence + The Machine zijn over het algemeen behoorlijke doordenkertjes, het is echt poëzie. Je kunt er het beste echt voor gaan zitten en er goed naar luisteren.

Ze schrijft vaak vrij donkere songteksten en ik heb eens in een interview gehoord dat Rabbit Heart is ontstaan nadat het label haar had gevraagd om meer positieve muziek te schrijven. Met dat idee is ze aan het liedje begonnen en de sound klinkt dan ook best wel blij en energiek. Maar in dat interview vertelde ze dat de lyrics tijdens het schrijfproces als vanzelf weer donker werden. Het gaat over het brengen van rituele offers.

Here I am, a rabbit-hearted girl
Frozen in the headlights
It seems I’ve made the final sacrifice

[Pre-Chorus]
We raise it up, this offering
We raise it up

[Chorus]
This is a gift, it comes with a price
Who is the lamb and who is the knife?
Midas is king and he holds me so tight
And turns me to gold in the sunlight

Toch ziet Florence het zelf als een positief liedje. Voor haar beschrijft het het moment waarop ze de muziekindustrie en daarmee de schijnwerpers in ging. Ze offert zichzelf als het ware op en laat het allemaal op zich af komen.

Eerst is ze als een verlegen konijn met een timid rabbit heart’, maar moet zich dan wel dapper opstellen en een lion heart worden:

I look around, but I can’t find you (raise it up)
If only I could see your face (raise it up)
Instead of rushing towards the skyline (raise it up)
I wish that I could just be brave

I must become a lion-hearted girl
Ready for a fight
Before I make the final sacrifice
Rabbit Heart (Raise It Up) – Florence + The Machine

Volgens mij is dat wel gelukt! In interviews en tijdens optredens zie je dat ze erg bescheiden en heel puur is. Maar ze doet het toch allemaal maar, die liedjes schrijven en die grote zalen plat spelen. Dat is ook waarom ik het zo’n inspirerend liedje vind. Het geeft me veel kracht en energie als ik er naar luister.”

Vind je het leuk om Suzanne te gaan volgen op Instagram? Je vindt haar via @suuzvinyl.

Verder lezen

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht.

Jouw soultunes delen?

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar info@nolala.com en wij nemen contact met je op!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief (no worries, no spam 😇)

 


– Rabbit Heart (Raise it Up) is written by Elizabeth Bougatsos / Brian Degraw / Joshua Deutsch / Timothy Dewit / Paul Epworth / Florence Welch © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, Warp Music Limited, 2009

📸: XaouX