Laatst legde ik al de dubbele betekenis van Ariana Grande’s nieuwe single God Is A Woman uit maar voordat ik vaker als nieuwe redacteur van Nolala de lyrics van liedjes ga ontleden, zal ik me even voorstellen. En hoe kan ik dat beter doen dan aan de hand van lyrics van mijn favoriete liedjes?

Liefde voor cd’s

Muziek is altijd al belangrijk voor mij geweest. Zo brandde ik in groep 6 al regelmatig mijn eigen hitcompilaties op cd. Inmiddels ben ik overgestapt op het maken van Spotify playlists, maar mijn liefde voor cd’s is nooit helemaal verdwenen. Ik koop namelijk nog steeds cd’s van mijn favoriete artiesten. Ja, echt! Inmiddels heb ik een kast vol en ik ben dan ook regelmatig luisterend naar mijn old school stereo-installatie te vinden.

Lyrics first

Waar tweederde van de mensen de tekst van een liedje niet eens hoort, luister ik altijd in de eerste plaats naar de lyrics en dan pas naar de sound. Zo worden liedjes soms heel bijzonder voor mij omdat de lyrics precies aansluiten bij mijn gevoelens op dat moment.

Op een later moment kan muziek mij laten terugdenken aan de tijd dat ik het veel luisterde. Dan weet ik weer precies hoe mijn leven er toen uitzag en hoe ik me toen voelde. Dat vind ik het mooiste aan muziek; het kan gevoelens losmaken en daardoor mensen samenbrengen.

De schrijver John Green verwoordt dit heel mooi in zijn boek Will Grayson, Will Grayson:

“Music is a great uniter, an incredible force. Something that people who differ on everything and anything else can have in common.”

Mooi toch?

Dit zijn de 5 liedjes die mij het allerbeste beschrijven.

5. Play My Music – Jonas Brothers

Allereerst Play My Music van de Jonas Brothers. Zij waren de eerste artiest die ik helemaal te gek vond en waarvan ik alle cd’s verzamelde. Ik denk dat ik 12 jaar was toen ik samen met een vriendinnetje groot fan werd van de Jonas Brothers; we praatten altijd over hen, onze kamers hingen vol met posters en we verzamelden zo veel mogelijk merchandise!

Play My Music kwam voor in de film Camp Rock en het was direct mijn favoriete liedje dankzij de vrolijke vibe én de rake lyrics. In dit liedje omschrijven de broertjes namelijk precies hoe ik me kan voelen als ik naar muziek luister. Ik zet het thuis lekker hard op en alles om me heen verdwijnt. Heerlijk!

Turn on that radio
As loud as it can go
Wanna dance until my feet can’t feel the ground (feel the ground)
Say goodbye to all my fears
One good song, they disappear
And nothing in the world can bring me down (bring me down)

Hand clapping, hip shaking

Heart breaking, there’s no faking
What you feel, when you’re right at home, yeah (yeah)
 

Music’s in my soul
I can hear it every day and every night
It’s the one thing on my mind
Music’s got control
And I’m never letting go, no, no
I just want to play my music (woo, music)
Play My Music – Jonas Brothers

Ik kan geen dag zonder muziek, it’s the one thing on my mind! Als dat geen perfecte match is…

4. I Don’t Want To Be – Gavin DeGraw

In dit lijstje mag één artiest beslist niet ontbreken, namelijk mijn all-time favorite Gavin DeGraw! Ik ben al jaren groot fan van deze man, en ik heb hem al vier keer live gezien.

In zijn grote hit I Don’t Want To Be deelt Gavin dat hij trots is op wie hij is én waar hij vandaan komt. Ik herken mezelf erg in deze lyrics; ik kom namelijk uit Drenthe en er zijn veel meningen over mijn provincie. Eerder was ik nooit erg uitgesproken over waar ik vandaan kwam, maar dit liedje heeft me laten zien dat het deel uitmaakt van wie je bent (part of where I’m going, is knowing where I’m coming from).

I don’t need to be anything other
Than a prison guard’s son
I don’t need to be anything other
Than a specialist’s son
I don’t have to be anyone other
Than the birth of two souls in one

Part of where I’m going
is knowing where I’m coming from
I don’t want to be
Anything other than what I’ve been trying to be lately

All I have to do
Is think of me and I have peace of mind
I’m tired of looking ‘round rooms
Wondering what I gotta do
Or who I’m supposed to be

I don’t want to be anything other than me
I Don’t Want To Be – Gavin DeGraw

Als ik dit liedje hoor, moet ik altijd denken aan mijn mooie geboortestad Assen en krijg ik een trots gevoel als ik het liedje keihard meezing!

3. Confident – Demi Lovato

Een andere powersong die ik erg inspirerend vind, is Confident van Demi Lovato. In dit liedje laat Demi zien dat ze zich eerder wel eens inhield, maar dat ze nu helemaal zichzelf en vol zelfvertrouwen is, and what’s wrong with that?!

