In ‘De soultunes van…’ delen we verhalen van mensen die een liedje kennen dat goed bij hun leven past of een heel bijzondere betekenis voor hen heeft. Deze week vertelt Eliane waarom ‘Catch & Release (Deepend Remix)’ van Matt Simons haar zo aanspreekt. “Ik ging voelen dat dat geluksgevoel gewoon eigenlijk altijd in je zit.”

Eliane (32) komt uit Amsterdam. Sinds een jaar is ze de hoofdstad aan het veroveren als Yoga Nidra docente en coach. Uh.. wat voor yoga? Yoga Nidra! “Het is eigenlijk een liggende meditatie, ik praat je een uur lang door allerlei lekkere dingen heen, waardoor je in een hele diepe ontspanning komt”

Muziek heeft altijd een belangrijke rol in haar leven gespeeld. Ze groeide op met The Beatles, maar tegenwoordig luistert ze veel verschillende muziek; “Van relaxte yoga-muziek, tot klassieke muziek, tot rock ‘n’ roll, tot deep house, tot Top 40 en soms van die verschrikkelijke Nederlandse hiphop. Het is erg afhankelijk van m’n mood wat ik luister. Ik zet niet elke dag de Top 40 op en gaan.

Dat muziek haar dicht bij haarzelf kan brengen, blijkt wel uit haar Soultunes..

Waarom is ‘Catch & Release’ van Matt Simons jouw soultunes?

“Je hebt natuurlijk geen idee met welke intentie een artiest een liedje schrijft, maar de lyrics van dit nummer zijn een afspiegeling van hoe ik de laatste jaren probeer te leven.

Mijn idee bij het liedje is dat Matt Simons aan het eind van de dag, na allerlei dingen te hebben meegemaakt en mensen te hebben gesproken, even terug gaat naar zijn eigen wereld.

There’s a place I go to
Where no one knows me
It’s not lonely
It’s a necessary thing

Het is dus juist heel fijn om even alleen, met zichzelf, te zijn. En het is ook noodzakelijk. Zo voel ik dat ook steeds meer. Elke dag is er een moment voor mij dat ik even alleen moet zijn om te ‘releasen’ wat ik ‘gecatcht’ heb.

It’s a place I made up
Find out what I’m made off

Hij komt telkens terug bij zichzelf en denkt ‘Wie ben ik ook alweer? En wat is er bijzonder aan mij?’

In de volgende passage beschrijft hij hoe zo’n moment eruitziet. Ik vind dit overeenkomen met wat er gebeurt wanneer je Yoga Nidra doet. 

Let it wash over me
I’m ready to lose my feet
Take me off to the place where one reveals life’s mystery

Je gaat naar een magische plek in jezelf, waar de hele wereld even wegvalt. Ik denk dat we tegenwoordig vooral in ons hoofd zitten en ons vaak gestrest voelen. Volgens mij zijn veel mensen, en daar was ik er jarenlang één van, zoekende; wat kan ik nog kopen, wat kan ik doen, of waar kan ik heen om gelukkig te zijn? Met wie moet ik een relatie aangaan om me nog beter te voelen?

Op een gegeven moment realiseerde ik me: ‘Hier klopt iets niet, het kan toch niet zo zijn dat we zo afhankelijk zijn van iets dat buiten ons zelf ligt?’ Toen ben ik begonnen met meditatie en Yoga Nidra. Ik voelde dat je als je al die gedachten even loslaat, je vanbinnen helemaal niet zo gestrest bent. Dat je gewoon happy bent en dat fijne geluksgevoel heel gemakkelijk omhoog kan laten komen.

Het klinkt misschien cliché, maar ik ging voelen dat het gewoon eigenlijk altijd in je zit.

Everybody got their reason
Everybody got their way
Catch & Release (Deepend Remix – Matt Simons)

Niet iedereen ontspant natuurlijk op eenzelfde manier of reageert hetzelfde op uitdagingen, maar nadat ik in het afgelopen jaar zo veel verschillende mensen in mijn les heb gehad, heb ik wel gemerkt dat we allemaal denken dat anderen gelukkiger zijn of minder last hebben van bepaalde dingen.

Ik realiseerde me: we lopen allemaal tegen dezelfde dingen aan en we laten eigenlijk nooit voor 100% aan elkaar zien wie we zijn. Vooral mensen met een burn-out voelen zich erg alleen, terwijl er 1 miljoen mensen in Nederland rondlopen met burn-out klachten

Ik vind dat echt jammer, als je met een burn-out op de bank ligt, liefdesverdriet hebt of je even heel klote voelt, dan heb je altijd wel even het gevoel dat jij anders bent dan de rest. En dat is dus helemaal niet zo, je bent helemaal niet alleen! Eigenlijk zijn we best wel simpele wezens, we zijn allemaal hetzelfde. Niet om als een soort goeroe of Jomanda te klinken, maar het zou zo fijn zijn als we eens niet meer zo bang zouden zijn om te laten zien wie we echt zijn en onze onzekerheden of struggles meer naar elkaar zouden uitspreken.

Gelukkig zijn er ook artiesten als Matt Simons die er hele mooie liedjes over maken…

“Ja, ik herken mezelf heel erg in zijn liedje en heb het gevoel dat hij precies begrijpt wat ik bedoel. Dat vind ik echt bijzonder.

Ik hoop dat de mensen die dit artikel lezen naar de tekst gaan luisteren en bij zichzelf nagaan wat het triggert. Als ze denken; ‘Ik herken mezelf hierin, maar doe er niets mee, is dat eigenlijk wel handig? Misschien kunnen ze het dan als uitnodiging te zien om er weleens iets mee te doen. Thuis of door middel van Yoga Nidra natuurlijk, haha!” 

Ben je benieuwd naar zo’n super ontspannende Yoga Nidra les of spreekt Eliane’s positieve mindset je zo erg aan dat je hier nog veel over zou willen lezen? Volg Eliane dan via De Creatie Coach.

Verder lezen

Heb jij ook zo’n mooi Soultunes verhaal dat gewoon gehoord móet worden? Laat een comment achter of stuur een mail naar marjolijn@winworks.nl en wij nemen contact met je op!

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)


📸: XaouX