Je hebt voor het eerst je nieuwe schoenen aan, loopt over straat en ineens popt New Shoes van Paolo Nutini op in je hoofd. Je bereid je voor op een sollicitatie en hoort All I Do Is Win van DJ Khaled. YES, je bent helemaal klaar to kick some ass!

Normaal gesproken besteden we bij Nolala aandacht aan muziek die perfect bij het leven past. Het échte leven. Maar er zijn natuurlijk ook fictieve situaties met steengoede matches. Hoe indrukwekkend zou Darth Vader nog zijn zonder zijn introtune? En hoe dramatisch was het liefdesverdriet van Mark in Love Actually geweest zonder de tranentrekker van Dido?

In de volgende fragmenten uit bekende films en serie is de muziek wat ons betreft werkelijk briljant gekozen:

5. Hero – Family Of The Year (Boyhood, 2014)

In 2014 kwam Arthouse hit Boyhood uit. Uniek aan deze film is dat hij niet in een aantal maanden is opgenomen, maar in 12 jaar. Elke 6 jaar kwam de cast weer bij elkaar om een nieuw deel op te nemen en je ziet de personages dan ook écht voor de lens opgroeien.

In de film volgen we Mason, die aan het begin van de film 6 jaar oud is. Als kijker ben je getuige van de emotionele reis die hij doormaakt vanaf zijn kindertijd tot aan volwassenheid.

En dat is een behoorlijk zware reis. Zijn ouders zijn gescheiden en hij krijgt niet alleen te maken met mishandeling, maar moet ook de ouderrol voor zijn moeder innemen. Hij krijgt eigenlijk geen kans om kind te zijn en wordt al op jonge leeftijd volwassen.

Maar dan komt het moment waarop hij het huis uit gaat om te gaan studeren:

Let me go
I don’t wanna be your hero
I don’t wanna be a big man
Just wanna fight with everyone else
Your masquerade
I don’t wanna be a part of your parade
Everyone deserves a chance to
Walk with everyone else
Hero – Family of the Year

Hij neemt op dit moment in de film niet alleen fysiek afstand van zijn ouderlijk huis, maar ook mentaal. Hij kan een ‘normaal’, eigen leven gaan leven en daarbij (eindelijk) aansluiting vinden bij zijn leeftijdsgenoten. Vind je niet ook dat ze dit goed hebben weten te vangen in dit liedje?

4. See You Again – Wiz Khalifa feat. Charlie Puth (Fast and the Furious 7, 2015)

See You Again is de soundtrack van Furious 7 en een eerbetoon aan acteur Paul Walker.

Paul speelde in de voorgaande films Brain O’Conner, één van de hoofdpersonen. Hij kwam in november 2013 tragisch om het leven bij (bizar genoeg) een auto-ongeluk. De opnames van Furious 7 waren op dat moment in volle gang. Het script werd uiteindelijk herschreven en Paul’s broers werden ingezet om de laatste scènes te schieten.

In de allerlaatste scène gaat Brain O’Conner met vervroegd pensioen. Zijn partner in crime Dominic Toretto (gespeeld door Vin Diesel) neemt op gepaste wijze afscheid van O’Conner.

Grab the tissues! Vin’s diepe stem, de recap van de eerdere films en lyrics van See You Again raken je recht in het hart.

It’s been a long day without you, my friend
And I’ll tell you all about it when I see you again
We’ve come a long way from where we began
Oh, I’ll tell you all about it when I see you again
When I see you again

Toretto en O’Conner zijn al een lange tijd buddies en hebben samen veel bereikt. Deze successen blijven komen voor Toretto, die er naar uit kijkt om dit te delen met zijn mate O’Conner wanneer ze elkaar weer zien.

Wat ik tof vind aan de lyrics van deze track, is dat er van perspectief gewisseld wordt. Eerst is Diesel aan het woord:

Damn, who knew?
All the planes we flew, good things we been through
That I’d be standing right here talking to you
‘About another path, I know we loved to hit the road and laugh
But something told me that it wouldn’t last
Had to switch up, look at things different, see the bigger picture
Those were the days, hard work forever pays
Now I see you in a better place, uh

Hierin lees je over de mooie herinneringen die ze samen gemaakt hebben. Het harde werk dat Paul verricht heeft in de films, zal voor altijd voortleven omdat zijn legacy altijd zijn waarde zal behouden. Ze zullen elkaar ooit weer zien in ‘a better place’.

In de volgende passage spreekt Walker over de kracht van hun vriendschap:

First, you both go out your way and the vibe is feeling strong
And what’s small turned to a friendship, a friendship turned to a bond
And that bond will never be broken, the love will never get lost
And when brotherhood come first, than the line will never be crossed
Established it on our own when that line had to be drawn
And that line is what we reached, so remember me when I’m gone
See You Again – Wiz Khalifa ft. Charlie Puth

De verse eindigt met Wiz Khalifa die vanuit Paul’s perspectief vraagt om hem niet te vergeten als hij er niet meer is.

Pfoe.. heb jij het droog kunnen houden?

