Wat doe je als het even tegenzit? Als je het liefst nooit meer onder je dekbed vandaan wil komen? Ja natuurlijk, dan verman je jezelf en zet je je over de tegenspoed heen. Maar niet voordat je alle ellende eruit gegooid hebt! Want wat lucht er nou meer op dan een ouderwets potje huilen?! 😭😭😭

Heb je er moeite mee om die gevoelens toe te laten en lukt het je niet om de sluizen (wagenwijd) open te zetten? Check dan dit lijstje met de 5 heftigste tearjerkers aller tijden! Deze nummers brengen je vast en zeker in the mood met hun dramatische sound, maar als je de lyrics leest, wordt snikken/snotteren/brullen pas echt een eitje! 😌

5. Bitter Pill – Gavin James

Gavin staat op ‘t punt zijn geliefde te verliezen en heeft het er moeilijk mee..

I’m sorry that I’m here so late
And please don’t turn my heart away
For your love, I can change,
‘Cause without you, I’m so hollow
I’m sorry that I let you go
It’s only when it’s lost you know
Seeing you, missing you, such a bitter pill to swallow
No, oh, oh, oh, oh
Oh, oh, oh, oh, oh
Bitter Pill – Gavin James

Hij is niet alleen bang om haar te verliezen, maar voelt zich ook nog hol vanbinnen. Zou hij zich hebben laten inspireren door nummer 4?

Als je die brok in de keel hebt weggeslikt, kun je hier verder lezen.

4. Goodbye My Lover – James Blunt

Een artiest die zéker niet in deze lijst mag ontbreken (we zouden zelfs een volledige Top 5 aan hem kunnen wijden 😉) is James Blunt. Zijn ultieme tranentrekker is wat mij betreft Goodbye My Lover. Een klassieke break-up song, waarbij James afscheid neemt van zijn verse ex en nog even met veel emotie benadrukt wat er allemaal tussen hen was. Het is een mix van positieve herinneringen, optimisme over het idee dat dit de juiste keuze is en verdriet. Met name de volgende passages vind ik dramatisch:

And I still hold your hand in mine.
In mine when I’m asleep.
And I will bare my soul in time,
When I’m kneeling at your feet.

I’m so hollow, baby, I’m so hollow
I’m so, I’m so, I’m so hollow
I’m so hollow, baby, I’m so hollow
I’m so, I’m so, I’m so hollow
Goodbye My Lover – James Blunt

Ooit ben ik bij een concert van hem geweest en toen zei hij halverwege de avond “So now I’m going go play another of my miserable songs”. Haha, ik vond het hilarisch! En toch ook fijn dat we ons geen zorgen over James hoeven te maken omdat hij met een gezonde dosis zelfspot naar zijn emotionele nummers kan kijken.

Lees hier de rest van dit afscheidslied.

3. Mad World – Gary Jules ft. Michael Andrews

Een ontzettend pessimistische blik op de wereld. In Mad World (naar het origineel van Tears For Fears) laten Gary Jules en Michael Andrews zien hoe onpersoonlijk, niet-inspirerend en afgestompt de mensen en maatschappij waarin wij leven volgens hen eigenlijk zijn. Elke dag moeten mensen weer naar hun werk dat ze niet leuk vinden en ze uiteindelijk nergens brengt. En in de toekomst wordt het alleen nog maar erger.

Their tears are filling up their glasses
No expression, no expression
Hide my head I wanna drown my sorrow
No tomorrow, no tomorrow

And I find it kind of funny
I find it kind of sad
The dreams in which I’m dying are the best I’ve ever had
Mad World – Gary Jules ft. Michael Andrews

Ben je al aan het huilen? Lees anders nog even verder..

2. Street Spirit (Fade Out) – Radiohead

Het volgende nummer is geen klaagzang over de maatschappij, maar een tranentrekker over de futiliteit van het leven, de zinloosheid van het bestaan en de enige zekerheid die de mens heeft; de dood.

Cracked eggs, dead birds
Scream as they fight for life
I can feel death, can see its beady eyes
All these things into position
All these things we’ll one day swallow whole

And fade out again
And fade out again
Street Spirit (Fade Out) – Radiohead

Als je niet al sip was geworden van nummer 5 t/m 3 vrees ik dat je het nu toch wel echt bent. Verder snikken kan hier.

1. Dat Ik Je Mis – Maaike Ouboter

De onbetwiste nummer één in dit lijstje is wat mij betreft Dat Ik Je Mis van Maaike Ouboter. Maaike was in 2013 één van de deelnemers van De Beste Singer-Songwriter van Nederland en wist met deze instant hit niet alleen Giel Beelen en Sanne Hans tranen met tuiten te laten huilen, maar ook (naar verwachting) het halve Koningshuis tijdens de uitvaart van prins Friso.

Het nummer gaat over verlies en Maaike heeft het geschreven naar aanleiding van het overlijden van haar ouders. Uitzonderlijk rake lyrics als je het mij vraagt. Ik herken de interne dialoog van het moeten loslaten, maar tegelijkertijd willen vasthouden van het beeld van de geliefde die je verloren bent.

Ik mis je, ik mis je
Ik grijp je, ik gris je
Ik wil je, bespeel je
Ik roer en beveel je
Om bij me te blijven
In donkere nachten
Om niet meer te smachten
Naar jou

Laat me los
Ik moet nu alleen
En houd me vast als het nodig is
In gedachten en ik zoek je in alles om me heen
Maar al denk ik soms dat het zo beter is
Kan ik het niet helpen
Dat ik je soms mis
Dat Ik Je Mis – Maaike Ouboter

Volgens mij bezorgt dit iedereen die een geliefde kwijt is minimaal kippenvel… Pak een zakdoek, en lees hier de rest van de lyrics.

Zo, dat is een behoorlijk deprimerend lijstje geworden (al zeg ik het zelf). Maar goed, zoals gezegd is het soms gewoon fijn om de tranen de vrije loop te laten en het feit dat bijna al deze nummers hits zijn geworden (3 van de 5 hebben zelfs in de Top 5 gestaan!) laat zien dat dit voor véél mensen geldt! Hebben we jouw favoriete tearjerker gemist? Laat het ons weten in een comment hieronder!

Verder lezen

Mocht je nu weer lekker opgelucht zijn en klaar zijn voor de volgende stap, lees dan Alles dat je nodig hebt bij een gebroken hartLife is hard. Life is beautiful. (over relativeren bij studiestress), De wens is de vader van de gedachte (over het verliezen van je vader), 5 songs die je helpen om over een blauwtje heen te komen of What to do when you’re thrown off your feet? (als werkelijk alles anders loopt dan je zou willen). En dan beloof ik je dat we je in het volgende lijstje weer een vrolijker onderwerp behandelen! 🙂

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– Bitter Pill is written by Gavin James / Jamie Scott / Sacha Skarbek © Sony/ATV Music Publishing LLC, Downtown Music Publishing, Kobalt Music Publishing Ltd., 2015
– Goodbye My Lover is written by Sacha Skarbek / James Blunt © Sony/ATV Music Publishing LLC, Downtown Music Publishing, 2004
– Street Spirit (Fade Out) is written by Colin Charles Greenwood / Edward John O’brien / Jonathan Richard Guy Greenwood / Philip James Selway / Thomas Edward Yorke © Warner Chappell Music, Inc, 1995
– Mad World is written by Roland Orzabal © BMG Rights Management, 2001
– Dat Ik Je Mis is written by Maaike Ouboter, 2015