In ‘De soultunes van…’ delen onze lezers de mooiste, meest bijzondere of grappigste matches van muziek met hun leven. Deze week het bijzondere verhaal van Jelle en wat het luisteren van de muziek uit hiphop-musical Hamilton met hem doet.

Jelle (25) uit Haarlem, student International Business & Management Studies, heeft dag en nacht zijn headphones op “Zelfs als ik maar 2 minuten naar het station hoef te fietsen”. Muziek helpt hem om zich af te sluiten van zijn omgeving en rust te vinden, maar hij ontdekt er ook nieuwe dingen door. Zo kwam hij, toen hij begin dit jaar in Amerika studeerde, in aanraking met de hiphop musical Hamilton. De voorstelling is gebaseerd op het levensverhaal van Amerikaanse politicus Alexander Hamilton, die een belangrijke rol speelde in de onafhankelijkheidsstrijd van de Verenigde Staten en de eerste Secretary of Treasury werd. Al sinds de première 1,5 jaar geleden is de musical non-stop uitverkocht.

Welk nummer is voor jou bijzonder en op welke manier heeft het raakvlakken met je leven?

“Het zijn eigenlijk drie nummers, waarbij het gaat om de ontwikkeling van een jongen, Alexander Hamilton. Hij heeft geen ouders, geen werk, geen huis en hij wordt door de liefdadigheid van zijn eilandgenoten naar Amerika gestuurd. Hij weet dat hij heel groots kan worden. Hij weet: ik kan veel meer dan jullie denken en laat het me nou maar doen, dan ga ik mezelf bewijzen.

Het derde nummer in de musical heet ‘My Shot’ en dat is het moment waarop Hamilton andere revolutieleiders ontmoet die Amerika uiteindelijk onafhankelijk gaan maken. Zijn drive is dan: dit is mijn kans en ik ga hem pakken ook, no matter what!

Eventually, you’ll see my ascendancy
And I am not throwing away my shot
My Shot – Lin-Manuel Miranda, Anthony Ramos, Daveed Diggs, Okieriete Onaodowan & Leslie Odom, Jr.
Hamilton (Original Broadway Cast Recording)

“Dat heb ik best al een tijd nu, het boeit me niet zozeer wat de rest allemaal doet; m’n vrienden die allemaal uitgaan, lekker feesten en denken ‘Oh wat raar dat hij zo serieus bezig is’. Ik doe nu hetgeen waarvan ik denk; hiermee kan bereiken wat ik wil bereiken en er zit nog zo veel meer in. Laat me die kans maar nemen, dan bewijs ik wel dat ik het kan.

Heb je ook het gevoel dat je die kansen nu krijgt?

“Ik heb het gevoel dat ik ze steeds meer ben gaan nemen. Dat ‘krijgen’ heeft ook weer met die andere nummers te maken; je ‘krijgt’ niks. In mijn familie zijn al veel mensen overleden, onder andere m’n moeder, oma, opa en m’n oom, de hele club is eigenlijk al dood. En dan zijn er vaak mensen die dan iets liefs willen zeggen, maar dan zeggen ze domme dingen. Bijvoorbeeld dat er een soort ‘eerlijkheidsbalans’ is in de wereld, dat als je moeder dan overlijdt dat je vader dan wel langer leeft. Dan denk ik echt; ‘Nee, zo werkt het dus niet’.

Door die ervaringen ben ik ook van dat idee af gestapt; het leven is niet eerlijk, er is geen balans. Als je iets wil, dan moet je het gaan doen. Daarom denk ik nu: ik ga dit doen, omdat ik hier nu zin in heb. Ik ga hier nu gewoon heel hard voor werken.

Hartstikke leuk dat er een trend is dat studenten die een jaar of 25 zijn veel uitgaan en feesten, gaan samenwonen een huisje huren.. Donder op, ik vind het prima om voor een paar honderd euro in de maand te werken en stage te lopen als ik het heel vet vind en er veel van leer en denk ‘dit zorgt ervoor dat ik daar uiteindelijk terecht kom’.

