Soultunes zijn liedjes die zo goed bij je passen, dat het lijkt of ze voor jou geschreven zijn. Deze week het ambitieuze verhaal van Casper met Vandaag van The Opposites.

Casper Schunselaar (26) uit Utrecht werkte na zijn studie International Business and Languages aan de Hogeschool Utrecht een tijdje op de marketingafdeling van een bedrijf dat cadeaukaarten maakt. Een half jaar geleden trad hij uit loondienst om zijn eigen vertaalbureau Your International te starten. Waar hij eerst als ZZP-er werkte, ging het de kersverse ondernemer zo goed af dat hij al snel moest opschalen. Nu runt hij een full service vertaal- en tekstbureau waarmee hij vertalingen verzorgt van en naar de grote Europese talen, het Fins, Arabisch en het Chinees.

Muziek speelt een grote rol in zijn leven. Hij heeft altijd muziek opstaan en is fanatiek in het ontdekken van nieuwe artiesten. Hij luistert veel naar hiphop en R&B. Artiesten als J. Cole, Tupac en Kendrick Lamar zijn favoriet. Een goede beat is voor hem heel belangrijk, maar hij kan niet naar een liedje luisteren als hij de tekst niet goed vindt.

Zijn soultunes Vandaag van The Opposites, heeft het allemaal; de beat geeft hem een enorme energy boost en hij kan zich heel goed vinden in de lyrics. Het liedje lijkt zelfs elke paar jaar beter bij hem te gaan passen..

Op welke manier raakt Vandaag van The Opposites met jouw leven?

“Toen ik het liedje ontdekte, was ik net zo oud als The Opposites waren in de tijd dat ze het uitbrachten. Het zijn jongens zoals ik, ze komen ook uit Nederland, hebben dezelfde hobby’s. Ik was ook lekker van het blowen destijds en was net zo veel lol aan het maken als zij. Maar in dit liedje laten ze zien dat je ook weer niet moet dollen met je leven, omdat er ook een einde aan zit. In het refrein zeggen ze:

Ik hoop dat ik vandaag nog gewoon overleef
Dat ik morgen nog sta met mijn hoofd op de race
Ik leef niet over een jaar of een maand of een week
Nee, ik hoop dat ik vandaag gewoon overleef

Die eerste zin geldt voor mij niet letterlijk, ik maak me daar niet zo’n zorgen over, haha. Maar ik vind het wel strak dat ze zeggen: je moet oppassen dat je je tijd niet vergooit. Voor je het weet is vandaag alweer gisteren en kijk je terug en denk je; what the f*ck heb ik gisteren nou gedaan? Ben ik iets beter geworden? Heb ik iets bijgedragen?”

Wat heeft dit liedje je doen veranderen?

“Toen ik 18 was, was ik overdreven dun, echt het dunste jongetje van de klas. The Opposites lieten mij met Vandaag inzien dat het ook anders kon:

Ik heb verloren jaren in te halen
Jaren van stoned zijn
Jaren verdwaald in mezelf 

Jaren van hoofdpijn

Vrienden van mij waren er al jaren mee bezig, maar ik ben op mijn 18e begonnen met veel sporten, een dieet, trainingsvideo’s kijken en ik heb een personal trainer gezocht. Nu ben ik heel trots op mijn lichaam.”

Maar daarnaast laten The Opposites zien dat je ook uitdagingen kunt tegenkomen.

“Klopt, ze zeggen bijvoorbeeld

Een jonge man in Amsterdam ik raak mezelf kwijt
Verboden vruchten overal en niemand helpt mij
Politie ziet ons in een waggie

Dit zie ik ook veel om me heen. Veel vrienden van mij die bijvoorbeeld carrière proberen te maken, goed kunnen sporten of heel breed willen worden, komen in aanraking met verleidingen die ze van het juiste pad afbrengen.

En ik heb gasten zien verdwijnen aan de cokelijn
Pak open, snif, weg
Die shit die maakt je zo klein
Ik kijk vooruit en hou mijn oog op de weg
De wereld is van jou als jij dat wilt

Ik heb nog nooit coke gebruikt, maar het is mij vaak aangeboden. Zelfs een paar van mijn oude vrienden zijn nu helemaal verrot van de coke. Cocaïne is zo’n kick in the face! Het is alleen maar slecht. Het kost veel geld en wat doet het nou met je? Het maakt je gewoon verslaafd! Ik ben heel blij dat ik altijd nee heb gezegd.”

Heb je dat dan ook aan The Opposites te danken of heeft het liedje achteraf meer betekenis voor je gekregen?

“Toen ik Vandaag voor het eerst hoorde, wist ik nog niet dat ik daar mee te maken zou gaan krijgen en ik heb er op die specifieke momenten ook niet aan gedacht. Maar toen ik het liedje laatst weer hoorde, besefte ik: daar hebben ze het ook over! Dat hebben zij ook meegemaakt en daar zijn zij ook zo mee omgegaan.”

Het liedje groeit als het ware met je mee..

“Ja, inderdaad! En sinds ik aan het ondernemen ben, haal ik eruit dat je schijt moet hebben aan alles en iedereen. Dat je gewoon moet doen wat je leuk vindt en waar je je goed bij voelt.

Sta niet stil en verplaats je
Vandaag – The Opposites

‘Sta niet stil en verplaats je’ vind ik dan ook een hele toffe zin! Het kan met werk te maken hebben, of met je doelen in de sportschool, of lees eens een keer een boek als je dat nog nooit hebt gedaan, kijk eens een vette film, ga een keer naar het buitenland. Blijf niet in een sleur hangen.

Ik ga straks wel weer naar kantoor hoor, er moet nog genoeg werk gedaan worden. Maar dit weekend sta ik lekker op een festival en daar spreek ik weer nieuwe mensen aan. Gewoon om even een praatje te maken, misschien steek ik nog wat van op. Er is nog zo veel te doen! Waarom zou je blijven zitten op je plek als er nog zo veel vette shit te ontdekken is?

Verder lezen?

Benieuwd hoe Roberto al zijn onzekerheden van zich afschudt door All I Do Is Win van DJ Khaled keihard mee te zingen? Of deel jij Casper’s muzieksmaak en ben je wel benieuwd naar wat Kendrick Lamar eigenlijk met zijn muziek wil bereiken? Check de links!

Jouw soultunes

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar marjolijn@nolala.com en wij nemen contact met je op!

Vaker dit soort artikelen lezen?

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash! (No worries, no spam! 😇)

📸: XaouX