3. Chasing Cars – Snow Patrol (Grey’s Anatomy, 2002)

Wacht nog héél even met het wegzetten van de tissuebox want je gaat hem bij het volgende fragment ook nodig hebben. Zelfs als je de verhaallijnen en karakters van Grey’s Anatomy niet kent, is dit een echte tear jerker!

Om de scène te begrijpen, geven we een kleine introductie van misschien wel de meest juicy doktersserie ooit! De bewuste scène waarbij de tranen ons spontaan in de ogen springen, is de cliffhanger aan het eind van seizoen 2.

LET OP: SPOILER ALERT. Als je seizoen 2 nog wil kijken, skip dit stuk en lees verder bij de nummer 2 in dit lijstje!

In seizoen 2 staat het leven van co-assistenten chirurgie Meredith, Cristina, Izzie, Alex en George behoorlijk op hun kop.

Meredith is al tijden verliefd op chirurg Derek Shephard (McDreamy), maar sinds zijn vrouw gynaecologe Addison in het ziekenhuis verschijnt, weet hij al een heel seizoen niet wie van de twee hij moet kiezen. Hij lijkt toch voor Addison te gaan, maar wanneer Meredith besluit te gaan daten met dierenarts Finn, wordt Derek jaloers. Op de avond van deze scène komt dit tot een hoogtepunt wanneer Meredith en Derek toch weer samen de onderzoeksruimte in duiken.

Cristina heeft een relatie met dokter Burke. Burke is net herstellende van een operatie nadat hij is neergeschoten. Het is maar de vraag of hij ooit weer zal kunnen opereren..

En Izzie is 14 afleveringen geleden verliefd geworden op Denny, een patiënt die op een harttransplantatie wacht. Als er dan eindelijk een hart beschikbaar is, besluit ze de apparaten die Denny in leven houden (in het geheim) los te koppelen zodat zijn toestand zodanig verslechtert dat hij het hart wel toegewezen móet krijgen. Terwijl dokter Webber, de baas van de co-assistenten, probeert te achterhalen wie deze ‘LVAD-kabel’ heeft doorgeknipt, heeft Denny toch niet van de operatie kunnen herstellen…

In de volgende scène komt alles bij elkaar:

We’ll do it all
Everything
On our own

We don’t need
Anything
Or anyone

If I lay here
If I just lay here
Would you lie with me and just forget the world?
Chasing Cars – Snow Patrol

Als deze scène het genre ‘drama’ geen eer aan doet, weet ik het ook niet meer…

2. I’ll Never Love Again – Lady Gaga & Bradley Cooper (A Star Is Born, 2018)

De grote hit van de blockbuster A Star Is Born met Lady Gaga en Bradley Cooper is natuurlijk Shallow, maar I’ll Never Love Again is wat mij betreft minstens zo indrukwekkend.

LET OP: SPOILER ALERT. Als je de film nog niet gezien hebt en nog niet wil weten hoe het afloopt, skip dan het volgende stukje en lees verder bij de nummer 1 in dit lijstje!

In A Star Is Born volgen we de opbloeiende liefde tussen countryzanger Jackson Maine (Bradley Cooper) en talent Ally (Lady Gaga). Terwijl Ally’s carrière gedurende de film een vlucht neemt, gaat het bergafwaarts met Jackson. Hij kampt met hevige verslavingsproblemen en hij slaagt er niet in om deze te overwinnen. Uiteindelijk wordt dit hem fataal en pleegt hij zelfmoord.

I’ll Never Love Again is (in de film) geschreven door Jackson en het heartbreaking moment vindt plaats wanneer Ally het zingt op een herdenkingsdienst voor Jackson.

Wish I could
I could have said goodbye
I would have said what I wanted to
Maybe even cried for you
If I knew it would be the last time
I would have broke my heart in two
Tryin’ to save a part of you

Don’t want to feel another touch
Don’t want to start another fire
Don’t want to know another kiss
No other name falling off my lips
Don’t want to give my heart away
To another stranger
Or let another day begin
Won’t even let the sunlight in
No I’ll never love again
I’ll never love again
I’ll Never Love Again – Lady Gaga & Bradley Cooper

Ongelukkigerwijs zijn Lady Gaga’s emoties niet (helemaal) geacteerd in deze scene. In een interview met Entertainment Weekly vertelt ze dat ze op de dag van de opname een groot persoonlijk verlies te verwerken kreeg:

“My very, very, very dear friend Sonja died of cancer that day. We were supposed to shoot in, like, 30 minutes, and I left the set because her husband called me and I could hear her in the background and I just got in the car and drove. I missed her by 15 minutes and she died. I literally laid with her, with her husband, and their dog, and his son….

 When I came back, Bradley was so gentle with me and we got through it. I performed the song. He was like, ‘You don’t have to do it again. It’s okay.’ All I wanted to do was sing. I’ll never forget that day. It was really a special scene, and I’ll always remember that moment.”

Als je dit weet, krijg je toch nog meer kippenvel bij deze scene?

