Yeah! Aanstaande woensdag, zaterdag én woensdag 31 mei staat Nederlands’ bekendste rockchick Anouk weer op het podium van de Ziggo Dome! Vorig jaar bracht ze maar liefst twee (!) nieuwe studioalbums uit, ‘Queen For A Day’ en ‘Fake It Till We Die’. Op deze albums laat ze zien hoe veelzijdig ze eigenlijk is met rustige ballads, ruige rock, maar ook een aantal poppy nummers. Mocht je ze nog niet kennen, dan is het natuurlijk het leukst als Anouk deze volgende week zelf live aan je introduceert (er zijn nog kaarten!).

Daarom hebben we voor dit toplijstje juist de echte klassiekers onder de loep genomen. Deze waren, en zijn nog steeds, zo ontzettend populair dat je ze bijna niet gemist kunt hebben. Maar wist je ook dat achter er de ruige, ijzersterke zangkunsten van Anouk hele persoonlijke, intieme lyrics schuilen?

Anouk zelf behoeft natuurlijk eigenlijk geen introductie, maar wat ik wel wil highlighten is dat ze een zangeres is die écht haar eigen pad kiest, en om haar eerlijke en directe karakter zowel beroemd als berucht is.

Hoewel haar laatste album ‘Fake It Till We Die’ heet, is Anouk naar mijn idee vanaf het begin van haar carrière zichzelf geweest en heeft ze gewoon gedaan waar ze op dat moment zelf achter stond. Dat heeft haar gebracht waar ze nu is, namelijk al jaren aan de top van de Nederlandse pop/rock muziek.

Toch heeft ze ook heel wat kritiek moeten verdragen, zowel over haar carrière als privé-leven. Haar directheid kwam in het nieuws tijdens haar tijd als jurylid in The Voice of Holland en er wordt van alles gevonden over haar relatie met de 19 jaar jongere Dominique en het feit dat ze vorig jaar beviel van haar zesde kindje.

Laatst was ze echter te gast bij De Wereld Draait Door en verzorgde daar een optreden waarin ze op een goudeerlijke, prachtige manier zong over hoe ze met al die kritiek omgaat en altijd zichzelf zal blijven. Met dit recente, legendarische tv-moment in ‘t achterhoofd nemen we je graag mee in de Top 5 van haar grootste klassieke tophits.

5. One Word (Hotel New York, 2004)

‘One Word’ is een gevoelig nummer dat mij altijd is bijgebleven omdat ik direct tranen in m’n ogen kreeg toen ik het voor het eerst hoorde. Ik was een jaar of tien of elf en sprak nog bijna geen Engels, maar op de één of andere manier drong de inhoud van het nummer toch tot me door.

And I don’t know why you’re gone, now you’re gone
No beautiful goodbye
You will never leave my mind
And it turns out to be so much different than our dreams
Now you’re, you’re a star in heaven

My thoughts unsaid
Stuck in my head
And it all feels so useless
Never forget to give all I have
Forgive me
I couldn’t do a thing to make you stay
And I couldn’t say a word to make you stay
If I could have known
Could I have tried to make it easier
But I couldn’t do a thing
Or say a word
One word
One Word – Anouk

Ik herinner me nog dat ik destijds op de radio hoorde dat dit nummer gaat over de onmacht die Anouk voelde toen een kennis van haar zelfmoord pleegde. Ze vond het zo erg dat ze geen afscheid had kunnen nemen, geen one word meer tegen diegene had kunnen zeggen. Dit sluit in goed aan bij wat we kunnen lezen in de lyrics.

Ondanks dat het dus eigenlijk een heel verdrietig nummer is, lijkt het alsof ze met het nummer door te zeggen ‘you’re a star in heaven now’ het toch voor zichzelf heeft afgesloten. Zo mooi!

Meer van deze prachtige, gevoelige en crystal clear lyrics kun je hier lezen.

4. Girl (Girl, 2000)

Het nummer ‘Girl’ vind ik een super goede combinatie van pop en rock. Het nummer komt van het album ‘Hotel New York’, dat ze overigens ook daadwerkelijk in Hotel New York in Rotterdam heeft geschreven 😃

Speak up ’cause my jaw is locked
Which is good, good for me girl
It hides like a warning sign
But I’m too blind to see
~
Still got my hands they’re clinging
So I just keep going
I don’t know where I belong
Could I belong to you
No I don’t know where I belong
Could I belong

Wat mij betreft zijn deze lyrics behoorlijk abstract en het is me dan ook niet meteen duidelijk wat ze ermee bedoelt. Wat googlen brengt me op het idee dat het gaat over jaloezie. Jaloezie vreet je op en raak je ook niet zo maar kwijt. Als je de volgende passage leest, zou het me dan ook niks verbazen als dit gevoel inderdaad de inspiratie voor dit nummer is geweest..

Girl girl girl
Get it while it’s hot they say
You see I’m burning up here
I want to but I just can’t stop
And it hurts
It hurts like hell girl
Girl – Anouk

Mochten we the point gemist hebben, laat dan het verlossende antwoord achter in een comment! Dan kunnen wij ook weer rustig slapen vannacht 😉

Hier vind je de rest van de lyrics!