Dat is ook de link naar het tweede nummer ‘The Room Where It Happens’. De andere hoofdpersoon in de musical komt erachter dat er dingen gebeuren waar niemand anders weet van heeft. Veel mensen gaan ervan uit dat dingen zomaar gebeuren of er gewoon zijn. Veel mensen denken bijvoorbeeld; ‘Er is Facebook, punt’. Er wordt niet over nagedacht dat er mensen zijn die in een kamer zitten en dat besluiten. Die andere persoon, Aaron Burr, zegt op een gegeven moment “I wanna be in the room where it happens”. Ik wil niet die persoon zijn die erbuiten staat en dat er allemaal dingen gebeuren waar ik geen weet van heb. En dat ik dan de sjaak ben en voorbij word gelopen door andere mensen. Nou heb ik zelf niet het gevoel dat allemaal mensen me voorbijlopen, maar ik heb wel heel erg het gevoel van; ik wil daar in die kamer zitten, ik wil erbij zijn waar de beslissingen worden genomen.

No one really knows how the game is played
The art of the trade
How the sausage gets made
We just assume that it happens
I wanna be in the room where it happens
The Room Where It Happens – Leslie Odom, Jr., Lin-Manuel Miranda, Daveed Diggs & Okieriete Onaodowan
Hamilton (Original Broadway Cast Recording)

Ik wil niet dat er iets gebeurt zonder dat ik daar controle over heb. En dat kan niet altijd, maar alles waar ik controle over kan hebben, daar wil ook iets over te melden hebben. Of in ieder geval erbij zitten en horen wat er gebeurt. En dat is ook meteen de link naar het derde nummer, het allerlaatste nummer in de musical.”

Let me tell you what I wish I’d known
When I was young and dreamed of glory
You have no control

Who lives
Who dies
Who tells your story
Who Lives, Who Dies, Who Tells Your Story – Original Broadway Cast of Hamilton
Hamilton (Original Broadway Cast Recording)

“Als je in je leven nou alles controleert voor zover je kunt, als je ‘goed’ leeft en mooie, vette dingen doet, dan kun je misschien zelfs dat laatste stuk beïnvloeden. Mijn interpretatie is: als ik nou maar alles waar ik controle over heb heel vet ga doen, de tofste projecten, de leukste dingen, de beste vriend zijn voor mensen, de beste broer voor mijn zussen, de beste zoon voor mijn vader. Als ik daar nou maar de beste in ben, dan maakt het niet uit wat er verder gebeurt, want dan wordt mijn verhaal wel verteld door die mensen.”

Wie zou dit nummer volgens jou ook eens moeten luisteren?

“Als je in Nederland studeert, is dat vaak een periode waarin je eigenlijk niet weet waar je mee bezig bent en dat vind ik zo zonde. Dat er mensen zijn die heel slim of creatief zijn en die doen dan maar wat. Ga nou eens een keer uitzoeken wie je bent en ga er gewoon voor want je verspeelt nu jezelf. Zij gaan uit omdat het hoort, hebben een vriendin omdat hun ouders dat willen en ze werken in één of andere k🤐t-baan waar ze helemaal geen zin in hebben. Maar ja, je moet toch de huur kunnen betalen en geld kunnen uitgeven als je uit gaat of die vriendin tevreden kunnen houden. Dan denk ik; doe gewoon iets dat je tof vindt. Je leeft niet om anderen gelukkig te houden. Pas als je zelf gelukkig bent, kun je andere toffe dingen gaan doen met andere mensen.”

Heb jij ook zo’n inspirerend Soultunes verhaal dat gewoon gehoord móet worden? Laat een comment achter of stuur een mail naar marjolijn@winworks.nl en wij nemen contact met je op!

Verder lezen

Meer van dit soort inspirerende Soultunes-verhalen lezen? Je vindt ze hier.

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Fotografie: Xaoux