Arthur Minderop (42) uit Haarlem is getrouwd met Laura en heeft twee kinderen. Na een succesvolle carrière in sales functies bij bedrijven als Beiersdorf en Coca-Cola, ging hij 3 jaar geleden bij zichzelf te rade: ‘Wat wil ik? Waar word ik blij van? Waar word ik gelukkig van? Waar krijg ik energie van?’ Het antwoord op deze vragen bleek wel heel vaak met ‘de natuur’ te maken te hebben en dit in combinatie met zijn voorliefde voor het ontvangen van mensen, bracht hem op het idee van zijn eigen business; Natuurliq.

Bij Natuurliq kun je een ‘abonnement nemen op de natuur’. Arthur en Laura hebben een aantal locaties in de prachtige Nederlandse natuur waar je voor een weekend of langer kunt ontsnappen aan het drukke leven. De huisjes zijn comfortabel maar niet super luxe, de natuur staat centraal. Op z’n Zweeds zeg maar”, aldus Arthur. “Als je ergens heen gaat waar de natuur centraal staat, voel je geen prikkels. Dat is ontspanning.”

Er is hout voor de open haard en er staat een box met biologisch eten voor je klaar. Het is wel de bedoeling dat je het hout zelf hakt en ook zelf kookt, want in deze handelingen ligt een deel van de ontspannende kracht verborgen. Bovenal zorgt zo’n break ervoor dat je even de stilte opzoekt en ervaart wat dat met je doet.

Als je een abonnement afsluit en elk seizoen één keer een huisje boekt, heb je voor jezelf een stok achter te deur om in ieder geval elk kwartaal even te ‘unwinden.

“Rust is niet alleen goed voor je lichaam, maar vooral ook voor je mentale gesteldheid. Als je dat doet, leef je in balans en kun je veel dingen aan. Dan heb je ook tijd om naar andere dingen te kijken dan naar hetgeen je aan het doen bent.”

Klinkt dit jou als muziek in de oren? Arthur kent een liedje dat dit gevoel precies omschrijft..

Welk liedje is jouw ‘Soultunes’, een liedje dat zo goed bij je past dat het lijkt alsof het voor je geschreven is?

“Dat is ‘Catch & Release’ van Matt Simons. Ik vond het altijd al een lekker liedje en kon het wel honderd keer op repeat zetten. Maar op een gegeven moment zei een goede vriend tegen mij; ‘Je moet eens goed naar de tekst luisteren, die past perfect bij waar jij mee bezig bent.

Ik kwam erachter dat hij helemaal gelijk had. Het is een heel simpel liedje qua tekst, maar als je er goed naar luistert, zitten er onwijs diepe lagen in waar iedereen iets uit kan halen. Hierdoor krijgt het een heel persoonlijke betekenis.”

Waar staat het liedje voor jou voor?

“Het refrein vat het eigenlijk heel mooi samen;

Everybody got their reason
Everybody got their way
We’re just catching and releasing
What builds up throughout the day

Je bouwt continu een bepaalde stress op en als je daar niets mee doet, blokkeer je. Dat kan hele heftige gevolgen hebben tot burn-outs aan toe. Het is een onderdeel van de maatschappij waarin wij leven. Door de digitalisering gaat het leven zo snel. We werken heel hard om tijd te besparen, maar uiteindelijk gebruiken we die gewonnen tijd niet om te genieten.

We zijn continu druk, gaan maar door, tillen elkaar naar een hoger niveau, maar echt een moment om te ‘re-winden’ is er niet. Het rustmoment dat wij pakken is op de bank chatten op je telefoon of door je Instagram-feed scrollen. Je denkt dat je rust pakt, maar dat doe je niet want eigenlijk blijf je maar doorgaan. Dus het is fijn om regelmatig een weekend de natuur in te gaan en te kunnen zeggen:

There’s a place I go to
Where no one knows me

Dat is toch heerlijk! Dat je ergens heen gaat waar niemand je kent.

It’s not lonely
It’s a necessary thing

Soms is eenzaamheid verschrikkelijk. Ik heb een keer een 3-daagse stilte-retreat op Terschelling gedaan. Drie dagen echt helemaal alleen onder een boom in stilte vond ik best confronterend.

Je merkt dat wanneer je nergens aan kunt denken, er allerlei gedachten opkomen waar je eigenlijk helemaal niet mee bezig wil zijn, die je een plekje moet geven. Omdat mensen vaak een beetje bang voor die confrontatie zijn, gaan ze alsmaar door. Maar op het moment dat je er wel bij stilstaat, wordt het helder en heerlijk. 

Dat zie ik ook terug in de volgende passage:

They can be terrifying
To be slowly dying
Also clarifying
The end where we begin

Het is een ‘release’. Niet in de zin van ‘Ik ga even ontspannen’, het is het letterlijk loslaten van dingen die vastzitten in je lichaam.

So let it wash over me
I’m ready to lose my feet
Take me on to the place where one reviews life’s mistery

Dat is ook zo mooi. Wanneer praat je daar nou echt over?

Everybody got their reason
Everybody got their way
We’re just catching and releasing
What builds up throughout the day

It gets into your body
And it flows right through your blood
We can tell each other secrets
And remember how to love

There’s a place I go to
Find out what I’m made of
Catch & Release – Matt Simons

In de natuur kun je een moment creëren waarbij je het gevoel hebt dat de tijd even stilstaat. Geen afleidingen, gewoon even ‘disconnecten’ en ‘reconnecten’. Het zet je aan het denken over ‘Waar sta ik eigenlijk in mijn leven?’.

Soms raak je na het maken van een keuze in dubio en vraag je je af of het wel de juiste beslissing was. Ik had daar laatst een gesprek met iemand over en zij zei: ‘Het maakt niet zo veel uit als je een keer een verkeerde afslag neemt. Dan moet je gewoon even terug en kom je vanzelf weer op het juiste pad terecht’. 

Het is heel simpel uitgelegd, maar heeft mij veel gebracht. Het is net als wandelen in een bos, soms is het heerlijk om gewoon te lopen. Veel mensen denken dan ‘Waar gaan we heen? Hoe gaan we lopen?’ Laat je gewoon verrassen en als je op een T-splitsing een richting hebt gekozen die niet goed blijkt te zijn, voel je dat wel. Dan komt je natuurlijke instinct naar boven en kom je vanzelf weer op de juiste weg terecht. Maar onderweg kom je allerlei dingen tegen die je van tevoren niet kon voorzien en dat is nou precies waar het mij om gaat.

De natuur kan je zo ontzettend veel geven. Dat kun je meenemen en daar kun je iets voor terugdoen. Dat is een bijzondere ontdekking en die is voor iedereen anders.”

Meer weten over Arthur’s natuurhuisje? Check natuurliq.nl.

Verder lezen?

Wij hebben nog veel meer van zulke bijzondere Soultunes verhalen mogen delen, hier vind je een overzicht. Op de hoogte blijven wanneer er nieuwe artikelen worden gepost? Volg ons dan op Facebook en Instagram of schrijf je in voor de maandelijkse newsflash (no worries, no spam 😊)

Jouw soultunes

Heb jij zelf een Soultunes verhaal dat je wel zou willen delen? Laat een comment achter of stuur een mail naar info@nolala.com en wij nemen contact met je op!

📸: XaouX