Zelden heb ik iemand ontmoet die zo’n sterke positieve vibe en zo veel wijsheid met zich meedraagt als Crystel. Een traumatische gebeurtenis in haar jeugd kreeg haar niet klein, maar maakte haar tot stralend middelpunt in haar eigen leven. Geen wonder dat I Am Light van India.Arie haar lijflied is…

Meet Crystel

Crystel Poetiraij (33) uit Amsterdam is logopediste, zangcoach en gecertificeerd Access Consciousness Facilitator. Access Consciousness is een methode waarmee je op een gemakkelijke manier gedachtes, gevoelens en emoties kan loslaten die voor jou niet werken. Dit wordt gedaan door middel van een ‘barsessie’, waarbij 32 drukpunten op je hoofd worden aangeraakt: “Wanneer je heel veel tabbladen open hebt staan op je computer, wordt hij heel traag. Hoeveel staat er dagelijks in je hoofd open waardoor je minder goed functioneert? Bij een barsessie delete je de ‘hard files’ op je computer als het ware. Soms zet je er zelfs een nieuwe harde schijf in.”
Ook geeft ze transformerende ‘Right Voice For You’-workshops.

Crystel is echt opgegroeid met muziek, in de woonkamer van haar ouders staat een vleugel, drumstel, keyboard en nog meer instrumenten. Ze vindt het heerlijk om muziek te schrijven en te maken en is fanatiek Lindy Hop-danser. Ze luistert veel naar jazz (Ella Fitzgerald), covers van bijvoorbeeld Thirdstory op Youtube, R&B uit de 90s (TLC) en naar soul (India.Arie, Erica Badu). India.Arie heeft een liedje geschreven dat wel heel bijzonder is voor haar..

Waarom is I Am Light van India.Arie jouw ‘Soultunes’?

Crystel: “Dit liedje past zo goed bij me, ik herken mezelf er volledig in. De belangrijkste zin uit het refrein vat eigenlijk al samen hoe ik in het leven sta.

I am light, I am light

Ik leef volgens het principe van Access Consciousness. Dit gaat uit van het idee dat alles wat voor jou licht is, waar is. Dus wat zwaar is, is niet waar. Of er is een andere manier om ernaar te kijken.

Het eerste couplet doet me denken aan een belangrijke gebeurtenis in mijn jeugd.

I am not the things my family did
I am not the voices in my head
I am not the pieces of the brokenness inside
I am light, I am light

Dit voelt heel erg waar voor mij. Van mijn 9e tot mijn 11e ben ik seksueel misbruikt door mijn oom en als ik iets níet ben, is het de dingen die mijn familie heeft gedaan.

Lange tijd heb ik het weggestopt, maar in 2010 kwam het tijdens een ruzie met mijn ex allemaal naar boven. Hij maakte me voor van alles uit, waarop ik reageerde met ‘Je moest eens weten’. Toen gooide ik alles eruit. Ik dacht echt ‘Oh wat zeg ik nu?’. Maar het hek was van de dam.”

Wat gebeurde er?

“Mijn moeder is naar mijn oom gegaan en hij heeft haar alles verteld. Daarop zei ze: ‘Crystel komt zo thuis en ik wil dat je naar ons toekomt en je excuses aan haar aanbiedt. Ik vind dat je haar dat verschuldigd bent.’

Ik kon mijn moeder wel wat aandoen op dat moment! Het laatste wat ik wilde, was met die man geconfronteerd worden. Maar uiteindelijk was het een fantastische zet want dat heeft ervoor gezorgd dat ik een rechtszaak tegen hem heb gewonnen. Hij bekende alles waar mijn moeder, stiefvader en ex bij waren en dat zorgde voor een behoorlijk steady bekentenis.”

Wat voor impact had dit op jou?

“Na die rechtszaak werd het voor mij heel moeilijk, het was alsof Pandora’s box opengetrokken was. Bij de minste aanraking moest ik al huilen. Ik ben alleen op vakantie gegaan en heb verschillende therapieën gedaan. Dat heeft heel erg geholpen, maar het echte verschil hebben Access Consciousness en de barsessies gemaakt.”

Hoe heeft het jou geholpen?