Grijp je kansen en laat iedereen zien dat je niet onderschat moet worden, is de boodschap van dit liedje. Ik krijg altijd een confidence boost als ik ernaar luister. Ik zet het aan als ik me klaar maak om uit te gaan of als ik wel een oppepper kan gebruiken, het werkt altijd!    

It’s time for me to take it, I’m the boss right now
Not gonna fake it, not when you go down
‘Cause this is my game and you better come to play

I used to hold my freak back, now I’m letting go
I make my own choice, bitch, I run this show
So leave the lights on, no, you can’t make me behave

So you say I’m complicated
That I must be outta my mind
But you had me underrated
Rated, rated

What’s wrong with being, what’s wrong with being
What’s wrong with being confident?
What’s wrong with being, what’s wrong with being
What’s wrong with being confident?
Confident – Demi Lovato

Voor mij is dit een liedje vol girl power; en de lyrics samen met de stoere sound geven mij altijd een gevoel alsof ik de hele wereld aan kan!

2. If You Ever Want To Be In Love – James Bay

James Bay zingt in If You Ever Want To Be In Love over dat hij een vroegere liefde tegen kwam en dat alles precies hetzelfde voelde als toen ze eerder in love waren.

De eerste zinnen van dit liedje spreken me heel erg aan, want ik voelde me precies zo toen ik mijn vriend ontmoette. We kenden elkaar al een paar jaar en vonden elkaar wel leuk, maar toen we elkaar vier jaar geleden weer tegen kwamen, sprong de vonk pas over.

Saw you today after so much time
It felt just like it used to be
Talking for hours about a different life
Surrounded us in memories
We were close, never close enough
Where are we now?
If it’s torn, we can stitch it up
Don’t rule it out, oh no no

I’ll come around, if you ever want to be in love
I’m not waiting, but I’m willing if you call me up
If you ever want to be in love, I’ll come around
If You Ever Want To Be In Love – James Bay

Elke keer als ik dit vrolijke liedje hoor, krijg ik direct een warm gevoel vanbinnen en kan mijn dag niet meer stuk!

1. Jason’s Song (Gave It Away) – Ariana Grande

In Jason’s Song zingt Ariana Grande over de kritiek die ze krijgt in de media, en dat ze daar nu niet meer naar gaat luisteren. Ze vindt namelijk dat de media en de muziekindustrie haar beperken in wie ze wil zijn en daarom wilde ze met dit liedje voor haar zelf opkomen . You go Ariana!

Ik herkende mezelf in de lyrics omdat ik in mijn puberteit ook veel nadacht over wat anderen van mij vonden en daardoor onzeker werd over wie ik was. Nu denk ik daar niet meer zo erg over na en sta ik er hetzelfde in als Ariana. Als je me niet leuk vindt voor wie ik ben, why should I listen?

I’m no blow up doll, no free-for-all
No slave to your decision, ooh
Gotta find a way to break the spell
To get the hell away from those who block my vision

You used me as a fragment of your grand design, hey
And you, you don’t get to put me on your bottom line
You don’t get what’s mine, and I’m doing fine

Said you don’t want to see the girl I want to be
Then why, then why should I listen?
You don’t want to do the things I need from you
Goodbye, goodbye
I gave it away, I gave it away, I gave it away
I’m taking it right back, baby
Jason’s Song (Gave It Away) – Ariana Grande

Dit liedje geeft voor mij weer dat je je niks hoeft aan te trekken van wat anderen over je denken en dat je helemaal je eigen weg kunt gaan als jij dat wil. Daarom vind ik dit zo’n sterk liedje van Ariana en heb ik hem vaak on repeat staan!

De liedjes in deze Top 5 sluiten dus bij mij aan qua lyrics én ik word er vrolijk van. Hopelijk hebben jullie mij en mijn muzieksmaak zo beter leren kennen! Ik heb er enorm veel zin in om de komende tijd te onderzoeken waar de nieuwste tracks over gaan en om dat met jullie te delen! 😊

Verder lezen

Ook benieuwd naar de rest van de redactie? Ontdek hier de lijstjes van Carlijn, Lucia en Celeste.

Op de hoogte blijven?

Wil jij een heads-up ontvangen wanneer ik een nieuw artikel heb geschreven? Volg Nolala dan op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! (No worries, no spam! 😇).

 


– Play My Music is written by Kara Dioguardi / Mitch Allan © Warner Chappell Music, Inc, BMG Rights Management, 2008
– I Don’t Want to Be is written by Gavin Degraw © Warner Chappell Music, Inc, 2003
– Confident is written by Demitria Lovato / Ilya Salmanzadeh / Savan Harish Kotecha / Martin Karl Sandberg © Warner Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, Kobalt Music Publishing Ltd., 2015
– If You Ever Want To Be In Love is written by Steve McEwan / James Bay / James Hogarth © Kobalt Music Publishing Ltd., Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 2015
–  Jason’s Song (Gave It Away) is written by Ariana Grande / Jason Robert Brown © Universal Music Publishing Group, 2016