1. Star Wars Themes (1977, 1980, 1983, 1999, 2002, 2005, 2015, 2017)

Ja, je ziet het goed, de nummer één in dit lijstje heeft geen lyrics! We hadden ook het legendarisch materiaal van componisten als Ennio Morricone of Hans Zimmer kunnen kiezen, maar we hebben toch gekozen voor de Star Wars muziek van John Williams! Waarom? Omdat er in de afgelopen 4 decennia al 8 blockbusters verschenen zijn en je, zelfs als je nog nooit een film gezien hebt, wéét dat het uit een Star Wars film komt als je het iconische geluid hoort.

Ben jij geen fleet junkie? Een (héél) korte intro: de Star Wars films zijn een moderne mythe over een strijd tussen het goede (Light Side) en het kwade (Dark Side). In de eerste film van de originele trilogie (deel IV) komt een ‘gewone jongen’ erachter dat hij uitverkoren is om grootse daden te verrichten, dit is Luke Skywalker. Hij gaat in training om een Jedi (lid van de magische ridderorde) te worden en vecht tegen de Dark Side die dan aan de macht is. Hij weet op dit moment niet dat zijn vader, Darth Vader, het hoofd van de Dark Side is. Dit staat 9 films lang garant voor spanning en sensatie!

Een grappig detail: De eerste film uit de Star Wars reeks was Episode IV, tussen 1999 en 2005 werden Episode I, II en III uitgebracht. Gevolgd door deel VII en VIII in 2015 en 2017. Volg je het nog?

John Williams heeft vanaf de eerste Star Wars film bijna alle muziek gecomponeerd. Check hieronder hoe de cast van Star Wars: The Force Awakens, Jimmy Fallon, The Roots samen vijf van de bekendste theme songs van de films acapella zingen!

Wat is wat?

Star Wars Main Title (00:00 – 00:29)
De imposante openingstune is waarschijnlijk de meest herkenbare muziek uit film. John Williams wil met deze tune heldendom en avontuur een geluid geven, de centrale thema’s van de films. En als je aan Star Wars denkt, dan zijn dat vast twee dingen waar je aan denkt 😉

The Imperial March (00:30 – 00:52)
Deze march is vaak te horen in scènes waar Darth Vader en zijn gevolg centraal staan. Je kunt het beschouwen als het ‘volkslied’ van de Dark Side en staat voor macht, orde en controle. Bij de tegenstanders, The Light Side (Rebel Alliance), roept dit waarschijnlijk juist associaties van tirannie, onderdrukking en haat op.

Cantina Band (00:53 – 00:59)
Benieuwd naar wat de plaatselijke huisband op een buitenaardse planeet speelt? They serve you een up-tempo nummer met veel jazz invloeden. Deze tune wordt gespeeld door spaceband Figrin D’an and the Modal Nodes en de tune is ook bekend onder de naam ‘Mad About Me’. Met de Cantina Band wisten ze in 2016 ook de Californische woestijn op zijn kop te zetten tijdens het Coachella festival.

The Throne Room (1:00 – 1:15)
Dit is de medal victory song van de Olympische Spelen maar dan Star Wars stijl! Het wordt gespeeld aan het einde van A New Hope (de eerste film), wanneer de medailles voor de overwinning van een felle strijd tegen de Dark Side, worden uitgereikt. De tune komt regelmatig terug in de sequals.

End Credits (1:16 – 1:30)
De Star Wars Cast, The Roots en Jimmy Fallon sluiten de medley af met de tune die je in de films in de End Credits hoort.

Kijk jij er alweer naar uit om deze tunes in het negende deel van Star Wars terug te horen?

Wat is de muziek van jouw leven?

Wat wij het mooiste vinden aan dit lijstje? Dat je, wanneer je in het echte leven een vergelijkbare situatie meemaakt, meteen weet welk nummer de perfecte soundtrack is van dat moment! (Al hopen we natuurlijk niet voor je dat je Darth Vader tegen ‘t lijf loopt! 😉)

Verder lezen

Maar dit zijn natuurlijk niet de enige scènes met perfect passende muziek! Zin om over nóg meer goede filmmuziek te lezen? Eerder schreven we de Top 5: Movie Music Matches!

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– Hero is written by Joe Keefe © Peermusic Publishing, 2010
– See You Again is written by Andrew Cedar / Justin Scott Franks / Charlie Otto Puth / Cameron Jibril Thomaz © Universal Music Publishing Group, Warner Chappell Music, Inc, Kobalt Music Publishing Ltd., 2015
– Chasing Cars is written by Natah Connolly / Gary Lightbody / Jonathan Quinn / Tom Simpson / Paul Wilson © Universal Music Publishing Group, 2006
– I’ll Never Love Again is written by Aaron Ratiere / Hillary Lee Lindsey / Natalie Hemby / Stefani Germanotta © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner Chappell Music, Inc, BMG Rights Management, Universal Music Publishing Group, 2018
– Main Title, 1999
– Star Wars: Imperial March, 2012
– Cantina Band, 1977
– The Throne Room and End Title, 1967