Soultunes zijn liedjes die zo goed bij je passen, dat het lijkt of ze voor jou geschreven zijn. Deze week het wijze verhaal van Eline met Let It Be van The Beatles.

Dit is Eline

Eline Arnoldy (32) groeide op in Alkmaar, studeerde Maastricht en woont nu alweer 9 jaar in Amsterdam. Ze werkt als Business Development Manager bij SCOPEinsight, een startup die als doel heeft kleine boeren in ontwikkelingslanden te professionaliseren. Sinds een half jaar woont ze samen met haar Libanese vriend Alfred. Ze houdt van Nederland, maar is net zo lief in het buitenland. Eerder studeerde ze in Mexico, liep stage in Argentinië, schreef haar scriptie in Nicaragua en voor haar huidige werk is ze ook vaak in Afrika te vinden.

Muziek is altijd belangrijk voor haar geweest. Toen ze klein was, mocht ze in het weekend met haar vader mee naar de muziekwinkel om nieuwe cd’tjes uit te zoeken. Thuis luisterden ze veel naar muziek uit de jaren 60 en 70, The Beatles, maar ook blues en klassieke muziek. Nu zet ze deze classics nog regelmatig op, maar luistert ze ook naar artiesten als Jonathan Jeremiah, Bon Iver en Ray LaMontagne. Daarnaast heeft ze haar guilty pleasures; tijdens het schoonmaken draait ze reggaeton, als ze in een winterdip zit luistert ze naar salsa.

Let It Be van The Beatles zijn jouw soultunes. Op welke manier raakt dit liedje met jouw leven?

“Mijn vader leerde me vroeger dat The Beatles echt belangrijk zijn. Je luistert niet naar The Rolling Stones, je luistert naar The Beatles. Let It Be werd thuis dan ook vaak gedraaid.

Als ik denk aan Let It Be, zie ik de hele familie met Kerstmis voor me. Mijn oom speelde het op zijn gitaar en mijn opa begeleidde hem op de piano. De volwassenen waren een beetje dronken en wij kleine kinderen zongen het heel hard mee.

Al zo lang ik me kan herinneren, is Let It Be in mijn leven, maar toen ik een paar jaar geleden mijn baan opzegde en door een behoorlijk onzekere periode ging, begreep ik pas écht waar het over gaat.”

Wat was de boodschap die je eruit haalde?

“Ik kwam erachter dat het gaat over loslaten en het vertrouwen dat je voelt als je iets volledig accepteert zoals het is.

Toen ik International Business studeerde, ontdekte ik dat hetgeen je bij Bedrijfskunde leert niet alles omvat waar de wereld om draait. Tijdens de reizen die ik die tijd maakte, leerde ik veel over andere samenlevingen, andere politieke systemen en de armoede die er vandaag de dag nog is.

Ik heb stage gelopen bij een Microkrediet Bank in Buenos Aires en daar ontdekte ik dat ik het verstrekken van kleine leningen aan arme mensen heel interessant vond en dat ik daarmee verder wilde. Ik besloot een Master Ontwikkelingsstudies te gaan doen.

Meer dan 80% van het voedsel in Latijns-Amerika, Afrika en Azië wordt verbouwd door kleine boeren waarvan de meesten in armoede leven. Ik dacht; ‘Als ik echt iets wil veranderen, moet ik daar beginnen’. Na mijn studie besefte ik me dat ik dan wel eerst meer over landbouw, economie en financieringen moest leren en het bedrijfsleven leek me daarvoor de beste plek.

Misschien wilde ik ook wel bij een corporate beginnen om iets van mijn idealisme en naïviteit kwijt te raken. In mijn ideale wereld zouden er meer gelijke kansen voor mensen zijn. Heeft waar je geboren wordt niet zo’n sterke invloed op hoe je leven eruitziet; of je wel of niet naar school kunt, toegang hebt tot gezondheidszorg, of je voor je kinderen kunt zorgen. Dat is een heel idealistisch beeld, zo ziet de wereld er natuurlijk absoluut niet uit.