“Ik vergelijk problemen vaak met een tijger. Wat nou als het probleem een tijger is? Je kunt hem de rug toekeren, maar geloof me dat je voelt dat die tijger achter je staat. Mensen zeggen vaak ‘je moet er doorheen’, maar als het een tijger is, denk ik toch wel 10 keer na voordat ik doorloop. Soms kun je er ook wel omheen of de andere kant op lopen. Be smart about it.

In de traditionele psychologie wordt vaak naar het trauma gekeken en alle beperkingen die daar een gevolg van zijn. Dat is heel zwaar. Ik kijk liever naar wat het voor mij heeft gecreëerd. Mensen denken vaak dat dit niet mogelijk is met iets zwaars als seksueel misbruik. Maar ik ben erachter dat het kan.

I’m not the mistakes that I have made
Or any of the things that caused me pain
I am not the pieces of the dream I left behind
I am light, I am light

Mensen zeggen wel eens, ‘Maar Crys, er is toch niets positiefs aan seksueel misbruik?’ Het is zoals het is en ik weiger mezelf nog langer slachtoffer te voelen. Dit is gebeurd toen ik f*cking 9 was, ik ben nu 33. Waar hebben we het over? Als ik daaraan blijf vasthouden, ben ik dan aardig naar mezelf? Nee, niet echt. Door aan de slachtofferrol vast te houden, houdt iemand de macht over jou.”

Hoe krijg je die controle in handen?

“Als mensen je pijn doen, is het eigenlijk altijd jouw keuze. We denken van niet, maar het heeft altijd te maken met de waarde die wij eraan geven. Als je wordt gekwetst, kun je reageren met ‘Oh, ik voel me zo ellendig’, maar daar zit geen keuze in! Terwijl je wel een keuze hebt. Maar het is vaak onbewust.

Je kunt ook zeggen ‘Oké dit doet pijn, het was niet je beste actie maar het wordt weer beter’. Dat zie ook goed terug in het liedje.

I am divinity defined
I am the God on the inside
I am a star, a piece of it all
I am light
I Am Light – India.Arie

Laatst had ik het hier met mijn klas over. Ik vroeg: Are you ready to be the star of your life? Ken je dat filmpje van Beyoncé waarin haar haar tijdens een concert vast komt te zitten in een ventilator? Ze zingt gewoon door! En haar timing klopt nog helemaal, het is volledig on key, ze is helemaal top! Dan denk ik ‘Wow, wat als je dat bent in je leven?’
[Onderaan dit artikel vind je het filmpje van Beyoncé, red.]

Is er iemand waarvan die dit liedje eens zou moeten luisteren?

“Ik zou bijna de hele wereld zeggen, haha. Maar vooral mensen die een moeilijke, donkere periode doormaken. Wat als je niet je verleden zou zijn en gewoon kijkt naar waar je vandaag mee bezig bent? Naar wie je in de toekomst wilt zijn en welke stappen je kunt zetten om daar te komen.

Het enige waar mensen vaak over praten is problemen. Ik stel mijn cursisten de vraag: als je geen problemen meer zou hebben, welke gesprekken zou je dan voeren? Waar creëer je onbewust problemen zodat je verbonden blijft met mensen?

Mensen raken soms verslaafd aan problemen omdat ze niet weten hoe ze zonder ze moeten zijn. Ze functioneren op het idee dat je van fouten leert. Om maar aan zichzelf te kunnen bewijzen dat ze aan het leren zijn, blijven ze onbewust fouten maken. Eigenlijk maken ze steeds dezelfde keuzes en vaak zelfs een steeds ergere variant. Terwijl ze dus ook een heel andere keuze hebben.

Dit liedje is dus voor iedereen die het moeilijk heeft en denkt dat hij f*cked up is. Iedereen die denkt dat hij het zwarte gat is. Je bent dat zwarte gat niet, je bent de zon.”

Meer weten over Crystels Access Consciousness sessies en Right Voice For You-workshops? Check barsbabes.com en zangenlogopedie.nl.

Verder lezen?

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht. Op de hoogte blijven wanneer er nieuwe artikelen worden gepost? Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief (no worries, no spam 😊)

Jouw soultunes

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar marjolijn@nolala.com en wij nemen contact met je op!


– I Am Light is written by India.Arie Simpson 2013. 

📸: XaouX