3. Lost (Hotel New York, 2004)

Ook de juist kleine, breekbare nummers van Anouk doen het goed in Nederland én daarbuiten. ‘Lost’ bijvoorbeeld komt van het album ‘Hotel New York’, maar is juist totaal anders dan ‘Girl’. Het is een gevoelige ballad en lijkt te gaan over jezelf verdwaald of verward voelen wanneer het niet goed gaat in de liefde:

If roses are meant to be red
And violets to be blue
Why isn’t my heart meant for you 

Mister Inaccessible
Will this ever change
One thing that remains the same
You’re still a picture in a frame

 Lost in this world
I even get lost in this song
And when the lights go down
That is where I’ll be found
Lost – Anouk

‘Mister Inaccessible’ zou betrekking kunnen hebben op een man die op dat moment onbereikbaar is voor Anouk of waar ze door afgewezen is. Een somber maar heel oprecht en mooi nummer.

Hier kun je verder lezen over de kwetsbare kant die Anouk met deze lyrics laat zien!

2. Michel (Urban Solitude, 1999)

Het nummer ‘Michel’ schijnt een true lovestory te zijn en te gaan over Anouks eerste liefde. Ze zingt dat ze het eigenlijk een geweldige tijd vond, maar dat het gewoon niet werkte. Ik vind het dapper dat ze dit nummer ook daadwerkelijk richt aan deze persoon en durft te zeggen dat ze nog aan hem denkt en het ergens jammer vindt, maar hem toch succes wenst in de nieuwe liefde:

You were my first and worst love
And so it only could go wrong
But ain’t that just the way you learn
Hey Michel I just wanted to let you know
That someone else has stolen my heart
And now another girl has caught your eye
That doesn’t mean I don’t think of you
I am just hoping that she’ll treat you right 

Do you remember
How we walked the street to the beach
Hand in hand and you and me
Smiling faces so in love
Hoping that they all could see
That we belonged together you and me against the world
But we found out the hard way cause it wasn’t meant to be 

Now it is you and her I see
Michel – Anouk

Dit is het allereerste nummer ooit waarvan ik de lyrics bewust heb opgezocht omdat ik zo benieuwd was naar het verhaal. Dankzij Anouks nummers is mijn interesse voor lyrics ontstaan!

In die tijd begreep ik de metaforen die vaak in lyrics worden gebruikt nog niet zo goed. Anouk deed dat hier amper waardoor het voor mij meteen duidelijk werd wat ze met de lyrics bedoelde. Nice!

Hier kun je het verhaal zelf lezen.

1. Nobody’s Wife (Together Alone, 1997)

Voor mij is dit de absolute topper! Het nummer dat alle kanten van Anouk die hierboven zijn toegelicht in één nummer vat. In deze lyrics toont ze haar gevoelens, emoties en gedachtes, is ze direct en eerlijk over haar visie en ervaringen in de liefde en laat ze ook nog eens zien hoe zelfverzekerd ze is.

En dit is ook het nummer waar ze in 1997 in één klap Europa mee veroverde. Alles wat Anouk als zangeres nog steeds zo uniek maakt, liet ze toen al zien. Op dat moment was ze 22, kun je nagaan!

Left you lyin’ in that bed alone
Was flyin’ high in the sky when you needed my shoulder
Like a stone hangin’ round my neck, see
Cut it loose before it breaks my back, see

 I’ve gotta say what I feel before I grow older
I’m sorry but I ain’t gonna change my ways
You know I’ve tried but I’m still the same
I got to do it my way 

It’s too bad, but hey, that’s me
What goes around comes around, you’ll see
That I can carry the burden of pain 

In dit nummer zingt Anouk enerzijds over onafhankelijkheid en ‘haar eigen ding doen’, maar aan de andere kant heeft ze ook de angst om alleen te zijn en zoekt ze daarom steeds toch weer iemand die haar liefde en toenadering biedt:

‘Cause it ain’t the first time, no, that a man goes insane
And when I spread my wings to embrace him for life
Suckin’ out his love, I, I’ll never be nobody’s wife
Nobody’s Wife – Anouk

In zingt ze dus eigenlijk over tegenstrijdigheden, waardoor Anouk ‘nobody’s wife’ kan zijn. Best een sad story, maar toch is dit het nummer dat hele clubs of kroegen nog steeds doet losgaan. En dat is natuurlijk niet voor niets 😉

Ondanks dat Anouk voor haar concerten in de Ziggo Dome het afgelopen jaar genoeg nieuwe nummers heeft geschreven, durf ik te wedden (en hoop ik) dat ze toch ook een aantal toppers uit dit lijstje meeneemt! In ieder geval heel veel plezier als je erbij bent en Anouk: keep on rocking! 🤘

Verder lezen

Wil je deze ook perfect kunnen meebrullen? Lees dan hier de rest van de lyrics!

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– One Word is written by Anouk Teeuwe / Bart Van Veen © BMG Rights Management, 2004
– Girl is written by Anouk Teeuwe / Bart Van Veen © Sony/ATV Music Publishing LLC, BMG Rights Management, 2000
– Lost is written by Anouk Teeuwe / Bart Van Veen © Sony/ATV Music Publishing LLC, BMG Rights Management, 2004
– Michel is written by Anouk Teeuwe / Bart Van Veen © Sony/ATV Music Publishing LLC, BMG Rights Management, 1999
– Nobody’s Wife is written by Anouk Teeuwe / Bart Van Veen / Satindra Kalpoe © Sony/ATV Music Publishing LLC, 1997