Ik koos voor de Rabobank met het idee dat wat ik daar leerde, later kon toepassen in het streven naar mijn hogere doel. Ik heb er 4 jaar gewerkt en veel geleerd, maar mijn doel raakte even uit het zicht. Ik werd meegezogen in de corporate wereld en het spel van carrière maken, beter worden, de beste willen zijn. Terwijl ik daar helemaal geen voldoening uit haal en dat ook niet goed bij me past. Ik heb ontslag genomen, een half jaar veel soul searching en loopbaan oriëntatie gedaan en toen ben ik in mijn huidige baan terecht gekomen.

Maar dat was een zwaar half jaar, ik moest veel accepteren dat eigenlijk helemaal niet fijn was. Ik had geen werk, wist niet wat de toekomst zou gaan brengen, wat ik zou gaan doen. Ik was geneigd om me vast te klampen aan gedachten als ‘Ik moet nú een nieuwe baan gaan zoeken’. Maar het enige dat werkte, was het allemaal even ‘laten zijn’ en erop vertrouwen dat het vanzelf wel goed zou komen.

Let It Be deed me beseffen wat de betekenis is van loslaten en het écht accepteren zoals het komt. Ik luisterde al 30 jaar naar dat liedje, maar toen hoorde ik pas het vertrouwen dat eruit spreekt en ervoer ik de rust die het kan brengen.”

When I find myself in times of trouble, Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be
And in my hour of darkness she is standing right in front of me
Speaking words of wisdom, let it be
Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be

And when the broken hearted people living in the world agree
There will be an answer, let it be
For though they may be parted, there is still a chance that they will see
There will be an answer, let it be
Let it be, let it be, let it be, let it be
(…)

And when the night is cloudy there is still a light that shines on me
Shine until tomorrow, let it be
I wake up to the sound of music, Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be
Let it be, let it be, let it be, yeah, let it be
Let It Be – The Beatles

Welke regels in de lyrics raken je in het bijzonder?

“Wat me erg aanspreekt, is het contrast tussen het donkere en het hoopvolle. Ik ben niet gelovig, maar dankzij mijn vriend wel heb ik de afgelopen jaren meer van het Christelijke geloof meegekregen. Mother Mary staat symbool voor het moederlijke.

Als je je echt sh💩t voelt, wil je toch ook maar één ding en dat is bij je moeder zijn? Het contrast van het hopeloze in de eerste regels van de coupletten met het beeld van Mother Mary die ‘words of wisdom’ zegt, vind ik heel mooi.”

Wat heeft deze periode je gebracht?

“Mijn baan opzeggen was de beste beslissing die ik ooit had kunnen nemen. Het onzekere gevoel van ontslag nemen, geen werk hebben en er vervolgens achter komen dat er uiteindelijk toch iets op je pad komt dat bij je past. Dat blijft me altijd bij denk ik.

Het heeft me geleerd dat ik niet zo veel te verliezen heb. Het kan even moeilijk zijn, maar je hebt altijd een keuze. Hiervoor was ik banger om te falen of beslissingen te nemen die anderen of mezelf zouden kunnen teleurstellen. Ik durf nu sneller een ander pad te kiezen, omdat deze beslissingen ervoor zorgen dat je dichter bij jezelf blijft.”

Wie zou er volgens jou echt eens naar Let It Be moeten luisteren?

Iedereen in de hele wereld moet ernaar luisteren, haha! Ik gun iedereen het gevoel van loslaten, wat het ook is. Of je nou in zwaar weer zit, iemand verloren hebt, een rotdag hebt gehad, of geen uitweg meer ziet. Volgens mij is dit een liedje dat in iedere situatie troost kan bieden.

Als je de realiteit kan accepteren zoals die is, begrijp je anderen beter en krijg je betere relaties. Volgens mij kun je daar een beter mens van worden.”

Zo, dat noem ik nog eens ‘words of wisdom’! Weet je of Paul McCartney het ook met dit idee geschreven heeft?

“In de Carpool Karaoke van James Corden met Paul McCartney vertelt Paul wat hem inspireerde tot het schrijven van het liedje. Het gaat volgens hem ook over positivisme. Op een nacht verscheen zijn overleden moeder in zijn droom en zei ‘It’s going to be ok, just let it be.”

Verder lezen?

Ook Mitchells Soultunes zijn van The Beatles! Lees hier zijn indrukwekkende verhaal.

Jouw soultunes

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar info@nolala.com en wij nemen contact met je op!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! (No worries, no spam! 😇)

📸: Xaoux