In 2009 ontwaakte bij Anne (35) uit Amsterdam een idee. Ze realiseerde zich dat er veel mensen zijn die prachtige dromen, ondernemersideeën of plannen hebben die bijdragen aan een betere wereld, waar vaak niets mee gebeurt. Ze startte Idéfix, een ‘idee café’ waar ze mensen begeleidt om hun slapende ideeën wakker te maken. In eerste instantie door erover te praten, maar vervolgens ook door actie te ondernemen.

Bij Idéfix kun je een kop koffie drinken, eenmalig een event bijwonen of een werkplek huren waarmee je je aansluit bij een inspirerende community. Ook kun je een 90 Dagen Programma volgen; waarbij je bewust mijlpalen slaat in de ontwikkeling van jouw idee.

Anne: “Het proces van waarmaken is geen lineair proces, het is niet één keer springen en dan niet meer omkijken. Je komt steeds weer op een punt waarop je denkt ‘Wat nu?’ Ik help mensen zich daarvan bewust te worden, ermee te experimenteren en zo steeds een stap verder te komen. Als je dat met een groep doet, herken je veel in elkaars proces en het delen en vieren hiervan geeft een knetterende energie.”

Anne komt uit een muzikaal nest, ze speelde vroeger al met de treinbaan onder de vleugel van haar moeder die pianolerares was. Haar vader was semiprofessioneel zanger. Toen ze 6 jaar oud was, koos ze voor viool en pakte dat met ijzeren discipline op; elke ochtend nog voordat ze naar school ging, studeerde ze. Iets waar ze zich nu nog maar weinig bij kan voorstellen! Ze ging in orkesten spelen en ontdekte later ook de piano. Als student sloot ze zich aan bij verschillende zanggroepen.

In die tijd ging ze ook muziek maken met vrienden op straat. Zo reisde ze een keer zonder geld of duidelijke bestemming naar Frankrijk. “Die reis heeft me veel gebracht. Het deed me inzien dat je al kunt leven met alleen een viool onder de arm en een vriend die super goed accordeon speelt. Dat je zo van dichtbij mensen kunt ontmoeten en vanuit jezelf al veel kunt brengen. Dat gaf vertrouwen en maakte me vrij. Dat inzicht heeft er later ook voor gezorgd dat ik in het diepe durfde te springen voor Idéfix.”

Als je dat weet, kan het haast geen toeval zijn dat haar soultune Vrij Me van Wende is..

Waarom spreekt Vrij Me van Wende jou zo aan?

“Het raakt me om twee redenen. Enerzijds is het een liefdesliedje dat gaat over jezelf durven overgeven aan één iemand. Dat speelt op dit moment erg in mijn leven.

Vrij me voorbij de angst
Dat jij me zal verlaten
Liegen duurt het langst:
Jij zal mij niet verlaten!

Wat me anderzijds aanspreekt, is dat het ook gaat over ‘het leven aangaan’. Ik haal uit de songtekst dat er naast de wereld die je bewust aanschouwt, een wereld is die daaraan voorbij gaat. Daar kun je komen door de liefde te bedrijven of door er samen helemaal in te versmelten.

Maar niet alleen de ervaring van met iemand vrijen kan voor mij die wereld openen, ook veel andere ervaringen kunnen dat. En die kunnen heel stil zijn of juist heel uitbundig. Ook is er niet altijd een ander voor nodig: in de regen dansen, een spannende sprong wagen, zingen op de fiets, zwemmen in een meertje tussen de bergen, en nog zoveel meer; het zijn die magische momenten die ik ook in dit lied hoor.

Vrij me naar de dans
Wees het lied dat mij omarmt
Grijp mij stevig als de kans
Waarvan nooit een eerste kwam

In die ruimte achter het leven, achter het dagelijkse, is een andere rijkdom. Die heel simpel is. Er is heel weinig voor nodig, alleen twee mensen die zielsveel van elkaar houden.

Vrij me verder dan geluk
Die lethargie waarin men vlucht
Hou je kaarten maar op zak:
Er is toch geen weg terug

Vrij me buiten zinnen
Ik geloof alleen wie zwijgt
Er valt hier niets te winnen
Verspil met mij jouw tijd

Dit vind ik een heel mooi stukje:

Vrij me het verlies in
Want ik wil alles kwijt
Wat ik bezat werd ballast
Wat ik verlang dat maakt me rijk

Bezit is alleen maar ballast. Dit zie ik ook bij Idéfix. Als je hetgeen je verlangt kunt leven en op avontuur gaat, dan ben je veel vrijer dan wanneer je blijft zitten. Hoe spannend die sprong in het diepe ook kan zijn.

Tijdens die reis naar Frankrijk gingen we eigenlijk ook niet uit van bezit, maar juist van minder. Het is heel bevrijdend om los te laten wat je denkt dat je nodig hebt en in die naaktheid de wereld in te gaan. Dan ervaar je wat er kan gebeuren als je erop vertrouwt dat mensen je wel zullen zien en omarmen. Dat is ontzettend teer en kwetsbaar, maar ook ongelofelijk krachtig.

Ik denk dat we die simpelheid en daarmee de pure verbinding van mens tot mens een beetje zijn kwijtgeraakt.

Vrij me naar het land
Dat je met jouw liefde warmt
Strooi mij uit ginds op een dag
En wees ontroostbaar dan

Deze frase raakt me diep. Ik vind dat zo’n mooi beeld, dat er iemand is die ontroostbaar is als je er niet meer bent. Maar dat er tegelijkertijd nog zoveel tijd is waarin je vooral het leven mag vieren.

Vrij me vrij van zorgen
Vrij me vrij van mij
Geloof in mij tot morgen
En vrij dan weer met mij
Vrij Me – Wende

Die laatste zinnen vind ik waanzinnig mooi. Het beeld dat die dagen zo over elkaar heen buitelen. Het geeft een cadans van weggaan en weer thuiskomen. En weggaan en weer thuiskomen. Hoe mooi is het dat het oneindig kan zijn en dat je daarin gulzig mag zijn? Je hoeft niet spaarzaam te zijn met liefde en als het goed zit, is lust er ook altijd. Dan kun je dat niet opmaken.”

Wie zou je willen aanraden om eens naar dit liedje te luisteren?

“Iedereen die zich een beetje ingeslapen voelt. Het liedje kan je ogen openen en zeggen; dit is het leven, kijk maar, je zit er middenin. Het kan je weer met beide benen op de grond zetten en laten zien dat je van alles kunt doen en dat het allemaal binnen handbereik ligt. Vind iemand die je liefhebt en ga eropaf, durf het aan te gaan.”

Verder lezen

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht.

Jouw soultunes delen?

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar info@nolala.com en wij nemen contact met je op!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief (no worries, no spam 😇)

📸: XaouX